Beste redactie,

Hoelang mag je Thaise vriendin naar Nederland de eerste keer? Ik heb een aanvraag gedaan van 1 juni aankomst tot 12 juli vertrek (6 weken). Nu kreeg ze het paspoort terug met daarin het VISA dat ze 30 dagen mag verblijven in Nederland. En ze moet reizen in de aangevraagde periode.

Ik heb hier melding van gemaakt dat het niet klopte, maar ze zeiden dat dat altijd de eerste keer zo is. Vreemd toch???

Het is een type c VISA multi.

Met vriendelijk groet,

Andrew


Beste Andrew,

Er is geen speciaal maximum aan het eerste bezoek aan Nederland. Uiteraard is het maximale verblijf beperkt tot 90 dagen. Hoeveel dagen je aanvraagt mag je dus zelf weten al moet de verblijfsduur geen twijfel oproepen: een visum voor 60 of 90 dagen aanvragen terwijl uit ondersteunende papieren blijkt dat iemand ‘slechts’ 30 dagen vrij kan krijgen van werk kan er toe leiden dan een visum van korte duur wordt afgegeven of ronduit wordt geweigerd. Officieus heb ik vernomen dat uit efficiëntie het handig is standaard 2 soorten visums af te geven: 90 of 30 dagen en veelal van het type ‘mulitple entry’. Maar een afwijkend aantal verblijfsdagen zou natuurlijk nog steeds moeten kunnen als je daar toe verzoekt én de verblijfsduur geen vragen oproept.

Indien je dus niet tevreden bent met het afgegeven visum dan kun je hier bezwaar tegen maken, dit moet wel 4 weken nadat het visum is afgegeven. Zo’n bezwaar kan vriendin zelf schrijven of -zij moet jou dan wel schriftelijk machtigen- jij kan dit voor haar doen. Je schrijft dan een bezwaarschrift: een brief waarin jij kenbaar maakt waarom je het niet eens bent met de beslissing van de visum afdeling, draag waar mogelijk argumenten of bewijs aan.

Ook zou je er voor kunnen kiezen om het visum bij de IND te laten verlengen, dit kost 30 euro. Verlenging t/m 90 dagen gaat in de praktijk probleemloos mits aan alle voorwaarden voldaan blijft worden: het middelenvereiste, voldoende geldigheid van het paspoort etc.

Aangezien het een mulitple entry visum betreft is er nog een derde mogelijkheid: op de 30ste dag het Schengengebied verlaten, bijvoorbeeld naar Turkije (Thai hebben voor kort verblijf in Turkije geen visum nodig) en dan terug komen. Je vermeld niet voor hoeveel maanden of jaren het visum geldig is, ik vermoed 6 maanden of 1 jaar? Het multiple entry visum vervalt uiteraard zodra de “geldig tot” datum verstreken is.

Tot slot kun je uiteraard genoegen nemen met dit visum en volgende keer een visum van langere duur (90 dagen bijvoorbeeld) aanvragen.

Wie is trouwens “ze” die zeggen dat 30 dagen gebruikelijk is? Ik vindt het een opmerkelijk antwoord omdat officieel elke aanvraag op zijn eigen merites wordt beoordeeld waaronder zeer zeker ook de toegekende verblijfsduur. Vraag je bijvoorbeeld na bij de ambassade hoe/waarom een ‘mulitple entry visum’ te verkrijgen dan is het antwoord dan ook dat dit per aanvraag bekeken wordt. Die vlieger gaat uiteraard ook op voor de afgegeven verblijfsduur. Als het antwoord kwam van de externe (optionele) dienstverlener VFS was zou ik daar een klacht over indienen bij de ambassade. Indien het de ambassade zelf betrof is er mogelijk deels miscommunicatie en is bedoeld dat het vaak voorkomt dat 1ste aanvragers voor korte tijd komen, maar dit hangt uiteraard compleet af van de individuele omstandigheden.

Weet dat de ‘RSO Asia’ backoffice, de afdeling die de beslissingen neemt en de visumstickers maakt, gevestigd is in Kuala Lumpur. Zelf geef ik dan ook de voorkeur om vragen die ik heb direct door te spelen naar de RSO Asia: asiaconsular [at] minbuza [punt] nl. Voordeel is dan ook dat je het antwoord op schrift hebt wat de kans op miscommunicatie verkleint.

Wat jullie ook kiezen, ik wens jullie een plezierig verblijf in Nederland toe!

Groet,

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Schengenvisum vraag & antwoord: Hoelang mag je Thaise vriendin naar Nederland de eerste keer?”

  1. Rob V. zegt op

    Update: Het blijkt inderdaad een communicatiefout te zijn geweest. Die kennis lijkt me belangrijk voor medelezers, vooral omdat contact opnemen met de RSO helpt!

    De RSO schrijft: “Wij zullen het visum aanpassen. Mevrouw heeft inderdaad op het aanvraagformulier de datum vanaf 1 juni t/m 12 juli geplaatst. Echter was zij vergeten in te vullen hoeveel dagen zij in het Schengen gebied wenst te blijven. Wij zullen het aangepast visum (60 dagen) versturen aan de ambassade in Bangkok.”

    Een foutje dus van zowel de aanvrager (aantal dagen niet vermeld), als van de RSO (data niet gecheckt) als van de loketmedewerker (ten onrechte de indruk wekken dat 30 dagen een standaard is voor 1ste aanvragen).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website