Het regenseizoen in Thailand loopt grofweg van juni tot en met oktober. Het weer wordt dan gedomineerd door de zuidwest moesson. In oktober valt gemiddeld de meeste regen in Thailand. Er zijn echter regionale verschillen. De oostkust (Koh Samui) heeft bijvoorbeeld minder last van de moesson dan de westkust (Phuket).

Regenseizoen Thailand

Reizigers en toeristen die een vakantie naar Thailand plannen willen graag weten wanneer het regenseizoen in Thailand aanvangt. Begrijpelijk want als je uit Nederland komt heb je meestal wel genoeg regen gezien en wil je vooral een strak blauwe lucht met een uitbundige zonneschijn.

Thaise klimaat: drie seizoenen

Thailand heeft een tropisch klimaat, dat beïnvloed wordt door moessonwinden uit het zuiden en noorden. Je kunt het hele jaar door in Thailand reizen, desondanks zijn er wel seizoenen die het weer beïnvloeden. Thailand kent er drie:

 • Maart – juni: Het hete seizoen met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheidsgraad.
 • Juni – oktober: Het regenseizoen met meer neerslag dan in de andere seizoenen, de regenbuien zijn vaak kort en hevig.
 • November – februari: Het droge seizoen. Vooral deze periode wordt gezien als de meest ideale periode om Thailand te bezoeken, want de kans op regen is zeer gering, de temperatuur is aangenaam en de luchtvochtigheid is lager.

Temperatuur

De gemiddeld laagste (dag)temperatuur is 20° C, de gemiddeld hoogste temperatuur is 37° C. April is de heetste maand, dan kan het 40 graden of meer worden. Desondanks kan het leuk zijn om in deze maand naar Thailand te reizen bijvoorbeeld om Songkran (Thaise Nieuwjaar en waterfeest) mee te maken. Enige verkoeling, bijvoorbeeld aan zee is wel aan te raden.

In de winter kan vooral in het noorden en noordoosten ‘s avonds en ‘s nachts koud worden. Gemiddeld is het ‘s nachts een graad of 15, maar lager kan ook. Een sweater of jack is dan aan te bevelen. Als de zon opkomt, is het snel weer 30 graden of meer.

Beste reistijd

De beste reistijd naar Thailand is november t/m februari. De wintermaanden brengen de koelste dagen. Het regent het minst en het is niet zo benauwd. Er zijn leuke Thaise festivals die toeristen kunnen bezoeken zoals Loi Krathong. Deze periode is echter ook het hoogseizoen in Thailand. Dat betekent meer drukte en hogere prijzen voor accommodaties.

Strandliefhebbers en regen

Voor strandliefhebbers is er goed nieuws. De twee kustlijnen van Thailand hebben verschillende regenseizoenen, waardoor toeristen vrijwel het hele jaar door kunnen genieten van zonnige stranden. De kust van de Andaman zee oftewel de westkust (Phuket, Krabi, en de Phi Phi eilanden) staan onder invloed van de zuidwest moesson. Deze brengt (soms) zware stormen van april tot oktober. Terwijl op de stranden aan de Golf van Thailand oftewel de oostkust (Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao), de meeste regen valt tussen september en december.

Voordelen van reizen in het regenseizoen

Bij het woord regenseizoen haken veel mensen direct af. Dat is jammer want het regent misschien wel meer, maar deze buien zijn vaak kort en hevig (uitzonderingen daargelaten). En soms regent het dagenlang niet. Tussen de regen door, vooral in de ochtend, is er veel zon en is het nog steeds erg warm.

Er zijn ook voordelen door juist wel te reizen in deze tijd van het jaar. De tarieven van hotels en andere accommodaties zijn soms wel 50% lager, dan in het droge seizoen.

De rivieren en watervallen zijn prachtig en het landschap is op zijn groenst. Laat je daarom niet direct afschrikken. Naar Thailand reizen in het regenseizoen kan prima. Ik heb het diverse keren gedaan en het is mij uitstekend bevallen.


» Laat een reactie achter


Rating: 3.00/5. From 2 votes.
Please wait...

21 reacties op “Het regenseizoen in Thailand”

 1. siamees zegt op

  But last but not least in het regenseizoen is de natuur op zijn mooist, vooral op het einde als de rijstvelden zo hoog staan, die eindeloze vlakten in de Isaan het lijkt wel een heel mooi tapijt, en veel minder farangs te bekennen in het algemeen ook. Eigenlijk missen de mensen wel wat ja in het regenseizoen, ik ga vaak een toertje doen buiten de stad met mijn vrouw rond deze tijd van het jaar enkel en alleen maar om van de prachtige groene natuur te genieten terwijl dat de mensen dan ook nog is actief zijn met de rijst. Om nog maar te zwijgen van al dat gekwek van die kikkers tegen elkaar op, terwijl ik in slaap val ik zal het toch missen terug in Belgie hoor.

 2. Sjaak zegt op

  Pssst niet verder vertellen hoor, maar ook ik heb het regenseizoen als een goede reistijd ontdekt. Laat de massa maar denken dat de andere seizoenen beter zijn, dan hoef ik in de regentijd nergens in de rij te staan…Ik neem dan wel mijn paraplu mee!

  • TH.NL zegt op

   Ik zal het niet verder vertellen Sjaak maar ook ik heb diverse keren de regentijd in Thailand meegemaakt en vond het zeer prettig. Trouwens, als je dan daar bent in die tijd zal je zien dat al heel veel Farangs dat ontdekt hebben.

 3. Eddy zegt op

  Ik kom nu al verschillende jaren in de verschillende seizoenen in Thailand.
  En heb nog nooit meer of minder betaald voor een kamer.
  Als je ter plaatse je verblijf boekt blijken op de meeste plaatsen de prijzen niet te schommelen.
  Als je echter je reis boekt vanuit je thuisland, of via internet, dan zijn er wel grote verschillen merkbaar.
  De prijs van een terrasje, restaurant, winkel, huren van een scooter, … heel het jaar door hetzelfde hoor.
  Dus dat “HOOGSEIZOEN, LAAGSEIZOEN” buiten het weer geen verschil.

  • Peter zegt op

   Eddy , ik ben net terug van 5 weken Thailand , was er dus in t ” laagseizoen ”
   Er zijn dan wel degelijk mogelijkheden , ook voor huisjes of hotelkamers
   In Pai , noordwestelijk van ChiangMai huurde ik een bungalow aan de rivier
   De prijs was 600 B per nacht , voor 4 nachten betaalde ik 1950 Bath
   Daarna in Bangkok ( NaNa ) een hotelkamer van 2200 , die ik kreeg voor 1600 per nacht
   Je moet natuurlijk wel durven onderhandelen over de prijs !
   In de rustige tijd willen ze graag aan je verhuren , een iets mindere opbrengst is altijd nog meer als helemaal geen inkomsten en lege akkomodaties
   Groet , Peter

  • Hen zegt op

   waarschijnlijk merkt u bij het boeken in Nederland niet het verschil bij hotelkamerprijzen.
   In Thailand werkt men echt wel met hoog- en laagseizoenprijzen v.w.b. hotels!

   • Christina zegt op

    Er is wel verschil hoog laag seizoen kijk maar eens voor december januari en zogenaamd al vol.
    We gaan naar Pattaya eind mei als je dit nu boekt ruim 100% meer ra ra.
    En ons favorite hotel Bangkok vol en duurder zelfs op hun eigen site. Maar gelukkig hebben we al plek gevonden.

 4. Frank zegt op

  En ja hoor..gaat het over het weer kunnen we het toch weer niet laten over prijzen te praten. Dat lijkt wel een ingebakken eigenschap bij de meesten.
  Laten we toch bij het onderwerp blijven: het weer !
  Ik ben in alle seizoenen nu al 20 jaar in Thailand geweest en alles heeft zijn eigen charme. Alleen april tot juli vind ik persoonlijk wel erg warm. Maar een ding is zeker, je kunt het hele jaar je shirt met korte mouwen dragen, dat kunnen we in NL niet zeggen.

  Frank F

  • Rens zegt op

   Leuk dat je dat zegt. Maar Thaise mensen praten net zo graag over prijzen dan Nederlanders. (misschien nog wel liever)

   Ik merk de laatste jaren wel dat het regenseizoen niet in mei start, maar een maand later.
   Toch een klimaatverandering volgens mij. Ook lijkt het steeds warmer in het warme seizoen.
   In het noorden in de provincies Chiang Mai en Chiang Rai worden de bergen door aangestoken bosbranden steeds kaler. Ook hing er deze maand verschrikkelijk veel smog/rook door deze branden. Geen wolken, maar de zon was amper te zien.
   Ik denk dat er snel door de regering ingegrepen zal moeten worden, want het is zonde van de mooie natuurgebieden. Als er eenmaal teveel dorre vlaktes ontstaan is repareren zeer moeilijk.

 5. Willem van Doorn zegt op

  Ik ben -en ik niet alleen denk ik zo- een strandliefhebber, en er is gelukkig nog wel wat anders dan alleen maar strand in Thailand. Zo zijn er de mensen het gehele jaar door vriendelijk. Maar het geschetste weerplaatje van Thailand is incompleet als je er niet bijvertelt dat het regenseizoen ook de tijd is dat het het hardste waait, en de zee niet meer doorschijnend is en tropisch-groen lichtgevend, maar grauw. Als je het hele strand practisch voor je alleen wil hebben dan moet je natuurlijk wel in het regenseizoen naar Thailand en dan hebben veel potentiele zomervakantiegangers -als het in Europa zomer is- het geluk dat gedurende die zomervakantie in Europa de Thaise stranden er verlaten bijliggen. Excursies per boot, of gaan kanovaren kun je dan wel vergeten en zwemmen ook vanwege het verdrinkingsgevaar dan, al wil het -onvoorspelbaar wanneer- in het regenseizoen er ook nog wel eens een dag tussen zitten die niet steriotyp een regenseizoendag is. Nou ja, het zomerweer in Nederland is ook onvoorspelbaar, maar dat dan ook nog bij lagere temperaturen, zowel van het zeewater, de lucht als van het regenwater. Ik ben al verscheidene keren -dit jaar niet toevallig- in het Thaise laagseizoen naar de tropische stranden van Australie gereisd. De koudste maand daar (juli) is er warmer en bepaald zonniger dan de warmste maand in Nederland (ook juli). Zal me in dat Nederland een potje verkoudheid op gaan lopen, nee dank u wel.

  • Annie zegt op

   Hoi Willem,
   Je zou het bijna niet geloven maar je zal dit jaar in Nederland geen verkoudheid oplopen hoor We zitten hier
   Zoals gebruikelijk weer over het weer te klagen ( we zijn daar Nederlanders voor he hihi) we zitten vanaf juni al in extreem hoge temperaturen en ze verwachten dat het augustus ook nog wel door zal gaan ,
   De natuur snak nu naar regen alles is dor en dood aan het gaan gewoon bizar voor Nederland nu ,overal in de wat kleinere buitenzwemgebieden blauwalg dus niet het water in uren file s richting het strand enz enz
   Ik pak zodra we kunnen het vliegtuig naar Thailand toe !

   Groetjes uit het snikhete Nederland

 6. bob zegt op

  De schrijver van dit stukje over seizoenen gaat uit van Zuid Thailand maar gebruikt het voor heel Thailand. Ik zou het kopje maar corrigeren in Thailand regenseizoen in Zuid Thailand. (Er zijn echter regionale verschillen. De oostkust (Koh Samui) heeft bijvoorbeeld minder last van de moesson dan de westkust (Phuket).)
  Hoe staat het met de overige gebieden? Als Isaan, Noord-Thailand en de westkust van Zuidoost Thailand?

 7. lung addie zegt op

  Wat mij opvalt is dat er weinig reactie is van expats en meer van mensen die hier maar tijdelijk komen vertoeven. Ik woon in het Mid-Zuiden van Thailand, de provincie Chumphon, gekend om zijn “vele” regen. Doch reeds in de provincie zijn er grote verschillen en dit wegens de lengte van deze provincie en de nabijheid van beide zeeen: de Golf van Thailand en de Andaman Zee. Deze twee hebben een sterke invloed op het weer in de provincie. Eenmaal te zuiden van de STAD Chumphon wordt je geconfronteerd met veel meer regen dan ten noorden van deze stad. Ten noorden is de invloed van de Andaman Zee bijna te verwaarlozen.
  In Thailand is er een enorm verschil in weersomstandigheden. Het Noorden en het Zuiden hebben reeds een totaal andere vorm en periode van regenseizoen. Het ene jaar is ook het andere niet, net als in Europa. In Belgikistan hadden we winters met veel sneeuw en zeer lage temperaturen, andere jaren vroor het amper en geen vlokje sneeuw.
  Verleden jaar vond ik het regenseizoen heel “vriendelijk”. De langste periode van constante regen was 3 dagen en was dan zelfs nog geen kletsende regen. Verder bleef het meestal beperkt tot dagelijkse korte maar hevige buien.
  Als radiozendamateur volg ik wel het weer, vooral wat onweders betreft.
  Het regenseizoen verleden jaar verliep volgens een redelijk vast stramien:
  van einde mei tot midden november…
  in de ochtend : meestal droog, bewolkt
  middag: rond 13u begon het … zware bui met duurtijd meestal een uurtje
  avond: na vallen duisternis : zware buien met meestal een klank- en lichtshow ( onweder )
  nacht: regelmatig regen
  Naar het einde van het regenseizoen schoven ook de aanvangsperioden op en werden meer beperkt in frekwentie…. De buien begonnen niet meer op de middag maar meer naar de avond toe, bij het vallen van de duisternis.
  Eens Loi Khratong voorbij, wordt hier aanzien als einde van het regenseizoen, was het gedaan met de dagelijkse regen …. MAAR dan begint hier het “winderig” seizoen…. van eind november tot midden januari is er elke dag wind, van sterke tot heel sterke wind en droog.
  Momenteel is het heel droog, reeds 2 maanden zonder een druppel regen hier, net ten noorden van Chumphon. Het belooft een heel warme aprilmaand te worden als het zo verder gaat.

  Eén zaak: het is hier NOOIT KOUD, kan enkel FRIS zijn …. en, beste bloggers, koppel het weer niet aan geld en wat je betaalt voor een kamer, brommer, eten ….. in het regenseizoen, dat is een ander item en over geld is er hier de laatste weken al genoeg gemekkerd door zij die het (niet) hebben.. Maar ja dit is een hoofdzakelijk NL blog.

  Lung addie

  • Henk Wag zegt op

   De reden (denk ik) dat er relatief weinig expats reageren is, dat zij inmiddels aan de situatie gewend zijn en simpelweg, net als de Thai, het weer nemen zoals het komt; er valt immers toch niks aan te veranderen, dus waarom zou je je er druk om maken……

 8. Danzig zegt op

  Waar ik woon, in Yala (diepe zuiden), kennen we geen koeler seizoen en zijn de maanden november en december juist de natste maanden. Eind 2014 waren de overstromingen in deze regio, vooral na het openzetten van de Bang Lang Dam, wereldnieuws en stond men – ik woonde er nog niet- tot zijn middel in het water.

 9. rob zegt op

  De eerste jaren in Thailand leefde ik in de illusie dat het overal eender weer was. Tot ik in januari in het noorden toch naar een trui of jas verlangde, toen ik in de mistige ochtend in een songthew zat.Gelukkig had ik een omslagdoek bij de hand.

 10. rob zegt op

  Daarna kwam ik erachter, dat aan de ZW kust in die tijd het regenseizoen nog helemaal niet afgelopen was. Verzoop ik daar in mn tentje.

 11. TheoB zegt op

  Ik vind het het wel grappig dat de Thai in het noordoosten (Isaan) je, dik ingepakt, niet meer begroeten met sawadee, maar met “nau, nau, nau!” (koud, koud, koud!) als de temperatuur onder de 22 ℃ komt.
  Aan de andere kant … Na ettelijke maanden verblijf in temperaturen tussen 30 en 40 ℃ voelt 15 ℃ ook voor mij erg fris aan.

 12. janbeute zegt op

  Ik hou als echte Hollander en permanent hier wonende van het regenseizoen .
  Heerlijk koel , kun je eindelijk weer wat buiten doen beter dan de hele dag bij de airco te zitten .
  Zelfs voor motor rijden is het weer beter , af en toe een bui , maar zeker niet elke dag .
  Stap maar eens op een bike met protektie kleding aan bij temperaturen van tegen de 40 graden .
  Het zweet water loopt er aan alle kanten eruit , en zeker in een file of bij langzaam verkeer .
  En voor degene die van smog en luchtvervuiling houden is de droge periode van November tot Februari , en zoals de inzender al omschreef , zijnde de meest ideale periode om Thailand te bezoeken .

  Jan Beute .

 13. Nicky zegt op

  Wij zijn 1 keer naar Puhket geweest tijdens het regenseizoen, en hadden 2 weken onophoudelijk regen.
  In Chiang Mai vind ik het wel meevallen. Zelden dat het daar hele dagen achter mekaar regent. Meestal late namiddag of avond. En dan natuurlijk wel de noodverlichting gereed houden.

 14. john zegt op

  De Drie seizoenen.

  Sinds de 13 jaar dat ik in Thailand woon is er zoals op de hele wereld het een en ander veranderd.
  Kijk naar de afgelopen weken, ik ben er niet, maar hoor het natuurlijk van mijn partner; bakken met
  neerslag de hele dag door. Er is niet meer sprake van een duidelijke moesontijd met regen in de nacht
  of ochtend uren. Verdeeld over heel Thailand zijn er ook verschillen bijgekomen tussen te droog, veel te
  nat of te heet. Nat is het grootste probleem stel ik vast, zeker als het gaat om de vele overstromingen in
  bepaalde delen van het land.

  John.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website