Regentijd in Thailand

Regentijd in Thailand

De regentijd in Thailand, ook wel bekend als het moessonseizoen, vindt doorgaans plaats tussen mei en oktober. Deze periode wordt gekenmerkt door frequentere regenbuien, meestal in de late namiddag of avond, die het landschap veranderen in een levendige, groene oase.

Hoewel de hoeveelheid regen kan variëren afhankelijk van de specifieke regio, kun je verwachten dat de regenbuien intens maar kort zijn, en dat ze vaak worden gevolgd door zonneschijn.

Het is belangrijk op te merken dat de regentijd niet betekent dat het continu regent; het is eerder een tijd van regelmatige, vaak voorspelbare regenval die het landschap opfrist en verjongt. Dus, terwijl je misschien wat natter wordt dan in het droge seizoen, biedt de regentijd in Thailand een unieke kans om het land in zijn natuurlijkste en weelderige staat te ervaren.

Verschillen regenseizoen tussen vasteland Thailand en de eilanden

Thailand heeft een tropisch klimaat dat over het algemeen verdeeld kan worden in drie seizoenen: het hete seizoen, het regenseizoen en het koele seizoen. Echter, vanwege de geografische ligging van Thailand, variëren de specifieke seizoenskenmerken en timing tussen het vasteland en de eilanden, vooral als we de eilanden aan de Andamanse Zee (zoals Phuket en Krabi) vergelijken met de eilanden in de Golf van Thailand (zoals Koh Samui en Koh Phangan).

Over het algemeen begint het regenseizoen op het vasteland van Thailand, inclusief steden als Bangkok en Chiang Mai, rond mei en gaat door tot oktober. Tijdens deze periode ervaren deze gebieden zware regenval, voornamelijk in de namiddag en avond. Soms kunnen deze regenbuien leiden tot overstromingen in laaggelegen stedelijke gebieden.

Eilanden

De eilanden van Thailand hebben een iets andere ervaring in de regentijd. Op de eilanden in de Andamanse Zee, zoals Phuket en Krabi, valt het regenseizoen ongeveer samen met dat van het vasteland, van mei tot oktober. Maar op de eilanden in de Golf van Thailand, zoals Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao, begint het regenseizoen later, meestal rond juni, en kan het doorgaan tot december.

Ondanks de verschillen in timing, zijn er ook overeenkomsten. In beide gebieden is het regenseizoen gekenmerkt door hoge luchtvochtigheid en dagelijkse regenbuien. Deze regenbuien kunnen kort en intens zijn, of langer en minder intens, afhankelijk van de specifieke weersomstandigheden.

Voorbeeld: Stel dat je in augustus Thailand bezoekt. Als je naar Bangkok op het vasteland gaat, kun je hevige regenbuien verwachten, meestal in de namiddag en avond. Als je echter naar Phuket gaat, kun je een vergelijkbaar weerpatroon verwachten. Maar als je naar Koh Samui in de Golf van Thailand gaat, zou je relatief drogere omstandigheden kunnen vinden, omdat het regenseizoen daar pas later begint.

Genoeg zon tijdens de regentijd

Tijdens de regentijd in Thailand, blijven de temperaturen relatief hoog. Gemiddeld liggen de temperaturen tussen de 25 en 35 graden Celsius, hoewel ze in sommige delen van het land kunnen oplopen tot 40 graden Celsius.

Ondanks de regenval is er nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid zonneschijn. In feite kan Thailand tijdens het regenseizoen gemiddeld 5 tot 6 uur zonneschijn per dag verwachten. De zon schijnt meestal in de ochtenduren, terwijl de regenbuien vaak in de late namiddag of avond vallen.

De pracht van het regenseizoen

We hebben het dus over het regenseizoen in Thailand. Misschien denk je nu: “Dat is niet de beste tijd voor een vakantie.” Echter, dit seizoen biedt een unieke charme die je nergens anders zult ervaren.

Tijdens de regentijd komt Thailand tot leven. De natuur wordt groener, de watervallen worden krachtiger en het landschap transformeert tot een levend schilderij. Bovendien worden de toeristische hotspots minder druk, waardoor je de mogelijkheid hebt om in alle rust van de schoonheid van Thailand te genieten.

Het regenseizoen in Thailand prikkelt al je zintuigen. Het geluid van de regen die op de bladeren tikt, de geur van de aarde die tot leven komt, de aanblik van de wolken die langzaam over de bergen rollen, het is allemaal onderdeel van de unieke ervaring.

Voordelen voor de reiziger

Vergeet niet dat het regenseizoen ook voordelen biedt voor jou als reiziger. De prijzen van accommodaties en vluchten zijn vaak lager, waardoor je meer van je budget kunt besteden aan unieke ervaringen in het land.

In plaats daarvan, omarm het. Laat je verrassen door de schoonheid en de unieke charme van Thailand tijdens het regenseizoen. Het zou weleens de reis van je leven kunnen zijn.

Dus pak je paraplu en je avontuurlijke geest, en bereid je voor op een onvergetelijke reis naar Thailand in de regentijd. Je zult er geen spijt van krijgen.

7 reacties op “Regentijd in Thailand: Ontdek de charme!”

 1. Jos zegt op

  Hoi,
  Wij gaan in augustus met het gezin voor het eerst naar Thailand.
  We willen er vooral rondtrekken met de rugzak. Met regenseizoenen hebben we geen ervaring.
  Is het bvb beter om dan sandalen als de buien overvloedig zijn, of kan je je bergschoenen droog houden.
  Is een regenjas goed of laat je je natregenen en droog je daarna snel?
  Groeten, Jos

  • Erik Kuijpers zegt op

   Jos, je komt met jouw gezin. Zijn er kinderen bij op jonge leeftijd? Durf je het jonge kinderen aan te doen zich z…nat te laten regenen als er mogelijk ook wind staat? De gevoelstemperatuur kan dan fors dalen en zieke kinderen op vakantie is geen pretje, los van de vertraging die dat oplevert.

   Hou er rekening mee dat je af en toe een ‘blijfdag’ in moet lassen als het weer tegenzit. Sandalen met blote voeten in natuurgebied geeft het risico van bloedzuigers en bosgebied van teken; ik ben voorstander van dicht schoeisel en tegen teken een pet met een lap in de nek. Wat regen betreft, er is ‘regen’ en ‘regen’ en buien die je hóórt aankomen ervaar je liever in een regenjack dan op je blote vel.

 2. TonJ zegt op

  Hoi,
  Met sandaaltjes zonder veel profiel door berg en dal met mogelijk gladde bodem lijkt mij de veiligheid niet ten goede komen. In de stad kunnen afwaterings(riool)pijpen riolen overlopen door de grote hoeveelheid water, dus takken, vuil en heeeel soms zelfs vluchtende ratten op de straat. Water kan soms erg hoog staan, tot ver boven de enkels, lijkt mij minder geslaagd om dan met sandalen of moeilijk drogende bergschoenen rond te lopen. Mijn idee: een dunne, lange, plastic poncho met capuchon (overal te koop voor weinig), een paar eenvoudige laarzen met goed profiel en eventueel een paraplu.
  Veel plezier, keep singing in the rain.
  Ton

 3. Sjaak S zegt op

  Waar je bij het begin van de regentijd ook rekening moet houden zijn de meng Mau, de vliegende mieren, die in grote wolken naar verlichte plekken vliegen. Heb je vergeten de deur of raam dicht te maken, kun je in de avond duizenden mieren rond fladderen hebben. Ze landen, verliezen hun vleugels, die dan overal liggen en doordat ze zo licht zijn door de wind overal ingeblazen worden.
  Die beestjes gaan snel en gemakkelijk dood, dus je hebt ook nog eens duizenden lichaampjes liggen.
  Heb je ver in je tuin de mogelijkheid om daar een sterke lamp te zetten, vliegen ze daar op af.
  De beestjes doen niks, maar de enorme aantallen zorgen voor veel rotzooi

 4. Jos zegt op

  Hoi,
  Onze tieners zijn 11 en 14.
  We hiken vaak in de Ardennen, maar het is heel moeilijk voor te stellen hoe we met zoiets tropisch moeten omgaan.
  Alvast bedankt voor jullie advies!
  Jos

 5. Gerrdus zegt op

  Wij zijn ooit in juni 2 weken naar Puhket geweest. Hadden 2 weken regen. Dit is niet echt fijn op vakantie

  • RonnyLatYa zegt op

   Als het regenseizoen is aangebroken dien je er rekening mee te houden dat de kans op regen groter wordt.
   Maar 2 weken aan een stuk regen lijkt me ook overdreven. Niet?.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website