Thailand Visa vraag Nr 171/22: Ik wil af van dat O-A visum

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
19 juni 2022

Vraagsteller: Mattheus

Eerder al schreef ik je over het aanvragen van een NON O retired visum in Thailand in plaats van een NON O-A visum in Nederland, welk visum ik tot op heden altijd heb aangevraagd, gekregen en gebruikt. Dit vanwege de verzekeringseis en ook het steeds repeterende gedoe van al die gelegaliseerde stukken. Ik ben maar eenmaal geboren, waarom moet ik dan steeds een gelegaliseerd uittreksel uit het geboorteregister overleggen om maar iets te noemen.

In eerste instantie wilde ik na afloop van mijn huidige NON O-A, te weten na 7 november a.s. binnenkomen op een “visum on arrival” en dan de procedure voor een NON O retired visum in Thailand in werking stellen. Later kwam ik op de gedachte om begin oktober binnen te komen op mijn – dan nog geldig – NON O-A visum en direct bij binnenkomst de procedure in werking te stellen. Ik zorg er dan voor dat de visum ondersteuningsbrief dan in mijn bezit is.

Echter mij is verteld dat ik als ik in oktober Thailand binnenkom ik weer een jaar verlenging krijg, tenminste als ik over de benodigde verzekering beschik.
Ik wil dat helemaal niet, dat verzekeringsgedoe zolang mijn Nederlandse zorgverzekering niet wordt geaccepteerd, dus de vraag is wat gebeurt er als ik binnenkom op bijvoorbeeld 2 oktober met een visum en een verzekering die nog geldig zijn tot 7 november?

Gaarne jouw advies, is dit een redelijk makkelijk te bewandelen weg of kan ik allerlei problemen verwachten? Zo ja dat wacht ik wel tot een dag na afloop van mijn visum geldigheid.


Reactie RonnyLatYa

Als je binnenkomt voor het aflopen van de geldigheidsperiode van je Non-immigrant O-A visum d.w.z. tot 7 november, zal je inderdaad een verblijfsperiode bekomen als O-A bezitter. Die verblijfsperiode die je zal bekomen zal normaal zolang zijn als de resterende geldigheidsperiode van je verzekering die je bij de aanvraag hebt ingediend.

Wil je nadien verlengen in Thailand zal dat altijd nog onder O-A voorwaarden zijn, d.w.z. met verzekeringseis dus.

Wat kan je doen?

1. Loopt je verzekeringsbewijs ook tot 7 november, dan zal je normaal een verblijfsperiode bekomen tot 7 november. Je kan dan Thailand verlaten en een “Borderrun” maken. Wel zorgen dat je dan na 7 november Thailand weer binnen komt!!! Blijf eventueel in dat andere land een of meerdere dagen.

De grensovergangen over land met de buurlanden zijn weer open. Moet je ook wel eens kijken wat de voorwaarden zijn van die buurlanden om binnen te komen. Je kan dan Thailand weer binnen komen op basis van “Visa Exemption” (en niet op Visa on Arrival). Je hebt dan 30 dagen die je eventueel kan verlengen met 30 dagen.

Bij immigratie kan je dan een omzetting vragen naar Non-immigrant. Dat is dan hetzelfde als een Non-immigrant O dat je bekomt maar zonder “entries”. Daar wordt momenteel geen verzekering gevraagd. Wel financiele eisen natuurlijk. Je zal dan eerst 90 dagen bekomen en die kan je dan weer verlengen met een jaar.

Opletten dat je bij de aanvraag tot omzetting zorgt dat er nog 14 dagen verblijf resten.

Wat je nodig hebt voor die omzetting kan je hier vinden.

https://bangkok.immigration.go.th/wp-content/uploads/2022C1_09.pdf

2. Wachten en aankomen na 7 november kan ook. Je kan dan ook eerst een Non-immigrant O aanvragen via de ambassade, maar zorg ervoor dat die aankomstdatum dan wel na 7 november is, want tot die datum is je O-A nog geldig. Of je kan natuurlijk ook vertrekken als Tourist en het weer in Thailand gaan omzetten.

Blijven en binnenkomen na 7 november is misschien het eenvoudigste denk ik, maar dat beslis je zelf natuurlijk.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website