De Thaise keuken is de laatste jaren enorm in opkomst. Nederland telt inmiddels dan ook zo’n 200 Thaise restaurants. Gezien de uitstekende beoordelingen van Sukanya Thais Restaurant, heeft de redactie mij verzocht hierover een posting te plaatsen en daar geef ik uiteraard graag gehoor aan.

In deze tijd van economische malaise kan het misschien ook bijdragen als een inspiratiebron voor alle ondernemende Thaise dames en hun mannelijke eega’s hier in Nederland.

Sommige Thailandbloggers zullen zich nog ongetwijfeld kunnen herinneren, dat mijn vrouw Sukanya twee jaar geleden in mijn voormalige kantoorpandje van ca. 50 m2 een Thais afhaalrestaurant is begonnen. Mijn vrouw, met wie ik inmiddels 10 jaar gelukkig getrouwd ben, is als het ware tussen de potten en pannen geboren.

Als jong meisje van 12 werkte zij al samen met haar broer in het restaurant van haar tante in Bangkok. Tante Lee, een gerenommeerde top kok, die voor haar kookkunsten diverse nominaties van de Thaise overheid heeft mogen ontvangen, heeft haar het Thaise koken dan ook met de paplepel ingegoten.

Ik heb haar altijd gezegd als je hier in Nederland als kok wilt werken, dan doe het maar voor jezelf. Maar begin eerst klein en ga voor kwaliteit en kook vooral authentiek Thais. Mijn kantoorpandje, gelegen in het winkelcentrum van Dieren, was daar qua locatie uitermate geschikt voor. Een relatief lage huur – directe parkeergelegenheid – en geen andere Thaise restaurants binnen een straal van 10 km in de buurt.

Als fiscalist heb ik zelf niet veel meer nodig dan een bureau, een pc en een telefoon en ik hoef niet per se in een winkelcentrum kantoor te houden. Ach, ik ben kennelijk een romanticus, mijn vrouw blij, ik ook blij. De beslissing was dus snel gemaakt.

Het accent lag eerst op afhalen, maar dat veranderde na verloop van tijd. De klanten gaven er steeds meer de voorkeur aan om het eten in het restaurant te nuttigen, maar met zo’n kleine vloeroppervlakte zit je dan al heel snel vol en dan wordt het echt tijd om naar iets groters uit te kijken. De keuze om voor kwaliteit en authenticiteit te gaan, heeft er zeker aan bijgedragen en dat blijkt ook uit het volgende:

Sukanya kent als één van de weinige Thaise restaurants in Nederland een TRA-keurmerk, een initiatief van de Thaise ambassade om de authenticiteit van de Thaise keuken hier in Nederland te promoten en te waarborgen, zodat de klant er ook verzekerd van kan zijn, dat hij/zij authentiek Thais eten geserveerd krijgt en het eten ook door Thaise koks wordt bereid.

Een vermelding in IENS-Toppers 2013 en een uitmuntende beoordeling uit ruim 2075 restaurants in de provincie Gelderland, waar Sukanya in de top-10 beste restaurants op een gedeelde 3e plaats vermeld staat (www.iens.nl/restaurant/gelderland) en dat is voor zo’n klein restaurantje in een dorpje als Dieren toch heel bijzonder.

Wij hadden eerst het voornemen om naar een grotere plaats uit te wijken zoals Arnhem, Nijmegen of Apeldoorn. Een restaurant met zo’n 35 tot 40 zitplaatsen en een terras. Echter, na diverse restaurants te hebben bekeken, raakten wij er toch steeds meer van overtuigd, dat we niet naar een andere plaats moesten gaan verkassen.

Het duurt immers jaren voordat je enige naamsbekendheid en een vaste klantenkring hebt opgebouwd en dat is in een grotere plaats, met wellicht meer concurrentie niet anders. Wij zijn van mening, dat wanneer je in een schitterende ambiance heerlijk eten serveert, de klanten echt wel komen, ook wanneer ze daarvoor een stukje moeten rijden.

Deze ambiance menen wij in ons nieuw te openen restaurant te hebben gevonden. Het is een groot en uniek pand met prachtige glas-in-lood ramen. De inrichting is chic, maar ook warm en sfeervol. Het restaurantgedeelte telt ruim 70 comfortabele zitplaatsen. Het heeft een ruime keuken en bijkeuken annex voorraadruimte.

Ook hebben wij een aparte zaal die ruimte biedt aan ca. 50 personen, met notenhouten wandkasten en een open haard. Een mooi zij- en achterterras, met vijver (ca. 120 zitplaatsen). En tot slot, een bovenwoning met eigen ingang, voorzien van twee luxe badkamers en een whirlpoolbad.

Kortom, een perfecte locatie, waar wij onze beide bedrijfsactiviteiten kunnen onderbrengen.

Gezien de grootte van het pand is de locatie ook uitermate geschikt voor bruiloften, partijen, workshops, recepties, vergaderingen en andere festiviteiten.

De feestelijke opening zal in de eerste week van maart zijn. De exacte datum is helaas nog niet bekend, want die moet volgens Thaise gebruiken nog worden vastgesteld.

Sukanya Thais Restaurant, ons nieuwe onderkomen per 1 maart 2014: Wilhelminaweg 57 te Dieren (Gld.).

14 reacties op “Wellicht het grootste en mooiste Thaise restaurant in Nederland!”

 1. Gringo zegt op

  Een geweldige prestatie van jullie tweeen, Fred! Gefeliciteerd!

  Natuurlijk herinner ik mij die verhalen uit 2011 en 2012 wel, maar ik heb ze vanmorgen nog maar een keer opgezocht in het archief. Hoe jullie begonnen, welke problemen zich voordeden, enz. Leuk om weer eens te lezen.

  De foto nodigt zeker uit tot een bezoek, ik zou wel wat meer foto’s en wellicht zelfs een video willen zien. Veel succes op jullie weg naar de opening in maart en uiteraard ook daarna.

 2. Gerrie Q8 zegt op

  Het ziet er inderdaad mooi uit. Jammer dat Koewacht een ei9ndje uit de buurt ligt, anders zou ik beslist eens langskomen. Het dichtst bijzijnde Thais restaurant is in Axel, zo’n 10 km verder. Naam Andaman, met aardige eigenaars. Kom daar graag. Succes met je nieuwe restaurant.

  • GerrieQ8 zegt op

   Hoop dat deze reactie doorkomt; want het begint op chatten te lijken. Geef graag antwoord op je vragen. In Schoondijke is voor zover ik weet geen Thais restaurant meer. In Oost (St.Jansteen bedoel je) bestaat dat afhaalrestaurant nog steeds, maar of ze nog voor Dow leveren betwijfel ik. Aan de overkant, zoals wij dat noemen, in Kouwekaarke, kom ik niet. Is een stief kwartiertje trappen en we moeten dan de tunnel door met 10 euro tolgeld. Eenvoudiger om even naar Antwerpen te rijden. Zitten ook een paar goeie Thais en daarna is het is de stad gezelliger dan in Kouwekaarke, zeker weten.
   Handelsgeest zit in de Nederlanders maar zeer zeker bij Fred en zijn vrouw. Nogmaals veel suc6.

 3. Gringo zegt op

  Google Wilhelminaweg 57 Dieren en je krijgt via Streetview een mooi beeld van het pand waarin het nieuwe restaurant zal komen. Het heet nu nog De Pastorie.

  • Khun Peter zegt op

   Hier nog een kleine toelichting van Fred:
   Ze noemen het de Pastorie, maar het is een Protestants Hervormde kerkje geweest, gebouwd in 1937. De bovenwoning en de zaal, heeft naar mijn weten als pastorie gediend. Twintig jaar is het als kerk gebruikt, vervolgens als school, als buurthuis en rond 2000 als restaurant in gebruik genomen, waarbij ze toen een vermogen aan de restauratie hebben uitgegeven. Het pand is in particulier bezit.

 4. Fritz zegt op

  In Arnhem zit aan het Velperplein Memories of Asia, al jaren. Oude eigenaar is, volgens mij Just Memories begonnen in Dieren, in de genoemde lokatie. Formule was hetzelfde als in Arnhem en heeft/had wel een goede naam. Deze stopt er dus mee en komt dit restaurant als Thai terug. Gefeliciteerd met deze bijzondere lokatie.

 5. Tjitskepostma zegt op

  Wij komen zeker een keer bij jullie eten.
  Wonen in Duiven, dus in de buurt maar hebben nooit geweten dat er zo’n goede Thai zit in Dieren.
  Tot gauw!!!

 6. Mathias zegt op

  Beste Fred, Ziet er fantastisch uit en wil u heel veel sucess wensen. Het is nogal een stap van afhaal restaurantje tot mega restaurant in deze tijd, respect! Een kritische noot omdat ik ook uit deze branche kom…Komt u niet in verschrikkelijke problemen met wachttijden als dat terras op een mooie zondagmiddag vol loopt? 120 personen Thais vers koken is nogal wat met diverse gerechten die besteld gaan worden( denk ik aan aantal koks wat nodig is en het aantal gaspitten om een voorbeeld te nemen ). Als laatste vraag beste Fred, met hoeveel man/vrouw personeel gaat u starten?

 7. Steven zegt op

  hi Fred,

  Proficiat met dit vermeldenswaardige succes. We hebben hier in de Zaanstreek sinds anderhalf jaar eindelijk een klein thais afhaalrestaurantje,maar ik zal zeker de moeite nemen, voor een uitgebreider diner, jullie genomineerde restaurant te bezoeken en heb daar graag een uurtje autorijden voor over.
  Je kunt met reden trots zijn!
  Steven SP

 8. Fred Schoolderman zegt op

  Heren, ook namens mijn vrouw, bedankt voor de felicitaties. Het is inderdaad zoals Gringo omschreven heeft, niet allemaal over een leien dakje gegaan. Naast kennis en kunde, moet je er keihard voor willen werken, vertrouwen in je concept hebben (engelengeduld) en het moet je uiteraard gegund zijn, want dat zijn mijns inziens de ingrediënten voor succes. Met gegund, bedoel ik een dosis geluk. Het geluk, dat mensen wat in je zien en je vertrouwen.

  De huidige eigenaar is niet de oude eigenaar van Memories of Asia, maar de bedrijfsleider en zijn vrouw. Het zijn hele sympathieke mensen en inmiddels zeer goede vrienden van ons. Anders dan veronderstelt houden ze er niet mee op vanwege economische redenen, maar vanwege de gezondheid van zijn vrouw.

  Cijfermatig ben ik al 25 jaar bekend met de horeca en fysiek nu 2 jaar. Ik heb dus voorbeelden te over, wat je absoluut niet moet doen. en dat is o.a. teveel personeel aannemen. Ik heb ook niet de illusie, dat wij gelijk alle stoelen bezet krijgen, dat heeft tijd nodig. In de start up fase, is het juist van belang je kosten goed in de gaten te houden en dus niet al teveel verplichtingen aan te gaan
  .
  De inrichting en inventaris, verkeerd in nieuw staat. Naast wat Thaise accenten gaan wij aan de inrichting dan ook weinig veranderen. Waar nu parkeerplaatsen zijn (wanneer je voor het pand staat, aan de linkerzijde) wordt een terras met leibomen aangelegd, met daarvoor een lage haag. Nu rijd je er namelijk langsop, zonder er erg in te hebben, dat daar een restaurant is gevestigd.

  Voor de opening (waarschijnlijk 6 maart 2014), wordt het restaurant door 5 Boeddha monniken ingezegend. De feestelijke opening zal in de avond zijn. De exacte datum en tijdstip wordt uiteraard nog bekend gemaakt.

 9. Jacques zegt op

  Fred, ik wens je veel succes met het nieuwe restaurant. Aan de kookkunst van je vrouw zal het niet liggen. Van de zomer heb ik, samen met Khun Peter en Kan, heerlijk gegeten bij je. Eerst buiten en vervolgens vanwege de regen nog even binnen gezeten.
  Ik kijk uit naar een mooie verslag van de opening. Erbij zijn zal me niet lukken, tot eind april speelt mijn dagelijkse leven zich af in Thailand.

 10. nistelrooij. zegt op

  hallo met peter in nijmegen.ik ,ondergetekende, heb kennis genomen van de new opening in maart 2014 en bij leven en welzijn zal ik er zeker bij zijn om het heugelijke feit te vieren met de genodigde gasten wel of niet thais van origene.hopende dat het dan mooi weer is om lekker buiten te zitten en te eten.groetjes van mij en tot ziens;;veel plezier..

 11. LOUISE zegt op

  Hallo Sukanya en Fred,

  Heel, heel veel succes met jullie restaurant.
  Zoals ik het zie wat inrichting betreft, beeldschoon en heel gezellig, en het authentieke Thaise eten, niet de Nederlandse/Thaise hap, dan is succes verzekerd. En als het personeel er ook zo prachtig uit ziet, dus Thaise kledij, hebben jullie een een wereldkeus gemaakt.

  Houd ons op de hoogte.
  Wij gaan zeer weinig naar Nederland, maar als we gaan, komen wij beslist langs.
  Ga nu gelijk jullie adres aan vrienden uit Zaandam doorgeven.

  Toy, Toy,

  LOUISE

 12. Sinds kort hebben wij in Uden ook een heel goed Thais restaurant met o.a. vele smakelijke noedelsoepen op de kaart.
  Sawadee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website