Thailand heeft een klimaat welke gekenmerkt wordt door extremen. Het is er vooral vochtig en heet. Maar het kan er ook enorm stortregenen. Wat is nu de beste tijd om naar Thailand te reizen?

Thailand kan je onderverdelen in drie gebieden. Het noorden (Chiang Mai en Isaan), het centrale deel (Bangkok) en het zuiden (o.a. Phuket). Het noorden en het centrale deel van Thailand hebben een tropisch savanneklimaat. Het zuiden heeft een tropisch moessonklimaat.

April de heetste en droogste maand in Thailand

De moessonseizoenen in Thailand bepalen de landbouwactiviteiten en de religieuze kalender van de Thai. De Thai geloofden namelijk lange tijd dat gezondheid en geluk, afhankelijk zijn van de rijstcyclus (plant en oogsttijd) die op haar beurt weer bepaald wordt door de moessonregen in de seizoenen.

Een voorbeeld van moessonseizoenen die de religieuze kalender beïnvloeden is de viering van Songkran. De traditionele nieuwjaarsviering in Thailand, Songkran (13 – 15 april) staat bekend als het waterfestival. De Thai vieren het einde van de droge periode. Het gooien met water moet geluk brengen en zorgen voor een vruchtbaar seizoen met veel regen. April is de heetste en droogste maand in Thailand. Het watergooien naar elkaar brengt ook letterlijk verkoeling.

Twee moessonstromingen bepalen het klimaat

De moessonseizoenen bepalen het klimaat in Thailand. De moesson heeft betrekking op de periodieke winden (stromingen) in Zuid-Azië (niet de regens zoals altijd gedacht wordt).
Er zijn twee moesson stromingen:

 1. De zuidwest moesson: deze voert vanaf juni tot oktober regenwolken vanaf de Indische oceaan aan. Het kan iedere dag stortregenen, meestal korte hevige regenbuien.
 2. De noordoost moesson: deze waait over land van november tot maart en zorgt voor droge en koele lucht.

Tussen deze twee moessons in, is het warme seizoen waarbij de grond opwarmt en boven het land een lagedrukgebied ontstaat. Het hogedrukgebied boven de Indische oceaan trekt landinwaarts en de moessoncyclus begint opnieuw.

(SOMRERK WITTHAYANANT / Shutterstock.com)

Drie klimaatseizoenen in Thailand

De stroming van moessonwinden zijn verantwoordelijk voor de drie weersseizoenen in Thailand:

 1. Regenseizoen (juni t/m oktober)
 2. Koelere seizoen (november t/m februari)
 3. Warme seizoen (maart t/m mei)

Regenseizoen (juni t/m oktober)
De naam doet vermoeden dat dit het meest onaantrekkelijke seizoen is om naar Thailand te reizen. Toch valt dat wel mee. Zelfs in het regenseizoen schijnt de zon vrijwel dagelijks. September is op papier de slechtste maand om naar Thailand te reizen, de minste zonuren en de meeste neerslag. De buien kunnen erg heftig zijn, maar duren zelden de hele dag. Vaak klaart het na een twee uur regen al weer op.

Je moet wel rekening houden met wateroverlast. Overstroming in de stedelijke gebieden zoals in Bangkok komen dan veelvuldig voor. Er is een vrij groot verschil tussen het neerslagniveau op het zuidelijk schiereiland en het centrale deel plus het Noorden van Thailand. Op het zuidelijk schiereiland valt bijna twee keer zoveel neerslag.

Het voordeel van het regenseizoen is dat er minder stof en luchtvervuiling is. Ook de natuur wordt steeds groener.
Het regenseizoen is ook het toeristische laagseizoen in Thailand. De prijzen van hotelkamers zijn dan van het lager dan in de rest van het jaar.

Koelere seizoen (november t/m februari)
Dit is het toeristische hoogseizoen in Thailand. Het weer wordt stabiel. Minder regen en aangename temperaturen. De natuur is door alle regen op zijn mooist en de rivieren zijn weer vol. De relatief koele maanden december en januari zijn het meest geschikt om Thailand te bezoeken. Er zijn veel feesten en ook voor de Thai staan deze maanden in het teken van ontspanning.
De hotelprijzen zijn in deze maanden het hoogst.

Warme seizoen (maart t/m mei)

In deze periode is het droog en heet in Thailand. Voor veel toeristen te heet. Ook de natuur ziet er droog en flets uit. Er zijn wel toeristen die het leuk vinden om Songkran een keer mee te maken en daarom wel naar Thailand op vakantie gaan. In deze maanden is het alleen aan zee enigszins uit te houden. In het centrum van Bangkok, waar dan ook niet veel wind staat, is het onaangenaam heet.

De beste reistijd

Op basis van het bovenstaande kan je concluderen dat november tot en met februari de beste periode is om Thailand te bezoeken. Toch zijn er toeristen die bewust kiezen voor het regenseizoen. Het regent immers zelden de gehele dag, de hotels zijn goedkoper en het is minder druk in Thailand. Als je goed tegen de warmte kan of aan zee verblijft (verkoelend zeewindje) dan is maart tot en met mei ook een optie.

De meeste Thailand experts vinden dat je het hele jaar door naar Thailand kunt reizen omdat ieder seizoen naast nadelen ook voordelen kent. In dat geval is jouw persoonlijke voorkeur en je budget bepalend voor de beste reistijd naar Thailand.

16 reacties op “Klimaat Thailand – wat is de beste reistijd?”

 1. jeroen zegt op

  Interessant stukje over het Thaise klimaat. Helaas heb ik ondervonden dat je er geen peil op kunt trekken wanneer je welk weertype kunt verwachten. Fantastisch weer op de eilanden in september. En kille temperaturen en overstromingen in maart..

  • Rob zegt op

   Door de klimaatverandering heeft dit ook invloed op het weer in Thailand.

 2. Miranda zegt op

  Wij zijn gisteren thuisgekomen na 3 weken Thailand. We hebben in BKK één lange nacht regen gehad met flink wat onweer en misschien een paar miezerbuitjes, in Chiang Mai misschien 2 flinke buien en in het zuiden (Koh Pha-Ngan) ook 2 buien (met storm).

  Misschien als je wat later in het regenseizoen reist dat je meer buien hebt. Wij hebben het absoluut niet als probleem ervaren, prima vakantie gehad! Zeker voor herhaling vatbaar. Wat een geweldig land is Thailand. Aardige en behulpzame mensen, heerlijk eten, schitterende natuur en cultuur. Zucht…. regenseizoen of niet: ik wil weer terug!!!

 3. Thailandganger zegt op

  Nou kun je daar geen peil op trekken. Ik ben de hele maand mei in Thailand geweest en heb elke dag toch stortbuien meegemaakt waar je U tegen zegt tussen Khon Kaen en Korat. Nu vind ik dat niet erg want het koelt heerlijk af en je slaapt er heerlijk bij.. Het is alleen erg vervelend als je er midden in zit of doorheen moet. Zelfs met de auto levensgevaarlijk.

 4. Malee zegt op

  Ik ga altijd eind November naar Hua Hin en kom half Maart weer terug,dat is volgens ons de beste tijd.
  Deze keer hebben we maar 2x een regenbui gehad,en nog s’nachts ook.

 5. Joey zegt op

  Ik kom me hele leven in Thailand ik kom daar van me 2de al en ben nu 16 elk jaar gaan we er heen in december we gaan altijd pattaya het klimaat daar in december en januari is perfect 35 tot 40 graden het lijkt waar maar het was echt zo toen ik er was
  Het is echt super

 6. Vanheel Marco zegt op

  Ja deze periode klopt wel, we zijn in september naar Phuket geweest en hebben 4 dagen achter elkaar regen gehad, enkele jaren terug ook in september hadden we prachtig weer op een regenbui ’s avonds na. Nu gaan we in februari terug en net als vorig jaar toe hebben we een rondreis gedaan hopen we op een fijne warme vakantie in het voor ons de mooiste strandvakantie die er bestaat op Koh Samui Chaweng beach.

 7. RonnyLadPhrao zegt op

  Het artikel is in elk geval een mooi hulpmiddel voor mensen die niet vertrouwd zijn met Thailand en zijn klimaat en een vakantie willen plannen.
  Algemeen kan je stellen dat de perioden/temperaturen en neerslag overeenkomen met wat je mag verwachten. Uitzonderingen zijn er altijd en de plaats waar je je bevindt kan ook wel een afwijking geven.
  Elk seizoen heeft wel zijn charme maar persoonlijk houd ik het minst van de periode van pakweg september/oktober tot Loi Krathong. Teveel en hevige regenbuien maken verplaatsingen onaangenaam en meestal blijf ik dan ook in de buurt van LadPhrao. Wel kan ik rustig vanop het terras naar deze stortbuien kijken want het is soms indrukwekkend wanneer de hemelkranen worden opengezet. Nadeel is dat ik daarna dikwijls snel naar binnen moet omdat er gegarandeerd een aanval van muggen op me afkomt. Dit is dagelijkse kost tijdens die periode . De rest van het jaar heb ik daar minder last van maar water en muggen zijn nu eenmaal vriendjes.
  Zo nog een weekje Belgie en dan terug naar Thailand want ik ben, door omstandigheden, na de feestdagen al enkele weken langer in Belgie gebleven dan gepland en begin serieuze ontwenningsverschijnselen te vertonen. -)

 8. rori zegt op

  Wat heel bepalend is met de temperatuur is de RV per dag in relatie tot de temperatuur.
  Dit jaar 28 januari naar Thaiand.
  tot 3 maart Jomtien (Centraal en aan de kust) om de dag een bui. Overdag een graad of 28 RV tussen 60 en 76%. Is benauwd en ik vind het niet prettig
  Van 3 maart tot 30 april in Uttaradit (40 km boven de stad) temperaturen snachts 23 tot 28 overdag 28 tot 43 graden. RV 22 tot 28. Minder drukkend dus HEEL goed uit te houden. (Ik heb long en hartproblemen maar gewoon de dingen gedaan die moesten).
  Van 30 april tot 17 mei tussen Hua Hin en Cha-am. Temperaturen 28 tot 32 graden maar RV weer hoog. Net als Jomtien.

  Regen van 28 januari tot 30 april twee nachtelijke onweersbuien.
  30 April storm en overstromingen in BKK en Chonburi provincie.
  30 April tot 17 mei 6 regenbuien maar een hoge RV maakt het onprettig voorzichtig uitgedrukt.

  Nu sinds vrijdag in NL. Zojuist tickets geboekt voor eind september tot april 2019.

 9. CorWan zegt op

  Wij zijn van 10 maart tot 10 mei in Thailand geweest,het was er bloedheet,nooit meer om deze tijd naar Thailand beter dec.jan.en februari.

  • rori zegt op

   Hmm waar? Het geheel is afhankelijk van temperatuur en relatieve vochtigheid samen in combinatie.
   Heb met 40 graden gewoon buiten gewerkt. Waterleiding, Bananen, Jackfruit, Durian, Peppers, etc.
   Hoofd bedekt en veel drinken. (Water).

   Oh en niet van 11.30 tot 15.00 uur. Dus smorgens om 5.30 beginnen

 10. ThailandVisitor zegt op

  Ik ga nooit meer na maart tot eind mei. Januari vind ik de lekkerste maand om te gaan. Prima weer en lekkere temperatuur.

 11. Lessram zegt op

  Mijn inziens; beste periode voor de (weer-)toerist is tussen Loi Krathong en Songkran.
  Daarvoor en daarna is het (voor de Nederlander/Belg) tè warm, vochtig, klam of nat.

 12. Siamees zegt op

  Ik heb er 4 jaar gewoond, ik zou dat niet meer zien zittten.
  In de toekomst zal ik er hoogstwaarschijnlijk nog wel gaan overwinteren.
  Zo van november tot en met maart is het er zalig.
  Als ik er nog is op vakantie ga is het ook meestal deze periode.
  Ben verleden jaar naar de Kaapverdische archipel geweest vond ik een veel zaliger klimaat hebben,
  altijd tussen de 25 en 30 graden een beetje wind en lagere luchtvochtigheid.
  Onder zulke omstandigheden zou ik er het hele jaar kunnen verblijven, maar Kaapverdie is dan weer niet Thailand. Dus het word nog effe zoeken naar het aardse paradijs.
  Maar ik ben nog relatief jong en heb dus nog tijd.

 13. Dennis zegt op

  Het zegt weinig. Ja, december, januari, februari zal iets koeler zijn (30 graden), maar zelfs dat is koffiedik kijken.

  Momenteel is het “regentijd”, maar hier in de omgeving Surin (en overigens in heel Isaan) is er geen water. Meer nabij Korat staat droog en in Surin zelf wordt water per truck aangevoerd. Een echte crisis! Veel (niet alle) restaurants dicht, want geen water. In Robinson Mall toiletten gesloten, want geen water. Het ziekenhuis heeft nieuwe pompen laten plaatsen, want ze hebben 800.000 lt per dag nodig en kunnen slechts 80.000 lt per truck aangeleverd krijgen. Kortom, in het hele gebied is er een watercrisis met bijbehorende ongemakken. Bovendien zou de rijst nu juist moeten groeien, dus de slechte oogst volgt in het najaar en de financiele ramp (aflossen van leningen na verkoop van de rijstoogst) ook.

  En dat terwijl nu er elke dag bakken met regen uit de lucht zouden moeten vallen.

 14. Peter zegt op

  Wij wonen hier 20 jaar met heel veel plezier en het is hier het hele jaar door een heerlijke temperatuur…. Echt.Hollands om te over het weer te klagen als het een regent of warm is…Als het in Holland koud is wat doe je dan ? juist ja, de verwarming aan, hier de airco aan….wij zwemmen het hele jaar door s,morgens bij een lucht temperatuur van 28 32 graden….heerlijk een bui soms en ja April en mei de warmste maand….. Holland heeft ook de koudste maanden….. niet seuren gewoon genieten van het HELE land mooie streken en tochten gaan maken….. .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website