Monument for Democracy

Monument for Democracy

Sinds maandag 11 mei is een nieuw fenomeen opgedoken in Bangkok. Op verschillende plaatsen in Bangkok zijn op overheidsgebouwen en openbare plaatsen politieke laserberichten geprojecteerd. De berichten verschenen op het Democratiemonument, op het gebouw van het ministerie van Defensie en op het Victory Monument BTS-station, evenals op een tempel, Wat Pathum Wanaram, in het centrum van de hoofdstad.

Dit zijn allemaal plaatsen die getuige waren van gewelddadige botsingen tijdens het hardhandig optreden van de regering tegen demonstranten. Autoriteiten proberen nu deze groep, die verantwoordelijk is voor het vertonen van deze berichten, op te sporen.

Het exacte doel van deze groep is onduidelijk, maar het vermoeden bestaat dat deze berichten ook op sociale media verspreid zullen worden, wat inmiddels al gebeurt. Volgens het Ministerie van Defensie Lt-generaal Kongcheep Tantrawanich zou het gaan om politieke gebeurtenissen uit het verleden.

Zo vermelden de berichten de “Zwarte gebeurtenissen” van mei 1992 en het breken van het Verenigd Front voor Democratie tegen de dictatuur in 2010. De slogan “Seek the Truth” (in het Thais) lijkt op een herdenking van het gewelddadige einde van de politieke demonstraties in 2010. Geweld brak voor het eerst uit bij het Monument for Democracy in april 2010. Bij het daarna hardhandig optreden, kwamen bijna 100 mensen, voornamelijk burgers, om het leven. Een Japanse journalist stierf ook, evenals 5 militairen. De aanvankelijk aangespannen aanklachten tegen toenmalig premier Abhisit en zijn plaatsvervanger, Suthep Thaugsuban, werden later ingetrokken en tot op heden is niemand verantwoordelijk gehouden voor het bloedvergieten. De lezers van de berichten worden nu aangemoedigd om achter “de waarheid” van de acties van het leger te komen.

Kongcheep uit zijn ongenoegen dat deze berichten op overheids- en openbare gebouwen geprojecteerd worden en dat te midden van de coronacrisis waar het land nu mee te maken heeft.

Als deze groep de waarheid wil vinden, zouden zij ook kunnen zoeken in de rechtszaken, die in het verleden hebben plaatsgevonden. Sommige juridische procedures lopen zelfs nog.

“De bewegingen van deze groep kunnen onderliggende politieke implicaties verwachten”, voegde hij eraan toe. “Nationale veiligheidsautoriteiten overwegen juridische stappen tegen de groep en verwachten ze snel te vinden.”

Bron: The Nation

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Autoriteiten jagen op groep die politieke laserberichten vertonen”

 1. Hendrik zegt op

  Niet alleen in Thailand verschijnen laserberichten op muren. Ook in een dorpje in het zuiden van onze oosterburen, welk plaatsje bekend staat als populair skigebied, worden projecties vertoont met niet mis te verstane berichten. Goed ingewijde bloglezers zullen weten wie de geadresseerde betreft, en wat de inhoud van de berichten zijn. Verleden week werd in diverse kranten in Nederland de nodige aandacht besteed aan deze nieuwe fenomenen. De Thaise gemeenschap in Nederland baalt er goed van. “Big shame!”

  • Cornelis zegt op

   Ik mag toch hopen dat de Thaise gemeenschap in Nederland niet baalt van de strekking van de berichten op een hotel in – en het stadhuis van – die bekende wintersportplaats in het zuiden van Duitsland, maar wèl van de ‘geadresseerde’…….

   • Rob V. zegt op

    Ik wou Hendrik net om een toelichting vragen, waarom zouden balen de Thai? Waarom zeggen generaals dat deze boodschappen verwarring veroorzaken? Ik begrijp Thailand niet zo goed namelijk dus wie wil het mij uitleggen?

    • chris zegt op

     En jij bent een Thailand-kenner?

    • l.lagemaat zegt op

     Het Thaise volk is een collectief trots volkje, dat geen gezichtsverlies duldt.
     Zie ook het Thaise volkslied.
     Een buitenstaander/buitenlander moet zich daar niet mee bemoeien, al zouden
     de Thaise mensen het in hun hart er wel mee eens zijn.

     De uitspraak van Kongcheep staat ook in het stukje in het Nederlands net als de aanleiding van de twee gebeurtenissen mei 1992 en Monument for Democracy in april 2010.

   • Cornelis zegt op

    ‘Een van de geprojecteerde teksten: Werft ihn raus aus Deutschland’………

   • chris zegt op

    Ik mag hopen van wel tenzij zij alles wat ze zeggen kunnen staven met bronnen.

   • Hendrik zegt op

    @Cornelis: een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg. Niet zomaar naar de bekende weg vragen. Men is voorzichtig. In de kennissenkring van mijn vrouw is her en der sprake geweest van wel of niet corona-besmetting. Men maakte er melding van via Facebook. Vreemd genoeg kreeg men ook reactie van de Thai ambassade. Dat men gevolgd wordt is nu de vrees.

 2. Rob V. zegt op

  Een mysterie? Nou nee, de groep die achter de hasthag #ตามหาความจริง (Taamhǎa kwaam-tjing, zoek de waarheid maakte zich via twitter bekend: The Progressive Movement. Deze is opgezet door de leiders van de ontbonden Future Forward Party. Pannika Wanich (voormalig woordvoerster) liet dan via twitter weten dat de autoriteiten niet verder hoeven te zoeken.

  De berichten werden geprojecteerd op de muren van Wat Pathum Wanaram, Defence Ministry, Democracy Monument, CentralWorld, Soi Rangnam en BTS station bij de Ratchaprasong intersection. Alle verbonden aan de bloedige periode uit 2010. Een wond die tot op de dag nog niet genezen is omdat er nog echt iemand serieus verantwoordelijk gehouden is voor de bijna 100 doden die er vielen (veelal burgers, diverse hulpverleners en ook enkele soldaten en agenten lieten het leven).

  Een militair liet in de Bangkok Post weten dat het lichtprotest ‘ongepast’ is en ‘verwarring veroorzaakt onder de burgers’:
  “I personally believe it is inappropriate,” Maj. Gen. Kongcheep said. “It can incite disunity and mistrust among the public, which is not beneficial to the current situation the country is facing. If one wants to seek for the truth, they can find it from the court cases where justice is delivered.”

  He continued, “I see this as a politically-motivated act seeking to cause misunderstandings to institutions and organizations. Security officials are working to find the perpetrators, which should not be difficult for them.”

  Meer weten?

  Sharing a post can land Move Forward Party in serious trouble:
  https://www.nationthailand.com/news/30387716

  DefMin Seeking Legal Action Against Crackdown Graffiti:
  https://www.khaosodenglish.com/politics/2020/05/12/defmin-seeking-legal-action-against-crackdown-graffiti/

  Mysterious message appears at key May 2010 crackdown sites ahead of anniversary:
  https://prachatai.com/english/node/8509

  NB: nog geen week geleden was er ook een lichtprotest in het Engels, Thais en Duits op een hotel in Beieren. Ik ben de naam even kwijt.. lijkt op ‘ son of a b*tch’. Een van de boodschappen daar van democratie activisten was ‘Hör auf Thailänder zu foltern’ (stop met Thais te martelen). De rest mag u Googlen.

  • chris zegt op

   beste Rob,
   Mag aannemen dat alle deze uitspraken gebaseerd zijn op (liefst schriftelijlke) bronnen en niet op allerlei geruchten. Anders zou jij ze toch moeten verwerpen..

   • Rob V. zegt op

    Uiteraard is onderbouwing nodig beste Chris, neem bijvoorbeeld het rapport en de berichten van Human Right Watch waarin ze schrijven dat de politici, militairen e.d. die betrokken zijn geweest bij de bloederige acties in 2010 niet tot nauwelijks serieus ter verantwoording zijn geroepen.


    No Justice 10 Years After Thailand’s ‘Red Shirt’ Crackdown
    (…)

    Human Rights Watch documented the military’s use of unnecessary and excessive force. Through designating “live fire zones” around protest sites, soldiers shot unarmed protesters, medics, reporters, and bystanders, sometimes in front of the assembled media’s cameras.

    We also documented that some Red Shirts – including armed militants – attacked soldiers, police, and civilians. Some protest leaders incited violence with inflammatory speeches, urging supporters to carry out arson attacks and looting.

    In the decade since, the authorities have conducted no serious investigations to prosecute government officials responsible for crimes. While protest leaders and their supporters have faced serious criminal charges, successive Thai governments have made paltry efforts to hold policymakers, commanding officers, and soldiers accountable.  

    Under pressure from the military, authorities made insufficient efforts to identify the soldiers and commanding officers responsible for the shootings. Criminal and disciplinary cases were dropped against former Prime Minister Abhisit, his deputy Suthep Thaugsuban, and former army chief Gen. Anupong Paojinda over their failure to prevent the wrongful use of force by the military that caused deaths and destruction of property. To add insult to injury, Thai authorities have also targeted for intimidation and prosecutionwitnesses and families of the victims.

    Hope for impartial justice fades with each passing year. This is not only a great injustice for the victims and their families, but sends a message to all Thais that there is little to protect them from government atrocities in the future. 

    Bron: https://www.hrw.org/news/2020/05/12/no-justice-10-years-after-thailands-red-shirt-crackdown

    Terwijl zij die aan het stempel ‘rood’ opgedrukt kregen een hele andere behandeling is gegeven. Misschien herinner je de berichten rondom Waen nog, de vrijwillige verpleegster die dood geschoten is op neutraal tempel terrein. Gelijke monniken, gelijke kappen? Niet in Thailand:

    https://www.thailandblog.nl/achtergrond/waen-getuige-van-een-misdaad-en-zelf-vervolgd-uit-intimidatie/

    Begrijp je dat ik dan emotioneel wordt, dit als onrecht zie? En ook begrijp waarom de wonden uit het verleden nog steeds niet geheeld zijn? Waarom o.a. mensenrechtactivisten en menig Thais burger dit niet onder het tapijt wil vegen? Dit gewoon open en eerlijk besproken en behandeld wil zien worden?

    • Rob V. zegt op

     Correctie: enkele verpleegkundigen zijn dood geschoten door soldaten en verpleegkundige Waen was getuige.

 3. Rob V. zegt op

  De Bangkok Post vergeten:

  https://www.bangkokpost.com/thailand/politics/1916820/thanathorns-group-warned-over-laser-messages

 4. l.lagemaat zegt op

  Het begint weer onrustig te worden in het ” Land van Glimlach!”
  zie de recente protest songs:

  ราชาหอย King Oysters
  In Coconut-Shell-Land he comes wearing a stylish outfit!

 5. Rob V. zegt op

  Pannika ‘choh’ Wanich (พรรณิการ์ ‘ช่อ’ วานิช) in een kort interview met Thisrupt:

  “All we did was shine the lights, but over a million people were digging more into it and sharing more information about it. They may arrest me for whatever reasons, but they can’t arrest millions of people.
  If you feel powerless, just look at what has been happening these past few days. This is how the people can become powerful.”

  (We hebben slechts met verlichting geschenen, meer dan een half miljoen mensen zoeken nu naar meer informatie. Ze kunnen me voor welke reden dan ook arresteren, maar ze kunnen nooit een half miljoen mensen arresteren. Als je je machteloos voelt, kijk dan naar wat er de afgelopen paar dagen gebeurde. Dat is hoe de mensen machtig kunnen worden.)

  https://thisrupt.co/society/chor-pannika-truth-comes-before-reconciliation/

  Korte Youtube video van Thisrupt over de hashtag actie:
  “Thai authorities threaten legal action against “Seek the Truth” campaign commemorating 2010 protests”
  https://www.youtube.com/watch?v=z1BjI3mQQB0


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website