Vanaf november is het afgelopen met gratis bus- en treinvervoer voor Thai. De financiële last van gratis vervoer is te groot voor de Thaise overheid.

Er blijft wel een gereduceerd tarief bestaan voor ouderen en gehandicapten, zij betalen slechts de helft van de normale ritprijs. Studenten hoeven ook niet de volle pond te betalen maar maximaal één tot twee derde van het tarief.

Dit besluit is genomen tijdens de ministerraad die werd voorgezeten door premier Prayut Chan-o-cha. Er volgt nog een keer een verlenging omdat eind juli de huidige regeling afloopt. Deze verlenging van drie maanden (augustus, september en oktober) is dan tevens de laatste.

De minister van Transport ACM Prajin Juntong liet weten dat de huidige regeling 300 miljoen baht (per drie maanden?) kost en het daarom niet past in een tijd dat de regering fors wil bezuinigen op de overheidsuitgaven. Mogelijk komt er ook nog een gereduceerd tarief van 50% korting voor veteranen en Thai met een inkomen van minder dan 3632 baht per maand.

Bron: Thai PBS – http://goo.gl/L9rll6


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Vanaf november geen gratis bus en trein meer voor Thai”

 1. roja zegt op

  Waar is gratis vervoer ? Hier Isarn in ieder geval niet ; ook niet voor Thaien .

  • Rob V. zegt op

   Ik ken de gratis bussen alleen uit de omgeving Bangkok. Dat zijn dan bijvoorbeeld de rode bussen met extra tekst (op de voorkant en vaak boven de deur) dat die bus gratis is. Niet alleen voor Thai maar voor iedereen, de titel van dit stuk is dan ook niet geheel correct in dat opzicht. Ook zijn er gratis treinen, daarmee kun je volgens mij zelfs tot aan Chiang Mai komen (?). Als buitenlander betaal je dan wel.

   De OV kosten zijn natuurlijk voor de buitenlander een peuleschil: 7 a 12 baht voor de stadsbus. De 3de klas boemel kost ook rond dat bedrag. De Thai met een fulltime baan kan dat ook goed betalen. Maar voor de werkloze of arme Thai, of oudere Thai zonder kinderen die hen onderhouden, is het maand imkomen amper genoeg inkomen om rond te komen. Voor hen zal gratis vervoer zeker een gemis zijn.

  • Rob V. zegt op

   Na wat verder zoeken:

   “De regeling voor gratis bus- en treinritten is door het kabinet verlengd tot eind maart volgend jaar. De regeling geldt voor 800 BMA-bussen op 73 routes in Bangkok en enkele derdeklas treinen. Geen goedkope regeling want die kost de BMA 1,5 miljard baht en de SRT 532 miljoen baht.”
   Bron: https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/nieuws-uit-thailand-2-oktober-2013/

   “De regeling voor gratis bus- en treinvervoer is door het kabinet verlengd, wat 3,6 miljard baht kost. De regeling die voor bepaalde lijnen geldt, is destijds door het kabinet Samak Sundaravej (People’s Power Partij, de voorloper van Pheu Thai) in het leven geroepen.”
   Bron: https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/nieuws-thailand-21-maart-2012/

   Ik dacht dat op het blog ook een artikel stond over de diverse type stadsbussen en hun tarieven maar ik kan dat helaas niet meer vinden of ik heb ze zien vliegen…

 2. Ton zegt op

  Gaan de moniken dan ook eindelijk gewoon betalen?

  • thailandganger zegt op

   Nee.

   Net als BTMA insecteurs, postbodes in uniform tijdens werktijd en anderen met een speciaal pasje die kunnen gratis blijven reizen.

   Blinden, soldaten, niet actieve oorlogsveteranen en nog een handje uitzonderingen mogen voor half geld reizen.

   Wil je het nog preciezer weten kijk dan even op de bmta site, daar vind je ook de prijzen van week en maandkaarten.

   http://www.bmta.co.th/?q=en/services

 3. kaat zegt op

  Wat betaald een toerist voor het openbaar vervoer gemiddeld

 4. zitzo zegt op

  TREIN-enkel 3e klas stoptrein, is gratis voor Thai-je moet wel een kaartje van 0 bt afhalen-is in de praktijk gratis voor ieder die er Thai uitziet. En dus idem dito in Isanié.
  Zie foto: de 1e rode bus is NIET gratis, de 2e, op lijn 3, wel. Staat op de blauwe sticker boven de deur. Het betreft dus BKKse stadsbussen van de regering (de meeste zijn wit of purple en privaat) en die zijn gratis voor iedereen-ook de witneus toerist. Overigens kost een weekkaart voor die bussen 50 bt.-minder als een enkeltje hier.
  Half geld voor bejaarden>60-enkel op vertoon Thaise ID, is er al sinds zolang die bussen rijden. is er ook in de MRT=METRO (dus NIET BTS=skytrain) voor iedereen-muntjes enkel aan loket te koop.
  Ook studentenmaandkaarten voor de stadsbus in BKk zijn er al enkele jaren, die kosten nu ca. 66%. Gelden maar tot 18.00 en enkel voor studenten met uniform.

 5. thailandganger zegt op

  In Bangkok zijn diverse buslijnen met gratis bussen zoals te zien is op de foto en te herkennen aan het blauwe bord op de voorruit.
  Toerist of niet, er is niemand die kaartjes verkoopt dus als falang reis je ook gratis mee op diverse buslijnen.
  Voor de niet gratis bussen betaal je de volle mep tot wel 10 bath ongeveer!

 6. Cor zegt op

  Ik heb ook nog nooit van gratis vervoer gehoord in Thailand. Ook mijn echtgenote is hier niet van op de hoogte. Wat is de doelgroep van dat gratis vervoer?

 7. Mr. Thailand zegt op

  Ik had inderdaad vroeger al gezien dat de ordinary – 3rd class treinen gratis zijn voor de Thai. Aangezien dat gewoonweg de traagste treinen zijn met harde banken, gebruik je die liever niet voor lange afstanden, maar ik vond het wel een leuk concept om ook de armere Thai de kans te bieden zich overal in het land te kunnen verplaatsen. Als buitenlander moest ik wel een 15 THB-ticket kopen voor Bangkok-Ayutthaya. Toch nog steeds een mooie prijs (€0,40 voor 85km).
  Op vlak van stedelijk vervoer kwam dit enkel tot uiting in de gratis bussen, zoals hierboven vermeld. De skytrain, MRT, BRT enz. waren nooit gratis (en eigenlijk ook behoorlijk duur voor Thailand).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website