Ondanks de overstromingen in Thailand geeft het calamiteitenfonds geen dekkingsbeperking af. Dit betekent dat consumenten die een pakketreis hebben geboekt, niet kosteloos kunnen annuleren.

Grote delen van Thailand worden momenteel getroffen door overstromingen. De hevigste van de afgelopen 50 jaar. Het land wordt al drie maanden geteisterd door hevige regenval. Zeker 356 mensen kwamen daarbij om het leven. Ongeveer 113.000 Thai zijn geëvacueerd en verblijven in opvangcentra.

Toeristen

Thailand is een belangrijke toeristische bestemming. Het Aziatische land is vooral een populaire bestemming voor rondreizen, backpacken en strandvakanties. Naar schatting reizen deze maand 15.000 Nederlandse toeristen naar Thailand.

Met uitzondering van Ayuttuya en Sukhothai en de buitenwijken van Bangkok kunnen toeristen nog alle kanten op. Het centrum van Bangkok is (nog) niet ondergelopen. De belangrijkste toeristische bestemming in het Noorden, Chiang Mai kent geen problemen. Hetzelfde geldt voor het toeristische zuiden. Phuket, Koh Samui en Krabi kennen geen overstromingsproblemen.

Luchthaven

De tweede luchthaven van Bangkok, Don Muang, heeft wel met wateroverlast te kampen, een aantal binnenlandse vluchten zijn geannuleerd [update: Don Muang is gesloten]. De grote internationale luchthaven van Thailand, Suvarnabhumi Airport, is volledig operationeel.

Annuleren niet mogelijk

Het calamiteitenfonds heeft tot nu toe geen dekkingsbeperking afgegeven voor Thailand. Hierdoor is het kosteloos annuleren van een pakketeis, bij een aangesloten touroperator, niet mogelijk. Op de website van het calamiteitenfonds staat te lezen: ‘Het Calamiteitenfonds kan alleen maar een dekkingsbeperking instellen als er ergens een natuurramp of een molestsituatie dreigt. In Thailand dreigt geen natuurramp. Die ramp voltrekt zich op dit moment al.’

Reisverzekering

Mondial Assistance, de grootste reisverzekeraar en hulpverlener ter wereld, laat weten dat er ten aanzien van je reisverzekering er niets aan de hand is. Willem Hornsveld, woordvoerder van Mondial Assistance: “In tegenstelling wat veel consumenten denken, blijft een reisverzekering normaal dekking bieden bij een situatie zoals in Thailand. Zelfs bij een negatief reisadvies of een uitkeringsvatbare situatie. Natuurlijk dien je wel de normale voorzichtigheid te betrachten en de problemen niet op te zoeken. Maar mocht jouw camera gestolen worden of je breekt een been, dan kan je gewoon een beroep doen op je reisverzekering”.

Annuleringsverzekering

“Een annuleringsverzekering biedt echter geen dekking indien een reiziger zijn vakantie naar Thailand wil annuleren in verband met de overstromingen. Een annuleringsverzekering sluit je af voor persoonlijke omstandigheden. Bijvoorbeeld als je door ziekte niet in staat bent om te reizen”, zo besluit Hornsveld.

Rechten van reizigers

Heb je een pakketreis geboekt? In de reisvoorwaarden staan je rechten en plichten. De reisorganisator moet de reis uitvoeren zoals die is geboekt en zoals je die in alle redelijkheid mag verwachten. Als voordat de reis begint al duidelijk is dat de reis niet meer kan worden uitgevoerd zoals geboekt, dan mag de reisorganisator de reis aanpassen. Je hebt als consument dan het recht die wijzigingen af te wijzen als het één of meer wezenlijke punten betreft.

Bij een terechte afwijzing betaalt de reisorganisator je de reissom terug. Als de reis zoals je die geboekt hebt wel in zijn geheel uitgevoerd kan worden, maar je wilt niet meer naar Thailand afreizen dan kan je de reis natuurlijk annuleren. Indien je annuleert dan zijn daar kosten aan verbonden. De hoogte van die kosten staan ook in de reisvoorwaarden.

Vliegticket geboekt

Mocht je uitsluitend een vliegticket hebben geboekt (samengestelde reis) dan heb je ook rechten en plichten. Zolang het veilig is om te vliegen en te landen in Thailand, zal de luchtvaartmaatschappij jou gewoon vervoeren. Kosteloos annuleren is dan niet mogelijk. Neem desnoods contact op met je luchtvaartmaatschappij om te overleggen of er alternatieven mogelijk zijn.

Bron: www.reisverzekeringblog.nl

3 reacties op “Overstromingen Thailand: kosteloos annuleren niet mogelijk”

 1. Michiel zegt op

  Ok, dus vliegen we dus morgen naar Bangkok. btw we vliegen met China airlines en die posten regelmatig info op hun website , bij KLM heb ik nog niks kunnen vinden.

 2. Nathalie zegt op

  Ook wij vliegen morgen naar Bangkok, met Egypt Air (via Cairo) … toch beetje met een dubbel gevoel… ik heb totaal geen idee wat ons daar te wachten staat…
  We volgen de media op de voet… maar hoor toch tegenstrijdigheden van mensen die in Bangkok wonen: enkel het noorden zou onder water staan??
  Anyway… annuleren is geen optie, want dan zijn we onze centen kwijt…

 3. Hans Bos (redactie) zegt op

  Die hebben volgens de Calamiteitencommissie gewoon pech gehad. Is wel zo dat als de commissie uiteindelijk (!) tot de conclusie komt dat sprake is van een uitkeringsvatbare situatie ze worden teruggehaald en de niet genoten dagen vergoed krijgen. Heb je dan mooi wat aan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website