Welkom op Thailandblog.nl
Thailandblog is met 275.000 bezoeken per maand de grootste Thailand-community in Nederland en België.
Schrijf je in voor onze gratis e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Nieuwsbrief
Taalinstelling
Koers Thai Baht
Sponsor
Laatste reacties
- Jaring Suurs: Sawasdee kap Mijn inmiddels lieve vrouw komt uit een dorp nabij surin Ik kom er 10 keer liever als Bangkok of andere Toeris
- Thaiarie: Lieven bedankt voor dit leuke verhaal, humor van de bovenste plank. Goed dat ik geen koffie dronk tijdens het lezen van dit verhaa
- Adriaan: Keuringsdienst van waarde heeft er een goed, informatief programma over gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=kGB1GTOalC0
- Rudolf: Het nadeel van een hogesnelheidslijn is dat die maar op zo weinig plaatsen stopt. Je hebt er alleen maar wat aan, als je in de bu
- Jos M: Redactie: Bedankt voor je opmerking!
- Jos M: Prachtig geschreven weer Lieven. Er gaat niets boven zelf gemalen bonen en een beetje heet water, zelfs Groningen niet .
- Osen1977: Een heerlijk herkenbaar stuk waar ik redelijk om moet lachen op deze druilende dag. Gelukkig hebben wij al een poosje een machin
- Erik Kuijpers: Wat is er dan moeilijk aan? Een toerist komt voor vakantie en die is in de meeste landen maar kort, max 30 dagen. Mensen uit weste
- Rob: Dag Frans, Vanaf 10 mei kan je het in pre order bestellen bij de uitgever. Mijn mailadres is [email protected]
- Rob: De uitgeverij is nog bezig met de vormgeving en ik ken de verkoopprijs nog niet. Vanaf 24 mei is het te koop. Ik keer in oktober t
- Frank B.: Ondanks dat we van plan zijn om ons in Thailand te vestigen en ik sinds begin jaren 70 de F1 volg, hoop ik dat dit niet doorgaat.
- Robert: Toeristen aantrekken? Dan mogen ze het visum-systeem wel eens wat vereenvoudigen…
- Robert: Ik was in januari en maart in Thailand (in de buurt van Ayutthaya). Ik heb wat rondgereisd in die omgeving en ben noordelijker bij
- Ton Prangku: Bert, een universiteit in Thailand heeft een ander niveau dan wat wij hier in Europa gewend zijn. Wij zouden het hier middelbaar o
- Bert: Bedankt voor de leuke tip! Zelf doe ik ook graag spelletjes maar deze ken ik nog niet, ik ga zeker even kijken wat het is en he
Sponsor
Weer in Bangkok
Menu
Dossiers
Onderwerpen
- Achtergrond
- Activiteiten
- Advertorial
- Agenda
- Belastingvraag
- Belgie vraag
- Bezienswaardigheden
- Bizar
- Boeddhisme
- Boekrecensies
- Column
- Coronacrisis
- Cultuur
- Dagboek
- Dating
- De week van
- Dossier
- Duiken
- Economie
- Een dag uit het leven van…..
- Eilanden
- Eten en drinken
- Evenementen en festivals
- Balloon Festival
- Bo Sang Umbrella Festival
- Buffalo-races
- Chiang Mai Flower Festival
- Chinees Nieuwjaar
- Full Moon Party
- Kerst
- Lotus festival – Rub Bua
- Loy Krathong
- Naga Fireballs Festival
- Oud & nieuw viering
- Phi Ta Khon
- Phuket Vegetarian Festival
- Rocket festival – Bun Bang Fai
- Songkran – Thais nieuwjaar
- Vuurwerk festival Pattaya
- Expats en pensionado
- AOW
- Autoverzekering
- Bankzaken
- Belasting Nederland
- Belasting Thailand
- Belgische ambassade
- Belgische belastingdienst
- Bewijs van leven
- DigiD
- Emigreren
- Huis huren
- Huis kopen
- In memoriam
- Inkomensverklaring
- Koningsdag
- Kosten van levensonderhoud
- Nederlandse ambassade
- Nederlandse overheid
- Nederlandse Vereniging
- Nieuws
- Overlijden
- Paspoort
- Pensioen
- Rijbewijs
- Uitkeringen
- Verkiezingen
- Verzekeringen algemeen
- Visa
- Werken
- Ziekenhuis
- Zorgverzekering
- Flora en fauna
- Foto van de week
- Gadgets
- Geld en financiën
- Geschiedenis
- Gezondheid
- Goede doelen
- Hotels
- Huizen kijken
- Isaan
- Khun Peter
- Koh Mook
- Koning Bhumibol
- Leven in Thailand
- Lezersinzending
- Lezersoproep
- Lezerstips
- Lezersvraag
- Maatschappij
- Martkplaats
- Medisch toerisme
- Milieu
- Nachtleven
- Nieuws uit Nederland en Belgie
- Nieuws uit Thailand
- Ondernemers en bedrijven
- Onderwijs
- Onderzoek
- Ontdek Thailand
- Opinie
- Opmerkelijk
- Oproepen
- Overstromingen 2011
- Overstromingen 2012
- Overstromingen 2013
- Overstromingen 2014
- Overwinteren
- Politiek
- Poll
- Reisverhalen
- Reizen
- Relaties
- Shoppen
- Social media
- Spa & wellness
- Sport
- Steden
- Stelling van de week
- Stranden
- Taal
- Te koop
- TEV-procedure
- Thailand algemeen
- Thailand met kinderen
- Thailand tips
- Thaise massage
- Toerisme
- Uitgaan
- Valuta – Thaise Baht
- Van de redactie
- Vastgoed
- Verkeer en vervoer
- Visum Kort Verblijf
- Visum lang verblijf
- Visumvraag
- Vliegtickets
- Vraag van de week
- Weer en klimaat
Sponsor
Disclaimer vertalingen
Thailandblog maakt gebruik van automatische vertalingen in meerdere talen. Gebruik van vertaalde informatie is op eigen risico. Wij zijn niet verantwoordelijk voor fouten in de vertalingen.
Lees hier onze volledige disclaimer.
Auteursrechten
© Copyright Thailandblog 2024. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld, berusten alle rechten op informatie (tekst, beeld, geluid, video, etc.) die u op deze site aantreft bij Thailandblog.nl en haar auteurs (bloggers).
Gehele of gedeeltelijke overname, plaatsing op andere sites, verveelvoudiging op welke andere manier dan ook en/of commercieel gebruik van deze informatie is niet toegestaan, tenzij hiervoor uitdrukkelijk schriftelijke toestemming is verleend door Thailandblog.
Het linken en verwijzen naar de pagina’s op deze website is wel toegestaan.
Home » Vraag van de week » Vraag v/d week: Thaise vleesrookmethode
Vraag v/d week: Thaise vleesrookmethode
Mijn vrouw kocht onlangs een grote keramieken pot, zoals ik die wel vaker in de Isaan had gezien om water in op te slaan. Dat was dit keer niet de bedoeling, want het wordt nu gebruikt om vlees op een speciale manier te bereiden. Mijn vrouw noemt het “ong” of zoiets, een Thaise manier van BBQ-en.
Het wordt duidelijk als u de twee foto’s, die ik op internet vond, bekijkt. Op de ene foto de pot met de deksel en op de andere ziet u het houtskoolvuurtje en de repen vlees, die aan haken aan de binnenkant worden gehangen. Het resultaat is perfect ge-BBQ-de spareribs met een speciaal “rooksmaakje”, erg lekker! .
Mijn vrouw kon mij niet vertellen of deze manier uit de Isaan komt of elders vaak wordt gebruikt. Op Internet kon ik dit keer ook (nog) niet wijzer worden.
Zijn er bloglezers, die bekend zijn met deze methode en er iets meer over kan vertellen? De juiste naam zou wellicht wat betere informatie op Internet kunnen opleveren.
Is dit niet gewoon gelijk aan wat wij ‘roken’ noemen? Het is alleen in Nederland voor vlees wat minder gewoon, met uitzondering van bijvoorbeeld gerookte ham. Maar bijvoorbeeld vis roken gaat nagenoeg op dezelfde manier. Alleen gebruikt men in Nederland meestal een stalen vat ipv van zo’n pot. Maar dat maakt voor het effect niet uit.
Mijn vader rookte als oud Visserman vroeger zelf regelmatig paling of makreel in de tuin. Met een oliedrum, het bovenste deksel er af, vuurtje er in en vaak ging er dan een jutezak overheen als deksel. Dat zorgt er voor dat de rook er voor een deel in blijft en het vat dus op temperatuur blijft, maar het vuur toch niet helemaal gesmoord word. Het is een beetje een vak apart, je moet er geduld bij hebben en er een beetje feel voor hebben.
Zou tegenwoordig niet meer toegestaan zijn ivm de rook.
Kennis rookt allang op deze manier n voegt cocosbast toe voor rooksmaak.
Yep in Pattaya !!
Zelf rook ik in RVS waterton die hiervoor voorzien is van deurtje en ook met houtskool en cocosbast
Lekker hoor spek ,varkensnek en vis roken, nu ook rookworst mmmmm
Met temperatuurmeter om het te beste resultaat te krijgen
Hallo Piet
Ben beginnende roker heb jij wat recepten voor mij??
Die spek,varkensnek en rookworst lijkt me wel wat….
Alvast bedankt.
หมูอบโอ่ง = Moo – Aob -Aong
Als je het thaise woord ( niet de vertaling is nl Isaans) in google zet, dan krijg je al het lekkers met pot te zien.
Het is geen Isaan food, doch heel thailand kent deze methode en de naam hiervoor is steeds anders.
Isaan is een afwijkende taal
Pattaya floating market heeft ook zo’n pot staan voor de lekkerbekjes
In de Isaan wordt meestal zongedroogd, zie hiervoor Moo Dad Diew
Eet smakelijk
Er zijn zelfs heuse kampioenschappen zie http://www.nkpalingroken.nl/over-het-nk/nederlands-kampioenschap-palingroken/
Word hier in Pattaya reeds langer gedaan en ook met zoeen pot en als rookmiddel; cocosbast.
Zelf gebruik ik ex RVS watervat helemaal aangepast als rookton met temperatuurmeter
O.a. spek en zeker een gerookte vis niet te versmaden!
Dat proces heet in het Thais อบ โอ่ง uitspraak ob òong (middentoon, lage toon). ‘Ob’ is braden, roosteren’ en ‘òong’ is die grote (water)kruik. Er vóór komt dan nog het soort vlees หมู mǒe: varken of ไก่ kài kip . Als je het bestelt zeg je aow mǒe: ob òong ná khráp. Het komt overal in Thailand voor, maar je ziet het niet zo vaak.
Meer op deze twee filmpjes:
https://www.youtube.com/watch?v=Fvla2fSx7H8
https://www.youtube.com/watch?v=RHGqiYnXNUo
Op elke markt zie je verkopers staan, die in deze potten inderdaad spareribs roken.
Smaakt prima.
Mijn Idiase kennissen hier in Zwitserland hebben allemaal zo’n pot in hun tuin. Ik weet niet of men daar ook vlees in rookt, maar er wordt chicken geBBQ-t. Als ik me niet vergis heet dat Tandoori chicken. Volgens hen is dat in India gebruikelijk. Maar men moet natuurlijk wel een tuin hebben!
Mijn Poolse buren toen ik nog in Malta woonde rookte een paar keer per week vis, vlees en worst op zo’n manier,
Ook heb ik wel gezien dat het vuurtje soms niet in de pot, maar buiten de pot in een “tunneltje” werd aangestoken zodat er geen directe stralingswarmte op het te roken product kwam. De “rookpot” werd met een deksel afgestoten maar niet volledig om een beetje “trek” te houden.
Als ik van mijn terras het roken rook, kreeg ik behoorlijk trek, en meestal werd die trek beloond.
Aan de Market Village in Hua Hin werden ook spateribs verkocht die op deze wijze waren klaargemaakt. Wel lekker vond.ik.