Apeninvasie door droogte en voedselschaarste

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
24 maart 2016

De gouverneur van Lopburi heeft een extra vergadering belegd met districtschefs en vertegenwoordigers van de bevolking over het volgende probleem. Er moet een oplossing komen tegen de invasie van de steeds groter wordende groepen Langstaartmakaken. De situatie in een aantal dorpen dreigt langzamerhand, door verschillende oorzaken uit de hand te lopen.

Normaal gesproken leven deze apen op het terrein van lokale tempels en voeden zich daar met vruchten van de bomen en van het voer wat buitenlandse toeristen bij stalletjes voor apen kochten. Echter door de droogte groeit er nog maar weinig fruit en ook de bezoekersaantallen is sterk teruggelopen. De hongerige dieren gaan dan verder zoeken naar voedsel en komen in aangrenzende dorpen terecht. Deze Langstaartmakaken staan bekend als sluw en onbevreesd. Door de grote aangerichte schade en chaos wilden de dorpelingen deze apen gaan afschieten.

De gouverneur vond dit om ethische gronden geen goede oplossing, maar stelde voor een apensterilisatie project te starten. De Royal Thai Navy had met succes reeds in mei 2015 dit project in Sattahip toegepast, waar hetzelfde probleem zich had voorgedaan. Per dag werden 10 – 15 geslachtsrijpe mannetjes met verdovingspijlen gevangen en daarna gesteriliseerd. De apenpopulatie liep drastisch terug.

Een andere maatregel is om meer voedsel voor de apen bij de tempel te brengen om zo deze Langstaartmakaken uit de dorpen te houden.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website