Vrijdag 14 juni deelde de Nederlandse ambassade in Bangkok mede dat de leges voor een Schengenvisum per 11 juni verhoogd zullen worden. Tevens was er een bericht over de doorlooptijden van een visumaanvraag. De ambassade schreef op sociale media het volgende:

Mededeling van de Nederlandse ambassade:

“In Schengenverband is besloten de visa leges te verhogen. Vanaf 11 juni a.s. bedragen de visa leges voor een kort verblijf (maximaal 90 dagen) 90 euro. Dit was 80 euro.

U kunt uw visumaanvraag 6 maanden voorafgaand aan de voorgenomen reisdatum indienen. In verband met een wereldwijde toename in visumaanvragen en de oplopende verwerkingstijden is het aan te bevelen uw aanvraag zo vroeg mogelijk in te dienen. De verwerking van visumaanvragen duurt op dit moment gemiddeld 21 dagen. Dit kan door de toenemende drukte de komende tijd verder oplopen tot maximaal 45 dagen. Meer info over de wachttijden hier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/visum-nederland/wanneer-bericht-over-visumaanvraag

Op de Website van Nederland Wereldwijd valt het volgende te lezen:
“!! Waarschuwing: Neem geen contact met ons op over de status van uw aanvraag. U kunt de status van uw aanvraag online volgen. Wij hebben geen aanvullende informatie over uw aanvraag. (…)

!! Vraagt u tussen april 2024 en oktober 2024 een visum aan? Tijdens dit hoogseizoen kan de behandeling van uw visumaanvraag langer duren. Het heeft geen zin om contact met ons op te nemen over de status van uw aanvraag. U kunt de status online bekijken. Wij hebben niet meer informatie over de status van uw aanvraag.”

***

Toelichting Rob V.

De verhoging van de visumleges waren al eerder aangekondigd op Thailandblog (zie hier). Diverse lidstaten gaven aan dat ze sinds 2020 met verhoging van loonkosten en dergelijke te maken hebben gehad, daarom is gezamenlijk besloten de leges te verhogen. De Europese Commissie schrijft daarover (hier): “Bij haar beoordeling heeft de Commissie de ontwikkelingen inzake de inflatie voor de Unie als geheel en het gewogen gemiddelde van de salarissen van de ambtenaren van de lidstaten tussen 1 juli 2020 en 1 juli 2023 geanalyseerd. Zij is tot de conclusie gekomen dat het bedrag van de visumleges 12,5 % moet worden verhoogd.” De Visum Code stelt dat 20 dagen na officiële bekendmaking de nieuwe leges van kracht worden. De verhoging en de korte termijn waarop die plaatsvinden is natuurlijk op zijn minst minder prettig voor de aanvragers van een Schengenvisum.

Wat betreft de doorlooptijd van gemiddeld 21 dagen. Dat is een overtreding van de Visum Code, deze stelt namelijk dat een visumaanvraag binnen 15 kalenderdagen moet worden afgehandeld. Uitgezonderd individuele gevallen waarbij voor een specifieke aanvraag meer onderzoek nodig is (veelal zal de aanvrager dan om meer documenten, toelichting of dergelijke gevraagd worden). Ook is overmacht uitgezonderd: situaties waar simpelweg geen planning voor te maken was. Het hoogseizoen in lente en zomer is echter een jaarlijks fenomeen. Buitenlandse Zaken kan die extra toestroom verwachten en heeft dus de plicht extra capaciteit te creëren vergeleken met het laagseizoen.

Helaas doe je daar als aanvrager niet zoveel aan. Je kunt een klacht indienen via de ambassade, het ministerie in Den Haag, maar daar mogen ook een paar weken overheen gaan, dus zal in de praktijk vermoedelijk niet veel uitmaken. Men zou ook de Europese Commissie aan kunnen schrijven. Vooral bij meerdere klachten/feedback zou een lidstaat door de EU kunnen worden aangesproken op haar dienstverlening en het niet correct nakomen van de regels. Daar heb je als aanvrager op korte termijn natuurlijk niets aan, want de ambtelijke en Europese raderen draaien niet zo snel. Dat is dus meer iets voor fanatieke lange termijn denkers. Wie zijn feedback wil delen met de Europese Commissie, zie: https://home-affairs.ec.europa.eu/who-we-are/contact-us_en

Overigens begrijp ik ook dat Buitenlandse Zaken al vele jaren met buigingen te maken heeft gehad. Er is minder geld beschikbaar, terwijl het aantal visumaanvragen juist jaar na jaar stijf. Tevens vond de politiek dat de kosten bij de aanvrager van een dienst gelegd dienen te worden. Resultaat: verplicht gebruikmaken van de Externe Dienstverlener (VFS Global) voor de meeste aanvragers, verhoging van kosten en leges. Nu werkt Buitenlandse Zaken en de EU al enige tijd aan een digitaal aanvraagproces voor het Schengenvisum. De bedoeling is dat dit vanaf 2025 actief zal gaan worden, maar verdere informatie over de stand van zaken is er op dit moment niet. Als dit digitale traject met 1 of enkele jaren in de lucht is kan dat tijd en kosten voor aanvragers van een Schengenvisum gaan drukken. Al zal wie nog niet (of niet meer) de vingerafdrukken en pasfoto in de database heeft staan nog steeds langs moeten komen voor het afnemen van deze vingerafdrukken/foto.

Advies tot slot

Vraag een visum dus zo vroeg mogelijk aan, dat kan al vanaf zes maanden tevoren. Dan mag de doorlooptijd geen enkel probleem zijn, zelfs wanneer het ministerie in overtreding van de gestelde termijnen is. Het Schengendossier heeft nadere informatie over hoe men zo goed mogelijk een aanvraag kan voorbereiden. Tevens zullen slimme lezers opmerken dat ze wellicht in aanmerking komen voor een gratis visum, bijvoorbeeld een Nederlander/Belg gehuwd met een Thaise onderdaan die een reis met hoofddoel ergens elders in de EU (Schengenlidstaten) hebben, om daar dan hun vakantie te vieren. Dus lees vooral het dossier. Te vinden via het menu aan de linkerkant onder het kopje “dossiers”.

DOSSIER SCHENGENVISUM (versie mei 2024)

2 reacties op “Nieuwsbericht Nederlandse ambassade m.b.t. het Schengenvisum: Hogere leges en overschrijding van de doorlooptijden”

 1. Prawo zegt op

  Die 21 dagen is inderdaad in strijd met de Visumcode, maar wat doe je eraan?
  Als er 15 dagen voorbij zijn, kan de visumaanvrager zelf het ministerie van Buitenlandse Zaken in gebreke stellen. Dat daarna nog twee weken krijgt om op de aanvraag te beslissen (voordat het de bestuurlijke dwangsom verschuldigd wordt. Daar zal niemand op zitten te wachten.

  Wellicht een klacht bij de Europese Commissie? Al levert dat op korte termijn geen oplossing.
  Zie hier de mogelijkheden: https://commission.europa.eu/about-european-commission/contact/problems-and-complaints/complaints-about-breaches-eu-law-member-states/how-make-complaint-eu-level_nl
  Mijn suggestie is twee dingen te doen: 1. die klacht (en gelijktijdig vragen dat de Commissie een inbreukprocedure start tegen Nederland) en 2. het verzoekschrift bij het Europees Parlement indienen.
  (de Europese Ombudsman heeft hier geen taak, die kun je dan ook vergeten).
  Beide kan gewoon in het Nederlands.
  Al helpt het nu niet meteen in je eigen zaak, wellicht anderen en jezelf in de toekomst.

  De tip blijft: gewoon aanvragen zodra het kan. En dan een goed onderbouwde visumaanvraag indienen.

 2. servaas zegt op

  Vreemd,in Thailand is het minimum loon niet verhoogd en in Nederland zijn de lonen met 3% gestegen hoe komen ze aan 12,5%??


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website