Thailand gaat strengere bepalingen naleven als je een bankrekening wilt openen. Dat naar aanleiding van het sluiten van meer dan 300.000 ‘mule accounts’ sinds november. Vertaal ‘mule’ met ‘katvanger’ en je weet wat bedoeld wordt.

De bedoeling is het inperken van mogelijkheden te frauderen met bankrekeningen. De maatregel gaat 1 juni a.s. in en alle banken moeten vanaf die datum rigoureus (radicaal, keihard, streng) de ‘Customer Due Diligence’ benadering volgen van de AMLO, het anti-witwas agentschap in Thailand. Due Diligence kun je onder meer vertalen met ‘zorgvuldige analyse’ en dat gaat ook gelden voor Henk en Ingrid Farang die zich om een bankrekening melden aan de balie.

Het aantal mule accounts wordt geschat op een miljoen. Deze rekeningen zijn, volgens de AMLO, gelinkt aan ‘invloedrijke figuren’ die kwetsbare mensen betalen of dwingen hun identiteit te laten gebruiken voor zwendel.

De Due Diligence instructie

Zie de link onder dit artikel. In het Engels. Maatregelen die de bank moeten garanderen dat de gebruiker van die rekening geen kwaad van plan is. En dan staat daar aan de balie zo’n witneus met zijn paspoort die een rekening vraagt….

Ik verwacht dat de banken voor farang een extra garantie willen inbouwen: een Thai die garant staat, of meetekent, of je komt in de bank met een bekende hotemetoot die zegt dat het allemaal wel okay is…

Eerlijk gezegd hou ik mijn hart vast…

Vertaald en bewerkt door Erik Kuijpers. Bron https://www.pattayamail.com/thailandnews/thailand-set-to-enforce-stricter-regulations-for-opening-new-bank-accounts-459864 van 6 mei 2024. De bron naar de Due Diligence bepalingen is https://shorturl.at/bgIW9

11 reacties op “Wordt het krijgen van een Thaise bankrekening nog moeilijker?”

 1. Rudolf zegt op

  Een Thai die zich voor mij garant stelt…
  Dat zou wel eens lastig, of duur, kunnen worden.

  Goed we wachten het af.

 2. Henk zegt op

  Als het waar is wat je zegt dat er om en nabij 1.000.000 nepaccounts zijn geopend, waarvan nu nog maar 300.000 opgeruimd, dan heeft de Thaise banksector groot gelijk er schoon schip mee te maken. Niks mis mee dat een farang niet enkel genoeg heeft aan zijn paspoort, maar een garantsteller meeneemt. Overigens al een normaal jarenlange manier van werken. Ben je gehuwd met een Thaise, dan is er verder niks aan de hand. Ben je ongehuwd (in het conservatieve Thailand heeft deze status geen verdere wettelijke betekenis) is de aanwezigheid van een hotemetoot aanbevelenswaardig. Mag de huisbaas zijn, de poejeibaan, of je buurman werkzaam bij gemeente/politie/immigratie. Prima zo! Hoe minder farang die menen de mores van het land een pootje te lichten, hoe beter voor ons residenten want niet nog meer hobbels op het pad van onze aanvragen verblijfsverlenging.

  • Rudolf zegt op

   Quote computer vertaling:

   AMLO plaatsvervangend secretaris-generaal Pol Maj Gen Eakkarak Limsunggas deelde inzicht in de omvang van het probleem, waarbij hij schatte dat het totale aantal muilezelrekeningen momenteel wel eens een miljoen zou kunnen zijn. Deze accounts zijn vaak gekoppeld aan invloedrijke figuren uit de gemeenschap die kwetsbare personen dwingen of betalen om hun identiteit te gebruiken om rekeningen te openen die betrokken zijn bij zwendelpraktijken. De politie heeft ook gevallen ontdekt waarbij meer dan 50 bankrekeningen geregistreerd stonden op naam van één individu.

   Dit lijkt mij weinig met expat farangs te maken te hebben, hoewel er natuurlijk een aan de bedelstaf geraakte farang tussen kan zitten.

 3. SiamTon zegt op

  Ik denk niet dat het zo’n vaart zal lopen. In het verleden zou het ook moelijk zijn een rekening te openen voor een farang. Daar heb ik persoonlijk nooit iets van gemerkt. Heb bij twee Thaise banken meerdere rekeningen lopen. Nooit problemen hiermee gehad bij het openen. Gewoon al de gevraagde documenten meenemen en het werd steeds snel en efficiënt geregeld.

  Het zal wel net zo gaan als een aantal jaren geleden in de onroerendgoed markt. Toen stond de hele onroerendgoed branch op tilt, omdat er regelgevingen zouden komen, welke de misstanden zouden aanpakken i.v.m. eigendom van huizen en grond van farangs. Dat liep per saldo ook met een sisser af.

  Echt als een farang in Thailand komt wonen en hij wil een aantal rekeningen openen voor b.v. stortingen en betalingen of een rekening wil openen voor het aanhouden van kapitaal, dan zal hij echt geen moeilijkheden ondervinden.

  Het is hier Thailand …………..

  Vr.,gr
  SiamTon

  • Roger zegt op

   Weer een aantal aannames die weinig steek houden.

   Het aantal topics die hier al gepasseerd zijn, waar een Farang zijn ongenoegen uit dat hij moeilijk of geen rekening kan openen, zijn niet op 1 hand te tellen. Dus snel en geregeld? Vergeet dat maar. Heb ik trouwens aan den lijve ondervonden. Met mijn Thaise echtgenote aan mijn zijde heb ik vier banken afgedweild vooraleer ze me verder wilden helpen. Dit was 7 jaar geleden. Nu zal het alvast niet beter worden.

   En waar je het hebt over huizen en grond van de Farang … ik denk dat velen onder ons zich nu in de haren krabben.

   • SiamTon zegt op

    Aannames, die weinig steek houden? Heb mijn bericht wel gelezen? Ik sprak over mijn eigen ervaringen. Dat zijn geen aannames, maar feiten. Dat jij problemen ondervonden hebt met het openen van een bankrekening zal wel zijn redenen hebben. Want waarom ging het bij mij probleemloos en bij jou niet?

    En wat de onroerendgoed branche betreft. Ja, mensen die niet op de hoogte zijn doen dat al snel.

    Vr.,gr.,
    SiamTon

 4. Arie zegt op

  2jaar terug wilde ik een extra bankrekening openen.
  Dat was geen probleen zeiden ze.
  Ik heb al 2 rekeningen lopen bij de bangkok bank.
  Na telf. Overleg met het hoofdkantoor kwam het hoge woord eruit,ja hoor dat kunnen we regelen maar dan moet ned.ambassade garant staan.Toen zakte mijn broek af.
  De ambassade doet zoiets nooit
  Kunnen jullie het nog volgen?)

 5. william-Korat zegt op

  Dat er heel wat bewoners van Thailand dus met de Thaise nationaliteit en zonder, meerdere rekeningen hebben klopt als een zwerende vinger.
  Er zullen ook zonder meer ‘katvangers’ tussen zitten.
  De meeste ongeacht hun nationaliteit doen dat om andere reden.
  In het ‘rood’ duiken zal voor veel Thailanders aantrekkelijk zijn met een handjevol rekeningen om aan loan sharks te ontkomen.
  Er zullen uiteraard meer redenen zijn om je bezit of schulden te camoufleren.

  Ik heb zelf als ‘witneus’ drie rekeningen in Thailand, visum, spaar en dagelijkse hap.
  Nooit geen vragen gehad of dit de eerste of de derde was.

  De buitenlanders die hier een bankaccount hebben en niet over de juiste documenten [huisvesting en jaarvisum] en nooit meer als vakantie vieren is wel bedenkelijk.

  Erik K zijn suggestie over garant staan of meetekenen, kom nu toch, te gek voor woorden.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Beste Willem, ik had er ook drie, bij de Kasikorn, geopend een twintigtal jaar geleden. De eerste kreeg ik op mijn non-im-O, de tweede voor de acht ton, en de derde toen ik aan internetbankieren begon. Probleemloos.

   Maar als de banken strikt de due diligence regeltjes gaan volgen vrees ik (nee, dat was geen suggestie, laten de banken zelf maar op het idee komen….) dat er beren op de weg komen. Maar we zullen het zien na 31 mei…

 6. Albert zegt op

  Eenvoudig en gemakkelijk een bankrekening openen?
  Ga naar het kantoor van Siam Legal in Sukhumvit. Kost ongeveer 125 euro, en je krijgt een rekening bij K Bank.

  • Johnny BG zegt op

   Daar gaat het artikel toch min of meer over?
   De kansloze Thaise geldezel moet voorkomen worden dat ie een bankrekening opent voor de scam kantoren en andere witwassers. Op zich geen verkeerd uitgangspunt toch als je slachtoffer van online fraude bent en van een lege kip moet plukken?
   Als Nederlander mag ik in NL ook geen rekening meer openen bij een bank waar ik twee rekeningen heb lopen en buitenland toeslag moet betalen.
   Het zij zo en dan is het zoeken naar andere oplossingen.
   Ook in TH weten ze inmiddels dat het toewijzen van een poortfunctie voor banken geld op gaat leveren.
   Zolang het bij een vestiging dus nog wel gaat vooral rekeningen openen, want wat je hebt nemen ze je niet af.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website