Beste redactie/Rob V.,

Graag wil ik reageren op een post van Joop op Thailandblog dd 08-02-2019 dat hij voor een aanvraag Schengenvisum pas 4 april terecht kon bij het VFS Visa bureau in Bangkok van de Ned. ambassade toen hij 08-02-’19 de website van VFS raadpleegde.

Ik raakte hierdoor enigszins in verwarring, omdat mijn Thaise partner rondom 2 april wil landen in Nederland, en ook haar Schengenvisum aanvraag nog moest doen op 8 februari.

Ik heb diezelfde dag VFS in Bangkok gemaild, en mijn partner heeft 10 februari VFS gebeld. Via de mail heb ik keurig een antwoord gekregen dat de informatie die gepost was op Thailandblog niet klopt. Mijn partner kreeg dat ook direct telefonisch bevestigd en kon zowel op 25 als 26 februari terecht voor een afspraak bij VFS in Bangkok om haar Schengenvisum aanvraag in orde te maken. Tussen 10 februari en 26 februari zitten 15 dagen, dus ongeveer de minimum wachttijd die er normaal voor staat tussen de datum van de afspraak maken en de datum van de afspraak.

Hopelijk kan ik met dit bericht enige onrust wegnemen wat betreft de wachttijd voor het maken van een schengenvisum bij VFS in Bangkok.

Met vriendelijk groet,

Rob


Beste Rob,

Bedankt voor je feedback en ik wil niemand ongerust maken, maar de informatie die ik gaf was en is toch echt juist. Visumaanvragers kunnen namelijk kiezen tussen het inleveren van een aanvraag bij de optionele externe dienstverlener (VFS Global) óf bij de ambassade. Beide hebben een loket die de papieren inneemt en vervolgens naar Kuala Lumpur doorsturen. Uiteraard geeft VFS aan dat je daar tijdig terecht kunt, het dat is waar. Maar VFS en ambassade moeten eigenlijk ook toegeven dat je tijdig bij de ambassade terecht moet kunnen.

Joop gaf aan dat hij niet bij VFS maar bij de ambassade de aanvraag wou doen, maar dat hij niet tijdig een afspraak kon maken op de ambassade. Hij had ook voor VFS kunnen kiezen maar dat wou hij niet. De ambassade is hier in gebreken en in overtreding van de EU Visumcode door niet tijdig op te schalen en de wachtlijsten voor een aanvraag op de ambassade onnodig op te laten lopen. Dat komt vooral omdat de ambassade de laatste jaren minder te besteden heeft maar er wel meer visumaanvragen komen. Men ziet je liever langs VFS gaan, ook al brengt dat extra kosten met zich mee (bijna 1000 baht), en niet iedereen is tevreden met VFS.

Maar inderdaad, heb je geen bezwaren tegen vrijwillig gebruik van de externe dienstverlener dan kun je snel terecht via die route. Bij VFS kan men namelijk wel makkelijker meer personeel inzetten. Iets wat de ambassade verzuimt. De meeste mensen zullen denk ik deze weg van de minste weerstand volgen en dan voor VFS kiezen of ‘kiezen’.

Groet,

Rob V.

De betreffende lezersvraag van Joop: www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/schengenvisum-vraag

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website