Ayutthaya september 27, 2021: Heavy storm caused flooded in football field front of school building.(Athawit Ketsak / Shutterstock.com)

Het is weer zover, eindelijk regentijd in een gedeelte van Thailand. Normaliter is half augustus tot eind oktober de tijd dat de dorstige gronden van o.a. Isaan voorzien worden van water zodat er weer van alles en nog wat geteeld kan gaan worden.

De natuur hebben we niet in de hand denken de klimaatprobleem ontkenners terwijl een andere groep klimaatakkoorden ondertekend waarbij men het gevaar onderkend dat de snelheid van de klimaatverandering te snel gaat en dat dit tot veel leed en kosten kan gaan leiden.
Zelf heb ik niets met “na mij komt de zondvloed” mentaliteit. We leven in een samenleving dus dan moet je ook samen moeten willen leven. Een eigen mening doordrukken is dan niet altijd de oplossing om problemen op te kunnen lossen denk ik dan ondertussen over de vaccin discussie in Nederland.

Welke kant je ook kiest verandert het nog steeds niets aan de situatie dat het regentijd is en dat het altijd maar de vraag is waar het uit de hand gaat lopen. Momenteel is het grofweg het gebied Chayaphum, Lopburi en Ayutthaya dat op sommige plekken 160 cm onder water staat. Bewoners in die gebieden hebben de Covid misschien dan wel overleeft maar nu is er weer hetzelfde aan de hand. Duizenden handjes die elkaar helpen om er het beste van te maken in een periode dat het allemaal niet soepeltjes verloopt en wederom met gaarkeukens. Voor weken geen inkomen en wellicht ook geen inkomsten later vanwege mislukte oogsten want wanneer kan de rijst geplant worden met zoveel water? Het water gaat zijn weg naar de zee zal vervolgen wat voor een kleine herhaling van de watersnood in 2011 voor sommige gebieden kan zorgen.

Als grootste blog van de Lage Landen betreffende Thailand vraag ik mij af waarom er over dit leed de afgelopen dagen nog niets geplaatst is maar wel vele stukjes die gaan om vooral maar het land in te willen komen. Het blijft voor mij dubbel dat als men weet dat vliegbewegingen invloed heeft op sommige gebieden men toch graag naar die gebieden wil komen zodra alles letterlijk opgedroogd is om daarna te kunnen profiteren van andermans ellende, maar ja misschien is dat dan toch het begin van een zonnigere periode voor degene die geluk hebben…..

Ingezonden door Johnny BG

8 reacties op “Lezersinzending: Regentijd, een zegen of een bron van ellende?”

 1. Redactie zegt op

  Overstromingen in Thailand en zeker in Ayutthaya (in het stroomgebied van de Chao Phraya) is een jaarlijks terugkomend fenomeen. Volgens mij al wel 50 jaar. Heeft dan ook weinig met klimaatverandering te maken. Daarom is het ook nauwelijks nieuws. Thai zelf kijken er ook niet van op.

  • Johnny BG zegt op

   De vraag die gesteld zou kunnen worden is waarom overstromingen in gebieden die het niet gewoon zijn geen nieuwswaarde meer heeft. Op de Thaise tv is het wel degelijk een onderwerp omdat het nog best wel eens spannend kan worden in oktober. Het is meer dan ” ze zijn het gewend”

   • Wij maken slechts een selectie uit het nieuws, als je alles wilt lezen kan je naar de websites van Bangkok Post, The Nation, Khaosod, etc.

 2. RonnyLatYa zegt op

  Die overstromingen van 2011 is de oorzaak ik TB lezer ben geworden. Dagelijks werden de overstromingen gevolgd die toen ook een groot deel van Bangkok troffen.
  Herinner me nog dat wij toen een maand naar Pattaya zijn verhuisd hierdoor. Eerst alles naar de eerste verdieping en wat niet verhuisd kon worden ingepakt in meters plastic… wat een gedoe. Gelukkig werd onze toenmalige woonst op LadPhrao 101 gespaard. Het water stopte op enkele meters van de oprit, waarvoor we,zoals iedereen toen een muurtje hadden gemetseld.

  Herinner mij zelfs dat er o.a. felicitaties van de ambassade kwamen voor de degelijke verslaggeving en cijfers op TB.

  Doet me er ook aan denken dat ik dus mijn 10 jarig jubileum vier als TB lezer.

 3. ruud zegt op

  De mens heeft ongetwijfeld invloed op het klimaat, maar het is erg moeilijk, zo niet onmogelijk om te bepalen welke handelingen van de mens het klimaat waar en hoe beïnvloeden.

  De verandering kan lokaal een verbetering betekenen bijvoorbeeld: wat meer regen in droge gebieden – of een verslechtering wat meer regen in te natte gebieden.

  Voor sommige gebieden zou een overvliegend vliegtuig dus een zegen kunnen zijn, hoewel de luchtkwaliteit er niet beter van zal worden natuurlijk.

 4. Rob zegt op

  Het is voor de getroffene echt erg deze overstromingen, maar zeker de Thaise overheid heeft hier schuld aan, niet dat alles altijd voorkomen kan worden, kijk naar de jongste wateroverlast in Limburg, maar als dit jaar in jaar uit voorkomt moet je als overheid de juiste maatregelen nemen.

  Ik meen te weten dat onze huidige koning jaren geleden toen hij nog prins was Thailand hulp heeft aangeboden op het gebied van watermanagement, wel met voorwaarde dat het Nederlandse bedrijfsleven daar dan ook in kon anticiperen, maar dat dit door de Thaise overheid is afgewimpeld.

  De echte reden weet ik natuurlijk niet, maar ik kan me wel indenken dat het aanleggen van grote infrastructurele werken met behulp van, over het algemeen, China voor hen interessanter is voor de beeldvorming en voor hen zelf zal er wel het nodige aan de strijkstok zijn blijven hangen.

  Arme gewone Thai.

  Rob

 5. KhunTak zegt op

  beste JohnnyBG, zoals je in een eerder artikel al aangaf: De Thai zijn uitstekend in staat om het zelf te regelen en dat kan dan zo maar tegen je eigen logica ingaan.
  Anders hadden ze toch al lang de hulp ingeroepen van de internationale experts.
  Misschien denken ze het zelf op te kunnen lossen of heeft het toch iets met gezichtsverlies te maken.
  Al eerder is een Nederlandse ingenieur opgestapt door allerlei politieke spelletjes en het niet willen samenwerken met farangs.
  Kennelijk zijn de Chinezen een uitzondering, maar ook die doen hier niets aan of worden niet gevraagd.

 6. janbeute zegt op

  ik zie hier dagelijks op de TV en op social media alle ellende dat dit met zich meebrengt en dit jaar nog vele malen erger.
  Vele mensen met hunner schamele eigendommen proberen nog spulletjes ergens te plaatsen of te redden wat er nog te redden valt.
  Voertuigen ook nieuwe modellen waarbij het water nivo tot boven de zijruiten staat.
  Huizen gedeeltelijk of kompleet verwoest.
  Prayut was afgelopen dagen op bezoek en werdt door een boze menigte uitgejoelt.
  Dit jaar wordt het weer een komplete ramp en de aankomende dagen wordt er weer meer regen verwacht.
  Het heeft niks te maken met ingenieurs en water schap, de regen komt hier zo snel en met grote hoeveelheid dat hier niet tegen te vechten is. De natuur is sterker dan de mens met al zijn technologie. In Nederland denken ze ook dat ze alle beter kunnen, maar mocht er eens een paar buitjes vallen met meer water als gewent, staat daar ook alles onder water, voorbeelden liggen nog vers in mijn geheugen een paar maanden geleden.
  Je zult je domicilie maar hebben daar in de Isaan en Nakon Sawang.
  En dan de vele gezinnen daar terplekke waar al geen tijden geld meer binnenkomt eerst door de Covid perikkelen en nu dit weer.
  Diepe ellende dat zie ik dagelijks, niet zo als bij ons waar men zich zorgen maakt als ze een keer niet op vakantie kunnen naar Thailand, ik noem dat een luxe probleem uitzonderingen zoals familiebezoek oid daar gelaten.

  Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website