Vraag v/d week: Overspel of vreemdgaan?

Door Gringo
Geplaatst in Vraag van de week
Tags:
20 februari 2015

We hebben het allemaal kunnen lezen in de diverse Thaise media, Thailand scoort het hoogste percentage “vreemdgangers” ter wereld!

Uit het onderzoek bleek dat wel 56% van de Thaise mannen ooit vreemd gegaan is of dat nog steeds doet. Voor de Thailandkenners is dat geen nieuws net zo min als dat iedereen begrijpt dat Italië en Frankrijk ook hoog in de Top-10 staan genoteerd. Verrassend misschien dat ook België hoog scoort. Wat zeg je me daar van, die ondeugende Belgen toch! Nederland doet ook wel aardig mee hoor, maar valt net buiten de prijzen van de Top-10.

Wat zeggen die cijfers nou wel? Nou, mij absoluut niets want een dergelijk onderzoek is zo onbetrouwbaar als het maar zijn kan. Wie gaat er nu openlijk vooruitkomen dat hij wel eens vreemd gaat? Als je een goede relatie hebt praat je daar met niemand over, toch?

Ik dacht over dit verschijnsel wat verder na. In de Engelse tekst word het woord “adultery” gebruikt. De Engelse taal kent eigenlijk geen goed synoniem voor dit woord terwijl wij in het Nederlands gebruik kunnen maken van woorden als vreemdgaan of overspel. Er zijn nog andere uitdrukkingen mogelijk als huwelijksontrouw, bedrog, een slippertje, maar voor de discussie beperk ik mij tot de woorden vreemdgaan en overspel. Ik keek op de website “vreemdgaan-overspel.nl” (heel interessant!) waar deze twee woorden door elkaar gebruikt worden.

Ik zit wat in mijn maag met de algemene opvatting van vreemdgaan want ik vind dat er wel onderscheid gemaakt kan worden tussen de vormen van vreemdgaan. Op die website wordt het als volgt verwoord:

“Vreemdgaan is het aangaan van een seksueel georiënteerd contact buiten je vaste relatie, waarvan je weet dat je partner dat niet accepteert als hij of zij op de hoogte zou zijn” .

Nergens heb ik kunnen ontdekken of er een taalkundig verschil is tussen vreemdgaan en overspel maar voor mijn gevoel is die er wel degelijk.

Laten we vooropstellen dat wij (u en ik), ons nooit bezondigd hebben aan welke vorm van vreemdgaan dan ook en dat ook de partner in het algemeen niets wil horen van enig onderscheid. We hebben het in de volgende voorbeelden over een vriend en het gaat er mij even om, wat is maatschappelijk (on)aanvaardbaar?

Voorbeeld 1:
Iemand, die keurig in Nederland getrouwd is gaat voor een langere zakenreis naar Azië en doet ook Thailand aan. In een weekend gaat hij naar Pattaya en vermaakt zich in het uitgaansleven. Wat te veel gedronken, lacherig en dan gebeurt het. Hij neemt een bardame mee naar zijn kamer, heeft een nachtje plezier en als hij wakker wordt is de dame mogelijk al naar huis. Liefde of genegenheid is er niet aan te pas gekomen, hij heeft seks en dat is alles. Waarschijnlijk weet hij de naam van de dame niet eens en bovendien zou hij haar niet herkennen als jij haar op straat tegen zou komen. Dat noem ik vreemdgaan of een slippertje maken, ik zou hem dat niet aanrekenen!

Voorbeeld 2
Dezelfde man komt regelmatig in Thailand voor zijn werk en zodra hij is geland in Bangkok belt hij zijn Thaise vriendin: “Hoi, ik ben er weer!” Ze wonen als het ware de hele tijd samen, gaan samen uit, hebben plezier en uiteraard regelmatig seks. Hij kan met haar praten want zijn eigen vrouw begrijpt hem niet (meer). Deze gezelschapsdame heeft in Thailand de bijnaam “mia noi”. In dit geval is seks niet iets puur lichamelijks maar komt ook een zekere liefde en genegenheid om de hoek kijken. Dat noem ik dan overspel. Hier zet de man duidelijk zijn huwelijk op het spel door een relatie met een andere partner aan te gaan.

Ziet u ook verschillen in wat ik vreemdgaan en overspel noem? In beide gevallen is de man huwelijksontrouw, hij bedriegt zijn vrouw, maar is het in beide gevallen even verwerpelijk?

Ik ben benieuwd naar uw reactie!

41 reacties op “Vraag v/d week: Overspel of vreemdgaan?”

 1. wibart zegt op

  Ach je kunt nog wel iets toevoegen aan dit gebeuren namelijk eed / belofte breker. Trouwen betekent meestal toch dat men beloofd elkander trouw te zijn vandaar het woord trouwen. In beide situatie lap de persoon die belofte aan zijn laars. Daarbij zou ik toch ook de vrouwelijke kant van het verhaal erbij willen betrekken. Niet alleen mannen gaan vreemd ;-). Verder is de mia noi (vrouw no. 2) situatie iets complexer. Omdat zover ik begrepen heb dit soms ook bekend is bij de echtgenote = mia luang (vrouw no.1). Enfin het is allemaal knap ingewikkeld voor een simpele ziel zoals ik. Ik denk dat jij bedoeld mia sek = geheime liefde of gewoon gik = sex relatie.

 2. John Chiang rai zegt op

  Ja wat is vreemdgaan als je veel bekenden hebt,is het overspel.555

 3. ruud zegt op

  Overspel is volgens mij een wettelijke term die alleen geldig is als je bent getrouwd (tegenwoordig misschien ook binnen een samenlevings contract).
  Vreemd gaan is een sexuele relatie met een ander binnen of buiten het huwelijk.

 4. Alex zegt op

  Vreemdgaan is met het goede been uit het verkeerde bed stappen.

  • ruud zegt op

   Als je thuis komt, zou wel eens kunnen blijken, dat je met de goede been beter in dat bed had kunnen blijven liggen.

 5. Fransamsterdam zegt op

  Mensen gaan zelf wel eens vreemd. Overspel plegen, dat doe je zelf niet. Dat doet een ander. Het klinkt in ieder geval ernstiger. Feitelijk komt het waarschijnlijk op hetzelfde neer, het verschil zit hem in het perceptisch referentiekader.
  In dit kader is ook de definitie van een ‘butterfly’ misschien wel aardig. Ik omschrijf dat als iemand die bindingsangst heeft, maar daar niet onder lijdt.

 6. wibar zegt op

  Butterfly omschrijf ik als een vlinder die zich laaft aan willekeurig goed ruikende nectar producerende bloemen 😉

 7. BramSiam zegt op

  De definitie van Alex spreekt me wel aan. Het beste is om, als je niet steeds met dezelfde partner plezier wilt maken of verplichte nummertjes wilt vermijden, om dan geen vaste relatie aan te gaan.
  Dan hoef je je ook geen zorgen te maken over de taalkundige verschillen. De vraag is natuurlijk hoe lang je met dezelfde partner kunt vreemdgaan. Het vreemde gaat er op een gegeven moment wel af, tenzij je vreemde dingen doet.
  Ik denk verder dat het verschil tussen vreemdgaan en overspel vooral voor voetballers van belang is.

 8. joop zegt op

  Natuurlijk gaan de mannen vreemd of plegen ze overspel voor mij is dat een beetje hetzelfde je bedriegt je partner maar vergeet de Thaise vrouwen ook niet zo gauw er geld mee gemoeid gaat zijn zij er ook niet vies van en gewoon maar iets anders of een ander te nemen.

 9. compuding zegt op

  Ik ga nooit vreemd, ik stel me altijd eerst voor

  • Gringo zegt op

   Vraag dan enkele uurtjes later maar aan haar of ze je naam nog weet. Wedden van niet?!

 10. BA zegt op

  Och. De meeste Thaise dames welke ik ken gaan wel eens vreemd of zijn wel eens vreemd gegaan, op een paar uitzonderingen na. Alleen als zij het doen dan is het meestal shhh….. Als ze er achter komen dat de partner het ook doet dan is opeens het huis te klein 😉

  Een ex vriendin van mij zei overigens eens, als je een mia noi neemt als ik oud ben, dan mag ze niet te veel geld kosten.

  • Sjaak S zegt op

   Mijn ex (geen Thaise, een Braziliaanse) was er zo eentje… wanneer zij vreemd ging, had het niks te betekenen en moest ik me niet aanstellen, maar toen ik eens in Thailand onbeschermd met een Thaise schone een nacht doorgebracht had en ik thuis toch maar een Aidstest liet doen, die ze per ongeluk vond, was het huis te klein en was ik een varken en een moordenaar, die iedereen van het gezin in gevaar bracht!

 11. Peter zegt op

  Ik ga in de voorbeelden 1 en twee mee met de kijk erop van Gringo. Ik neem wel mee dat het een ieder in Thailand wel erg makkelijk gemaakt wordt om seks te hebben. Indien men in eigen land bewust probeert een slippertje te maken of overspel te plegen zou dat 75% niet eens lukken.In Thailand is een flirt al voldoende om een nachtje plezier te hebben en daar staat geld tegenover. In de meeste gevallen is het dus gewoon betaalde seks en in dat licht bezien is de bestempeling overspel etc een te zwakke uitdrukking in mijn opinie.
  Hoe je het ook wend of keert seks is nooit verkeerd. En is er niet een onderzoek waaruit is gebleken dat zowel mannen als vrouwen liegen. Het is dus ieders verantwoordelijkheid. Labelen laat ik derhalve graag aan de partner over als die al geïnformeerd wordt. Een Mia Noi heeft altijd de verwachting ooit Mia Luang te worden.

  • Jef zegt op

   Is Nederland dan zo verschillend van België? Ik deed er niet aan mee maar weet als iedereen, waar vlot een (ook gehuwde, scheidende of gescheiden) scharrel te vinden. Een groot etablissement op geen vijftien minuten rijden, heeft al minstens veertig jaar die faam, met steeds een publiek van vooral dertigers en ‘middelbare’ (mid life crisis) leeftijd: Een al die tijd lichtjes oubollig aandoende maar nooit verouderde discotheek/nightclub. In de eerste zes of zo jaren diende het na een brand te verhuizen, tijdelijk zelfs in een tent. De dertig-veertig man personeel wijzen nog niet op een verminderde belangstelling. 😉 Zo zijn er her en der wel meer gelegenheden.

 12. Pat zegt op

  De woorden overspel, vreemdgaan, een slippertje maken, maken voor mij geen enkel verschil, ik moet nog eens naar een betere woordkeuze zoeken.

  Ik ben het wel VOLLEDIG eens met het onderscheid dat je maakt tussen voorbeeld 1 en voorbeeld 2.

  Voorbeeld 1, daar is totaal niks mis mee, totaal niks! Een partner die daarover valt is onnodig bezitterig, jaloers, egoïstisch, en heeft geen oprechte liefdesgevoelens voor zijn echtgenote/vriendin.
  Het sfeertje van dronken zijn zou ik er wel uitlaten, want dit moet ook kunnen als je normaal en gezond en bloednuchter bent.

  Voorbeeld 2 is dan weer totaal verwerpelijk, achterbaks, leugenachtig, oneerlijk, fout.
  Zo draag je geen zorg voor je relatie en ben je een platte opportunist die geen moer geeft om zijn of haar relatie. Meestal het type laffe man die zijn partner zoiets aandoet.

  Voor de mannen onder ons : ik vind dat voorbeeld 1 evengoed voor onze vrouwen geldt, zij hebben ook recht op seks zonder verdere betekenis.

 13. Ron Bergkotte zegt op

  Wat maakt het taalkundig verschil uit ? Hoofdzaak is dat het lekker is !

 14. Roeleke zegt op

  Mijn hobby van ouds her is op vacantie gaan met en zonder vrouw .Sinds mijn pensioen is de beer helemaal los en ga wel 3 keer per jaar en kan het ook heel makkelijk betalen .Mijn vrouw is zwaar depressief, moeilijk terbeen en nog enkele andere ziektes , Was dit anders geweest dan hadden we al lang ergens in een warm land gaan wonen. Helaas pech …..als ik niet op vacantie ben zeg 9-10 maanden per jaar zorg ik goed voor haar dat ze niets tekort komt , als ik alleen op vakantie ga zorg IK goed voor mezelf want je leeft maar een keer ! Ja wat noem je het dan ? Overspel , vreemdgaan of therapie ??

  • Gringo zegt op

   Ik heb alle begrip voor jouw situatie en vind het ook geenszins verwerpelijk.
   Ik zou het “therapeutisch vreemdgaan” noemen, ha ha!

 15. Jef zegt op

  In België werd ‘overspel’ uit het strafrecht gehaald. Het was daarbinnen natuurlijk een term voor elk buitenechtelijk seksueel contact. In het gewoon spraakgebruik gold en geldt het als de huwelijkspartner seksueel ‘bedriegen’.

  De ‘mia noi’ is ook in België (en Frankrijk, zou ik denken) een bekend verschijnsel: de maîtresse. Die secundaire vaste relatie kan angstvallig of omwille van de waardigheid van de huwelijkspartner geheim gehouden worden, maar van anderen kan ze met enige beleefde discretie algemeen bekend zijn, met medeweten van de huwelijkspartner. In dat laatste geval is het er (financieel en/of vooral op wat hogere leeftijd wegens aanzien) op na (kunnen) houden van de mia noi / maîtresse dikwijls een soort statussymbool.

  Een slippertje is ‘eens vreemd gaan’, een eenmalige of toch kortstondige ‘uitschuiver’, een ‘avontuurtje’. De veronderstelde vaste partner kan dan net zo goed een verloofde of al dan niet contractueel samenwonende zijn. Of men dit ‘bedriegen’ of ‘overspelig’ mag noemen, hangt van de relatie tot de zogezegd vaste partner af. Als die slippertjes nogal geregeld voorkomen, heb je dat vlinderen. Het is niet omdat men een heel enkele keer of tamelijk sporadisch uit huis eet, dat men vaste kok en kookkunst niet boven alles waardeert of niet ten allen prijze zal beschermen. Trouw aan de vaste partner gaat om veel meer dan louter seksuele trouw, en kan ook zonder dit laatste onvoorwaardelijk blijken. Het is echter nooit erg leuk om te vernemen dat iedereen al lang van een seksuele relatie of geregelde slippertjes op de hoogte is, op het moment dat men er zelf voor het eerst van hoort: Dat is een grove belediging.

 16. Walter zegt op

  Ik had een mia noi in Nederland en verraden door iemand die ons samen heeft gezien. Beide dames zijn toen op de vuist gegaan en daarna was het afgelopen. (Behalve in het geniep dan) Mijn mia noi was terug naar Thailand en een jaar later ging ik haar bezoeken. Mijn (Thaise) vrouw pikte dat niet en kwam een week later om mij terug te brengen naar Nederland. Ze werd gesteund en geholpen door haar broers die zelf meerdere mia nois en gigs hebben en dat mag volgens mijn vrouw wel, want, haar broers hebben geld, stinkend rijk naar Thaise begrippen. It’s all about money!!

 17. KhunJan1 zegt op

  Ik kan hier kort over zijn, de Thai hebben het begrip “Mia Noi” uitgevonden en maken daar ook veelvuldig gebruik van, en dit wordt ook volkomen geaccepteerd!
  Ben je echter gehuwd met een Thaise en maak je eens een misstap dan heeft zij daar totaal géén begrip voor want jij bent een Farang en dan gelden die regels niet!
  Dus wat onderling geaccepteerd wordt bestaat niet in een multicultureel huwelijk want dan zijn de rapen pas echt gaar.
  Spreek mij maar tegen, maar ik heb dit wél uit eigen ervaring opgetekend!

 18. Jef zegt op

  Peters bewering “Een Mia Noi heeft altijd de verwachting ooit Mia Luang te worden”, is niet correct. Dat geldt voor de geheime maîtresse en de kans blijkt soms realistisch. Die mia noi / maîtresse kan een bedreiging voor het huwelijk zijn. Als de buitenechtelijke relatie meer algemeen gekend is, kent en aanvaardt elkeen haar plaats.

  Naast de gangbare modellen en hun maatschappelijke aanvaardbaarheid, houden enige welstellende dames ook wel eens een mannetje aan de kant bij de hand. Het verschijnsel van de jongere gigolo die de dames op ruim middelbare leeftijd pleziert, is in België niet onbestaand maar zeldzamer dan ik van Italië neig te denken. Maar sommige hedendaagse dynamische zakendames, hebben een relatie die hun bink tot een mannelijke maîtresse maken. Voor hem ken ik nog geen woord.

 19. Jef zegt op

  KhunJan1, een eigen ervaring is geen algemene norm. Ik zag al een paar keer de Thaise echtgenote van een Thai overgaan tot zeer furieus hand- en stampgemeen met de Thaise mia noi. Een andere kwam stilletjes uithuilen bij mijn vrouw, en de mia noi leeft inmiddels sinds jaren pal naast de mia luang in een soort tweewoonst. De Thaise man vertoeft eigenlijk bij de mia noi maar de echtgenote blijft uiteraard gehuwd en door iedereen aanzien als de mia luang, en beide dames hebben een goede verstandhouding. Ook enkele farang mochten van hun Thaise echtgenote blijkbaar gerust een scharrel hebben (nog zo een aardig woordje: dat kan het avontuurtje zelf zijn, of de eventjes opgepikte of wat langer bij de hand gehouden bedgenoot m/v, trouwens eventueel van een ongehuwde/niet-samenwonende).

  Ik weet niet hoe mijn vrouw zou reageren. We zijn net vandaag 20 jaar officieel gehuwd, en ze zei in al die tijd meermaals dat ik maar eens naar Pattaya of zo moest gaan wijl zij wat langer alleen bij haar familie zou blijven, zodat ze zich 100% aan hen kon wijden. Toch nooit geprobeerd (vrienden van me wel en enkelen met goed gevolg), want ik vrees dat het haar stevig vertrouwen op mijn trouw-op-lange-termijn in gevaar zou brengen, en ze zou dan wel eens niet op de afloop durven wachten en zelf de eer aan zich kunnen houden.

 20. Lung addie zegt op

  Prachtige stelling van Gringo. Dieper op de oorzaak ervan ingaan zou leerzaam kunnen zijn.
  Alleszins de twee voorbeelden zijn sprekend en realistisch te noemen. In Belgie wordt vreemdgaan ook “naast de pot plassen” genoemd. Overspel is een juridische term maar komt in princiepe op hetzelfde neer … het is een beetje zoals : toen pissen plassen werd begon het gezeik!

  Er wordt hier nogal gesproken over de “Mia luang en Mia Noi” maar blijkbaar vergeet men de “Mia”.
  Voor zover ik begrepen en uitgelegd gekregen heb zou er een verband bestaan tussen uitspraak: ik ben de Mia Luang en of de Mia Noi van … Als er gesproken wordt over een Mia Luang zou dit automatisch betekenen dat er ook een Mia Noi is. Je kan trouwens moeilijk nummer 1 zijn als er geen nummer 2 of 3 …. is.
  Een feit is zeker: zolang het niet geweten is dan is er ook weinig aan de hand en wordt het gewoon geaccepteerd.
  Als men echter dieper ingaat op de filosofie van het Boeddhisme, waar er ook meerdere versies van bestaan en geen concrete wetenschap is, dan zou “vreemdgaan” filosofisch aanvaardbaar zijn en zelfs ten goede kunnen komen aan de harmonie van het huwelijk. Dit zowel voor de man als voor de vrouw. Het Boeddhisme is namelijk gesteund op geluk en als je met die situatie gelukkig bent is er niets aan de hand.

  ppppppppppfffffffffffff wat is Lung Addie toch een gelukkig mens als vrijgezel in Thailand, kan enkel in het slechtste geval verweten worden een “gik” te zijn…. en dan moet het eerst nog begrepen worden.

  Lung addie

 21. inge zegt op

  Voor mij is overspel of vreemdgaan het zelfde. Ik begrijp dat het soms moeilijk is om het (aangebodenen) te weer staan als het je op een presenteer blaadje wordt aangeboden. De man is nu eenmaal (zegt men) de jager.
  Maar als je een goed huwelijk hebt heb je daar geen behoefte aan. Ik vraag me af hoe jullie het zouden vinden als jullie vrouwen dit zou doen. Zijn jullie echt zo ruim denkend? Of willen jullie eigenlijk een open huwelijk die (misschien) jullie vrouw niet wil?

  • Pat zegt op

   Inge, het is helemaal niet moeilijk om het aangebodene af te slaan, het is gewoonweg onnodig om dat te doen vind ik (gekoppeld aan strenge spelregels die je jezelf en elkaar moet opleggen).

   En sorry, maar het is mijns inziens toch echt wel een compleet foute stelling, dat als je een goed huwelijk hebt je er geen behoefte aan hebt.

   Welke vrouw of man durft beweren dat zij of hij alles kan aanbieden dat mogelijk is?? Niemand, en dat hoeft ook niet.
   Ik ben geen superman en jij vermoedelijk geen supervrouw, en dan nog.
   Het gaat om de seksualiteit, niet om de liefde en al zeker niet om met wie.

   Luister eens naar het liedje, “liefste m’n liefste” van Robert Long, hij snapte het als geen ander!!

   En ja, ik ben ruimdenkend en mijn fantastische echtgenote ook, zo hoort het ook vinden wij.
   Dat is liefde.

 22. Eugenio zegt op

  Dus we gaan er hier maar met zijn allen vanuit, dat dit alles op een verantwoorde manier gebeurt?
  Niemand heeft het hier over de veiligheidsrisico’s die eventueel onveilige seks met mee kan brengen.

  Zou de vrouw minder geschokt zijn wanneer het slechts een “slippertje” was en geen “vreemdgaan”, nadat ze door manlief onverwacht opscheept zou worden met een SOA of zelfs HIV?

  Een vriend van mij kwam in de situatie terecht waarin hij, na een slippertje teveel, een SOA opliep. Hij was helaas wel getrouwd. Ik heb nooit geweten of hij het zijn vrouw toen tijdig verteld heeft. Een feit is wel dat ze een jaar later gescheiden waren.

 23. kees1 zegt op

  Nu moet een ieder zelf weten wat hij doet. Daar bemoei ik me niet mee. Alleen vraag ik me af als je
  van je vrouw vriendin of meisje houd hoe je dan thuis komt. Je geeft haar een kus op haar wang
  Wat je dan denkt op dat moment. Ik persoonlijk zou me de grootste klootzak van de wereld vinden
  Je belazerd iemand die van je houd en je vertrouwd. Iemand waar van je houd daar doe je dingen voor
  en laat je dingen voor. Ik vind dus gewoon niet doen.
  Laat er maar eens een paar kerels vertellen hoe ze zich gedragen en wat ze doen als ze thuis komen
  Hoe ze zich voelen. geen angst wand er zal geen mens reageren
  Dat is de andere kant. De niet leuke kant van het slippertjes gebeuren. Maar daar praten wij mannen
  natuurlijk niet over

  Groetjes allemaal Kees

  • Pat zegt op

   Kees1, iedereen maakt dat voor zichzelf uit, maar ik vind dat teveel mensen (jij ook) een te grote staatszaak maken van seksualiteit.

   Het is eigenlijk niet meer of niet minder dan een potje gaan voetballen, naar het toilet gaan, of een boswandeling maken.
   Als je daarvan kan uitgaan, dan is er toch niks aan de hand?

   Een relatie (ik ben al 15 jaar zeer gelukkig getrouwd) betekent dat je je verantwoordelijkheid moet nemen, dat je er moet zijn voor elkaar, dat je eerlijk en oprecht bent met elkaar, enz…

   Het betekent niet dat je elkaars bezit bent en je niet individueel mag amuseren.

   Ontrouw zou zijn als ik mijn echtgenote zou laten vallen als ze morgen door een verlamming in een rolstoel zou terechtkomen, niet als ik ‘eens een keertje’ van bil ga met een wildvreemde juffrouw!

   Onder het mom van ‘houden van’, wordt de grootste onzin verkocht.

   Kijk trouwens naar de realiteit, dan weet je genoeg. Er wordt bedrogen en belogen dat het een lieve lust is, mensen willen tegemoetkomen aan hun behoeften.

   Je kan dat met het grootste respect doen en thuis komen betekent geen kus op de wang, waarom zou dat?

 24. Marco zegt op

  Overspel, vreemdgaan het is in beide gevallen verwerpelijk.
  Voor mij is er geen verschil als je getrouwd bent houdt je je gereedschap in je broek.
  Is het huwelijk niet ok dan praat je met elkaar of je stopt ermee.
  Groot voordeel is dan dat je niet hoeft vreemd te gaan of overspel hoeft te plegen .

 25. patrick zegt op

  Ik vind dat hier nogal veralgemeend wordt omtrent die “mia noi”. Mijn Thaise partner is gescheiden nadat ze haar man betrapte met een ander die nota bene al een baby van hem had. Ze had helemaal geen behoefte meer aan een man en het heeft dan ook enige tijd geduurd voor ik haar aandacht én haar vertrouwen had. Of ik nu falang was of niet deed niets ter zake. Ik was een man en per definitie onbetrouwbaar. Nochtans was ze ooit ook de “mia noi” want ze heeft een stiefdochter die 6 jaar was toen ze met haar ex huwde. Ik heb besloten om daar wijselijk nooit naar te informeren. 🙂
  Ik denk dat het veelvoudig vreemd gaan van de Thais vooral te wijten is aan het feit dat zoveel relaties maar halve relaties zijn omdat één van de twee moet gaan werken op honderden kilometers van thuis en bovendien amper vakantie heeft om naar huis te gaan, willen ze aan de armoede het hoofd bieden.
  Het blijft allemaal heel vreemd maar geef nu toe, welke band heb je als je van de 365 dagen van het jaar amper 15 dagen samen bent. Het is een heel foute situatie in het uitgestrekte Thailand. Ik heb echter geen begrip voor het feit dat de Thais zo gemakkelijk hun kinderen achterlaten als het fout gegaan is in de relatie en er ook geen enkele verantwoordelijkheid (lees onderhoudsgeld) voor over hebben. Verkassen en herbeginnen met kinderen bij de “mia noi” is de normaalste zaak van de wereld. De mannen hebben blijkbaar wel de manier gevonden om te blijven lachen. Laat het verleden voor wat het is en kijk naar een leuke toekomst. Zou dat het geheim zijn van “het land van de eeuwige glimlach”?

  • Lung Addie zegt op

   Beste Patrick,

   uw reactie ware een goed uitgangspunt om eens dieper in te gaan op het feit dat Thailand zo hoog scoort op het gebied van vreemdgaan of overspel. Ze scoren dus toch ergens hoog. Dit was namelijk een eerste zin in mijn reactie: “dieper ingaan op de oorzaak zou leerzaam kunnen zijn”.

   Gringo, je hebt weer wetenschappelijk onderzoek te doen hoor. De Thailandbloglezer kijkt met spanning uit naar jouw deskundig onderzoek.
   Lung Addie

 26. joeri zegt op

  Beiden zijn voor mij even erg, en er is geen enkele verzachtende omstandigheid. Eens gebeurd niet meer te vertrouwen en niet meer waard om getrouwd te zijn. Scheiden is de enige gezonde oplossing.

  • Jef zegt op

   Zelfs geen enkele verzachtende omstandigheid, laat staan rechtvaardiging. Iedereen die ooit vreemd ging en getrouwd bleef, of bij zo iemand blijft, is altijd ongezond bezig… Ik denk dat getrouwd blijven met een fundamentalist nog ongezonder kan zijn.

 27. kees1 zegt op

  Beste Pat
  Ik maak van seks geen staatszaak dat staat nergens in mijn reactie.
  Ik vind seks prima. Ik vind het zelfs leuker dan voetbal of naar het toilet gaan.
  Ik raad het dan ook een ieder aan het zo vaak te doen als redelijker wijs mogen lijk is.
  Thuis komen betekend niet een kus op de wang. waar om niet? het moet niet een ieder begroet zijn partner op zijn eigen wijze. Als je partner er het zelfde overdenkt als dat jij hier stelt is dat geweldig. Als je dan thuiskomt vertel je haar dat je heerlijk van bil bent geweest.
  Prima is niemand op tegen denk ik. Ik ook niet.
  Maar 9 van de 10 keer gaat het niet op die manier je geeft zelf aan dat er wat afgelogen en bedrogen word. Als je van bil geweest ben en je kan of wil het niet aan je partner vertellen
  Kan je er toch niet van spreken dat je eerlijk en oprecht ben.
  Houden van geven om elkaar vrienden zijn noem het zoals je wil
  Het gaat er hier niet om of seks lekker is. Daar zijn we het allemaal wel over eens
  Was het vies dan hadden we deze discussie niet
  Waar het in mijn ogen om draait is. je vind seks zo lekker dat je bereid ben om te liegen tegen
  je partner als je dat geen probleem vind. Heb je denk ik een relatie van niks.
  Dit is niet persoonlijk Bedoelt Pat maar mijn manier om uit te legen hoe ik er over denk

  Met vriendelijke groet Kees

  • Pat zegt op

   Kees, volledig akkoord nu.

   Het verwerpelijke is voor mij ook het liegen en bedriegen, dat is de echte vorm van ontrouw/vreemdgaan/overspel.

   Als ik zei dat seks hetzelfde is dan ping pong spelen, naar de bioskoop gaan, of een chocolademelk drinken, dan moet je je daar inderdaad ook naar gedragen en dit niet stiekem en geniepig doen.

   De echte liefde in een relatie zit voor ons in het kunnen loslaten van elkaar, open en eerlijk praten met elkaar, en er altijd zijn voor elkaar.

   Geheime of zelfs een openlijke dubbele relatie is ook niet gezond, dat werkt op termijn toch niet.
   Je moet keuzes maken.

   Maar op tijd en stond, als daar een behoefte is of een opportuniteit, eens vrijen met een vreemde persoon zou veel relaties misschien zelfs ten goede komen.

   Ons gedacht.

 28. Ron Bergkotte zegt op

  Conclusie : er wordt te veel over gesproken en te weinig aan gedaan !

  • kees1 zegt op

   Beste Ron
   Dat er te weinig gedaan word kan jij niet weten.
   Naar het schrijven van mijn laatste reactie werd mijn gevraagd of ik zin had in een potje voetbal
   Daar ben ik altijd voor in. Het werd gelijk spel 1-1 Ik ben er blij mee !

   Groetjes van een drukke Kees

 29. SexyMan zegt op

  Een actief sexleven kwam tot een einde gezien gezondheidsproblemen van mijn partner.
  Dit bracht mijn partner tot het mij aanbieden mijn sexueel gerief zo nu en dan elders te halen.
  Dat noem ik een aanbod uit liefde en begrip.
  Van het aanbod heb ik geen gebruik gemaakt, uit liefde, begrip en respect, overigens, het was wel uit te houden, gelukkig is alles nu weer in orde.
  Ieder kan voor zichzelf bepalen wat hij of zij juist vind, aan kan, kan verwerken.
  Kan me voorstellen, dat overspel, vreemd gaan,een slippertje aan de orde kan zijn als een relatie feitelijk al dood is, maar om allerlei redenen toch nog wordt voortgezet, praktische, geloofsovertuigingen, etc.

 30. riekie zegt op

  Ik was 36 jaar getrouwd en mijn ex kwam nooit niks te kort op sex gebied
  Iwoonde ander half jaar in thailand toen hij me verliet voor een barfly waar hij veel minder van kreeg .
  het zijn niet alleen de thaise mannen of vrouwen die vreemd gaan.hoor mijn ex is gewoon nederlander .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website