Traditional Thai Massage at Wat Pho (Buddhist temple)

De Traditionele Thaise massage of nuat phaen boran (นวดแผนโบราณ), is een van ’s werelds oudste geneeswijze en kenmerkt de holistische aanpak. In een holistisch model wordt de mens als één geheel gezien, waarbij lichamelijke, psychologische, sociale, en spirituele facetten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden.

De Thai zagen ziekte als onbalans in het lichaam of de geest en ze daarvoor zochten hulp in de lokale tempel. Zij werden behandeld met de vier elementen van de traditionele geneeskunst: spirituele ondersteuning, voeding, kruiden en massage.

Thaise massage is dan ook meer dan 2.500 jaar oud en komt van oorsprong uit India. De monniken namen het destijds mee naar Thailand.

Koning Rama III gaf in 1832 opdracht de kennis van massage vast te leggen in steen. Deze friezen kunnen vandaag de dag nog steeds bewonderd worden in de beroemde Wat Pho tempel in Bangkok.

6 reacties op “Thaise massage een eeuwenoude geneeswijze (video)”

 1. Lessram zegt op

  Verzot als ik ben op de stevige Traditionele Thaise massage heb ik dit vele keren ondergaan in Thailand dagelijks en in Nederland 1 of 2x per maand. Maar ondanks dat een aantal van de masseuses dit ook echt bij de Wat Pho hebben geleerd incl. al de officiële diploma’s (natuurlijk de Engelse versie ingelijst naast de Thaise versie) aan de muur waar ze terecht zeer trots op zijn, kan ik er nog geen “officiele versie” in vinden. Allemaal hebben ze toch echt een variatie. Geen probleem, zolang ze maar bij de voeten beginnen en met de klapjes op de rug eindigen, maar ik ben erg nieuwsgierig of er een goed boek in Nederlands of Engels bestaat die 100% de Traditionele versie beschrijft in tekst en uitleg zoals vastgelegd door Koning Rama III….

 2. HAGRO zegt op

  De intentie van de Thaise massage is prima.
  Maar ik merk als medicus en acupuncturist geen medische kennis, zolang men jonge, zieke en oude mensen hetzelfde behandelt.
  Oude mensen met flinke osteoporose worden bijna dubbel gebogen. Calcificaties en artritis kennen ze blijkbaar ook niet.
  Oude mensen met dikke benen worden hard behandeld met de knokkels of zelfs stokjes. Trombose hebben ze nooit van gehoord en zeker het risico niet.
  Als je vraagt om deze gebieden rustig te behandelen vervallen ze al snel in hun oude riedeltje.

  • JAN zegt op

   Idd, ze volgen 1 week kursus in Wat Pho of elders en hebben een diploma. In BE/NL doen ze er 4 of 5 jaar over aan de Univ om hun master te behalen. En als ze dan nog eens beginnen om over je lichaam te lopen , is het voor mij al direct over. Als relaxmassage met olie OK, goed voor de huid, maar genezend is het verwaarloosbaar. En natuurlijk, als je “masseert” , of hoe je het ook noemt, wrijven, zal de genezing door een betere doorbloeding op die plaats helpen om sneller te genezen, maar dat kan je zelf ook.

   • RonnyLatYa zegt op

    Het zijn ook in BE/NL niet allemaal kinesisten die langdurig geschoold zijn ….

    Ook in BE/NL vind je korte massagecursussen die iedereen kan volgen.

    https://www.wellnessacademie.be/opleidingsaanbod/massage-therapieen/
    https://www.sportonderwijs.be/course/sportmasseur/tspomas
    https://www.wellnessacademie.be/cursus-ontspanningsmassage/

    • HAGRO zegt op

     Beste Ronny,

     Je hebt het over vele schoonheid behandelingen, sportmassage en ontspanningsmassage.

     Al deze cursussen pretenderen niet ziekte te genezen.
     Dit zijn allen niet-medische cursussen.

     Bij de inleiding geeft u aan dat ziekten in Thailand behandeld werden en worden via spirituele ondersteuning, voeding, kruiden en massage.

     Mijn eerdere opmerking ging over de waarde van de Thaise massage in relatie tot de medische kennis.

     • RonnyLatYa zegt op

      “Bij de inleiding geeft u aan dat ziekten in Thailand behandeld werden en worden via spirituele ondersteuning, voeding, kruiden en massage.”

      Ik geef helemaal niks aan. Waar haal je dat allemaal vandaan?

      Ik reageer enkel op Jan dat ook niet elke massage in BE/NL door kinesisten worden gedaan die jarenlang gestudeerd hebben.
      En er ook vele soorten massages zijn die zoals in Thailand o.a. de 1 week kursus in Wat Pho, ook slechts enkele dagen opleiding behelzen.
      En geef enkel links als voorbeeld van zulke opleidingen.

      Waar je al de rest vandaan haalt dat ik zou aangeven is me een raadsel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website