Thailand is niet Terschelling

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond, Toerisme
Tags: ,
10 augustus 2012
De Thaise moordenaar van een Australische vrouw

Een vakantie in Thailand is niet hetzelfde als een vakantie op Terschelling. Dat klinkt als een open deur, maar hoeveel toeristen doen ter voorbereiding meer dan hun koffers pakken en een lijst van te bezoeken bezienswaardigheden maken? Tenzij ze natuurlijk een pakketreis maken.

Sinds ik ergens in 2010 het Thaise nieuws systematisch ben gaan bijhouden aan de hand van de Engelstalige krant Bangkok Post, stuit ik zo nu en dan op berichten over incidenten, waarbij ik denk: met een beetje meer voorbereiding zou dit niet gebeurd zijn. Ik geef twee voorbeelden, maar ik ben er in de loop der jaren veel meer tegengekomen.

Strandwandeling

Zo herinner ik me een bericht over een Zweedse vrouw die ’s ochtends een strandwandeling maakte. Op dat lege strand werd ze verkracht en vermoord door een visserman. Die was blijkbaar zo trots op zijn daad dat hij daarover opschepte tegen zijn collega’s en die stapten naar de politie. De man werd heel snel ingerekend.

Toen ik dit bericht las, dacht ik: zelfs ik als man zou ’s ochtends vroeg of voor mijn part ’s nachts niet alleen over een verlaten strand durven lopen. En Thailand zal niet het enige land ter wereld zijn, waar dat valt af te raden.

Busje op Koh Pha Ngan

Ik herinner me een ander tragisch incident uit mijn tijd als docent op de School voor Journalistiek. Een moeder van een studente belde mij, toen ik op vakantie in Thailand was, en vertelde dat haar zoon was overleden op Koh Pha Ngan. Onder verdachte omstandigheden wel te verstaan. Wat ik mij van haar verhaal herinner, was het volgende gebeurd:

Enkele jongeren en hij hadden een minibusje gehuurd waarmee ze naar het strand zouden worden gebracht voor de Full Moon Party, een feest dan ik alleen van naam ken. Onderweg viel een ruit naar buiten. De chauffeur eiste een kolossaal bedrag aan geld. Bij het strand liet hij enkele jongeren uitstappen en daarna scheurde hij weg.

Paniek

Op de jongen na zagen de anderen kans om tijdens die dollemansrit uit het busje te springen. De jongen werd later met ernstig hoofdletsel naar het ziekenhuis op de vaste wal gebracht, waar hij overleed.

Ik heb destijds de moeder geadviseerd een advocaat in de arm te nemen en haar gezegd dat het allemaal erg lang zou gaan duren met weinig kans op succes omdat er geen getuigen waren van het laatste stukje van de rit, waarbij de jongen achterbleef. Ik heb daarna nog enkele keren mailcontact gehad met de moeder, maar of de ware toedracht, een noodlottig ongeluk of mishandeling, ooit bekend is geworden, weet ik niet.

Ik vermoed dat de jongeren in paniek zijn geraakt, mogelijk zetten ze een grote mond op tegen een chauffeur die nauwelijks Engels sprak; in ieder geval wisten ze geen raad met de situatie. Inderdaad lastig als je voor het eerst in Thailand bent, zoals het slachtoffer.

Had dit voorkomen kunnen worden?

Ik denk: als die jongeren in het gezelschap van een Thai waren geweest, was dit niet gebeurd. Die had geweten hoe je op zo’n krankzinnig voorstel van de chauffeur moet reageren. Misschien had die het busje wel helemaal niet gehuurd omdat hij wist dat de chauffeur een slechte reputatie had. Of hij had bij het instappen geconstateerd dat de chauffeur dronken was c.q. onder de pillen zat.

Ik weet niet of de Lonely Planet of een andere gids een strandwandeling of andere risicovolle plaatsen en situaties afraadt. Zo niet, dan moet er snel een lijst met do’s en don’ts komen en wie zouden zo’n lijst beter kunnen samenstellen dan de Nederlandse expats die al jaren in Thailand wonen en vaste bezoeker van thailandblog zijn.

Do’s en don’ts in Thailand

Laat ik de aftrap geven. Toen ik in een appartement in Rangsit aan de noordkant van Bangkok woonde, verbood de nachtwaker mij ‘s avonds na 9 uur alleen over straat te lopen. Met een nekdoorsnijdend gebaar wees hij op het risico dat ik liep. Hij zei: ze kunnen aan jouw neus niet zien dat je geen geld bij je hebt. Ik wil niet zeggen dat ik me er altijd aan gehouden heb, maar ik was wel blij dat ik een beschermengel van vlees en bloed had.

En zolang de lijst met do’s en don’ts er nog niet is, adviseer ik iedereen die voor het eerst naar Thailand komt, niet alleen een reisgids te lezen, maar minimaal ook Culture Shock! Thailand. A Guide to Customs and Etiquette van Robert & Nanthapa Cooper. Een verhelderend boek over wat wel en niet gebruikelijk is in Thailand. Bevat onder andere een leuke quiz. Ik heb het zelf ooit gekocht bij Donner in Rotterdam. Een absolute aanrader.

18 reacties op “Thailand is niet Terschelling”

 1. Hans zegt op

  Dick,

  Mijn vriendin maakt er een punt van dat ik, als farang, niet s’avonds alleen buiten loop,
  en op de buitenwegen niet in het donker alleen op de scooter rijd.
  Te gevaarlijk.Ik dacht dat ze wat overdreef, maar navraag leverde bevestiging hiervan op.Ik woon in een dorp, en als ik eens alleen thuis ben wil ze ook dat ik goed afsluit.En ik merk dat ook andere dorpsbewoners daar belang aan hechten, en ons waarschuwen.
  Hoewel me dit enigszins verbaasde en ook wel teleurstelde houd ik me er maar aan.
  Als farang trek je de aandacht, en waarschijnlijk ben je rijk.Ook als dat niet zo is, het is te laat als ze daar achter komen.

  Hans

 2. Dick van der Lugt zegt op

  De voorlopige lijst van do’s and don’ts ziet er als volgt uit:

  1 Ga niet topless liggen zonnen.
  2 Ga niet uit met een groepje Thaise mannen, tenzij je zeker weet dat ze er niet op uit zijn je uit de kleren te krijgen.
  3 Ga niet ’s avonds alleen of zelfs met zijn tweeën over straat lopen.
  4 Wanneer de chauffeur van een taxi, minibusje of tuktuk naar alcohol ruikt: stap niet in.
  5 Rijd niet alleen ‘s avonds op buitenwegen op de motorfiets.
  6 Doe de deur van je kamer, appartement of woning (expat) op slot als je gaat slapen.
  7 Pak geen bagage aan van een ander die je niet kent.
  8 Ben je drugsgebruiker: neem geen drugs mee en koop geen drugs in Thailand. Bangkok Hilton, de bijnaam van de gevangenis, is geen hotel.
  9 Draag je tasje niet losjes over je schouder en zeker niet aan de straatkant, maar hang hem voor je buik. Veel Thais doen dat ook. Dat geldt ook voor camera’s.
  10 Doe geen boodschappen, gekleed in bikini of met ontbloot bovenlijf. Trek iets behoorlijks aan bij een restaurantbezoek.
  11 Wissel geen geld bij een adresje dat een betere koers biedt; er kunnen valse biljetten tussen zitten.
  12 Hang niets aan de haak die in sommige toiletten (bijvoorbeeld in winkelcentra) aan de binnenkant van de deur is bevestigd.
  13 Zoek nooit, maar dan ook nooit ruzie met een Thai. Blijf altijd lachen en respectvol, mocht je in een vervelende situatie raken. Ga geen gevecht aan, want je delft altijd het onderspit. Een Thai vecht nooit alleen en ze nemen het altijd voor elkaar op.
  14 Mocht je getuige zijn van een ruzie, loop – hoe moeilijk ook – door en ga je er zeker niet mee bemoeien. Ook dan kan het heel slecht met je aflopen.
  15 Hol niet van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Hitte kan vermoeiend zijn.
  16 Bezoek niet in strandkleding een tempel. Kijk om je heen hoe een Thai gekleed gaat en pas je aan.

  Tips:
  1 Taxichauffeurs willen een enkele keer een passagiere (ook Thaise) aanranden. Je kunt dit voorkomen door bij je hotel te informeren naar een betrouwbare chauffeur.
  2 Ga je ’s avonds uit, maak dan met die chauffeur een afspraak dat hij je ophaalt. Noteer zijn telefoonnummer, zodat je hem kunt bellen.
  3 Wil je per se topless zonnen, doe dat dan aan de rand van het zwembad van je resort (als dat is toegestaan) of op een strand met bewaking.
  4 Huur alleen een motor (die door sommigen voor brommer wordt aangezien) als je een motorrijbewijs hebt. Bij een ongeluk zal je reisverzekering wel de medische kosten en eventueel repatriëring betalen. Heb je een ongevallendekking. dan kan er bij overlijden of blijvende invaliditeit ook een geldbedrag worden uitgekeerd. Echter, wanneer duidelijk is dat er sprake is van strafbare feiten, zoals geen rijbewijs of alcohol -of drugsgebruik, zal de verzekeraar proberen die kosten op jou te verhalen. Of een uitkering simpelweg weigeren. De schade aan je motorbike zelf of schade bij andere weggebruikers is NOOIT verzekerd op een reisverzekering.
  5 Nog een motortip. Sluit de gehuurde motorfiets ‘s nachts goed af, eventueel met een extra slot, en stal hem op een bewaakte plaats. Het is voorgekomen dat een motorfiets werd gestolen; de huurder verdenkt de verhuurder.
  6 Heb je hoge nood en ben je alleen in bijvoorbeeld een bar, drink dan eerst je glas helemaal leeg. Er worden wel eens pilletjes in gedaan en dat zijn geen vitaminepilletjes.
  7 Als je betaalt laat dan niet een dikke stapel bankbiljetten zien, maar houd een kleine hoeveelheid apart waar je van betaalt. Berg de rest van je geld uit het zicht op of in de safe.
  8 Sla het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in Bangkok op in het adresboek van je mobieltje. Je weet maar nooit of het ooit nog van pas komt. Let wel: de ambassade is geen ATM (geldautomaat) of kredietbank.
  9 Doe een kaartje van het hotel in je paspoort als je dat meeneemt. Er zijn eerlijke vinders.
  10 Een goede reisverzekering geniet de allerhoogste prioriteit.
  11 Gebruik voor interlokale reizen de officiële bussen of reis per trein en neem bij aankomst op Suvarnabhumi geen snorder, maar ga naar de taxistandplaats.
  12 Koop een reisgids en lees de tips die daarin worden gegeven of surf op internet naar nuttige informatie. Check bij de GGD of vaccinaties worden aanbevolen.
  13 Wees zeer matig met zgn. opwekkende drankjes als M-150, Lipovitan-D en Kating Daeng. Mensen met hoge bloeddruk kunnen daar echt nare gevolgens van ondervinden.
  14 Lees Culture Shock! Thailand. A Guide to Customs and Etiquette van Robert & Nanthapa Cooper. Een verhelderend boek over wat wel en niet gebruikelijk is in Thailand. Bevat onder andere een leuke quiz. Een absolute aanrader.

  Nog meer tips:
  http://thailand.nlambassade.org/landeninformatie/thailand/thailand.html
  http://www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen/t/thailand.html

  P.S. De lijst wordt regelmatig ge-update aan de hand van de suggesties.

  • Bij een motorbike ongeluk zal je reisverzekering wel de medische kosten en eventueel repatriëring betalen. Heb je een ongevallendekking op je reisverzekering dan kan er bij overlijden of blijvende invaliditeit ook een geldbedrag worden uitgekeerd. Echter, wanneer duidelijk is dat er sprake is van strafbare feiten, zoals geen rijbewijs of alcohol-of drugs gebruik, zal de verzekeraar proberen die kosten op jou te verhalen. Of een uitkering simpelweg weigeren.
   De schade aan je motorbike zelf of schade bij andere weggebruikers is NOOIT verzekerd op een reisverzekering.

 3. phangan zegt op

  Het verhaal van die nederlande jongens is mij bekend, ik zal de versie van het verhaal die ik ken hieronder vertellen. Waarbij ik duidelijk wil stellen dat het een andere versie is niet perse de ware die zal wel nootit echt bovenwater komen.

  Die jongens zouden de ruit kapot gemaakt hebben,per ongeluk of expres weet ik niet, de chauffeur zou inderdaad een absurd bedrag hebben geeist die de jongens niet hebben willen betalen. Hier gaat het verhaal echt afwijken vd eerdere versie, de chauffeur zou gezegd hebben dan rijden we naar het politieburo en toen zouden die jongens uit het rijdende busje zijn gesprongen. Waarbij 1jongen dus noodlottig om het leven is gekomen.
  Waarom ze in paniek zijn geraakt onderweg naar het politieburo, kan zijn door de rijstijl en het gedrag vd chauffeur of hadden ze illegale spullen bij zich of gebruikt.

  Op koh Phangen zijn veel jongeren die aan het experimenteren slaan met drugs, omdat het zo makkelijk te krijgen is. De reactie als ze gepakt worden is regelmatig, Ik dacht dat het legaal was want het is zo makkelijk te krijgen.(hoezo slechte voorbereiding).

  Ook zie je veel dames meer naakt dan aangekleed over straat lopen of in de 7-11/tesco lotus mijn vrouw begrijpt dat nog steeds niet.

  De lonely planet wordt door velen niet als gids gebruikt maar als een bijbel wat daar in staat klopt.

  Dick: Wat is je tip voor de lijst do’s and don’ts?

 4. phangan zegt op

  dick mijn tip is dat als je een brommer huurt,zijn geen brommers maar motoren, en je hebt geen motorrijbewijs dan is de kans groot dat bij een ongeluk je reisverzekering niet betaald.

  kleed je normaal, omdat een thai niets zegt betekent niet dat ze het goed vinden.

  Dick: Bij welke gelegenheden moet je je behoorlijk kleden? Kun je daar iets meer over zeggen?

 5. thaitanicc zegt op

  Moderator: Blijf bij het onderwerp svp. Er wordt niet gevraagd om een mening te geven op de vraag of criminaliteit een probleem in Thailand is. Er worden tips gevraagd hoe toeristen zich moeten voorbereiden om de kans op een veilig verblijf te vergroten.

 6. Je kan de lijst aanvullen met de bekende scampraktijken, zoals geen jetski huren, geen edelstenen kopen, vooraf afspraken met een tuk-tuk chauffeur over de prijs.

  Op de website van de Nederlandse Ambassade staat goede informatie (ook al een keer in een artikel op Thailandblog gezet): http://thailand.nlambassade.org/landeninformatie/thailand/thailand.html

  Daar lees je o.a. ver de gevaren van de zee. Wekelijks verdrinken er buitenlandse toeristen in zee.

  Een andere nuttige bron zijn de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse zaken: http://www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen/t/thailand.html

  Daar lees je o.a. dit:

  Zware criminaliteit
  Toeristen op Phuket, Pattaya en Koh Samui moeten oppassen voor bedrog bij verhuur van bijvoorbeeld jetski’s en scooters. Daarbij wordt vaak het paspoort of rijbewijs als onderpand ingenomen. Na afloop beweert de verhuurder dat er schade is gemaakt waarna de documenten pas tegen betaling van excessief hoge bedragen worden teruggegeven. In opkomst is het verschijnsel dat (niet verzekerde) bromfietsen worden verhuurd om dan dezelfde avond weer te worden gestolen door handlangers van de verhuurder; waarna de huurder gedwongen wordt om de nieuwprijs te betalen. Fysieke intimidaties worden daarbij helaas niet geschuwd.

  Ook komt het regelmatig voor dat samenspel plaats vindt tussen kleine drugshandelaren en in burger geklede politie agenten op stranden waar veel jongeren komen. Drugs worden verkocht waarna arrestatie en in hechtenis name volgen met inname van paspoort. Vrijlating vindt pas plaats na betaling van extreem hoge borg waar een ‘fixer’ als tussenpersoon optreedt. Allen zijn bij het complot betrokken. Indien u het slachtoffer bent van een misdrijf kunt u contact opnemen met de toeristenpolitie op telefoonnummer 1155.

  Kortom er is genoeg informatie voor toeristen om zich voor te bereiden. Het probleem is dat de meeste het geen reet interesseert. Net zoals er nog steeds toeristen zonder reisverzekering op pad gaan omdat ze denken dat de ambassade de (ziekenhuis)rekening wel betaalt.

  Tegen dommigheid is geen kruid opgewassen…

  • Harold Rolloos zegt op

   Een goede reisverzekering geniet de allerhoogste prioriteit. Ik ben er eerder dit jaar achtergekomen hoe belangrijk en prettig het wel niet is als er iets vervelends plaatsvindt.

 7. phangan zegt op

  Moderator: Wij vinden het plezierig als je een zin met een hoofdletter begint. Probeer het nog eens.

 8. thaitanicc zegt op

  Mijn voorgaande reactie was een tip om het risico, die een vakantie in Thailand met zich meebrengt, niet te onderschatten maar ook niet te overschatten c.q. om het in perspectief te zien. Vandaar dat het getint was met een mening. Vanuit een praktischer standpunt zou ik mensen aanraden om ten allen tijden het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in Bangkok in hun mobiel mee te dragen. Vrijwel alle criminitaliteit die zich in Thailand voordoet, doet zich net zo goed in Nederland voor (zoals verkrachting, roofdelict, etc.), met een belangrijk onderscheid, en dat is dat in Thailand de politie niet per definitie je beste vriend is. Dat wil ook niet zeggen dat dat automatisch niet zo is; want als je invloedrijke Thaise vrienden hebt, dan zijn ze veel meer je vriend dan in Nederland. Maar als toerist zijnde, doe je er goed aan om dat te realiseren en je (in elk geval in serieuze aangelegenheden) meer te beroepen om de ambassade dan de lokale politie.

 9. Michiel zegt op

  Wat betreft afzetten/ lastigvallen door verkopers en tuk tuk taxi chauffers. Zeg ik altijd dat we niet voor de eerste keer in Thailand zijn, paar woorden Thai erbij en ze druipen meestal
  meteen af of de prijs gaat de normale kant op.

  Als we s àvond gaan eten of wat drinken nemen we nooit (te) veel geld mee,gewoon meenemen wat je denkt op te maken die avond . Meer kun je dan ook niet kwijtraken.

  Kaartje van het hotel in je paspoort doen als je die meeneemt ipv van een kopie, heb al vaak gehoord dat mensen hun paspoort na een diefstal weer bij het hotel wordt afgegeven. scheelt dan weer een boel extra ellende.

  Toch wil ik er over kwijt dat wij ons over het algemeen veiliger voelen s`avonds op straat als hier in Nederland in de grote steden. Maar dat kan valse veilligheid zijn ?

  Zet 1155 TP in je telefoonen en gewoon direkt bellen als je denkt in de problemen te zitten ,en niet gaan discusieren en ruzien enz. Maakt het meestal van kwaad tot erger.

  Gaan binnenkort voor de 7de x op rij weer een maandje Thailand doen , en hopen dat dit net als de vorige keren zonder problemen verloopt.

 10. Harold Rolloos zegt op

  Een andere absolute don’t: Zoek nooit, maar dan ook nooit ruzie met een Thai. Blijf altijd lachen en respectvol, mocht je in een vervelende situatie raken. Ga geen gevecht aan, want je delft altijd het onderspit. Een Thai vecht nooit alleen en ze nemen het altijd voor elkaar op.

  Op YouTube staan wel video’s van Thai die met zeven, acht man op een buitenlander inslaan en schoppen. Mocht je getuige zijn van een ruzie, loop – hoe moeilijk ook – door en ga je er zeker niet mee bemoeien. Ook dan kan het heel slecht met je aflopen.

 11. Olga Katers zegt op

  Mijn tip, bel ook eens, of kijk op de website van de GGD of er vaccinaties of andere profylaxe nodig is voor Thailand! Die zijn ook nuttig voor de toekomstige andere reizen, zelfs voor Turkije worden er vaccinaties aangeraden.

  En ga niet in strand kleding, een wat/tempel bezoeken, maar kijk een om je heen hoe een Thai gekleed gaat en “pas je aan”. En last but not least, koop een reis boek van Thailand en lees, en bereidt jezelf voor wat te de doen en wat niet!

 12. TH.NL zegt op

  Het advies om je nooit te laten vervoeren door een bus is nieuw voor mij en lijkt me persoonlijk ook onterecht.
  Vaak heb ik gebruik gemaakt van de aircobussen en altijd tot volle tevredenheid en heb ook nog nooit het gevoel gehad dat de chauffeur wel eens alcohol gedronken kon hebben.
  Trouwens, het is ook de eerste keer dat ik een dergelijk advies lees.
  Dit in tegenstelling tot chauffeurs van een tuktuk. Zelf heb ik een paar keer meegemaakt in Chiang Mai – en dan met name in de late uurtjes – dat ze duidelijk teveel gedronken hebben.

  Dick: De tip om je nooit met een bus te laten vervoeren, heb ik dan ook niet opgenomen in de lijst. Zie tip 10. De tuktuk voeg ik toe aan don’t nummer 4.

 13. chaliow zegt op

  Hoeveel don’ts hebben we nu? Een stuk over 30? Dat is al een 20 meer dan de Tien Geboden uit het Oude Testament en die zijn voor mij al moeilijk genoeg allemaal op te volgen. Als ik bij alles wat ik doe in Thailands steeds die 30 don’ts in gedachten moet houden heb ik geen leven meer. Ik loop liever onbevangen rond met misschien een wat groter risico op ongelukken maar ik ben wel gelukkiger en voel me vrijer en dat is me meer waard. Dat wat groter risico neem ik op de koop toe. Lees een boek over Thaise gewoonten en gebruiken, gedraag je netjes en vriendelijk en stoot niemand voor het hoofd, zoals je dat overal zou doen, en ga vervolgens je eigen gang. Als ik bij alles wat ik doe moet bedenken wat de gevaren zijn en steeds over mijn schouder moet kijken, vergaat mij alle vreugde. Ik vraag me trouwens in gemoede af of het echt helpt al die 30 don’ts op te volgen. Je zult zien dat je dan nou net bij die onvermoede 31e don’t te grazen wordt genomen. En als er nog meer don’ts komen kun je even goed thuis blijven. Hoewel……….

  Dick: De do’s and don’ts zijn bedoeld voor toeristen die voor het eerst naar Thailand gaan en menen zich hetzelfde te kunnen permitteren als in Nederland. Heeft u een suggestie voor tip 31?

  • chaliow zegt op

   Het spijt me dat ik niet tot me doordrong dat deze tips bedoeld zijn voor toeristen die voor het eerst Thailand bezoeken. Daar zijn ze wel degelijk nuttig voor. Misschien speelt ook mee dat ik 12 jaar woonde in een klein dorpje. Daar kan een vrouw, ook een toerist, ’s nachts rustig alleen over straat. Toeristen bezoeken de grote steden en de toeristische centra en dat is een ander verhaal. En toch knaagt er iets…..
   Nog meer tips? Daar moet ik nog even over nadenken.

 14. thaitanicc zegt op

  Ik weet dat het lijstje met name voor toeristen is, maar ik denk dat mensen die hier wonen ook wel sommige van de genoemde risico’s lopen (maar er veelal beter mee bekend zijn). Maar als je hier woont, dan is het belangrijk dat je een (Thaise) vriendenkring hebt, denk ik. Sowieso wel aardig, want je woont immers hier, maar ook iets wat je veiligheid bevordert. Als je dat niet doet, dan is de kans namelijk aanmerkelijk groter dat je op een bepaald in het oog valt van verkeerde politiemensen die er niet voor terug deinzen om je af te persen.

 15. thaitanicc zegt op

  @ tjamuk

  Ik ben het met jou en Dick eens: Thailand is zeker geen Terschelling. En ik ben het ook met jullie eens dat veel mensen hier komen zonder een benul te hebben van hoe dingen hier werken. Wat werkelijk anders is, want je bent veel meer op jezelf aangewezen. Als je Thaise familie hebt zoals jij, of een Thaise vriendenkring zoals ik (en niets illegaal doet), dan zijn de risico’s aanmerkelijk lager. Wat de afpersing door politiemensen betreft: dat gebeurt. Er zijn verhalen bekend van politiemensen die buitenlanders wekenlang gegijzeld hielden in afgezonderde huizen waar ze afgeperst werden (dit wordt op eigen houtje uitgevoerd door een paar politiemensen, meestal agenten met gokschulden of dergelijke). Maar dergelijke toestanden flikken ze alleen bij buitenlanders die geen mensen hebben om op terug te vallen en/of vaak iets te verbergen hebben (qua inkomen, belasting of anderzijds). Het is zoals in de jungle, ze zoeken de makkelijke prooien en komen daar als agenten vrij makkelijk achter (toegang tot informatie en de mogelijkheid om je in te rekenen/te verhoren). En als je niemand hebt om op terug te vallen, familie of vrienden, dan is er verbazingwekkend weinig dat je er tegen kunt doen (zelfs achteraf).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website