We leggen het nog een keer uit. Het is op Thailandblog.nl niet toegestaan om groepen of personen te beledigen of aan de schandpaal te nagelen. Ongenuanceerde en generaliserende opmerkingen over personen of groepen is niet toegestaan.

Om wat voorbeelden te geven:

 • Thaise vrouwen zijn geldwolven.
 • Thaise familieleden zijn profiteurs.
 • Taxichauffeurs zijn tuig.
 • Thai zijn dom of lui.

Dit soort reacties worden zonder overleg door ons verwijderd. We hebben geen tijd om overal op in te gaan. Een nieuwe reactie met de vraag waarom is mijn reactie verwijderd, zal ook verwijderd worden. De regels staan hieronder. Als een reactie daar niet aan voldoet zal deze niet geplaatst worden.

Regels voor bezoekers die een reactie achterlaten:

 • Niet discrimineren. Iemands levensovertuiging, etniciteit of geaardheid op grievende wijze betrekken in een discussie is niet toegestaan.
 • Geen geweld. Dreigen met of oproepen tot geweld is niet toegestaan. Ook niet ‘voor de grap’.
 • Niet vloeken, schelden en beledigen. Geen schuttingwoorden. Kritiek mag, maar er zijn grenzen.
 • Niet persoonlijk worden richting auteur of anderen. Respectloos gedrag naar anderen keuren wij af. Iemand ‘dom’ noemen is daarom niet toegestaan.
 • Het blog is niet bedoeld om al je frustraties over Thai te uitten of uitsluitend te klagen.
 • Geen smaad en/of laster. Het zwartmaken van personen/groepen leidt niet alleen af van de discussie, maar berokkent de aangevallene ook publicitaire schade op internet. Thailandblog is geen schandpaal.
 • Wees niet langdradig. Probeer je reactie te beperken tot één standpunt. En verdedig die in maximaal 200 woorden.
 • Thailandblog is geen chatroom, wil je gezellig met iemand kletsen ga dan chatten of naar het café.
 • Reacties moeten gaan over het onderwerp van de posting, anders kunnen ze worden verwijderd.
 • Niet afdwalen. Reageer je op iemand, maak dat dan duidelijk in je bericht.
 • Ben je het niet eens met de reactie van een ander kom dan met argumenten of een bronvermelding. Geef in iedere geval een toelichting waarom je er anders over denkt.
 • Controleer spelling en grammatica. Voor dyslectici en mensen die de Nederlandse taal beperkt machtig zijn, maken wij een uitzondering. Sloddervossen weren we. Het overmatig gebruik van leestekens zoals meerdere vraagteken en uitroeptekens achter elkaar is niet toegestaan.
 • Niet trollen. Verander je identiteit niet gedurende één discussie.
 • Niet schreeuwen. Gebruik geen kapitalen om je boodschap kracht bij te zetten
 • Geen commerciële boodschappen. Wij en onze lezers zijn benieuwd naar wat je weet, niet naar wat je in de aanbieding hebt.
 • Alle reacties die te maken hebben met het Koningshuis worden extra gemodereerd. Censuur? Ja, want wij willen geen gezeur met de Thaise overheid, omdat iemand op het blog iets anoniem roept. Als je daar een mening over hebt, begin je zelf maar een blog en leef je uit.
 • Extreme kritiek op Thailand (politiek, economisch, maatschappelijk) die nadelige consequenties kunnen hebben voor de initiatiefnemers en/of redactieleden van dit blog, zijn niet toegestaan.
 • Het plaatsen van een link naar een bron, foto of video is toegestaan, mits het om normaal acceptabel materiaal gaat.
 • De redactie en/of moderators van Thailandblog kunnen zonder opgave van redenen reacties aanpassen of weigeren, indien deze niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoen. Hierover corresponderen is niet mogelijk.
No votes yet.
Please wait...

39 reacties op “Reacties op artikelen: wat mag wel en wat mag niet”

 1. Pujai zegt op

  Duidelijke- en ferme taal en zo hoort het. Laten we allemaal blij zijn dat er een blog is dat vooraf, maar niet overmatig modereert en hiertoe duidelijke regels hanteert. Zo blijft het plezierig, beschaafd en leerzaam voor ons allemaal en voor mij in ieder geval HET platform om kennis te nemen van de boeiende ervaringen en meningen van andere forum leden.
  Thailandblog.nl is voor mij, en ik chargeer niet, het beste Nederlandstalige blog over Thailand dat ik in jaren ben tegengekomen. Iedereen kan hier, binnen bepaalde grenzen, zijn ei kwijt en de praktijk bewijst helaas dat dit de enige juiste wijze is.

 2. cor verhoef zegt op

  Ik sluit me voor de volle honderd procent bij Pujai aan.

 3. Henk zegt op

  Soms is het wel eens jammer, dat op sommige artikelen niet gereageerd kan worden.
  Weet nog een artikel zo vlak voor de verkiezingen waarover ik toen best iets had willen vragen. Dat was toen helaas niet mogelijk.
  Zocht nog naar een mogelijkheid tot kontakt op dit blog maar vond dat toen ook niet.

  Weet nu inmiddels allang niet meer wat. Dus de tijd heelt alle wonden.:)

 4. Marcus zegt op

  Wel uitkijken niet dood te modereren of een bepaalde zienswijze weg te houden , Sommige Thai prikborden hebben dit gedaan en doen het nog met als gevolg dat het geen objectieve berichtgeving meer is en aantal hits sterk terug gelopen is

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Marcus, je kent de regels op basis waarvan Peter en ik modereren. We proberen discussies niet in de kiem te smoren, maar willen ze ook niet laten uitmonden in gezwets, welles-nietes of oeverloos gezever dat niets met de posting te maken heeft. We streven niet naar objectieve berichtgeving, want dat is een onmogelijkheid. Binnen onze grenzen kan iedereen zijn zienswijzen etaleren. Dat het aantal hits terugloopt als we de nonsens voorkomen, is daarbij ingecalculeerd. Minder, maar beter!

   • Pujai zegt op

    @Hans

    Gewoon zo doorgaan. Jullie grenzen zijn gelukkig de grenzen van de meeste forumleden, daarom is dit ook bijna een “state-of-the-art” blog dat zonder meer een voorbeeld functie zou kunnen vervullen voor andere blog starters..Van dood modereren is dan geen ook sprake, integendeel ik vind dat jullie nog behoorlijk coulant zijn.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Het vinden van de juiste middenweg bij het beoordelen van reacties is niet eenvoudig. Waar houdt de mening op en begint de frustratie? We kennen doorgaans de achtergrond van de (anonieme) schrijver niet en nemen soms het zekere voor het onzekere. Dit is geen blog over toe- en misstanden in Nederland, dat vergeten veel lezers nogal eens.

 5. aad zegt op

  netjes gesproken sluit ik me helemaal bij aan

 6. Leo Bosch zegt op

  Ik kan het met deze regels helemaal eens zijn.

  Waar ik mij het meest aan stoor zijn :

  De reacties met vooroordelen over de Thaise bevolking in het algemeen en speciaal de Thaise vrouwen.

  Het slordig omgaan met de Nederlandse taal, sommige reacties zijn bijna niet te lezen.

  Het soms oeverloze gezwets, het welles, nietes, dat vaak helemaal niet over het in het artikel vermeldde onderwerp gaat.

  Gelukkig gaat dat nu veranderen

  • @ Leo, je hebt gelijk. Dat is voor ons ook een doorn in het oog. Het werden vooral Telegraaf reacties. Mensen met xenofobie moeten maar een ander forum zoeken.

   Het zal wellicht een stuk rustiger worden met minder reacties, maar dat moet dan maar.

  • Peter Holland zegt op

   Het soms oeverloze gezwets, het welles, nietes, vind ik wel wat overdreven.
   Wil je soms een forum met alleen maar ja knikkers, het is onmogelijk dat alle neuzen de zelfde richting uitstaan, dat maakt dit geweldige forum alleen maar kleurrijk
   Vooroordelen zijn natuurlijk nooit goed te spreken, en ik betrap mezelf er af en toe ook op, maar hebben vaak wel een oorsprong. Alleen maar reageren met hoe geweldig alles is zou zeer hypocriet zijn.
   Ik heb wel eens de indruk dat sommige forumleden, hun carriere zijn misgelopen, en het liefst politieagent hadden willen zijn om mensen die 3 km te hard rijden een fikse bekeuring te geven, kortom overdreven fatsoensrakkers, en moraalpredikers.
   Wat taal en spelfouten aangaat, niet iedereen is de Nederlandse taal 100% machtig, wou je die dus uitsluiten??

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Het gaat niet om een enkele taal- of spelfout. Het gaat om een reactie sturen zonder hoofdletters en leestekens. Ik mag toch aannemen dat iedereen de spellingscontrole aan heeft staan. Wie zijn gedachten niet duidelijk onder woorden kan brengen, moet zich afvragen of anderen wel de moeite willen doen om hem te begrijpen….
    We willen niet alleen jaknikkende reacties. Dan heb je de regels niet goed gelezen. We willen beargumenteerde reacties, binnen de piketpaaltjes die we in de grond hebben geslagen.

   • @ Peter Holland, ik generaliseer ook wel eens en heb het over de Thai terwijl de Thai niet bestaat net zoals de Nederlander niet bestaat.
    Kritiek op Thailand mag, maar kom wel met argumenten. Discussie is goed. Sommigen willen echter niet discussiëren maar alleen maar hun frustratie uiten. Ze zijn teleurgesteld en reageren daardoor emotioneel. Maar dat geeft je niet het recht om bijvoorbeeld iedere Thaise vrouw weg te zetten als een slecht mens. Helaas gebeurt dat maar al te vaak. Daar worden veel mensen mee gekwetst die wel gelukkig zijn met een Thaise partner.

    • Nog even wat taal betreft. Je hoeft echt geen Neerlandicus te zijn om te kunnen reageren. We willen er ook geen elitair clubje van maken. Maar als iemand niet de moeite doet om een begrijpelijke en leesbare reactie te plaatsen, reageer dan niet. Er is toch niemand die het leest of het begrijpt.

     • Peter Holland zegt op

      Met goede moderatie komen we er met zijn allen wel uit.
      Ik heb veel bewondering voor de tomeloze inzet van jullie.

      Nog exuus voor mijn kortzichtige reactie betreffende de taxie boys, neemt niet weg, dat velen een kort lontje hebben en snel in razenij kunnen raken, maargoed dat is nu de topic niet.

      Ga zo door met jullie geweldige Thailand blog, wat zeer informatief is.

      Met vr gr Peter

      • Pujai zegt op

       @Peter

       Een eerlijke en positieve reactie. Kort, krachtig. Jouw mening. Goed verwoord.
       Een blog is een afspiegeling van de maatschappij waarin de blogleden leven, in dit geval voornamelijk Nederland. De maatschappij in Nederland is vreselijk verruwd. De tolerantie van de gemiddelde Nederlander is door allerlei invloeden van buitenaf bijna tot nul gereduceerd. Vandaar de korte lontjes, vooral in blogs, omdat dat allemaal lekker anoniem is.
       Ik denk dat wij ons rot zouden schrikken als wij kennis zouden kunnen nemen van alle reacties die Kuhn Peter en Hans “tegenhouden”. Dat zij de moeite nemen om, conform hun inzichten, te modereren, siert hen. En dit is geen “slijmerij” mijnerzijds.
       Ik ben een door de wol geverfde blogger en heb, vaak na jaren, vele ongemodereerde blogs de rug toegekeerd omdat ze stress in plaats van plezier gingen opleveren. Verwensingen, scheldpartijen, racisme, discriminatie, allemaal onder de noemer van: “Ik moet en zal mijn gelijk halen, ten koste van alles”.
       Tenslotte terug naar dit topic. Dit is een goed, zuiver en beschaafd blog en het is mede ons aller verantwoordelijkheid om dit zo te houden, binnen de piketpaaltjes die de blogowners hebben geplaatst. En die zijn voor mij in ieder geval ruim genoeg.
       De boodschap van Kuhn Peter en Hans is dan ook luid en helder: “Take it, or leave it”!
       Ik sluit mij daar bij aan.

 7. Chang Noi zegt op

  U schreef :
  “Alle reacties die te maken hebben met het Koningshuis worden extra gemodereerd. Censuur? Ja, want wij willen geen gezeur met de Thaise overheid, omdat iemand op het blog iets anoniem roept. Als je daar een mening over hebt, begin je zelf maar een blog en leef je uit.
  Extreme kritiek op Thailand (politiek, economisch, maatschappelijk) die nadelige consequenties kunnen hebben voor de initiatiefnemers en/of redactieleden van dit blog, zijn niet toegestaan.”

  Daarom zou je mischien bepaalde soort postings / artikelen helemaal niet meer moeten schrijven?

  Chang Noi

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Dat gaat te ver. De redactie weet doorgaans precies wat wel en wat niet kan. Mensen die reageren hebben daar soms meer moeite mee. Vergeet niet dat enkele auteurs in Thailand wonen.

   • Rudy van der Hoeven zegt op

    Bijna net als vroeger (en waarschijnlijk ook nu) de bekende schoolmeester met de wijsvinger

    Vind dit een leuke website maar “de redaktie weet doorgaans precies” gaat mij wat te ver

    Wes gegroet

    Rudy

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Er zit altijd een knop op je keyboard om TB weg te klikken. De inhoud is en blijft onze verantwoordelijkheid, niet die van Rudy van der Hoeven. Dat weten we absoluut zeker. Ik heb in een grijs verleden drie maanden les gegeven op een middelbare school in Amstelveen. Daarna wist ik waarom ik niet voor het vak van leraar in de wieg was gelegd: ik ging te veel uit van het verantwoordelijkheidsgevoel van de leerlingen…

  • ruud zegt op

   Helemaal eens CN en de actie van de redactie PRIMA !!!

 8. Pujai zegt op

  @ Chang Noi

  Dat is nu juist de ruimte die Hans en Kuhn Peter nog geven en voor beiden niet geheel zonder risico zoals de volgende link bewijst:

  http://www.businessweek.com/ap/financialnews/D9OPBUUG0.htm

 9. Lenny zegt op

  Jullie hebben groot gelijk. Het moet wel leuk blijven.

 10. John D. Kruse zegt op

  Ik voel me hier toch een beetje ongemakkelijk bij zo langzamerhand.
  Vroeger droeg ik wel eens een roze bril, maar die heb ik afgeschaft op m’n 21ste.
  Democratie is verworden tot een schijnbeeld. Beledigen is niet nodig en personen onnodig bezoedelen zeker niet, maar de waarheid zo nu en dan laten horen moet kunnen! Ik denk dat ik maar zoals Robinson, alleen op een eiland ga wonen.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   De waarheid is soms te hard voor de werkelijkheid….Neem op je eiland in ieder geval iemand mee die je de waarheid kunt zeggen.

  • @ Er staat nergens dat je de waarheid niet mag zeggen.

 11. l.lagemaat zegt op

  Wat is “de” waarheid?
  Het gaat over een aantal meningen of ervaringen.
  Positief dat er op dit blog ( binnen een bepaald kader)
  gereageerd kan worden.

  groet,
  Lodewijk

 12. koosie zegt op

  Niet discrimineren, denk dat thailand daar nog niet eens een wet voor heeft ze doen het elke dag.

 13. ruud zegt op

  Ik vind het prima dat er een bepaalde censuur is op dit Blog. Ik vind dat ik hier behoorliujk mijn ei kwijt kan. Ik vind ook dat wanneer ik iets zeg uit kwaadheid, uit agressie geboren of te felle reactie, dat men mij corrigeert of zelfs mijn reactie niet plaatst. Schelden of zonder grens je mening uiten doe je maar ergens anders. Je reacties hier behoren iets te zeggen te hebben om anderen eens te helpen of leuke tips te geven etc. Ik vind de vakantieganger die 14 dagen naar Pattaya gaat en daar een uitgelezen mening over heeft verschrikkelijk. Die komen nl nooit verder als het strand aan Beachroad en de Walkingstreet . Laat de mening over aan anderen en ga niet schelden dat je beroofd werd op het moment dat je stomdronken in je blootje lag te wippen en te lallen of zoiets dan. ( kijk eerst wat je zelf verkeerd deed)
  Nee Prima zo, zoals het nu gaat.met het Blog. Ik vind sommige reacties behoorlijk aan de grens zo.
  Verbeter de wereld en begin bij jezelf is nog steeds een goed spreekwoord. En Leven en laten leven past hier ook goed.
  Ok Nu weer terug naar de werkelijkheid
  Groet Ruud

  • Peter Holland zegt op

   Censuur is helemaal niet prima, en zelfsencuur is nog erger, DDR of Noord korea achtige toestanden worden we toch allemaal niet blij van.
   Maar de realiteit is dat het soms noodzkelijk is om de boel beheersbaar te houden, het blijft gewoon schipperen met wat wel en wat niet kan.
   Nederlanders gaan er prat op dat alles gezegd kan en mag worden, maargoed denk maar aan onze vriend T v.G en hoe het daarmee is afgelopen, het is inderdaad goed verwoord zo als een eerdere blogger zei, dat hij zijn rose bril op zin 21ste heeft afgezet, en af wil reizen naar een onbewoond eiland.
   Niemand vind het prettig om over rijstpapier te moeten lopen, maar soms is er geen keus.
   Ik kan me overgens niet herinneren dat hier mensen lopen te klagen die in hun blootje stomdronken beroofd zijn, maar de boodschap is wel duidelijk.
   Ik zou het overgens niet erg gevonden hebben als dat met de camera ploeg van de E.O zou zijn gebeurd. Ha Ha! (grapje, moet kunnen)

   met vr gr Peter

   • ruud zegt op

    Van Dale zegt : CEN-SUUR : toezicht op voor publicatie bestemde teksten, films, voorstellingen enz…………….zo simpel is dat …..

    Waar heb je het over met je DDR en Noord Korea. Als iemand hier zich niet gedraagt, dan weigert de redactie dat bericht. Das geen Korea hoor das gewoon fatsoen !

    Moest niet lachen om je grapje ( discussie EO is een andere)

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Het doet wat lachwekkend aan om TB te vergelijken met de voormalige DDR of het huidige Noord-Korea, zeker omdat ik beide landen heb bezocht. We houden de mensen die reageren aan de regels, daar is niets mis mee. In dictaturen dient de censuur om de machthebbers in het zadel te houden. Daar is bij TB geen sprake van. We houden de discussies zoals ze behoren te zijn: zakelijk, on topic, niet beledigend en niet op de man. Jij hebt de vrijheid om weg te klikken, die hebben de bewoners van landen als Noord-Korea en Cuba (ook daar ben ik geweest) beslist niet. Vraag maar eens na wie de moeder is van de porseleinkast…

    • Henk zegt op

     En toch zie je op diverse TH gerelateerde blogs en forums dat bepaalde onderwerpen gewoon taboe zijn.
     Hoe je ook draait, dat blijft cansuur.

     • Het is belangrijk de auteurs van de artikelen op het blog die in Thailand wonen te beschermen. Het zou niet fraai zijn als iemand om een simpele mening of schrijfsel op dit blog zijn visum niet kan verlengen of achter de tralies verdwijnt. De scheidslijn tussen wat kan en niet kan is lastig te bepalen, je bent aan de goden overgeleverd. Niet leuk, maar er valt mee te leven.

     • Hans Bos (redactie) zegt op

      Een taboe is censuur? Het is gewoon een kwestie van inschatten hoe ver je kunt gaan zonder in problemen te komen. Neem van mij aan dat berichten over Thailand ook in Nederland door Thaise instanties worden gevolgd. Ik ben ooit door de Cubaanse ambassadeur in Nederland op het matje geroepen vanwege een verhaal in de krant. Griezeliger was nog dat ik in Cuba door de geheime dienst werd gezocht vanwege een publicatie. Dat wil ik in Thailand liever niet meemaken.
      In Nederland kennen we vrijheid van meningsuiting ‘behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet’….

 14. Pujai zegt op

  @Ruud

  Prima reactie waar ik me helemaal bij aansluit.
  Mensen zo als jij zijn constructief- en opbouwend bezig en zo hoort het. En inderdaad, sommige reacties zijn behoorlijk op het randje. Maar zoals Kuhn Peter ooit heeft gezegd, je moet een blog niet dood modereren. En dat gebeurt volgens mij dan ook niet. Het kaf scheidt zich vanzelf van het koren…

 15. Peter Holland zegt op

  Thailandblog is een zeer goede informatieve site, laat daar geen misverstand over bestaan.

  Het is geenszins mijn bedoeling geweest om TB met de DDR te vergelijken, doch enkel het begrip censuur als zodanig,
  Zoals ik duidelijk heb uitgelegd is dit soms een noodzakelijk kwaad, en daar heb ik alle begrip voor.
  Als er mensen zijn die het bgrip censuur opzichzelf prima vinden, dan vind ik dit een bedenkelijke zaak, dat mag ik toch vinden? sommige bloggers zijn nu eenmaal helaas nog roomser dan de paus.

  Ik zal verder beloven dat ik de E.O boys met hun geweldige reportage over Thailand niet meer zal beschimpen.

 16. Hans Bos (redactie) zegt op

  Hans, het is iets rustiger knokken als je een leger achter je hebt staan . TB heeft slechts twee voetsoldaten….

  • ruud zegt op

   Als jullie denken dat er nieuwe recruten voor het leger moeten komen, dan wil ik me wel aanmelden voor dat leger. Ik hoor het wel als er recruten moeten komen.

   Oh jka en voor de mensen die niet begrijpen wat censuur is en dat censuur een normaal woord is in gebruik, nog 1 x wat VAN DALE zegt : met name , let op het woordje “” toezicht “”

   CEN-SUUR : toezicht op voor publicatie bestemde teksten, films, voorstellingen enz…………….

   dus helemaal niet erg


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website