Schengenvisum vraag: Thaise vriendin naar Spanje laten komen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visum Kort Verblijf
Tags:
19 februari 2020

Beste redactie/Rob V.,

Ik ben Belg, 61 jaar en woon in Spanje. Heb een overheidspensioen van 1711 Euro netto en geen schulden. Ben dus een inwoner van Spanje (resident), en heb hier een eigendom.

Ik ben uitgeschreven in het bevolkingsregister in Belgie, maar blijf alle rechten als Belg behouden, ook ivm de ziekteverzekering. Nu wil ik mijn Thaise vriendin, die ik al enkele jaren ken voor 2 maanden laten overkomen naar Spanje. Zij is 41 jaar en heeft een dochter van 8 jaar en woont bij haar moeder.

Het vliegticket (heen en terug) heb ik reeds geboekt op haar naam. Aangezien ik geen rechtstreekse vlucht vanuit Bangkok naar Spanje gevonden heb, heeft zij dus een ticket met 1 overstap in Parijs, en van daar naar Malaga (luchthaven).

Graag hulp ivm met de nodige documenten die ik nodig heb om haar naar Spanje te laten komen.

Kan iemand mij helpen hieromtrent omdat ik niet de juiste informatie vind.

Groet,

Rene


Beste Rene,

In het kort komt het er op neer dat jouw vriendin een Schengenvisum moet aanvragen bij de Spanjaarden. Omdat jullie niet getrouw zijn gelden de gewone regels (bij een huwelijk had een visum gratis geweest en met een minimum aan papierwerk). Jullie zullen dus voor Spanje een regulier Schengenvisum kort verblijf moeten aanvragen (reisdoel: visiting family/friends). Spanje heeft het proces aan de voordeur uitbesteed aan BLS. BLS is een externe dienstverlener (net zoals VFS Global dat is voor de Nederlandse en Belgische ambassade). Je vriendin kan dan ook de instructies vinden voor het aanvragen van een visum op de website van BLS:

https://thailand.blsspainvisa.com/

Hier op het blog staat een Schengendossier voor een visum naar Nederland of België, dat van Spanje lijkt er op. Op de achtergrond gelden namelijk dezelfde regeltjes voor het hele Schengengebied. De algemene informatie en tips uit mijn dossier zijn denk ik wel nuttig voor je om een samen met je vriendin een goede aanvraag te doen. Mijn dossier kun je via ThailandBlog terugvinden in het menu aan de linkerkant, of klik hier:

https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-Dossier-Feb-2019.pdf

Heel in het kort zullen de Spaanse beslisambtenaren willen weten wie zij is, waarom ze naar Spanje komt, wat ze gaat doen, of ze daar verblijf heeft, of de reiskosten zijn gedekt (met eigen geld van haar, of dat jij garant staat), of ze een reisverzekering heeft en -belangrijk- of het aannemelijk is dat ze weer tijdig terug naar Spanje gaat (zijn er genoeg redenen, genoeg binding met Thailand door bijvoorbeeld een baan waar ze terug voor moet keren). Ik leg dit wat meer uit in mijn dossier, vandaar dat ik adviseer deze minstens door te lezen. Maar voor het correct aanleveren aan het ‘Spaanse’ loket, zie dus BLS site.

Succes,

Groet,

Rob V.

NB: Sinds 2 februari zijn er nieuwe Schengenregels van toepassing. Er is niet zo heel veel veranderd (je kunt eerder terecht, een visum kost je meer geld). Een update van het dossier staat klaar., maar mist nog de puntjes op de i. Voor wie de verschillen wil weten, zie: https://www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/nieuwe-regels-voor-het-schengenvisum-per-februari-2020/

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website