Vakantie blijft belangrijk voor de Nederlander, ondanks de Eurocrisis. In een peiling van Vakantie.nl zegt slechts 5% waarschijnlijk niet op vakantie te gaan in 2012. 40% gaat, net als afgelopen jaar, twee keer op reis.

De vakantieganger is zich er wel van bewust dat er bezuinigd moet worden. De interesse in goedkopere bestemmingen neemt daarom toe; goedkoop in of buiten Europa of een kortere vakantie.

Thailand: betaalbaar

Ondanks de economische perikelen durven Nederlandse vakantiegangers nog steeds uit te pakken. 44% denkt volgend jaar zelfs een tripje buiten Europa te maken, terwijl dit in 2011 slechts 26% was. Topbestemmingen buiten Europa zijn: het altijd betaalbare Thailand (+19%) en Zuid-Afrika (+10%).

Minder in eigen land

Vorig jaar boekte 25% van de bezoekers van Vakantie.nl één van hun vakanties in eigen land. Komend jaar daalt dit aantal naar verwachting naar 18%.

25% van de ondervraagden geeft aan dat het slechte weer van afgelopen jaar mee heeft gespeeld in die keuze. Voor komend jaar is daarom zongarantie belangrijk.

Hotspot: Waddeneilanden

Als we dan toch in Nederland op vakantie gaan, dan zijn de volgende provincies het populairst:

 • Waddeneilanden (+14% t.o.v. 2011)
 • Zeeland (+7% t.o.v. 2011)
 • Limburg (+5% t.o.v. 2011)

De noordelijk gelegen regio’s Friesland, Groningen en Drenthe hebben te kampen met een daling tot 4%.

Stijgers Europa

In Europa blijven good old Spanje, Duitsland en Frankrijk favoriet, maar dat zijn niet de grootste stijgers ten opzichte van vorig jaar. Underdog Kroatië is, als betaalbare Europese bestemming, de grootste stijger. Hier vindt de reiziger alles wat de grote Spaanse costa’s bieden, maar dan goedkoper en bovenal minder massaal.

 • Kroatië (+8% t.o.v. 2011)
 • Portugal (+6% t.o.v. 2011)
 • Italië (+5% t.o.v. 2011)

Wat gebeurt er wereldwijd?

Buiten Europa moet Egypte flink incasseren: door onrusten eerder dit jaar en ook nu weer zullen er flink minder Nederlandse reizigers naar het land gaan (-15%). Ook de andere Noord-Afrikaanse landen – Marokko (-5%) en Tunesië (-4%) – hebben hier onder te leiden. Andere dalers zijn Curaçao (-8%) en Indonesië (-5%). Cuba is met 9% ten opzichte van 2011 gestegen.

Wat Pa Tak Sok - Isaan - Thailand

1 reactie op “Thailand topbestemming voor Nederlanders in 2012”

 1. Dick C. zegt op

  Op de vakantiebeurzen, en dan ook op verschillende dagen rondkijkend, herken je vaak een trent in vakantie bestemmingen. Ben benieuwd of Thailand goed gaat scoren in 2012, hoop het van wel, economisch van belang dat het toerisme een push krijgt.
  En …… een Nederlander kan eerder zijn schoonmoeder missen als dat hij een vakantie laat schieten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website