Acht tips om jetlag te voorkomen

Door Redactie
Geplaatst in Vliegtickets
Tags: ,
29 oktober 2017

Op dit blog is al vaker geschreven over tips om jetlag tegen te gaan. Type “ jetlag” in het zoekvenster en u vindt meerdere posting over dit onderwerp. Onderstaand verhaal stond op de reisblog van de KLM en de redactie vond het wel leuk om dat over te nemen en op Thailandblog.nl te zetten:

Tips tegen de jetlag!

Er is één ding op aarde wat ons allemaal verbindt. Iets wat we allemaal met elkaar gemeen hebben. Één ding wat bij iedere afkomst, sekse, huidskleur, leeftijd en religie hetzelfde is: haat aan jetlags! Toch? Wat een ellendig fenomeen. Ik kwam laatst terug van vakantie in Chicago. Gebruind, uitgerust en vol energie! Drie dagen later vroegen mensen bezorgd ‘of ik niet eens met vakantie moet’.

Jetlags, vreselijk. Daar heeft toch niemand wat aan? Misschien Batman, omdat hij toch ’s nachts moet werken. Maar wij allemaal niet. Daarom heb ik uitvoerig, secuur én nauwlettend onderzoek gedaan naar tips tégen de jetlag!

 1. Ga lekker op vakantie in je eigen tijdzone!

Oke, zo kom je natuurlijk nooit ergens. Wat je wél het beste kunt doen, is je reis naar het westen zo boeken dat je ’s avonds lokale tijd landt, en meteen naar bed gaan! Bij een reis naar het oosten, boek je een nachtvlucht en slaap je in het vliegtuig. Dit is de beste manier om de jetlag te verslaan!

 1. Synchroon slapen

Op het moment van voet zetten in het vliegtuig, zet je je horloge op de lokale tijd van je bestemming. Zo kun je je alvast met slapen, eten, drinken, plassen, etc. instellen op je nieuwe tijdsritme.

 1. Hydrateer!

Oke, het is niet alsof je verdwaald in een woestijn rondloopt. Maar het is tijdens en na je vlucht héél belangrijk om (veel) water te drinken. De grootste oorzaak van een jetlag is uitdroging namelijk. Koffie en alcohol drogen het lichaam uit, dus helaas is de consumptie hiervan af te raden! Of heb je dan toch liever een jetlag?

 1. Ben je chillste ‘ik’

Ga eens nóg een uur eerder naar het vliegveld. Boek in ieder geval voor de eerste nacht een hotel. Maak een filmpje van jezelf dat je het gas uitzet thuis. Kortom: doe er alles aan wat jij moet doen om je meest relaxte ‘zelf’ te zijn! Stress is een oorzaker van de jetlag. Hulp nodig om tot rust te komen? Bij hoge uitzondering mag je melatonine halen bij de drogist, dit helpt je te ontspannen.

 1. Daglicht is je beste vriend

Vaak überhaupt de reden om op vakantie te gaan: zon! De zon helpt jou niet alleen aan vitamine D waardoor je je fitter voelt, het is de snelste manier om je interne klok aan te passen aan de nieuwe tijdszone! Je hersenen registreren zonlicht als volgt: ‘Hee! Zonlicht! We zullen wel wakker moeten blijven!’ Is er geen zon? Daglicht helpt evengoed!

 1. Power Siesta

Vaak krijg je de tip om met man en macht wakker te blijven terwijl je helemaal gebroken bent. Nou, het zijn de middeleeuwen niet! Pijnig jezelf niet zo en ga maar gewoon even een lekker middagdutje doen dan. Maar, zet drie tot vier wekkers zodat je na maximaal een half uurtje weer wakker bent.

 1. Ren weg voor de jetlag

Sporten is misschien niet helemaal wat je van plan was op vakantie, maar bewegen is ook goed. Een wandelingetje bijvoorbeeld! Een jetlag pakt je eerder wanneer je niet veel beweegt namelijk. Hierdoor houd je het langer vol om wakker te blijven en maak je je lichaam moe om te kúnnen slapen wanneer het ‘moet’.

 1. Be ‘one’ with it

Helpt dit blog niet voldoende voor jou, het beste wat je dan kan doen is het gewoon ‘accepteren’. Je bent lekker op vakantie, óf je bent net geweest en hebt prachtige herinneringen opgedaan. Dus een nachtje matig slapen is ook niet het einde van de wereld. Een kleine prijs die je moe(s)t betalen!

Bron: Paul Hondebrink op blog.klm.com/nl/8-tips-om-je-jetlag-te-verslaan

12 reacties op “Acht tips om jetlag te voorkomen”

 1. John zegt op

  Het beste voor mij werkt: direct de lokale tijd aannemen. Heb geen (echt) geen last van een jetlag

 2. Fransamsterdam zegt op

  Wat een rare tips van de KLM. Als ik conform punt 2 mijn horloge in het vliegtuig direct op de tijd van bestemming zet, dan zou ik met o.a. eten en drinken al rekening met het nieuwe tijdsritme kunnen houden. Hoe moet ik mij dat dan voorstellen bij een nachtvlucht die om 06.00 in Bangkok aankomt en waarbij om 04.00 het ontbijt wordt geserveerd? Moet ik dan zeggen: ‘Nee, het is midden in de nacht, probeer het om half zes nog eens?’

  • chris zegt op

   Ja, gewoon weigeren en later ontbjten op een voor jou normale tijd. Doe ik altijd. Werkt prima. Ben niet zo’n krenterige Nederlander die alles opeet omdat hij ervoor betaald heeft.

 3. sjors zegt op

  Inmiddels ( leeftijd) klaar met vliegen . Eerste vlucht in 1970 ! Daarna de hele wereld rond ( Zakelijk en Vakantie ) Jetlag / tijdzones alles mee gemaakt . Jet-Lag ??????????? Weet niet wat dat is .

 4. Pompoei zegt op

  Ik heb nog nooit last gehad van een jetlag. Kan me niet voorstellen wat dat is. Slaap nooit in het vliegtuig, te veel andere dingen te doen (oa films kijken). Maar ik kan norma. Begrijp nietal op elk uur van de dag; eten, drinken, naar de wc gaan, slapen en opstaan. Begrijp niet dat men van zoiets last kan hebben.

  • Eddy uit Oostende zegt op

   Heb daar ook geen last van-doe wel mijn slaapje in het vliegtuig en bij aankomst ga ik de dag zelf iets vroeger slapen-maar eigenlijk last van een jetlag heb ik nooit-Hier klagen ze wel van de verandering van zomer naar wintertijd en omgekeerd.Maar ja-bij sommigen zit het klagen in de genen.

 5. Jan R zegt op

  Alsof iedereen last van een jetlag zou hebben… ik ken het woord maar weet eerlijk gezegd ook niet wat het mensen kán aandoen.
  Het enige probleem dat ik heb is wennen aan de hogere temperaturen omdat ik altijd in de wintertijd naar het toch wel hete Azië vlieg. Als ik dan terugkeer vind ik de lagere temperaturen gedurende de eerste zoveel uren zeer aangenaam.

 6. ton zegt op

  Ik ging altijd naar Lat Krabang naar een hotel .daar woonde familie even kletsen wat drinken Douche en een uurtje of wat slapen Helpt altijd.

 7. Marcow zegt op

  Zo te zien wordt een jetlag je gewoon aangepraat. Heb daar persoonlijk ook nooit last van gehad (ben overigens een chaoot in tijden). Als je een nacht flink doorzakt noem je het een kater en wanneer je vliegt een jetlag. Volgens mij komt een jetlag puur voor bij mensen met een werkritme (6 uur gaat de wekker etc etc). Maar wat doen die mensen in het weekend? Ook op tijd naar bed en iedere dag om dezelfde tijd opstaan? Mocht dit zo zijn dan begrijp ik het begrip nog niet … dan slaap je toch lekker je roes uit? Of blijf je wat langer wakker? In mijn optiek verteld je lichaam wel wanneer het tijd is om te gaan slapen.

 8. samee zegt op

  Wat voor mij het beste werkt, al merk ik dat ik de laatste jaren steeds beter met een jetlag om kan gaan, is voor aanvang van de vlucht alleen iets lichts eten, in het vliegtuig de maaltijden over te slaan. Drink water en/of appelsap. Skip koffie een alcohol.
  Vooral de eerste dag flink genieten van de zon.
  Begin met een heerlijke maaltijd. Naar het oosten probeer ik ’s ochtends aan te komen, naar het westen in de namiddag. Naar het oosten ’s middags een dutje. Naar het westen de dag volmaken en ’s avonds rond 11 uur naar bed.

 9. Bert zegt op

  Gelukkig ook nooit echt last van.
  Zet mijn horloge ook altijd bij het instappen op locale tijd en bij aankomst probeer ik vanaf die tijd te leven.
  Kom ik om 8 uur ’s ochtends aan ga ik de hele dag door, kom ik om 20 uur aan dan ga ik rond 23 uur naar bed en sta de volgende dag gewoon rond 7 uur op.
  Maar mijn vrouw heeft er meer moeite mee om van tijdzone te wisselen.

 10. jan scheys zegt op

  gelukkig wordt dit met de jaren minder erg althans naar mijn eigen ervaring


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website