Lange vlucht naar Bangkok? Last van jetlag!

Door Redactie
Geplaatst in Vliegtickets
Tags: ,
27 maart 2014

Ben jij ook een paar dagen gebroken na een vlucht naar Bangkok? Je bent dan niet de enige. Reizigers die lange vluchten maken, hebben vrijwel altijd last van een jetlag. Ook slapen ze over het algemeen maar weinig, zo blijkt uit de British Airways Jetlag Survey die onder Nederlandse gebruikers van Facebook is uitgevoerd.

Van de ondervraagden heeft ruim 95% last van een jetlag wanneer men meer dan 5 uur vliegt. Daarnaast slaapt 53,6% van de passagiers soms en 13,6% nooit. De Survey doet onderzoek naar slaapgedrag tijdens intercontinentale vluchten en hoe men met de effecten van een Jetlag omgaat.

Jetlag

Van alle ondervraagden heeft ruim 40% vaak tot altijd last van een jetlag na een intercontinentale vlucht. Slechts 4,5% heeft nooit last van een jetlag. De respondenten hadden het meeste last van een Jetlag als men vanuit het westen naar het oosten vliegt, bijvoorbeeld van New York naar Amsterdam.

Slaap

Opvallend is verder dat een relatief groot percentage van de intercontinentaal vliegende passagiers soms tot nooit in slaap kan vallen tijdens een lange vlucht. Men probeert in slaap te vallen door het inflight entertainment systeem te gebruiken (42%) of wat te lezen (21%). Een groot deel van de passagiers (63%) gaat ontspannen liggen. Een kleiner deel (18%) drinkt alcoholische dranken om in slaap te komen, waarbij 21% van de respondenten 2 tot 5 alcoholische dranken drinkt, en dan met name wijn (41%). Een kleiner deel van de passagiers gebruikt soms tot altijd slaapmiddelen (17%) om in slaap te vallen.

Na de vlucht

Als men een lange vlucht achter de rug heeft, dan is men over het algemeen moe (70%). Desondanks gaat men na aankomst op de plaats van bestemming er meteen op uit om de omgeving te verkennen (57%). Vliegt men daarentegen terug naar huis, dan gaat ruim 31% meteen de volgende dag aan het werk, ook al geeft men in ruim 53% van de gevallen aan een halve tot hele week het gevoel te hebben alsof men dagen niet geslapen heeft (60%).

Het onderzoek op Facebook werd ingevuld door 220 mensen van alle leeftijden.

15 reacties op “Lange vlucht naar Bangkok? Last van jetlag!”

 1. chris zegt op

  Persoonlijk heb ik niet zoveel last van een jetlag. En als ik me wat raar voel is dat eigenlijk altijd als ik van het oosten naar het westen vlieg, dus tegen de klok in. Ik maak mezelf wijs dat dat komt doordat ik niet graag terug in de tijd wil.
  De beste manier om te slapen in een vliegtuig (voor mij althans) is het nemen van een voetmassage zo laat mogelijk op de avond voor vertrek. De rechtstreekse vluchten van Bangkok naar Amsterdam starten meestal in de nacht (1-3 uur) en ik ga dan altijd om een uur of 9 nog even voor een uurtje voetmassage. Een wijntje in het vliegtuig bij het eten en dan slapen. De laatste keer werd ik wakker en keek op het scherm. Ik was al boven Turkije dus dat schoot lekker op.

 2. Mitch zegt op

  ja ik heb 40 jaar in ploegendienst gewerkt en had elke 4 weken last van een jetlag..
  dus 1 vliegreisje dat overleeft men wel
  iedereen die nachtdienst werkt en terug schakelt heeft last van een jetlag

  • luc.cc zegt op

   Mitch niet akkoord met je stelling
   Ik heb 35 jaren ploegdienst gedaan, vroege, late en nacht
   Nooit heb ik last gehad van jetlag,
   ik sliep niet in het vliegtuig, en bij aankomst in Be of Th, heb ik nooit last gehad hiervan

 3. Pim . zegt op

  Zelf viel mij altijd op dat de aankomst in Bangkok ik 3 dagen niet had geslapen .
  Voorbereidden voor de reis is al een reden om alles in orde te hebben ,
  Slapen in het vliegtuig lukte dan ook niet .
  Bij aankomst in Bangkok ging ik dan meteen op stap om maar niets te missen van de tijd dat je hier op vakantie was .
  Moe was ik nooit ,enkel als Amsterdam weer in zicht was had ik nodig, 1 week om weer bij te komen .
  Het was mij wel opgevallen dat toen ik naar Canada ging het juist andersom was .
  Ik had er wel altijd de pest in als het raam gesloten moest worden en niet meer naar iets anders kon kijken dan een slapende mede passagier .
  Terug naar NL is voor mij dan een hel ,mits ik zelf zoals mij gebeurd is, een vliegtuig mag besturen .
  Dat is mij werkelijk gebeurd met een militair toestel ,de piloot maakte een geintje maar wist niet dat ik 1 les in een vliegtuig had gehad .
  Ik weet deze dus weer aan de grond in Hua hin te krijgen .
  De passagiers waren er al uit gesprongen ,dat waren parachutisten .
  Ook dat kan gebeuren in Thailand ,ik had een helikopter nodig .

  • Robbie zegt op

   Hoe zit ’t met jouw haringen, Pim? Hebben die ook een jetlag?

   • Pim . zegt op

    Robbie wij gaan niet chatten .
    Ze hebben wel de nodige papieren om te importeren dat ze gezond zijn .
    Hun nadeel is dat ze niet voor het raam kunnen zitten voor een forse prijs .in het vliegtuig .
    Maar dat deert hun niet omdat ze weten dat er altijd iemand is die van hun geniet .
    Ik heb er nog nooit 1 horen klagen als ze vers werden gesneden .

 4. Ruud zegt op

  Wat mij heel goed bevallen is, bij Emirates boeken en dan een stop in Dubai en voor een nacht een hotel boeken, je slaapt lekker een aantal uren en vervolgd de volgende dag je vlucht naar Bangkok waar je veel uitgeruster aankomt.
  Het is natuurlijk wel wat duurder, maar het is het mij wel waard.

  • Christina zegt op

   Hoe boek je dan de vlucht stopover invullen bij ticket boeken? Graag wat meer hierover vind ik heel leuk om te doen en hoe doe je het op de terugweg? Is het hotel vlakbij airport of ga je nog sight seeing doen?

 5. martin zegt op

  Die haringen zijn het gewend om als een haring in een tonnetje te vliegen.
  Hebben geen last van kramp en geven ook geen krimp

 6. Bruno zegt op

  De algemene regel voor een jetlag is een uur tijdsverschil per dag inhalen. Dat wil dus zeggen met een tijdsverschil tussen belgie-nederland enerzijds en Thailand anderzijds van 5 of 6 uur (zomer of wintertijd) dat men pakweg een week op voorhand zou kunnen beginnen met “opbouwen”. Dag 1 een uurtje vroeger opstaan en uurtje vroeger gaan slapen als men naar ginder vliegt. Dag 2: 2 uur. Enzoverder. Toen ik in december naar Thailand vloog heb ik zo twee uurtjes van m’n zes uur tijdsverschil afgesnoept voor ik vertrok.

  Alcohol drinken is geen goed idee – alleszins toch voor mij niet. Ik slaap niet van een “slaapmuts” :). Het is natuurlijk geluk hebben als je vliegtuig voor 1/3 vol is en je hebt 2 lege zetels naast je, dan kan je lekker voluit gaan liggen. Maar als je, zoals ik in december met m’n terugkeer, een jengelende kleine kabouter 10 zetels voor je hebt, ja dan is ’t niet evident om te slapen …

  Ik wacht hier nu tot m’n vrouw vanuit thailand overkomt en zij is ook op deze manier al bezig. Geleidelijk aan opbouwen.

  Groetjes,

  Bruno

 7. Jack G. zegt op

  Tussen ‘gaar’ aankomen en een echte jetlag zit wel een groot verschil. Thailand is ‘maar’ 5 of 6 uur tijdsverschil en dat is redelijk te doen voor mij. 1 keer een echte jetlag gehad na 11 uur tijdsverschil en die was heftig. Je kunt toch Melatonine gebruiken om snel weer in je ritme te komen?

 8. Paul zegt op

  Van oost naar west heb ik er ook zelden last van. De dag duurt wat langer.

  Van west naar oost is inderdaad lastiger. Het liefst een nachtvlucht en proberen zo moe mogelijk het vliegtuig in te komen, dan kun je het minst ongemakkelijk proberen te slapen.

  • Christina zegt op

   Liever een dagvlucht vanuit Thailand je komt in de avond aan wat drinken thuis en slapen bevalt ons heel goed. Bij een nachtvlucht houden we altijd ons hotel aan ga niet opgedirkt zitten wachten voor na het vliegveld te gaan dat scheelt ook een hoop. We hebben toch het liefst een dagvlucht dan val je meteen weer in je ritme. Vanuit de USA duurt het wat langer tijdsverschil was 11 uur. Mijn man en mijzelf weken last gehad was trouwens de eerste keer dat we zoveel last hadden en zijn ook al vaak geweest aangezien we daar familie hebben. Maar Azië vinden we gezellig komen er al meer dan twintig jaar voelen ons daar thuis.

 9. Sjaak S zegt op

  Werkende als steward heb ik vaak last van jetlag gehad. Alleen besefte ik dat niet zo. Ik vloog per maan 4 keer heen en terug naar steden zoals Osaka, Nagoya, São Paulo, Rio de Janeiro, Bangkok of Chicago… altijd met grote tijdsverschillen.
  Al naar gelang waar je heen vloog kwam je ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds aan. Dan moest je je telkens weer anders instellen.
  Nu ik niet meer werk en tot “rust” gekomen ben, weet ik pas hoe zeer dat leven op mijn psyche werkte. Ik voel me nu veel beter en rustiger. En dat terwijl ik altijd al een leuk leven had. Misschien komt het ook daardoor dat ik in Thailand leef met mijn lieve vriendin?
  In ieder geval, zit ik als passagier in een vliegtuig mij niet af te kwellen om maar te kunnen slapen. Op een vlucht naar BKK – ik vlieg altijd met mijn oude werkgever vanaf Frankfurt – begin ik al te slapen omdat ik gewoonweg moe ben. Ongeveer een uur nadat het vliegtuig in de lucht is, wordt er een eten geserveerd. Leuke onderbreking. Daarnaast lees ik, kijk films op mijn tablet of luister naar muziek. En wanneer ik dan weer in slaap val… so be it.
  Ik heb dan ook een paar dagen nodig om bij te komen.
  Vorig jaar in juni of juli was ik voor een dag naar Nederland gereisd. Mede door jetlag en door echt gebrek aan slaap, werd ik snipverkouden en voelde me drie dagen belabberd. Dit doe ik dus voorlopig even niet meer.
  Melatonine of andere middelen wijs ik persoonlijk af… dan maar liever slecht slapen…

  • Leo Eggebeen zegt op

   Ja Sjaak, ik was waarschijnlijk bij dezelfde airline. Ik vond, dat de jetlag zich in dit vak heel anders manifesteerde. Je vloog dus meestal relatief snel weer dezelfde weg terug, waarbij je ergens op de oceaan je biologische ” ik” weer tegenkwam en mee nam naar huis. Daardoor was de jetlag voor ons professionele vliegers nooit zo een probleem. Nu in rust net als jij, doe ik er net zo lang over als ieder ander; 1 uur tijdverschil per dag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website