Bangkok onder water

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
5 januari 2020

Wutthichai / Shutterstock.com

Geniet nu nog even van Bangkok, want volgens de voorspellingen zou dat over dertig jaar wel afgelopen kunnen zijn.

Volgens een studie in november afgelopen jaar in het Britse tijdschrift Nature Communications werden 135 landen met een nieuw simulatie computermodel onderzocht. In het jaar 2050 zouden zeker 150 miljoen mensen hun huizen moeten verlaten, omdat die onder water komen te staan. De meeste gebieden liggen in Azië. Gedacht wordt aan de Thaise hoofdstad Bangkok, Jakarta in Indonesië en Ho-Chi-Minh stad in Vietnam.

Opmerkelijk genoeg gaf het simulatie programma nu ook al aan dat Thailand te maken heeft met regelmatige overstromingen en wateroverlast. Het zou om een gebied gaan van Samut Prakan aan de kust tot de provincie Suphanburi, die onder water zou staan.

Dat dit niet het eerste bericht over de hoofdstad van Thailand is, blijkt wel uit de publicatie van de National Reformrat over het jaar 2030. Bangkok is gebouwd in een gebied wat langzaam zakt, veroorzaakt door de vele hoogbouw en het hoge waterverbruik waardoor het grondwaterpeil zakt.

Het ingestelde Gremium stelt de bouw van een enorme dam voor aan de Golf van Thailand tussen Sri Racha en Hua Hin om zo grote delen van de kust tegen de stijging van de zeespiegel te beschermen.

Bron: Der Farang


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Bangkok onder water”

 1. Harry Romijn zegt op

  Hoeveel is er inmiddels in de infrastructuur en gebouwen geïnvesteerd in groot-Bangkok ?
  Wat kost een dijk van 30 / 50 mtr hoog, inclusief gemalen en onderhoud ?

  Zeker weten, dat men dit soort dijken zal gaan bouwen. Voor de nodige kuststroken zal het een verhaal van “jammer dan” zijn.

 2. Mark zegt op

  Dijken van 30/50 mtr hoog??? Nonsens.
  Zo’n joekel zinkt door de eigen massa weg in de slappe prut die tot 80 meter onder het maaiveld zit Bangkok regio. Inklinking van de ondergrond door de massa van dijklichamen is ook in Lage Landen aan de Noordzee een technisch lastig en duur probleem … en dijkhoogtes van 30 / 50 meter komen daar niet voor.

 3. Mark zegt op

  https://nos.nl/artikel/2008743-nederlandse-dijken-niet-hoger-maar-slimmer.html

  De hoogste dijk in NL is 11,50 meter.

  Dijken van 30/50 meter hoog aanprijzen voor Thailand is ongetwijfeld een fraai staalte van “Hollandse” koopmanskunst. Het draagt allerminst bij aan de wereldwijde waterbouwkundige reputatie van onze Lage Landjes bij de Noordzee.

 4. Mark zegt op

  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/14/klimaat-corruptie-zul-je-bedoelen-a3980420

  Om Venetië te beschermen tegen wateroverlast werd er een mega-dam gebouwd.

  De kans dat een dam tussen Hua Hin en Si Racha op een gelijkaardig fiasco uitdraait is niet min. De “omgevingsfactoren” zijn alvast vergelijkbaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website