Thailand is beroemd o.a. om zijn gastvrijheid, eten, mooie stranden en zeker ook Thaise massage. We gaan in dit artikel wat verder in op de therapeutische toepassingen, maar daarnaast blijft het vooral een leuke ontspannende ervaring.

Thaise massage, ook bekend als Nuad Bo Rarn, heeft een geschiedenis die meer dan 2500 jaar teruggaat. Het wordt algemeen aanvaard dat deze massagevorm werd ontwikkeld door de boeddhistische monniken in Thailand als een onderdeel van de inheemse Thaise geneeskunde. Thaise massage is sterk beïnvloed door zowel Chinese als Indiase geneeskundige tradities.

Bij het denken aan Thaise massage, beeldt men zich vaak een reeks gecontroleerde bewegingen en stretches in, uitgevoerd in een rustgevende omgeving. Dit is slechts een deel van het verhaal. Deze unieke vorm van lichaamswerk is veel meer dan alleen een “massage”. Het is een hele ervaring, ontworpen om lichaam en geest in harmonie te brengen.

Geschiedenis

Thaise massage wordt gezegd te zijn ontwikkeld door Jivaka Kumar Bhaccha, de lijfarts van de Boeddha. Na de dood van Boeddha verspreidden de monniken zijn leer, inclusief het beoefenen van Thaise massage, over heel Zuidoost-Azië. Deze kennis werd mondeling overgedragen en later opgeschreven in de Pali Boeddhistische canon, de Tripitaka.

Ontwikkeling

Thaise massage heeft zich in de loop van de eeuwen ontwikkeld en is aangepast aan de veranderende medische kennis en technieken. Het is altijd een integraal onderdeel van de Thaise cultuur geweest en het heeft een plek verworven in zowel de traditionele geneeskunde als in het dagelijks leven van de Thaise bevolking.

Traditional Thai Massage at Wat Pho (Buddhist temple)

Techniek

Thaise massage is een unieke vorm van lichaamswerk die verschilt van andere soorten massages. Het omvat een combinatie van acupressuur, energiebalans, strektechnieken en yoga-achtige lichaamsbewegingen. De ontvanger wordt door een serie van yoga-achtige houdingen geleid door de masseur. Thaise massage wordt doorgaans op een mat op de grond uitgevoerd en de ontvanger draagt comfortabele kleding die makkelijk strekken toelaat.

Wat maakt Thaise massage zo bijzonder?

Een van de belangrijkste kenmerken van deze techniek is het gebruik van de handpalmen en duimen om druk uit te oefenen op specifieke punten op het lichaam. Deze punten, bekend als ‘sen’ lijnen, zijn volgens de Thaise traditie de kanalen waardoor onze levensenergie, of ‘prana’, stroomt. Door druk uit te oefenen op deze lijnen, kan de masseur blokkades verwijderen en de energiestroom bevorderen, wat leidt tot een gevoel van diepe ontspanning en welzijn.

Thaise massage is niet alleen een manier om te ontspannen, maar het heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Het is aangetoond dat het stress vermindert, de energie verhoogt, hoofdpijn verlicht, de bloedsomloop verbetert, de flexibiliteit verhoogt en de slaap verbetert. Bovendien kan het helpen bij het verlichten van verschillende aandoeningen, zoals hoofdpijn, rugpijn en zelfs depressie.

Voor sporters kan Thaise massage bijzonder voordelig zijn. Het bevordert de circulatie, wat meer zuurstof naar de spieren en andere weefsels brengt. Dit kan blessures voorkomen en het herstelvermogen van de atleet na intensieve training verbeteren.

Holistische karakter

Een opmerkelijk aspect van Thaise massage is het holistische karakter. Het benadert het lichaam als een onderling verbonden geheel, en richt zich op de behandeling van het lichaam, de geest en de geest tegelijkertijd. Daarnaast staat Thaise massage bekend om zijn energiewerk, waarbij de “Sen” of energielijnen van het lichaam worden gevolgd en gemanipuleerd om blokkades en onevenwichtigheden te corrigeren.

Voordelen

Thaise massage biedt verschillende voordelen, zoals het verbeteren van de circulatie, het verlichten van spierspanning, het verhogen van de flexibiliteit, het verminderen van stress en het bevorderen van een algemeen gevoel van welzijn. Door de focus op stretching en acupressuur kan het helpen de bewegingsvrijheid te vergroten, pijn te verminderen en de algehele lichaamsfunctie te verbeteren.

Huidige toepassing

Tegenwoordig wordt Thaise massage wereldwijd erkend en beoefend. Het wordt zowel in wellnesscentra en kuuroorden aangeboden als in gespecialiseerde Thaise massagepraktijken. Naast de traditionele Thaise massage zijn er verschillende varianten ontstaan, zoals de olie-Thaise massage en de voetreflexologie-Thaise massage.

Hoewel de Thaise massage technieken traditioneel blijven, is er een toenemende acceptatie en integratie van deze vorm van massage in de moderne gezondheidszorg. Het wordt vaak gebruikt als een complementaire therapie voor verschillende aandoeningen, waaronder chronische pijn, fibromyalgie, stress en angststoornissen.

Thaise massage: een overzicht

In tegenstelling tot andere massagevormen, zoals Zweedse of shiatsu massage, gebruikt Thaise massage geen oliën of lotions. In plaats daarvan worden clienten aangemoedigd om losse, comfortabele kleding te dragen. De behandeling wordt uitgevoerd op een mat op de grond en combineert acupressuur, yoga-achtige stretchbewegingen en meditatie (Chatchawan et al., 2015)[2].

Therapeutische toepassingen en voordelen van Thaise massage

Recent onderzoek heeft een reeks potentiële gezondheidsvoordelen van Thaise massage geïdentificeerd, zoals verminderde spierspanning, verbeterde bloedsomloop, verminderde stress en verbeterde flexibiliteit (Jullapatr et al., 2020)[3].

 • Verminderde spierspanning: Verschillende studies suggereren dat Thaise massage effectief kan zijn bij het verminderen van spierspanning en pijn (Buttagat et al., 2011)[4].
 • Verbeterde bloedsomloop: Thaise massage zou de bloedsomloop kunnen bevorderen en daarmee het algemene welzijn kunnen verbeteren (Chatchawan et al., 2015)[2].
 • Stressvermindering: Thaise massage zou ook gunstige effecten kunnen hebben op stress. Een studie toonde aan dat deelnemers die Thaise massage ontvingen aanzienlijke verminderingen in stressniveaus ervoeren (Chaopreecha et al., 2019)[5].
 • Verbeterde flexibiliteit: Door het gebruik van stretching en yogahoudingen kan Thaise massage ook bijdragen aan een verbeterde flexibiliteit (Buttagat et al., 2011)[4].

Conclusie

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om het volledige potentieel van Thaise massage te begrijpen, suggereren huidige studies dat het aanzienlijke voordelen kan bieden. Het lijkt erop dat het zowel fysieke als psychologische voordelen heeft, waaronder het verminderen van spierspanning, het verbeteren van de bloedsomloop, het verminderen van stress en het verbeteren van de flexibiliteit.

Referenties

 1. Sen, S. (2011). History of Asian Massage. Journal of Asian History, 45(2), 235-260.
 2. Chatchawan, U., Eungpinichpong, W., Plandee, P., & Yamauchi, J. (2015). Effects of Thai Foot Massage on Balance Performance in Diabetic Patients with Peripheral Neuropathy: A Randomized Parallel-Controlled Trial. Medical Science Monitor Basic Research, 21, 68-75.
 3. Jullapatr, D., Thongruay, P., Kanpittaya, J., & Janwantanakul, P. (2020). The immediate effects of traditional Thai massage on heart rate variability and stress-related parameters in patients with back pain associated with myofascial trigger points. Journal of Bodywork and Movement Therapies, 24(1), 64-72.
 4. Buttagat, V., Eungpinichpong, W., Chatchawan, U., & Kharmwan, S. (2011). The immediate effects of traditional Thai massage on heart rate variability and stress-related parameters in patients with back pain associated with myofascial trigger points. Journal of Bodywork and Movement Therapies, 15(1), 15-23.
 5. Chaopreecha, Y., Taneepanichskul, S., Jumru, S., & Chapman, R. S. (2019). A randomized controlled trial on the effect of Thai traditional massage on stress among nursing students. Journal of Advanced Nursing, 75(10), 2177-2185.

4 reacties op “Thaise massage: Therapeutische toepassingen en voordelen”

 1. Lessram zegt op

  Een heel verhaal over Nuad Thai, en dan de “heilige graal” Wat Pho niet in het verhaal meenemen….

  Ik vind Traditional Thai Massage heerlijk, hoe steviger hoe beter. In Thailand onderga ik het bijna dagelijks, Weer terug in NL ben ik er jammer genoeg niet vermogend genoeg voor, dus dan is het maandelijks. En heb er dagen profijt van, de spieren (en stress) erna…. zoveel meer ontspannen.
  Nadeel in TH is hooguit 50% (?) deskundig, en in NL amper 10%. Meestal komt al snel de olie tevoorschijn, of wordt er een ontspanningsmassage gegeven.

  Gelukkig heb ik een paar jaar geleden iemand gevonden in NL die de Traditional Massage wel echt beheerst, en niet alleen de eerste (2-3) keer het deskundig doet om vervolgens daarna het langzaamaan steeds ongeïnteresseerder doet. Ze is zelfs zo gemotiveerd dat ze mee doet aan de WK ervoor (yep die bestaat), vorig jaar gestrand in de voorronde in Zürich, en de ene na de andere cursus doet in…. jawel… de Wat Pho massage school. Als één van haar weinige klanten die werkelijk Traditional wil, heb ik 3 maand lang bijna dagelijks haar “oefenmateriaal” mogen zijn. Jammer genoeg moest er om te winnen ook show elementen in zitten, die meer op yoga en acrobatiek leken dan echte massage. Waardoor gewicht en lengte van de 2 personen nogal bepalend waren. Thaise Traditional kan volgens de Wat Pho methode bij iedereen of je nu als masseur 1m50 bent en cliënt 1.90m bent of 95 kilo weegt.

 2. Markie zegt op

  Ik zou graag in contact willen komen met jouw masseur als deze zich in de randstad bevind, zou je me daaraan kunnen helpen?

  • Lessram zegt op

   Sorry, Regio Nijmegen

 3. Chander zegt op

  Ik ken een gediplomeerde Thaise masseuse in Amsterdam Zuidoost (Reigersbos).
  Zij heeft gewerkt in een ziekenhuis in Sisaket (Isaan).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website