Thailand visum: Ik kan geen derde borderrun maken, hoe kan dat?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
30 september 2015

 
Beste redactie,

Ik heb een vraag over een visum. Ik ben op 29 mei 2015 naar Savanaket geweest voor een toeristenvisum met 3 entree’s voor Thailand. 31 mei terug naar Thailand was de eerste intree. 29 juni Chong Chom border de tweede entree. Ik ben 25 sept naar immigratieoffice gegaan voor 30 dagen. Ik dacht dan ga ik 25 oktober naar de grens voor de derde entree 60 dagen.

Maar nu komt het. De dame bij de immigration office vertelde mij dat mijn visum niet meer geldig is. Je krijgt op 26 oktober maar 15 dagen. Ik vertelde haar dat dit niet klopt. Ik heb een toeristenvisum met 3 entree’s goed voor 270 dagen. Als ik nu reken kom ik maar op 165 dagen. Ze vertelde mij er staat: ‘enter before 28 augustus 2015’ op het visum.

Mijn vraag is: Is dit normaal of heeft de Thaise ambassade in Savanaket er een verkeerde datum op gezet?

Bij voorbaat dank,

Geert


Beste Geert,

Een fout die door vele gemaakt wordt. “Entries” zijn maar geldig zolang je visum geldig is. De “Entries” op je Tourist visum moet je opgebruiken voor de geldigheidsperiode van je visum verstrijkt. Zie datum “Enter before….” op je visum. Indien je ze niet gebruikt hebt voor die datum vervallen ze.

De immigratieofficier had gelijk. U had die 3de “Entry” voor 28 augustus moeten maken. We vermelden dit ook verschillende keren in het Dossier Visum op het blog: www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/TB-2014-12-27-Dossier-Visum-Thailand-volledige-versie.pdf
Zie blz 3 – vraag 7, en ook blz 6 en blz 22. “Belangrijk: Indien u een Tourist Visa bezit, dan moet u opletten, want er is een beperkte geldigheidsduur van 3 of 6 maanden. Vraag het visum dus niet te vroeg aan! Uw 2de of 3de binnenkomst vervalt als u deze niet gebruikt binnen de geldigheidsduur van het visum”

Wat mij wel verbaasde is dat u blijkbaar maar een geldigheidsperiode van 3 maand hebt bekomen. In uw geval van 29 mei tot 28 augustus. Normaal zou dit voor 3 “Entries” 6 maanden moeten zijn – tot 28 november. Ofwel hebben ze zich vergist bij het uitreiken , ofwel geven ze in Savannakhet maar 3 maand standaard en dit ongeacht het aantal “Entries”. Of dat laatste het geval is kan ik niet direct op antwoorden. Het is belangrijk om bij ontvangst uw visum goed te controleren.

Dat u met die 3 “Entries” een periode van 270 dagen (in theorie) kan overbruggen is zo, maar u dient dan wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen:

  • Het visum heeft als basis 1, 2 of 3 binnenkomsten. Elke binnenkomst is goed voor 60 dagen.
  • Bij 3 binnenkomsten zou u er 180 dagen mee kunnen overbruggen. 60/borderrun/60/borderrun/60. Totaal 180 dagen.
  • Je kan wel elke “Entry” verlengen bij immigratie en dit voor een periode van telkens 30 dagen. Enkel op die manier kan je met dat visum dan een periode van 270 dagen overbruggen. Zo kom je dan aan 60(+30)/borderrun/60(+30)/borderrun/60(+30). Die 180 of 270 zijn in theorie natuurlijk, want je verliest wat dagen met het uitreiken van het visum en de borderruns (visarun, In/Out).
  • En natuurlijk heel belangrijk. Je moet de 2de en 3de entry uitvoeren voor het einde van de geldigheidsperiode van het visum of je “Entries” vervallen.

Gezien de geldigheidsperiode op 28 augustus eindigde kan je er geen “Entry” meer met uitvoeren. Je 3de “Entry” is vervallen, ook als je hem niet gebruikt hebt. Indien je nu zonder visum aan de grens komt zal je 15 dagen “Visa Exemption” bekomen, zoals die immigratieofficier je al zei, en dit omdat je over land Thailand binnenkomt. Deze “Visa Exemption” is beperkt tot 15 dagen aan grensposten over land, met uitzondering voor reizigers uit de G7 landen (30 dagen) maar Nederland en België horen daar niet bij.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om via een Internationale luchthaven Thailand binnen te komen. Je zal dan wel de 30 dagen “Visa Exemption” bekomen. Die 15 of 30 dagen “Visa Exemption” kan je vervolgens ook verlengen in Thailand bij immigratie voor maximaal 30 dagen. Ik weet niet hoe lang je nog wil blijven maar misschien is het een oplossing die te overwegen is.

Je kan natuurlijk ook gewoon een nieuw visum halen. Let deze keer wel goed op de geldigheidsduur van je visum en vooral, zorg dat je al je “Entries” gebruikt voor het einde van de geldigheidsperiode op je visum. Als ze standaard maar 3 maand geldigheidsduur geven in Savannakhet heeft het waarschijnlijk ook weinig zin om daar 3 “Entries” te vragen (of je zou in die drie maand Thailand nog verlaten)

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website