Beste redactie,

Ik ben verleden jaar naar Thailand verhuisd, en heb mijzelf dus volledig uit laten schrijven bij de gemeente. Ik ben bij mijn vriendin gaan wonen. Ze heeft een huisje in de buurt van Khon Kaen. Op mijn verzoek is ze gestopt met werken, zodat we samen op kunnen trekken.

Nu is het zo dat je 65.000 thb per maand inkomen moet hebben om in aanmerking te komen voor een verblijfsvisum op basis van pensioen. Of 800.000 thb op de bank, of een combinatie van inkomen en banktegoed. Maar ik heb geen spaargeld om op een Thaise bank storten.

Wel is mijn maandelijks inkomen, (ondanks lage koers) gelukkig nog meer dan voldoende om die 65.000 thb per maand te halen. Voor mezelf en mijn vriendin heb ik dat bedrag niet nodig. We hebben berekend dat we ruim kunnen voldoen met 40.000 thb per maand. Maandelijkse kosten: stroom, water, gas, telefoon, internet, benzine en boodschappen. Af en toe uit eten en familiebezoek. Plus dat er dan ook nog gewoon geld is om bijvoorbeeld af en toe een weekje vakantie Changmai of Hua Hin te doen.

Ik maak nu dus gewoon elke maand euro 1200 over naar mijn Thaise bank. Daarmee kom ik op 40.000 thb (twee maanden geleden was dat nog 1.000 euro. De koersverlaging kost iedereen in Thailand dus 20%). De rest hou ik als spaargeld op mijn Nederlandse bankrekening.

Binnenkort moet ik mijn visum verlengen. Van de ambassade heb ik een formulier waarop ik verklaar netto 24000 euro per jaar aan inkomen te hebben. Maar zoals gezegd ik maak maar 12.000 euro per jaar over.

Mijn vraag is: als je met een inkomensverklaring van de Ambassade aangeeft hoeveel netto inkomen je per jaar hebt, moet je dan ook inderdaad dat bedrag overmaken naar Thailand?

Bij voorbaat dank,

HarrieKK


Beste Harrie,

Het “Income Statement” (inkomensverklaring) van de ambassade volstaat als bewijs van voldoende middelen voor de aanvraag van je verlenging (voor zover het bedrag voldoet aan de inkomsteneis natuurlijk). U hoeft dat bedrag niet effectief over te maken naar Thailand.

Hoeveel, wanneer en hoe dikwijls u een bedrag overmaakt, evenals hoeveel u per maand verbruikt van dat bedrag, is van geen enkel belang.

Men wil alleen bewijzen zien dat u bij de aanvraag van een verlenging over voldoende middelen (in dit geval een inkomen) beschikt om een jaar in Thailand te verblijven. 

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website