Beste redactie,

Ik wil een afspraak maken bij de Nederlandse Ambassade in Bangkok voor de aanvraag van een Schengenvisum Kort Verblijf. Ik lees dat de aanvraag maximaal 90 dagen voor aankomst in de EU kan worden aangevraagd. Wij landen op Schiphol op 4 mei.

Nu begreep ik altijd dat de ambassade voor die afspraak een datum moet aanbieden binnen 14 dagen. Dus vandaag (8 februari) een afspraak maken lijkt goed te passen.

Ben naar de website gegaan en krijg het schema overzicht van data waaruit ik kan kiezen. Blijkt de eerste mogelijkheid voor een afspraak echter pas op 4 april. Dat is bijna 2 maanden na nu. Zijn dit de nieuwe regels of gaat de ambassade hiermee buiten zijn boekje?

Groet,

Joop


Beste Joop,

Je hebt gelijk, jij zou binnen 2 weken op de ambassade terecht moeten kunnen. De kalender zou niet vol mogen zitten t/m midden april. De ambassade faalt hier dus.

De regels zijn nog steeds hetzelfde: vanaf 3 maanden te voren (dat zal 6 maanden worden als de EU nieuwe regels in de loop van 2019 aanneemt) kun je een visum aanvragen. De ambassade mag het maken van een afspraak verplicht stellen en doet dat ook. Een dergelijke afspraak moet de ambassade binnen 2 weken in voorzien. Alleen bij onvoorzienbare omstandigheden is een langere wachttijd toegestaan. Maar bijvoorbeeld een toename in het hoogseizoen is prima te voorspellen en dan heeft de ambassade dus op te schalen met meer personeel. Komt er plots elke dag 10x zoveel mensen, ja dan verwacht niemand dat de ambassade dan eventjes plek kan maken binnen 2 weken.

Als onderbouwing heb ik hiervoor in de appendix (bijlage) van het Schengendossier wat teksten opgenomen. Zie bijvoorbeeld bladzijde pagina 27, pagina 29 en pagina 33. Daar staat de volledige tekst, ik zal de belangrijkste zinnen hieronder citeren.

Visumcode Artikel 9, lid twee stelt:
“De wachttijd tot de afspraak bedraagt in de regel ten hoogste twee weken, te rekenen van de datum waarop om de afspraak is verzocht.”.

Artikel 17, lid 5 stelt:
“De betrokken lidstaten behouden voor alle aanvragers de mogelijkheid rechtstreeks een aanvraag in te dienen bij hun consulaat.” .

En in het handboek voor ambassadepersoneel (dat duiding geeft aan bovenstaande regelgeving ) staat:
“4.4. Direct access: Maintaining the possibility for visa applicants to lodge their applications directly at the consulate instead of via an external service provider implies that there should be a genuine choice between these two possibilities.”

Kortom, dit betekent dat de je zowel bij de ambassade en ook de externe dienstverlener (VFS Global) normaliter binnen 2 weken langs moet kunnen komen als jij dat wenst. Ik heb de indruk dat door het beperkte budget (bezuinigingen) de ambassade niet meer personeel inzet op de ambassade en mensen zoveel mogelijk naar VFS stuurt. De meeste mensen zullen dit niet aanvechten en dus bij VFS langs gaan, die kunnen wel eerder plek bieden. Nadeel van VFS is o.a. dat dit je ongeveer duizend baht servicekosten kost en niet iedereen is te spreken over de service of kennis van VFS.

Wil je persé bij de ambassade de aanvraag indienen dan kun je hen een e-mail sturen. Mijn vermoeden is echter dat men geen plaats ‘kan’ bieden ook al is dit men wel verplicht. Daar kun je dan over gaan klagen bij BuZa in Den Haag met het argument dat de ambassade haar verplichtingen niet nakomt. Een enkele klacht is vaak zinloos maar als meer mensen op beleefde wijze en onderbouwd een klacht indienen kunnen er dingen veranderen. Mocht blijken dat de ambassade je daadwerkelijk het riet in stuurt dan kun je terecht bij:

https://www.nederlandwereldwijd.nl/contact/contact-bij-klachten

Weet dat om deze redenen in de toekomst, zodra de nieuwe Schengenregels door de EU worden aangenomen, het recht op directe toegang dan ook komt te vervallen. Ambassades zitten er niet op te wachten, kost ze geld en via een externe dienstverlener schuiven ze de kosten zo af op de aanvragers.

Succes.

Rob V.

Bronnen en meer:
https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-Dossier-Feb-2019.pdf
Zie ook mijn reactie van 6 februari 2019 om 13:06 onderaan het Schengendossier artikel.
Visumcode (in alle EU talen): https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32009R0810
Bijlages op https://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy_en

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website