Vraagsteller: Marc

Ik heb een non O-A jaarvisum, en dien dit volgend jaar te verlengen. Kan ik dit omzetten naar een retirement visum of ander jaarvisum (mijn echtgenote heeft Thaise nationaliteit). Het non O-A retirement visum is steeds gekoppeld aan een ziekteverzekering wat het soms moeilijker maakt.

Is het verplicht om een Thaise bankrekening te hebben met 800K baht of kan dit ook met een buitenlandse rekening?


Reactie RonnyLatYa

1. “Kan ik dit omzetten naar een retirement visa” vraag je. Het Non-immigrant O-A is al een “retirement” visum. Je kan dat in Thailand niet omzetten naar een Non-immigrant O Retired.

2. Je kan een verblijfsperiode bekomen met een Non-O-A verlengen als “Retired” en dan is inderdaad een ziekteverzekering nodig, maar daar wil je dus van af. Wat je zou kunnen doen is de verlenging aanvragen als “Thai Marriage”. Dat kan en dan is er ook geen ziekteverzekering nodig.

Let op. Keer je later terug naar verlengen als “Retired” zal men opnieuw een ziekteverzekering vragen, want die Non-O-A status blijf je behouden. Zolang je echter blijft verlengen als “Thai Marriage” is die ziekteverzekering geen eis.

3. Wil je af van die Non-O-A dan zal je Thailand moeten verlaten en je verblijfperiode laten verlopen m.a.w. geen re-entry vragen in dat geval.

– Je kan dan in een ambassade eerst een Non-immigrant O Retired/Thai Marriage aanvragen. De 90 dagen die je dan bij binnenkomst bekomen hebt kan je dan verlengen als “Retired/Thai Marriage”. Men zal geen ziekteverzekering vragen omdat je verblijfsperiode bekomen werd met een Non-O visum.

– Je kan ook binnenkomen met een Tourist status (Tourist visum of Visa Exemption) en dat in Thailand omzetten naar een Non-immigrant. Dat is nodig omdat een jaarverlenging enkel kan op Non-immigrant status. Je kan weer kiezen als “Retired” of al “Thai Marriage”

De eisen vind je hier: 

https://www.immigration.go.th/wp-content/uploads/2022/02/9.FOR-RETIREMENT-PURPOSES-50-YEARS-OLD-NON-O.pdf

https://www.immigration.go.th/wp-content/uploads/2022/02/6.FOR-PROVIDING-SUPPORT-TO-OR-BEING-A-DEPENDANT-OF-A-THAI-CITIZEN-SPOUSE-VISA-NON-O.pdf

Je zal dan eerst 90 dagen bekomen die je dan kan verlengen met een jaar als “Retired” of “Thai Marriage. Kan je ook weer kiezen. In beide gevallen zal nu ook geen ziekteverzekering gevraagd worden.

4. Wanneer je een bankrekening gaat gebruiken om een jaarverlenging aan te vragen, dient dit een rekening in Thailand te zijn. Een buitenlandse rekening zal men niet aanvaarden.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Visa vraag”. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website