Beste Ronny,

Wij zijn al voor een paar keer 1 en 2 maanden in Thailand geweest nu willen we voor 4 tot 6 maanden naar Thailand. We werken beide niet meer mijn man is 64 en is met een levensloopregeling dus heeft nog steeds een loonstrook die heeft hij tot aan zijn AOW en ABP pensioen. dat is nog afwachten waarschijnlijk oktober 2021 op 67 jarige leeftijd. (i.v.m. het gesteggel over de AOW leeftijd).

Ik zelf ben 60 jaar en wordt hoogstwaarschijnlijk in mei afgekeurd en krijg ik een IVA uitkering. Kan ik dan wel een retirement visum krijgen met genoeg geld op mijn Nederlandse rekening?

Het probleem is ook een Thaise bankrekening krijgen we zijn met onze vrienden bij verschillende banken geweest maar overal is het visum een probleem en u bent niet gepensioneerd of heeft geen werkvergunning. We werken dus niet meer maar hebben geen bewijs dat we met pensioen zijn. Welk visum hebben we nodig om 4 tot 6 maanden in Thailand te kunnen verblijven?

We hebben wel een huis gekocht via een vriend met een Thaise vrouw. We hebben het ook gevraagd bij de ambassade in Den Haag deze man heel aardig zei een 2 maanden multiple visum en een borderrun.

Wij zijn ook bij de immigratie in Chiang Mai geweest ook heel aardig te woord gestaan en daar zeiden ze verlengen kan hier niet je moet een borderrun doen. Maar krijg je bij een borderrun er 1 maand of 2 maanden erbij en hoe vaak kan je een borderrun doen.

En kan je ook met een vliegticket enkele reis naar Thailand en dan zelf bepalen wanneer we terug gaan.

Veel vragen maar ik hoop dat je ons kan helpen.

Groetjes Henk en Marijke


Beste Marijke,

1. Het Non-immigrant “O” visum

U hebt die vraag reeds aan de Ambassade in Den Haag gesteld en ze willen jullie blijkbaar geen Non-immigrant “O” visum toestaan gezien u beide nog niet op pensioen bent. Ik kan dan moeilijk zeggen dat u het daar dan wel kan bekomen.

Best uw vraag en situatie ook eens in Amsterdam voorleggen. Misschien willen ze daar, gezien uw situatie/leeftijd, wel een Non-immigrant “O” uitreiken.

Of eventueel Essen (Duitsland). Het Consulaat in Essen lijkt volgens de reacties die ik lees niet zo strak toe te zien op het effectief “gepensioneerd” zijn. U zal natuurlijk ook daar aan de financiele eisen moeten voldoen.

Stel nu dat u een Non-immigrant “O” bekomt, dan zal dit waarschijnlijk een “Single entry” zijn, maar dat is op zich voldoende. Hiermee zal je dan een verblijfsperiode van 90 dagen bekomen. Deze 90 dagen kan u dan gaan verlengen met een jaar bij immigratie. U hoeft niet effectief gepensioneerd te zijn om een jaarverlenging te bekomen. 50 jaar is voldoende als leeftijd.

Stel dat u aan de financiële eisen wil voldoen met een bankbedrag. Dan is het natuurlijk nodig dat u een bankrekening hebt. Met een verblijfsperiode van een Non-immigrant “O” in je paspoort zou het bekomen van een bankrekening normaal geen probleem mogen zijn. Eventueel verschillende filialen proberen.

Een oplossing is ook om je verlenging aan te vragen met een “Visumondersteuningsbrief” van je ambassade. Bankrekening is dan niet nodig.

Hoe verlengingen aan te vragen kan u hier lezen

TB Immigration Info Brief 024/19 – Het Thaise visum (8) – Het Non-immigrant “O” visum (2/2)

Gaat u echter maar voor 5-6 maand en wil je geen jaarverlenging, dan kan u aansluitend op uw 90 dagen verblijfsperiode nog altijd een “borderrun” maken. U zal dan een “Visa Exemption” periode bekomen van 30 dagen. Dit kan u bij immigratie nog eens verlengen met 30 dagen.

Zo een “borderrun”/verlenging kan u eventueel nog eens herhalen.

Denk er wel aan dat “Borderruns” over land, om een “Visa exemption” te bekomen, slecht 2 maal kunnen per kalenderjaar.

2. SETV/METV

Indien jullie geen Non-immigrant “O” kunnen bekomen is er natuurlijk nog het “Tourist visum”. Kan als “Single Entry Tourist Visum” of “Multiple Entry Tourist Visum”

Kan je alles van hier lezen

TB Immigration Info Brief 015/19 – Het Thaise visum (5) – Het “Single Entry Tourist Visa “ (SETV)

TB Immigration Info Brief 018/19 – Het Thaise visum (6) – Het “Multiple Entry Tourist Visa “ (METV)

Aansluitend op een SETV verblijfsperiode kan je ook nog steeds die “Boderruns” uitvoeren om een “Visa Exemption” te bekomen. Net hetzelfde als wat ik eerder zei na je 90 dagen verblijfsperiode met een “Non-immigrant “O”.

Met een METV kan je dan weer zoveel “Borderruns” maken als je wil, zolang het maar binnen de geldigheidsperiode van het visum is (6 maand). Bij elke nieuwe binnenkomst zal je dan steeds 60 dagen verblijf bekomen. Elk van die 60 dagen kan je bij immigratie ook verlengen met 30 dagen, maar een “borderrun” is in dit geval misschien interessanter gezien je “Multiple entry”.

3. Vliegticket

Je kan met een enkele vlucht naar Thailand gaan en indien je een visum hebt. Maar voor het aanvragen van een bepaald visum zal je misschien ook al een retourticket moeten voorleggen. Moet je eens naar informeren. Al vraag ik me af of je het veel voordeel zal verschaffen om met een enkel ticket te vertrekken. Enkele tickets zijn meestal vrij duur in vergelijking met retourtickets

Misschien is het beter een iets duurder retourticket aan te schaffen, maar dat je dan de vrijheid biedt om gratis of tegen geringe prijs je terugvluchtdatum aan te passen.

Bovendien heb je dan steeds een retourticket bij de hand in geval immigratie ernaar zou vragen. Vooral indien je voor het SETV/METV zou gaan. Gebeurt eerder zelden maar het kan.

Nu goed, wat je daarmee doet is jullie beslissing natuurlijk.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website