Twee directeuren en drie apothekers van ziekenhuizen in het Noorden en Noordoosten zijn overgeplaatst omdat ze verdacht worden van betrokkenheid bij de smokkel van pseudoephedrine bevattende pillen tegen verkoudheid en allergieën. De politie vermoedt dat de pillen naar Myanmar en Laos worden gesmokkeld, waar ze gebruikt worden bij de productie van methamphetamine.

Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) heeft laten weten het onderzoek van de politie te willen overnemen, omdat de smokkel verband houdt met een complex netwerk van drugssmokkel. Tussen 2008 en vorig jaar hebben de autoriteiten 44,4 miljoen pillen inbeslaggenomen, aldus directeur-generaal Tarit Pengdith van de DSI.

Volgens de Food and Drugs Administration (FDA) hebben 22 ziekenhuizen verdachte bestellingen van medicijnen tegen verkoudheid geplaatst. De DSI gaat de ziekenhuisdirecteuren ondervragen om uit te zoeken of er valse rapporten zijn opgemaakt om het verdwijnen van pillen te maskeren. De FDA heeft de supervisie over de toewijzing van medicijnen aan ziekenhuizen, klinieken en apotheken.

Volgens DSI-chef Tarit worden de gestolen pillen verzameld in San Kamphaeng (Chiang Mai), van waar ze over de grens worden gesmokkeld naar drugsfabriekjes. Sommige gaan zelfs het land uit via Suvarnabhumi. De drugsfabriekjes bevinden zich net over de grens in Myanmar en Laos. De gefabriceerde methamphetamine wordt vervolgens in de omgekeerde richting gesmokkeld.

– Vice-partijleider Boonjong Wongtrairat (Bhumjaithai) heeft zich niet schuldig gemaakt aan het kopen van stemmen bij de tussentijdse verkiezingen in december 2010. Met deze uitspraak neemt de Supreme Court afstand van de visie van de Kiesraad. Boonjong zou een party hebben georganiseerd om kiezers aan zich te binden, maar de Hoge Raad meent dat er geen overtuigend bewijs is dat hij die party heeft georganiseerd.

– Varkensboeren hebben gisteren 300 varkerskoppen geofferd bij een heiligdom in het district Ban Bung (Chon Buri). Ze zochten goddelijke tussenkomst om de dalende prijs van varkensvlees tot staan te brengen. Door een overaanbod is de kiloprijs gezakt naar 49-50 baht waarmee de productiekosten van 62 baht per kilo bij lange na niet worden gedekt.

– Oud-premier Thaksin komt niet met Songkran (Thais nieuwjaar, 13-15 april) terug naar Thailand, zoals Kwanchai Praipana, roodhemdleider in Udon Thani, heeft beweerd. Volgens Thaksin hangt zijn terugkeer af van de politieke situatie in Thailand. Landelijke roodhemdleiders en leden van Pheu Thai hadden gisteren kritiek op de uitlatingen van Kwanchai. Elk plan om Thaksin nu terug te brengen, kan de regering in gevaar brengen, zegt roodhemdleider en Pheu Thai-parlementslid Jatuporn Prompan.

– Het kabinet heeft gisteren het groene licht gegeven voor 117 projecten (kosten 84 miljard baht) in de 5 zuidelijke Andaman kustprovincies. De projecten betreffen onder meer waterbronnen, wegen, zeehavens, toerisme, gezondheidszorg en onderwijs. De 5 provincies werden in 2004 zwaar getroffen door de tsunami; 18 projecten (kosten 1,43 miljard baht) hebben daarom betrekking op toerisme en rampenbestrijding. Het kabinet vergaderde in Phuket, de derde keer dat het buiten Bangkok zijn wekelijks kabinetsberaad hield.

– Vijfhonderd voornamelijke ouderen, gekleed in rood shirt, uit de provincie Patthalung en een andere groep hebben premier Yingluck gisteren een voorstel overhandigd voor de constructie van een medisch servicecentrum op de Patthalungcampus van de Thaksin universiteit. Thans moeten patiënten uit de centrale zuidelijke provincies naar Hat Yai (Songkhla) reizen voor gespecialiseerde medische hulp.

– Honderd activisten van de Alliance to Protect the Land in the Lower Isan and the East eisen in een petitie aan het tweede Legerkorps dat soldaten niet worden teruggetrokken uit het omstreden gebied bij Hindu-tempel Preah Vihear. Het Internationale Hof van Justitie in Den Haag heeft vorig jaar Cambodja en Thailand gelast hun troepen terug te trekken. Het netwerk zegt dat Cambodjaanse burgers en soldaten zich om het omstreden gebied hebben gevestigd. Over troepenterugtrekking wordt onderhandeld in de Thai-Cambodian Joint Working Group. Tot concrete stappen heeft dat nog niet geleid.

– 41 bedrijven die wilden dat de Administrative Court de regering had verboden het minimumdagloon naar 300 baht op te trekken, hebben van de rechtbank nul op het rekest gekregen. De tripartite centrale looncommissie heeft procedureel juist gehandeld en daar dienen de bedrijven zich bij neer te leggen, aldus de rechtbank.

– Voor de derde keer heeft het kabinet besloten de accijns op diesel achterwege te laten, dit keer tot eind april. Vorig jaar schrapte de regering Abhisit de accijns van 5,3 baht per liter. Diesel is de meest gebruikte brandstof in de transportsector en industrie.

– Het Department of Drainage and Sewerage is op zoek naar de oorzaak van het instorten van een deel van de Rama IV weg op zondag. Vermoed werd dat zachte klei uit de bovenste grondlaag via een lek in een 40 jaar oude rioleringsbuis terecht was gekomen, waardoor het gat in de weg viel. Maar tot nu toe heeft de dienst de oorzaak niet kunnen achterhalen. Een robot werd over een lengte van 105 meter door de buis gestuurd, maar vond niets verdachts. De volgende stap wordt een controle van een waterleiding, waarbij van dezelfde methode wordt gebruik gemaakt. Onder het gat liggen drie buizen: de waterleiding en riolering en daaronder een metrobuis.

– Thailand en Laos gaan na 5 jaar weer praten over hun grensproblemen. De Joint Boundary Commission kwam voor het laatste in 2007 bijeen. De twee landen zijn het niet eens over enkele gebieden, zoals drie dorpen en Ban Rom Khao in de provincie Uttaradit en Pu Chi Fa in Chiang Rai. Vandaag vergadert de Thai-Lao Joint Commission in Vientiane. Die praat over de constructie van de vierde brug tussen beide landen (Chiang Khong-Bo Keo) en een nieuwe brug tussen Bung Kan en Borikhamsai. Andere kwesties zijn drugssmokkel, de nevelproblematiek, mensenhandel en het upgraden van vier of vijf tijdelijke grensposten.

– De Iraniër, die op Valentijnsdag zijn benen verloor bij een bomexplosie op Sukhumvit Soi 71, is gisteren voor het eerst verhoord. Hij weigerde te zeggen waar de explosieven vandaag kwamen.

– Vandaag verschijnt de Zweeds-Libanese man, die in januari werd gearresteerd, voor de rechter. Hij zou banden met Hezbolla hebben. In een pand dat hij had gehuurd, vond de politie destijds ammoniumnitraat, dat gebruikt kan worden om bommen te maken. Voorlopig wordt de man vervolgd voor overtreding van de wapenwet en mogelijk later voor terrorisme.

– De regeling voor gratis bus- en treinvervoer is door het kabinet verlengd, wat 3,6 miljard baht kost. De regeling die voor bepaalde lijnen geldt, is destijds door het kabinet Samak Sundaravej (People’s Power Partij, de voorloper van Pheu Thai) in het leven geroepen.

– In een weg die langs de Pa Sak Jolasid dam (Lop Buri) loopt, is een scheur ontstaan van 1 km lang en 30 cm diep. De autoriteiten zeggen dat die de structuur van de dam niet heeft aangetast. Geruchten als zou de scheur zijn ontstaan door het versneld lozen van water, zijn door de damdirecteur tegengesproken. De regering heeft de opdracht gegeven het waterpeil in het stuwmeer naar 60 procent terug te brengen, waardoor extra water moet worden geloosd.

– ‘Stop Sexual Harassment for the Health and Safety of Public Transportation’: zo heet de campagne die vakbonden gisteren hebben gelanceerd. Volgens de Teeranat Foundation is het seksueel lastigvallen van vrouwen in de industrie en openbaar vervoer toegenomen.

– In mei trekt Thailand zijn troepen terug uit Darfur. Ze zijn daar sinds december voor een humanitaire missie van 6 maanden en maken deel uit van de African Union-United Nations Mission.

– Twee jongens van 15 zijn om het leven gekomen en een jongen van 5 is gewond geraakt bij een explosie in een militair kamp in het district Muang (Phitsanulok).  Ze waren samen met omwonenden het kamp binnengeslopen op zoek naar gebruikte granaten om die te verkopen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website