Gisteren heeft het ministerie van buitenlandse zaken het reisadvies naar Thailand aangepast.

In het reisadvies voor Thailand per 04-04-2013 zijn de rubrieken ‘Actualiteiten’ en ‘Zware criminaliteit’ gewijzigd. Het algemene advies is ongewijzigd: ‘Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.’

De gewijzigde tekst op de website van BuZa luidt:

“Actualiteiten

De politieke situatie is momenteel relatief stabiel maar de mogelijkheid van politieke onrust blijft bestaan. Reizigers wordt aangeraden samenscholingen en demonstraties te mijden, de berichtgeving in de media te volgen en zich goed te informeren over de actuele politieke ontwikkelingen. Nadere informatie inzake actuele ontwikkelingen kunt u ook vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok.

Vanwege de slechte veiligheidssituatie worden niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden ontraden, te weten in de vier zuidelijke provincies Yale, Narathiwat, Pattani en Songkhla. En in de provincie Sisaket bij de grens met Cambodja waar een risico blijft bestaan op schermutselingen tussen de Thaise en Cambodjaanse legers rondom de Preah Vihear tempel (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’).

Zware criminaliteit

Toeristen op Phuket, Pattaya en Koh Samui moeten oppassen voor bedrog bij verhuur van bijvoorbeeld jetski’s en scooters. Daarbij wordt vaak het paspoort of rijbewijs als onderpand ingenomen. Na afloop beweert de verhuurder dat er schade is gemaakt waarna de documenten pas tegen betaling van excessief hoge bedragen worden teruggegeven. In opkomst is het verschijnsel dat (niet verzekerde) bromfietsen worden verhuurd om dan dezelfde avond weer te worden gestolen door handlangers van de verhuurder; waarna de huurder gedwongen wordt om de nieuwprijs te betalen. Fysieke intimidaties worden daarbij helaas niet geschuwd. Door de Thaise overheid is bepaald dat inname van rijbewijzen of paspoorten onrechtmatig is. Geadviseerd wordt derhalve een kopie van het rijbewijs (of paspoort) te geven, maar niet het originele document.

Ook komt het regelmatig voor dat samenspel plaats vindt tussen kleine drugshandelaren en in burger geklede politie agenten op stranden waar veel jongeren komen. Drugs worden verkocht waarna arrestatie en in hechtenis name volgen met inname van paspoort. Vrijlating vindt pas plaats na betaling van extreem hoge borg waar een ‘fixer’ als tussenpersoon optreedt. Allen zijn bij het complot betrokken. Indien u het slachtoffer bent van een misdrijf kunt u contact opnemen met de toeristenpolitie op telefoonnummer 1155.”


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website