Toerisme in Thailand: Heel veel Chinezen

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Toerisme
Tags: , , ,
19 februari 2019

Royal Cliff Hotel – Pattaya

Volgens de TAT zouden 38 miljoen buitenlandse bezoekers Thailand in 2018 bezocht hebben. Een keurig rijtje werd opgesteld, waarbij de Chinezen wel oververtegenwoordigd zijn.

De aantallen:

 • China: 10,6 miljoen
 • Maleisië: 4,1 miljoen
 • Laos/Z-Korea:  1,8 miljoen
 • Japan: 1,6 miljoen
 • Russen/Indiers: 1,5 miljoen
 • Singapore: 1,3 miljoen
 • Vietnam: 1,1 miljoen
 • Amerika: 1,1miljoen

Zou je dit rijtje optellen dan komt het aantal genoemde toeristen uit op 23,1 miljoen mensen. Van de 38 miljoen mensen zijn er 23,1 miljoen benoemd en 14.9 miljoen mensen zijn kennelijk “overig!”

Toch nog een aanzienlijk aantal om daarover na te denken. Zijn dat vertegenwoordigers uit Europa zoals Engelsen, Duitsers, Nederlanders en Belgen?

Een ander interessante gedachte is , zijn dit alleen grensoverschrijdende personen en hoe lang verblijven zij in Thailand. Wat is hun verblijfstatus?

Pattaya

Pattaya

Volgens Ekkasit Ngamphichet, voorzitter van het toeristenbureau in Pattaya, zou vooral Pattaya tijdens de jaarwisseling in trek zijn geweest dankzij alle shows en andere evenementen. Chinezen en Japanners komen vaker als individuele toeristen en niet meer in groepsverband. Pattaya scoort goed bij toeristen dankzij het nieuwe strand, het muziekfestival en de internationale vuurwerkwedstrijden.

Nu is Pattaya al bezig met de voorbereidingen voor 2020 omdat de stad dan zijn 60-jarig bestaan viert. De “60th Anniversary Pattaya” is dan een reden temeer om Pattaya te bezoeken.

Erkkasita probeert met dit promotiepraatje Pattaya nog meer op de kaart te zetten en loopt volgens critici met een grote boog om de problemen heen. Er is nog een lange weg te gaan voordat dit een respectabele, gezinsvriendelijke badplaats wordt. Of zoals iemand opmerkte: “Van een oud trekpaard kun je ook geen renpaard maken!”

25 reacties op “Toerisme in Thailand: Heel veel Chinezen”

 1. Smakkie zegt op

  Afgelopen 3 maanden in Thailand geweest. Ik denk dat de cijfers onzin zijn. Aantal Chinezen is overdreven. Lijkt mij wensdenken. Ook pattaya wordt jaar op jaar stiller. Hoogseizoen was op 2 januari al afgelopen. Veel ondernemers klagen. Duizenden appartementen niet verkocht of verhuurd.

  • theoweert zegt op

   IK denk zelf dat als je gewoon om je heen kijkt het aantal chinezen niet overdreven zijn.
   Of je nu aankomt op de airport, de grote shows bezoekt alles is haast Chinees en totaal uitverkocht.
   B.v. Colosseum 3 voorstellingen met zo 1800 bezoekers elke avond en dan heb ik het niet over Alcazar en Tiffany waar ook elke avond busladingen heen rijden. Het park nooch garden 5 voorstellingen met zo 2000 bezoekers vol elke dag, Krokodillenpark Pattaya busladingen vol.

   Zelfs door straten als Soi 6 komen tegenwoordig de gidsen met een vlaggetje doorheen lopen. Als ik mijn lunch doet aan de Beach Road zie je ook vele Chinezen van hun Parasailing tour terug komen.

   Zelfs de Bathbus hebben ze gevonden. Deze zitten ook afgeladen vol met toeristen, en dat was vroeger nog niet zo. Nee helaas voor ons maar het aantal Chinezen, Russen en Koreanen overtreft ons vele malen.
   Voor hun is de koers van de Bath ook niet zo erg als voor ons met de zwakke euro. Verder heeft die groep toeristen veel meer te besteden als de gemiddelde westerse toerist.

   • l.lagemaat zegt op

    Tiffany is een poos door renovatie niet open geweest!

    Als ik het aantal bussen bij Noon Nooch zie staan, kunnen zij onmogelijk 5 voorstellingen x 2000 bezoekers = 10.000 mensen ! vervoeren.

    • Theiweert zegt op

     Je hoeft het van mij ook niet te geloven. Maar er zijn steeds 10 of 12 perrons in gebruik waar de bussen de deelnemers weer op pikken voor de rest van de tour. Die omvat natuurlijk ook de floatingmarket. Ik constateer dat de eerste 2 voorstellingen volkomen vol zitten. Ik hen met mijn gasten de derde voorstelling. Die is ook volledig vol. Ca 1800 tot 2000 toeschouwers. Als er dan nog twee voorstellingen moeten komen is een voorzichtige schatting 8000 bezoekers. Ook de ladyboy show was twee voorstellingen volledig uitverkocht. Ik den dat Thailand gewoon een andere soort bezoekers trekt.
     Die nie voor de nightmarket komen, want wat daar wordt verkocht is made in China. Ook komen ze niet voor de bierbars en de meisjes en jongens. Lopen net als bij ons de toeristen achter de gids aan over de wallen (hier walkingstreet en soi 6)

     Als ik aankom en zie de rijen bij de Aseon immigratie zijn die tegenwoordig langer dan van die voor de foreigers.

     Als ik hoor dat men vertelt dat de bezetting van de hotel minder is, met wie heeft men dan gesproken, want de grotere hotels hebben elke dag meerdere bussen.

     Aan deze groepen hebben de kleine hotels geen klandizie, want die zijn daar niet geschikt voor. Net als al die westerse restaurants.

     Ik hof geen gelijk maar doe je ogen open. De walkingstreet is overvol, maar in de gogos en bar zal je geen groepen met gezinnen treffen. Een ander soort toerist, die met gemak 1800 bath voor een toegang van een show neer telt. Welke ik nooit heb gezien omdat ik het te duur vind. En denk zoveel van ons.

 2. Bart zegt op

  Ik sta steeds weer versteld van de cijfers van TAT, ik ben momenteel weer in Pattaya waar mijn vriendin woont, en het lijkt wel steeds rustiger te worden in deze stad terwijl het nu toch hoogseizoen is. Niet alleen ik zie het, ook als ik met eigenaren van horeca gelegenheden praat en de inwoners van de stad wordt dit bevestigd. Toen ik 2 weken geleden aan kwam op Bangkok airport was ik in minder dan 10 minuten langs emigratie terwijl de volgende dag het chinees nieuwjaar zou beginnen. Een artikel wat ik laatst las was dat Thailand zich nu op de Toeristen uit India ging richten omdat, en dat ze bovendien meer zouden besteden dan de gemiddelde westerling, ik neem de cijfers van TAT dan ook niet meer echt serieus.

  • Carlo zegt op

   Nochtans kreeg ik de indruk dat de Indiërs niet graag geziene klanten zijn van de uitgangsbuurten wegens hun onrespectvol gedrag.

   • rori zegt op

    Zien ze liever gaan dan komen. Daar staat tegenover dat veel “rijkere” indiers mede verantwoordelijk zijn voor de bouw van nieuwe complexen in Jomtien Zuid.

 3. ruud zegt op

  Zou de TAT werkelijk onderzocht hebben, waarom de mensen naar Pattaya zijn gekomen – voor dat nieuwe strand?
  Dan zal het na de volgende regentijd wel weer stil worden, want dan ligt het strand alweer in zee.
  Verwachten dat zand op gladde plastic zakken blijft liggen, zonder weg te spoelen als het regent, is wel erg optimistisch.

 4. Tino Kuis zegt op

  Ja, die ’toeristen’ uit Maleisië en Laos zijn gewoon dagjesmensen die wiet en condooms kopen in Thailand.

  Verder zijn die cijfers waardeloos als je er niet bij verteld hoe lang ze gemiddeld in Thailand verblijven. 1000 Chinezen die 3 dagen gemiddeld blijven is een stuk (50%) rustiger dan 500 Chinezen die 12 dagen in Thailand vertoeven.

 5. rori zegt op

  Gedeeltelijk wonend in Jomtien merk ik het volgende op.
  Het aantal bussen welke ‘s-weekends geparkeerd staat aan de second beach road zijn gigantisch aan het afnemen.
  Mijn vrouwmens heeft bij de touristen politie gewerkt. Wij praten regelmatig met oud collega’s en ook haar baas. Allen stellen dat het ieder jaar en ieder seizoen minder word.
  Zij heeft ook vriendinnen welke een winkel en of op de (nacht)markt staan. Ook die klagen dat het minder word en al lange tijd.

  Dus waar de groei vandaan komt?

  Ook is het zo dat je de chinezen op tour niet of weinig gebruik ziet maken van thaise hotels en andere zaken zoals restaurants en winkels.
  Een grote (vreet)schuur waar rond lunchtijd vaak een 8 tot 10 tal bussen staan is ergens in de buurt van Sukhumvit 33 in pattaya noord.
  Ook dat zal meespelen. Chinezen eten en vertieren chinees

  • theoweert zegt op

   Het Jomtien Garden Hotel zit elke dag weer vol met Chinezen bussen, waar vroeger de reizen van de Nederlandse reisbureaus werden gebracht.

   Ja Chinezen spreken overal gemeen alleen Chinees en geen Engels, dus zijn afhankelijk van reisgezelschappen. Al spraak ik ook enkele Chinezen in de bath bus waar de man wel Engels sprak en mij vroeg hoe nu het werkte met de bath bus. Want hij had de vorige keer alleen 200 bath betaald en nu zag hij dat men maar 10 bath per persoon betaalde. Ik legde hem uit dat doordat hij een adres op gaf de bathbus direct een taxi was geworden.

   Chinezen eten ook uitsluitend Chinees en niet de Chinees zoals wij dat kennen in Nederland, want dat is Chinees aangepast aan ons. Ja en op vele plaatsen grote massagesalons, Big Eye, speciale shows, en souvenirs in het groot complexen langs o.a. de autoweg 7 daar zal je vele bussen aantreffen. Maar wat ik al opmerkte een ca 7000 tot 8000 bezoeker elke dag bij de ladyboy show en rond de 9000 bezoekers elke dag in Noogh Park dat zijn geen aantal waar je overheen kan kijken.

   Maar ja daar hebben de Walkingstreet, alle Soi met bierbars of kleinere hotels niets aan. (al moet ik opmerken dat ook in Soi 12 van Pattaya Klang, vaak een groot aantal met koffertjes door de straat zie komen, na de hotels waar de bussen niet bij kunnen komen.) en de nachtbazars niets aan. Want dan zijn de Chinezen al langs weer terug in het hotel en zullen op een enkeling na niet alleen op pad gaan.

   Nu zitten daar nu weer hoofdzakelijk Indiërs, want ondanks ze niet zo geliefd zijn. Wel in grote aantallen aanwezig zijn en als ik elke avond bij de hotels de meisjes met hun motor biker tegen de over de ingang op zie gesteld zie staan. Zal dan zeker niet voor niets zijn, anders staan ze daar zeker niet elek avond met een 5 tot 10 tal.

 6. rene zegt op

  Verblijven voor het ogenblik op ao nang beach krabi. Toch meer chinezen dan vorige jaren en jongeren komen steeds zonder achter een gids te lopen met een vlagje. Regelen volgens mij de hotels zelf langs computer en vinden ook de leukste eet gelegenheden. Soms zie je ook jongeren met vrouw en kind en eventueel ook ouders die mee komen daar sommige jongeren een beetje engels praten. Verblijven soms maar enkele dagen in thailand misschien door niet genoeg verlof of de sterke bath. Gaan meestal zelf hun drank kopen in 7/11 of op straat (fruitshakes)en nuttigen deze in een restaurant met het bestelde voedsel. Heb enkele jaren geleden in chiang mai een chinese familie een opmerking zien krijgen van de baas in een restaurant dat hij zijn meegebrachte drank daar niet mocht nuttigen.

 7. theoweert zegt op

  Maak je geen telfout is het niet Laos 1,8 miljoen en Zuid-Korea: 1,8 miljoen
  Russen 1,5 miljoen en Indiërs: 1,5 miljoen Lijk me niet dat ze deze groepen bij een tellen.
  Ook al gezien de lading Indiërs en Russen met bussen. Dus dat zou betekenen dat het aantal overigen, waaronder de Europeanen nog eens 3,3 miljoen minder zijn. Deze cijfers zouden wel eens kunnen kloppen wat er zijn gewoon veel minder Europeanen. Ook niet zo verwonderlijk met de lage eurokoers.

  Daarbij mee genomen dat Thailand in Nederland voornamelijk gelijkgesteld wordt met een sekstoeristenvakantie. Je hoef het maar in de familie of kennissenkring over Thailand te hebben, dan komt dat het eerst ter sprake.

  De meeste toeristen zien niet maar dan een klein stukje Bangkok, Pattaya of Phuket en een uitstapje Chiang Mai en Chiang Rai veel meer zien ze niet van Thailand. Met de Fox – SNP reizen dat zijn vaak maar 1 of 2 touringcars. Terwijl de vele andere bussen met Chniezen en Russen zitten.

 8. GYGY zegt op

  Ik zal dan toch eens naar de oogarts moeten want blijkbaar zie ik dubbel.Ik vind dat er dit jaar veel volk in Pattaya rondloopt.De busjes van Pattaya naar Jomptien en terug zitten de ganse dag vol.Die waar maar 2 of 4 man inzitten zijn dan privé gehuurd vooral door Aziaten.Deze zie je wel niet op het strandZeer veel Russen ook op het strand,maar het gedeelte waar wij zitten alleen maar zeer deftige Russen gezien die veel te verteren hebben,ook aan de strandverkopers.Onze blok (40 Stoelen) zit,zat,elke dag vol.Wat ik hier lees over de Indiërs kan ik alleen maar beamen,dat het mensen zijn die je liever niet in je buurt hebt.Wij logeren in de Araben wijk in Zuid Pattaya en hoewel ik geen sympathie voor de meeste van deze mensen heb moet ik erkennen dat ik bijna dagelijks gezien heb dat er bedelgeld gegeven werdt.Langsheen de Thapraya road staat het vol geparkeerde bussen.In de restaurantjes die wij meestal op zuid bezoeken zeker niet minder volk dan andere jaren.Twee maal rond 7u bij Patrick geweest,steeds volzet.De barretjes in de buurt ook veel volk.Nooit zoveel volk gezien in Nigt Bazaar tegenover Festival op second road.Ik heb de indruk dat het drukker is dan voorgaande jaren,of zie ik dan toch dubbel?

 9. chris zegt op

  De aantallen zijn GEEN toeristen maar ’tourist arrivals’, dwz het aantal keren dat een niet-Thai de grens passeert om Thailand binnen te komen. Dat geldt dus voor alle visa-runs, buitenlanders die een avondje de grens oversteken om in een casino te gokken, de Maleisiers die voor het nachtleven aan de Thaise kant van de grens komen, de Cambodjanen en Laotianen die dagelijks de grens passeren om in Thailand te komen werken, enz enz…..En ja, ook de ‘normale’ toeristen worden geteld, tenminste 1 keer en als zij naast Thailand ook een buurland aandoen tellen zij dubbel.
  Kortom: absoluut niet hetzelfde als toeristen/vakantiegangers……

  • Rob V. zegt op

   Beste Chris, heb je daar een bron voor? Ik geloof je meteen maar toen ik dit eens besprak met (Thaise) vrienden zeiden ze meteen dat het te idioot voor worden zou zijn als de TAT zo telt. Ze vroegen mij om onderbouwing, die kon ik -na rondspeuren- toen niet vinden of geven.

   • Rob V. zegt op

    Worden = woorden.

   • chris zegt op

    The indicator of tourist arrivals provides all data refering to arrivals and not to actual number of people travelling. One person visiting the same country several times during the year is counted each time as a new arrival. Likewise, the same person visiting several countries during the same trip is counted each time as a new arrival. (Definitie van de WTO, de World Travel Organization)

    In Nederland tellen we toeristen en dat zijn niet-Nederlanders die de grens overschrijden en TENMINSTE 1 nacht verblijven, niet bij familie en kennissen.

    • Rob V. zegt op

     Dankjewel Chris. Ga ik er maar vanuit dat de TAT de WTO regels hanteert.

   • Ger-Korat zegt op

    Beste Rob, kijk eens op onderstaande link en dan met name de document for meeting the tourism statistic….. . Deze kun je downloaden en dan krijg je veel infornatie over arrivals etc.

    https://www.mots.go.th/allcont.php?cid=411

    • Rob V. zegt op

     Dankjewel Ger, ik ken die site. Die data heb ik ook eens gedeeld met vrienden in een gesprek dat bij de TAT de persberichten altijd positief zijn en alsmaar betere/groeiende cijfers tonen. Jaar in jaar uit. Deze vrienden hadden dus als kritiek dat het absurd zou zijn als de TAT toeristencijfers gelijkwaardig stelt aan grenspassages (binnenkomsten) en vroegen me te citeren waar dat stond dat de TAT op deze wijze haar toeristencijfers publiceert.

     Zelf vind ik er niets vreemds aan, het is onjuist en onvolledig maar de Nederlandse overheid doet hetzelfde op andere gebieden. Bijvoorbeeld bij migratie, waar men het over ingevulde formuliertjes heeft (1ste aanvraag, herhaalde aanvragen, beroep, nareis etc.) ipv mensen. Al kun je daar met wat graaf werk de echte cijfers (aantal mensen dat een verzoek tot migratiestatus deed) vinden.

  • l.lagemaat zegt op

   In mijn posting heb ik dat, weliswaar niet zo expliciet, ook aangekaart.

   Hetzelfde probleem doet zich ook voor bij het aantal verkeersdoden.(out of the topic)
   Tellen alleen de slachtoffers op straat of later ook die overlijden ten gevolge van een
   verkeersongeluk in het ziekenhuis!

 10. Mark zegt op

  Half januari verbleven wij op Koh Samet. Veel Aziatische toeristen waaronder uiteraard veel Chinezen. Onze buren onder de kokospalmen op het strand kwamen uit Bangladesh en spraken keurig Engels. Rond dinertijd arriveerden op de stranden tientallen grote speedboten (2×200 pk buitenboord) afgeladen vol met Chinese toeristen. Zij palmden meteen de pop-up restaurants op de laagwaterstranden in. Hetzelfde gebeuren bij het ontbijt de volgende ochtend. Na diner en onbijt allemqal mteen terug aan boord en met een lawaaierige rotvaart terug naar Baan Phé.

 11. Andre zegt op

  Horeca eigenaren klagen altijd, dat is niet nieuws, de TAT gaat uit van binnenkomst op de luchthaven, ze praten altijd in hun voordeel wie doet dat niet, je kan toch geen negatieve reclame maken voor je eigen land, je moet er wonen om te kunnen oordelen of het rustiger is dan voorheen.

  • l.lagemaat zegt op

   Een vreemde redenering!

   Alle grensoverschrijdingen in Noord Thailand door Chinezen tellen dan niet mee?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website