Phrae is een provincie in het Noorden van Thailand met veel natuurschoon en culturele bezienswaardigheden, een charmante levensstijl en lekker eten.

De Yom rivier stroomt er dwars doorheen en Phrae kent vele groene bergstreken. De afstand tot Bangkok is ongeveer 550 kilometer. Het heeft een lange geschiedenis en heeft in het verleden ook andere namen gehad, zoals Nakhon Pol en Wiang Kosai.

Lanna Koninkrijk

Muang Phrae, de provinciehoofdstad, ligt op de plek van een oude stad, waarvan regelmatig melding wordt gemaakt in historische documenten, inscripties en legenden. In het jaar 927 besteeg Koningin Jammathevi van Hariphunchai (Lampoon) de troon van het Lanna Koninkrijk en noemde het gebied Wiang Kosai, wat zijden stof betekent. Een inscriptie uit 1283 van Koning Ramkhamhaeng de Grote van Sukhothai verhaalt van een naamsverandering, die luidde: “Het gebied, waarnaar mijn voeten wijzen terwijl ik slaap, is waar Muang Phrae is gevestigd.”

Phrae, oude vestingstad

Net als in Chiang Mai behield Phrae het karakter van een oude vestingstad, met rustieke steegjes waar teakhouten huizen en tempels te bewonderen zijn. Veel van deze teakhouten herenhuizen zijn door Europeanen gebouwd, die in de 19de eeuw actief waren in de teakhandel. Phrae was destijds het middelpunt van de teak-industrie.

Vandaag de dag heeft Phrae nog steeds veel bossen, ideaal voor wandel- en trektochten of een kajaktour op de Kaeng Luang rivier. Er zijn diverse nationale parken, zoals Mae Yom en Wiang Kosai, met bergstamdorpjes en teakplantages, waar houthak nu wettelijk is verboden. In Phrae zelf kunnen cultuurliefhebbers het Ban Fai Museum voor Volkenkunde bezoeken. Voor de smulpapen zijn er verschillende lokale lekkernijen, zoals de Khantoke maaltijd, bestaande uit “khanomjeen nam ngieuw”, een heldere soep, “khai jiew naem”, omelet met zure worst en “khanom tom, een dessert.

Wat Prathatsuthone

Festivals

Phrae kent nogal wat culturele festivals. Bekend is het traditionele Lay Krathong festival, maar ook het jaarlijkse Swing Festival van bergstammen en een ceremonie tot aanbidding van Phrathat Chor Hae trekt veel bezoekers. Festivals in Phrae zijn een afspiegeling van de vele culturen en tradities van de bewoners van Phrae, die van diverse afkomst zijn. De oorspronkelijke bewoners zijn de Thai Lue, afkomstig uit de Chinese provincie Yunnan, maar ook de Tai Puan, de Karen en Burmezen behoren tot de kern van de bevolking.

Mae Yom National Park

Attracties Phrae

Het TAT (Tourist Authority of Thailand) heeft een lijst van 18 toeristische attracties voor Phrae opgesteld, waarvan ik er een aantal zal noemen:

 • Wong Buri Residence, op Kham Lue Road in het centrum. In 1907 gebouwd door Chinese ambachtslieden van teakhout in een Europese sprookjesachtige stijl. Achter dit huis is de Wong Sunan tempel, waarvan het houtsnijwerk op de gevel, dakranden opvalt. Aan de voorzijde van de deuren zie je stucwerk in de vorm van een geit, de oospronkelijke bewoners werden namelijk in Het Jaar van de Geit geboren. Het huis diende meermaals als localiet voor films en dramseries.
 • Een andere interessante residentie is Khun Chao Luang, waar de laatste heerser van Phrae, Chao Luang Piriyatheppawong woonde. Het twee verdiepingen tellende gebouw is ook in een gemengd Thais-Europese stijl gebouwd in 1892. Het heeft 72 prachtig vormgegeven deuren en ramen evenals bijpassende gevels en dak. De kelder van Khum Chao Luang is ongeveer twee meter hoog. Het heeft kamers waar gevangenen en slaven werden vastgehouden, wat leidt tot geruchten dat het spookt in die kelder. De kamer in het midden is helemaal donker en werd gebruikt voor gevangenen, die voor een ernstig misdrijf waren veroordeeld, terwijl de twee andere kamers met kleine ramen bestemd waren voor degenen die veroordeeld werden voor kleine vergrijpen Het huis heeft al enkele prijzen voor de uitzonderlijke architectuur gekregen.
 • De City Pillar Shrine is gelegen op Khun Deom Road in het centrum van Phrae. In dit heiligdom bevindt zich een steen met inscriptie uit de Sukhothai periode, waaruit men – in oud Thai weliswaar – de geschiedenis van de bouw van dit heiligdom kan lezen.
 • Wat Luang op Kham Lue Road is de belangrijkste rempel in Phrae en is ongeveer evenoud als de stad zelf. Het heeft meerdere restauraties ondergaan. De belangrijkste kenmerken zijn de Chiang Saen stijl van de chedi, waarin een heilig relikwie uit Burma is verankerd en de vihara (een kleine tempel), waarin de Phra Chao Saen Luang, een Boeddhabeeld in meditatiehouding in een Lanna en Sukhotai stijl huist. De tempel is ook een museum met antiek, waaronder 500-jaar oude Boeddhabeelden.
 • De Wichai Racha residentie in het centrum van Phrae is een in Manilla-stijl teakhouten huis, gebouwd tussen 1891-1895. Zijn houten gevel, dak, balkons, ramen en deuren zijn prachtig vormgegeven. Het was de residentie van Phaya Saen Srichava en vervolgens Phra Wichai Racha, die vele Thais gered hebben, die tijdens de opstand in 1902 door Shan verraders dreigden te worden gedood. De Thais werden op de zolder van dit huis verborgen gehouden.
 • Mae Yom National Park; Dit nationaal park ligt 48 kilometer van de stad Phrae. De Yom rivier stroomt dwars door het bergachtig nationaal park. Aan de Yom rivier in het park treft u de “Kaeng Sua Ten Rapids”, een twee kilometer lange rotsformatie.
 • Natuurlijk ook te noemen is de Chompooming markt, een grote in oude stijl gebouwde markt, waar een groot aanbod van groenten en fruit, vis, vlees, souvenirs en talrijke Thaise, Chinese en westerse eetstalletjes.

Er is veel meer te zien en te beleven in de provincie Phrae, op Internet vind je meer informatie over de nationale parken, bergstamdorpjes, rivieren, markten en natuurlijk veel, heel veel restaurants voor typisch Thai food uit de streek. Een provincie meer dan een bezoek waard!

11 reacties op “Phrae, een paradijs in het Noorden”

 1. Corne zegt op

  Wij wonen zelf in Phrae, in Ampher Song. En gezondheidszorg is in de proventie erg goed geregeld. Er zijn twee prive ziekenhuizen van zeer goede kwaliteit (Phrae Ram en Christian Ziekenhuis). De eerste heeft ook een kinderarts in dienst.
  Daarnaast zijn er enkele prive klinieken met specialisatie.

  Grondprijzen zijn nog laag, Phrae en Nan zijn twee proventies waar het dagloon nog erg laag ligt, En het is natuurlijk enorm leuk vertoeven in Phrae, erg mooie omgeving, niet toeristisch en een heerlijk mild klimaat.

  Groetjes, Corne Leeuwinga

 2. Jacq zegt op

  In Phrae is het prima verblijven. Wij hebben een huis in district Rongkwang en gaan dit jaar voor de tweede keer overwinteren. Ken nog niet alle genoemde bezienswaardigheden, dus bedankt voor de tips. Een bijzonder natuurgebied ten Oosten van Phrae is Phae Meuang Phi (Ghostland). Is een beetje aan het vervallen maar zeker een bezoek waard. Een attraktie vind ik ook de vele winkeltjes langs de autoweg 101 met vele teakhouten spulletjes.
  Wij hebben ook ervaring met beide ziekenhuizen (Christian Hospital en Phrae Ram Hospital). Voor “gewone” ongemakken prima. Voor iets ernstigers gaat mijn vrouw toch liever naar Bangkok (of Nederland vanwege de verzekering).
  Bereikbaarheid met de VIPbus vanuit Bangkok is prima, beter dan met de trein. Station Den Chai ligt zo’n 20 km ten Zuiden van Phrae.

  Jacques Koppert

 3. Jos R. zegt op

  De grond prijzen zijn nog redelijk als je een beetje verder van de grote wegen af bent.
  Ikzelf woon in Donmoon Sungmen achter het plaatselijke ziekenhuis op zo’n 15 km van Phrae vandaan en ik huur hier een vrijstaande woning voor drieduizend bath per maand, ik heb een contrakt voor 5 jaar, dat geeft me de kans om rustig naar een stukje land te zoeken
  voor niet te veel geld!! Maar ook hier lezen ze kranten en zitten op internet zodat ze weten wat de grond waard is oke niet hetzelfde als Chiang Mai maar sommige denken dat ze die prijzen ook hier kunnen vragen.
  Verder is het hier goed wonen niet te toeristisch en rustig ofschoons de Thaien allemaal thaise meubelen maken in het dorp waar ik woon zo’n beetje iedereen maar aan dat geluid went je na verloop van tijd en de medische zorg is ook goed ik ben diabeet en ik lat mijn bloed controleren bij het laatselijke ziekenhuis.

 4. Rob zegt op

  Inderdaad, Phrae (en de gelijknamige provincie) is een prachtig oud stadje. Vorig jaar begin augustus liep ik op een middag als enige buitenlander door de oude tempels die in het oude stadsdeel staan. Op de avondmarkt schitterende lokale dansen gezien, uitgevoerd door kinderen van verschillende bergstammen die in de omgeving wonen. Heerlijk streetfood gegeten tegenover een Chinees tempeltje. Waar andere toeristen (al dan niet georganiseerd) de bekende platgetreden high lights bezoeken, laten zij vaak dit soort kleine prachtige stadjes aan zich voorbij gaan. Blijven doen hordes toeristen, zodat dit soort “highlights” ontstaan. Highlights, omdat het er heerlijk rustig, authentiek en niet commercieel blijft.

 5. Mike zegt op

  Leuk om over Phrae te lezen in dit blog. Zeker een bezoek waard. Woon zelf in de stad Phrae, bijzonder vriendelijke en hulpvaardige mensen. En zeker een leuke plaats incl de provincie om te bezoeken. Met NOK Air slechts een uurtje vanuit BKK.

  • Mike zegt op

   Hallo Rob ik heb een vraag voor jou,ik soon in nongkhai en wil daar vandaan met de motor naar Phrea komen.
   Ik zie op de kaart een weg lopen van uit het plaatsje Tha Pla langs de siriket dam naar Phrea,heb jij misschien voor mij meer informatie wat deze weg aan gaat,Avast bedankt voor u medewerking.

   Gr mike

   • Mark zegt op

    Je bedoelt de 1163, een kronkelweg door hoofdzakelijk bosrijk gebied. Geen hooggebergte maar wel verrassend steile hellingen. Een mooie weg als je van bochtwerk houdt.

    Heel mooi is de tour rond het Sirikit meer. Overnachting is fraai huurhuisje in het Natuurpark aan Din-dam.
    Vanuit Tha Pla volg je de 1146, sla rechts af inNam Phat en volg de 1339 tot de Na Meun car Ferry. Nou ja ferry, het is een ponton van bijeen gesjorde bamboe getrokken door een longtailboot waar 3 auto’s op kunnen … en zeker ook een motorfiets.

    Aan de ferry opstap kan je heerlijk vis eten op een drijvende woning. De vis wordt levend voor je uit een beun geschept.

    De ferry brengt je naar het eenvoudige maar mooie Pak Nai Fisherman’s village.
    Van daar kan je richting Phrae of Nan via bosrijke kronkelwegen.

    Zelf deed ik de tour rond het Sirikit meer een paar jaar geleden met een in Pataya gehuurde Toyota Yaris, automaat. Niet écht een geschikt wagen voor zo’n tocht. Met moeite trok de motor het om de steile hellingen op te klimmen en ik heb 2 keer moeten halt houden om de remmen te laten afkoelen. Kleine motor en automatische schakelbak, niet ideaal voor zoiets.

    Maar met een goede motorfiets of een goede pickup/SUV… zeker een wondermooie tocht.

 6. Rob V. zegt op

  Musea e.d. zijn reuze interessant vind ik. Om die over de schuilplaats voor Thai beter te kunnen plaatsen hier wat achtergrond info:

  Bangkok zag in 1900 de bevolking in in het noorden (Lanna) en noordoosten als Lao. Thai in deze zin zou dan naar Bangkokianen verwijzen. Of als men de moderne definitie gebruikt: heb die Bangkok steunden en zich dus lieten annexeren (tegen over hen die de annexatie weerstand boden, wat natuurlijk de stempel rebellie kreeg).

  Zie ook: https://www.thailandblog.nl/achtergrond/shan-opstand-noord-thailand/

 7. Pieter1947 zegt op

  Woon al 14 jaar in Phrae.Geniet elke dag.

 8. Gerard zegt op

  Ook ik woon nu al 12 jaar in Phrae, in Sungmen. Heerlijk stadje en heeft eigenlijk alles om ook van de gemakken voorzien te zijn…. Nederlandse borrel in Phrae na COVID?

  • Mark zegt op

   Dag Gerard, geef me een seintje als die Nederlandse borrel ook een Vlaams tintje mag hebben 🙂
   [email protected]


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website