‘Wisseltruc’ met geldautomaten in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Valuta - Thaise Baht
Tags: ,
13 januari 2014

Op Thailandblog is regelmatig te lezen wat het voordeligst is: euro’s meenemen of geld pinnen. Of zelfs in Thailand een rekening openen. Vaak wordt er gepind en de thuisbank berekent achteraf welk bedrag er van de rekening wordt afgeschreven. Nu is er een andere en vooral dure optie in opkomst!

Bij sommige hotels en pinautomaten waar de pinpas gebruikt kan worden, wordt direct een omrekening van de vreemde valuta gemaakt waardoor de rekening  direct in euro’s wordt gepresenteerd. Dit proces staat bekend als dynamic currency conversion (DCC).

Op het eerste gezicht lijkt het een mooie service voor consumenten, maar deze is veel duurder uit. De grootste Nederlandse banken hanteren een koersopslag voor het omrekenen naar euro’s. Dat is per bank verschillend, vanaf 1 procent.

Bij de  DCC-transactie wordt de ‘eigen’ bank buiten spel gezet. Voor het tonen van de kosten in euro en het daadwerkelijk omwisselen, rekenen aanbieders van DCC koersopslagen die variëren van 3 tot tot wel 8 procent bovenop de actuele wisselkoers.

Soms verschijnt zelfs de mededeling ‘Best rate guaranteed’. Als men in de gaten heeft dat er veel te veel betaald is, kan men na allerlei administratieve procedures geld terug ontvangen. Voorkom een onnodig dure vakantie en maak GEEN GEBRUIK van DCC.


» Laat een reactie achter


11 reacties op “‘Wisseltruc’ met geldautomaten in Thailand”

 1. Cornelis zegt op

  Een soortgelijk systeem wordt soms ook bij creditkaartbetalingen toegepast. Bij het betalen van hotelrekeningen in verschillende Aziatische landen werd mij gevraagd of ik wilde afrekenen in Euro’s of in de lokale valuta. De eerste keer dacht ik nog dat het weinig zou uitmaken en ging ik accoord met euro’s maar het bleek later dat dat nogal ongunstig was. Verder dus niet meer gedaan. Bleef wel opletten want het is me ook gebeurd dat men ongevraagd de euro toepaste……………..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  • Leo Th zegt op

   Juist Cornelis, opletten moet je zeker, beter is het om bij het afrekenen van te voren mee te delen dat je er geen prijs op stelt om in euro’s te betalen. Geldt trouwens ook voor creditkaart betalingen bij autoverhuurbedrijven. Vaak een flink bedrag en dat kan je zo enkele tientjes schelen. Het Bangkok-Pattaya Hospital vraagt wel bij gebruik van creditcard in welke valuta ik wil betalen. Natuurlijk kies ik dan voor de Thaise Bath. Kost me trouwens ook altijd wat geld want mijn zorgverzekeraar hanteert een voor mij slechtere koers dan mijn bank mij berekent.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Theo zegt op

  Bij iedere taxfree shop buiten Europa wordt dit ook aangeboden. De verkoopster prijst dit aan als service, maar de rekening valt altijd veel hoger uit.
  Met name op vliegvelden in het midden-oosten wordt hier veel gebruik van gemaakt. Want wie weet nou de koers van de dirham?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. Leon zegt op

  De meeste baht voor een euro krijg je door zelf contant geld mee te brengen en lokaal wisselen.
  Je kan ook ter plekke een rekening openen en daar je geld op storten en dan alleen pinnen bij automaten van die bank.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
 4. johan zegt op

  Leon heeft volkomen gelijk, lokaal wisselen brengt het meest op en de Thai ziet nog het liefst cash.
  Zelfs betalen met Mastercard is niet altijd voordelig.
  New Siamhotel in Bangkok vraagt 2% extra bij betaling met de creditcard.
  Bij afrekening kreeg ik voor deze transactie een koers van 44.19 terwijl ik bij lokaal uitwisselen deze dag 44.74 kreeg. Breng daarbij nog de 2% in rekening en je bent ver af een voordelige deal.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. PaulusXXX zegt op

  Contant geld geeft de beste koerswisseling.

  Een voorbeeldje: Op 8 januari 2014 pinde ik 10000 baht met mijn ING-pasje bij de AEON bank in Pattaya. Deze bank rekent geen 150 baht opslag zoals de meeste banken in Thailand. Er is volgens mij nog maar 1 AEON ATM in Pattaya, namelijk in de Big C Extra op Pattaya Klang.

  Op het moment dat ik pinde had ik ook euros kunnen wisselen tegen een koers van 44,80.

  ING reserveerde een bedrag van € 222,88 maar rekent een paar dagen later af met € 226,08. Zo betaal je dus alsnog 150 baht opslag.

  Conclusie: pinnen is minimaal € 3,50 duurder dan contant geld omwisselen in Thailand.

  Vergeet niet om je pasje even op gebruik buiten Europa aan te zetten want anders lukt pinnen helemaal niet!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 6. Cees zegt op

  Wat kunnen sommige mensen zich druk maken om een paar euro meer te betalen voor het wisselen.
  Thailand is al zo goedkoop en toch blijven zeuren.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 7. Henk zegt op

  e bent ook wel enorm blond wanneer je denkt dat hotels, restaurants, supermarkten, etc die je aanbieden bij hen te pinnen met je Europese pas er niets aan willen verdienen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. henk J zegt op

  Een steeds weer terug komend verhaal is dat kontant geld meenemen de beste optie is.Alleen hoe praat je over veiligheid als je bankpassen enz ter beschikking hebt en dan met grote bedragen geld gaat reizen.
  Wisseltrucs zijn het niet. Duidelijkheid is aanwezig.
  Bij de ING wordt er bv 1% opslag berekend. ING gevraagd een tijd terug waarom de koers zo afwijkt. Antwoord door de opslagkosten.
  Vandaag geld opgenomen bij de Kasikornbank koers 42.07 thb/euro
  kosten 180 thb/koers 44.07/euro
  Op het ontvangstbewijs staat dit keurig vermeld.
  Geen verder kosten ING daar een duurder betaalpakket gekozen is.
  Creditcard is altijd duurder.
  Voor degene die nu steeds kontant geld meenemen en dit wisselen zijn misschien op korte termijn goedkoper uit. Maar 1 keer diefstal en alle winst is verloren.

  Tuurlijk is meer batjes voor je euro mooi maar met de huidige koers en geen risico ben ik dik tevreden

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 9. bernard Vandenberghe zegt op

  Sinds Citibank Beobank is geworden betaal ik veel meer bij het pinnen van geld. Waar ik voordien met mijn bankkaart gratis (tov Citibank) geld kon afhalen betaal ik nu rond de 6 € per 20.000 Bath. Veel erger is het echter als ik nu gebruik maak van mijn Mastercard. Ik heb zojuist mijn tickets voor mijn vlucht in april 2014 betaald. Voor de 39900 TB wordt 896,66 € afgehouden, een mooie koers van 44.49 TB per €. Erger wordt het vermits men nu wisselkoersen gaat aanrekenen: maar liefst 17.03€ en daarboven nog eens 1.52 wisselkoersen Mastercard. Dit is mij toch van het goede teveel. Voordien moest ik deze kosten aan Citibank niet betalen. Bij aankomst in België onmiddellijk van bank veranderen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. Peter Yai zegt op

  Beste lezer

  ook Tesco Lotus north pattya road heeft een Aeon bank zij ingang achterin rechts,
  Ik kan die bij Big c extra nooit vinden vorig jaar kon ik nog 38000 in 1 keer pinnen nu kan dat alleen in 2
  dus 2 maal 4.50 kosten in Nederland alleen met 3 vrienden met ABN passen daar geweest maar dat wil toch steeds niet lukken.

  vrolijke Thaise dagen Peter Yai

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website