Beste redactie,

Mijn Thaise vriendin is in Nederland voor 90 dagen en heeft een Schengenvisum type C. Nu wil ik graag met haar naar Kroatië, dat (nog) geen Schengenland is, kan dat?

Met andere woorden kan zij Kroatie in en, nog belangrijker, kan ze ook weer gewoon terug het Schengengebied in.

Alvast bedankt voor de reactie.

Jan


Beste Jan,

Net als met andere kandidaat Schengenlidstaten kan een houder van een Schengenvisum type C met 2 binnenkomsten of met multiple entry ook naar Kroatië op vakantie voor maximaal 90 dagen.

Waar je dus op moet letten is dat jouw vriendin méér dan 1 entry heeft, dat moet ook wel want anders kan ze het Schengengebied niet meer in daar die entry al verbruikt is toen ze het Schengengebied betrad.

Vorig jaar (2014) was 99,9% van de visums afgegeven door Nederland een Multiple entry. Bij ‘aantal binnenkomsten’ staat dat ‘MULT’ op de visumsticker. Grote kans dus dat jouw vriendin zo’n visum op zak zal hebben en dus kunnen jullie een uitstapje naar Kroatië maken.

Uiteraard moet je wel de geldigheidsdatum ‘van … tot …’ in de gaten houden want het Schengenvisum heeft een beperkte gebruikstermijn.

In de toekomst als je vriendin in Nederland zou wonen op een verblijfsvergunning zal ze helemaal zorgeloos op vakantie kunnen naar Kroatië (uiteraard in combinatie met het Thaise paspoort).

Wil je helemaal op save spelen mail dan de luchtvaartmaatschappij of die ook weten dat je vriendin op haar Schengenvisum (multiple entry) een uitstapje naar Kroatië kan maken. Maakt de kleine kans op gedoe aan de incheckbalie nog net wat kleiner.

Bron en meer informatie: www.mvep.hr/en/consular-information/

Fijne vakantie.

Groet,

Rob V.

1 reactie op “Schengenvisum: Kan ik met mijn Thaise vriendin naar Kroatië reizen?”

  1. Bjorn zegt op

    Beste Jan,

    Ik ben toevallig 1 maand geleden naar Kroatie geweest met mijn Thaise vriendin, en het is inderdaad zoals hierboven al vermeld door Rob V.
    Zorg ervoor dat je vriendin een Multiple Entry Visa krijgt voor het Schengengebied.
    Lever eventueel bij de NL Ambassade een vliegticket naar Kroatie, of hotel reservering etc. aan om aan te tonen dat zij het Schengengebied zal verlaten en daarna weer terugkeerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website