Wat moet je meenemen naar NL ambassade voor MVV visum sticker?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: ,
24 februari 2016

Beste redactie,

Al jaren een grote fan van jullie site, en ook alweer 7 jaar met Thaise vrouw getrouwd. Ik zou het fijn vinden als onderstaande vraag op jullie site gezet wordt.

Een vriend van ons heeft afgelopen zaterdag 20-2-’16 MVV beschikking van de IND voor zijn vriendin binnen gekregen met de mededeling dat zij pasfoto en een of ander formulier moet invullen en ze kan naar de ambassade om de MVV sticker te kunnen laten plaatsen, op zich allemaal super goed nieuws.

Maar mevrouw heeft ff gebeld naar het bureau schuin tegenover de ambassade en die vertellen dat zij ook een kopie paspoort van haar vriend, haar geboortebewijs en uitslag van haar basis inburgering moet mee nemen. Met als gevolg een giga discussie tussen mevrouw, vriend en en mij.

Volgens mij denkt bureau (Amnat) dat mevrouw een MVV wil aanvragen maar MVV is toegekend en volgens mij kan zij gewoon naar de NL ambassade. Daar haar paspoort laten zien en vertellen dat zij komt om MVV sticker in haar paspoort te laten plaatsen. En volgens mij als ze haar paspoort gegevens intypen zien ze alle gegevens en kan de MVV sticker geplakt worden en zij kan als een speer naar haar vriend.

Hoe zit het precies?  Wat moet mevrouw mee nemen naar de NL ambassade alvorens de MVV sticker geplakt wordt?

Alle info is welkom.

Met vriendelijke groet,

Piet


Beste Piet,

De IND geeft tegenwoordig een beslissing op de TEV (Toegang & Verblijf) procedure, waarvan de MVV een onderdeel is. In de brief met het besluit geeft de IND ambtenaar aan welke stappen te volgen. Elke ambtenaar stelt zelf deze brief op dus deze kan van persoon tot persoon (iets) verschillen. Doorgaans zal er in de brief staan dat de IND geen bezwaar heeft tegen afgifte van een MVV, en dat de vreemdeling zich moet melden bij de ambassade. De mee te nemen stukken betreft standaard:

  • Een ingevuld MVV formulier. Als je op de website van de ambassade, onder het tabblad Burgerzaken, naar het hoofdstuk over “Visum lang verblijf (MVV)” gaat zie je vervolgens vrijwel rechts bovenin een optie genaamd ” formulier voor MVV verlening”. Deze moet de vreemdeling uitprinten en invullen: thailand.nlambassade.org/bijlagen/shared/overige/formulier-voor-mvv-verlening.html
  • Een geldig paspoort van de vreemdeling.
  • 1 of 2 pasfoto’s welke aan de Nederlandse paspoort eisen voldoen.
  • Vaak (niet altijd) zal men vragen de originele stukken te tonen aan de ambassade: de huwelijksakte of verklaring van ongehuwd zijn, regelmatig ook de geboorteakte (geen TEV vereiste, wel standaard gevraagd voor inschrijving BRP -maar strikt juridisch geen verplichting voor opname in het BRP-). Ook kan gevraagd worden nogmaals te laten zien dat men het Inburgeringsexamen Buitenland heeft gehaald (die krijg je tegenwoordig in de vorm van een mail verzonden door DUO).

Andere documenten zouden niet nodig moeten zijn maar speel je op save dan neemt de Thaise partner gewoon alle documenten die in het bezit zijn (aktes, plus de gelegaliseerde vertalingen hiervan) mee naar de ambassade. Die papieren neem je dan ook mee naar Nederland. Een kopie paspoort referent is dus niet vereist, maar als je het bij de hand hebt zou ik het gewoon meenemen zodat ambassade of (zodra de Thaise aankomt in Europa) de KMAR desgewenst in een enkele oogopslag ziet wie de referent is.

In afwijkende situaties (bijvoorbeeld omdat een akte reeds in Nederland is) zou ik contact opnemen met de IND beslisambtenaar welke vermeld wordt op de brief van de IND. De hele procedure vind plaats onder de bevoegdheid van de IND (Ministerie van Justitie), waarbij de ambassade (Buitenlandse Zaken) de instructies van de IND dient te volgen.

De ambassade zal de stukken innemen/controleren, de vingerafdrukken nemen van de vreemdeling. Het paspoort zal naar de RSO backoffice in Kuala Lumpur worden gestuurd alwaar het MVV (D visum) wordt ingeplakt en geretourneerd. De vingerafdrukken en pasfoto worden gebruikt om in Nederland een verblijfsvergunningspasje (VVR) aan te maken. Meestal ligt dat VVR pasje na twee weken klaar bij een IND locatie in de buurt.

Meer informatie, inclusief alles zoals hierboven beschreven is ook te vinden in het Immigratie Thaise partner dossier:
www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Immigratie-Thaise-partner-naar-Nederland1.pdf

Het raadplegen van dat dossier had je vriend denk ik kopzorgen en een discussie bespaard. Ik wens de Thaise partner in ieder geval een goede reis en fijn verblijf toe in Nederland.

Niet vergeten de zaken in Nederland op te starten (inschrijving gemeente, TBC onderzoek bij GGD, VVR pasje afhalen, BSN nummer krijgen van de gemeente, zorgverzekering regelen aan de hand van verkregen BSN nummer, inburgering Nederland starten etc.)

Met vriendelijke groet,

Rob V.

Bronnen:thailand.nlambassade.org/shared/burgerzaken/burgerzaken%5B2%5D/visum-lang-verblijf-mvv en www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Immigratie-Thaise-partner-naar-Nederland1.pdf

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website