Beste redactie,

Ik vertrek dan eindelijk eind maart voor twee weken naar Indonesië met mijn moeder en vlieg 13 april Jakarta – Bangkok, om dan mijn altijd gedroomde reis te maken, backpacken door Thailand en Laos en op 13 juli vlieg ik terug naar Amsterdam. Maar nu is mijn ergste nachtmerrie uitgekomen….ik ben helemaal vergeten mijn doublé entry visum te regelen.

Dus vanmorgen naar Ambassade in Den Haag gewest en de meneer zei dat het 2 a 4 werkdagen kon duren. Kan iemand mij vertellen dat als mijn visum niet op tijd binnen is ik het doublé entry visum in Thailand aan kan vragen?

En op m’n retourticket staat 13 juli Bangkok -Amsterdam, kan ik hier problemen mee krijgen op Bangkok airport, kunnen ze me ter plaatste terugsturen?

Met vriendelijk groet,

Raffaele


Beste Raffaele,

Er is geen man over boord als je visum niet tijdig klaar zou zijn. Alleen een luchtvaartmaatschappij zou moeilijk kunnen doen als je zonder visum vertrekt, maar

niet alle maatschappijen kijken hier naar. Even informeren misschien.

Zorg wel dat u uw paspoort tijdig terug hebt, want dat ligt nu waarschijnlijk op de ambassade en zonder dat kom je Thailand niet binnen (en waarschijnlijk Schiphol niet buiten ook).

Laat ons hopen dat uw visum tijdig klaar geraakt want anders bent u dat bedrag waarschijnlijk kwijt. Maar ook indien je zonder visum toekomt in Bangkok zal men je daar de toegang niet ontzeggen.

Als Nederlander val je onder “Visa exemption” regeling.  Dit wil zeggen dat je bij aankomst op de luchthaven al zeker een verblijfsperiode van 30 dagen bekomt.

Het hang nu af wat je plannen zijn tussen 13 april en 13 juli, en dan in het bijzonder hoelang je telkens in Thailand of Laos wil blijven. Of je dan geen, 1 of meerdere visum entries zal nodig hebben zal hiervan afhankelijk zijn. Die informatie geeft je niet.

Ik zet enkele mogelijkheden op een rijtje en dat moet je zelf maar bekijken onder welk visumvoorwaarden je elke periode in Thailand wil overbruggen.  Je kan ook 2 systemen combineren natuurlijk vb periode met visum en periode met visa exemption of een verlenging daarvan.
  1. Je kan Thailand binnen zonder voorafgaandelijk een visum aan te vragen, dat wil zeggen op basis van “Visa exemption”. Als Nederlander/Belg kom je hiervoor in aanmerking. Kom je zo Thailand binnen via een luchthaven dan zal je 30 dagen “Visa exemption” bekomen. Kom je Thailand binnen over land dan zal je 15 dagen bekomen. Een “Visa exemption” periode (30 of 15) kan je bij immigratie eenmalig verlengen voor de duur van maximaal 30 dagen.
  2. Je kan Thailand binnenkomen op basis van een “Tourist visa” (Zoals u blijkbaar aanvankelijk van plan was). Wanneer u met een “Tourist visa” Thailand binnenkomt zal u een verblijfsperiode van 60 dagen ontvangen.

Hier maakt het niet uit of u via de luchthaven dan wel over land Thailand binnenkomt. U zal steeds die 60 dagen ontvangen.

Denk er aan dat wanneer u Thailand verlaat, de resterende dagen vervallen.  U kan de resterende dagen niet meenemen naar een volgende binnenkomst.
Vb.  U komt binnen, bekomt 60 dagen en u verlaat na 10 dagen Thailand dan verliest u ook de resterende 50 dagen (of u moest een re-entry vragen)
Dit “Tourist visa” kan u aanvragen in Nederland (weet u natuurlijk), maar ook in de Ambassade of consulaat van een ander land.

Zo kan u vb een “Tourist visa” halen in Vientiane. U gaat toch naar Laos, en voor u terugkeert naar Thailand  kan u eventueel daar een “Tourist visa” halen.

Duurt 2 dagen om het te bekomen dacht ik.

U kan ook voor u Thailand binnenkomt een “Tourist visa” halen in Jakarta.  Meestal is een “Single entry” geen probleem, maar niet alle ambassades geven een “Double entry”

aan niet-inwoners van het land.  Zal u zelf even moet informeren daar want ik heb geen ervaring of info met de plaatselijke regels.

Link naar beide ambassades: vientiane.thaiembassy.org/vientiane/en/consular/consular_check/ en www.thaiembassy.org/jakarta/en/home

Gezien ik uw planning niet ken moet u nu zelf maar even kijken wat het best bij uw planning past. Bijvoorbeeld u kan binnenkomen op 30 dagen “Visa exemption”, deze verlengen of voor afloop naar Laos gaan en daar gaan rondtoeren, om vervolgens terug te komen voor het laatste deel in Thailand tot uw vertrek. De duur van die laatste periode zal dan beslissen wat u het beste doet. Indien dat laatste deel langer dan 15 dagen (als u via land binnenkomt) duurt dan kan u vb eerst een visum halen in Vientiane en dan bent u meteen  gerust voor uw laatste deel, of u kan nogmaals binnenkomen op een een periode van “Visa exemption” en die dan eventueel laten verlengen voor 30 dagen.

Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden en combinaties, dit is maar een van de mogelijkheden die ik geef als voorbeeld.

Ter info indien u op kosten wil besparen – Een verlenging kost 1900 Baht en daarmee bent u meestal duurder uit dan met een Visum. Een “Visa exemption” is dan weer gratis.  Voor periode minder dan 30 dagen (of 15 indien u over land zou binnenkomen ) is het dan ook niet nodig een Visum aan te schaffen want dat zijn dan weer nutteloze kosten. Je vermijdt het best ook “back-to-back” visarun(borderrun) om een nieuwe “Visa exemption” te bekomen.   Indien je het toch zou doen is het zeker een goed idee om een bewijs bij je te hebben dat je Thailand kortelings gaat verlaten (vliegticket) en dat je kan bewijzen over voldoende middelen te beschikken.

Tenslotte – Een ” Visa” kan u alleen aanvragen buiten Thailand en dit dan alleen in een Thaise Ambassade of Consulaat.

In Thailand kan u als Nederlander/Belg geen “Visa” bekomen.  Hoogstens kan u bij immigratie het “Type” en/of “Category van een visa laten omzetten. Vb van een “Tourist visa” naar een” Non-Immigrant visa” en dan kan dit alleen in Bangkok en daar moet men dan nog willen meewerken (Er is wel 1 uitzondering – Men kan wel een visa bekomen aan de grens nml een “Visa-On-Arrival , maar Nederlanders/Belgen komen hiervoor niet in aanmerking.  Wij genieten ter vervanging van de “Visa Exemption” regeling).

Succes en een prettig verlof. Vergeet uw paspoort niet!

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website