Thaise waterproblemen en Nederlandse kennis

Door Hans Bos
Geplaatst in Thailand algemeen
Tags: ,
21 september 2011

De watersituatie in Thailand is al vele jaren nijpend gedurende bepaalde delen van het jaar. Daarmee is het in sommige gevallen goed te vergelijken met de Nederlandse omstandigheden.

Ook in Nederland in de negentiende en begin twintigste eeuw kwamen regelmatig overstromingen voor, enerzijds veroorzaakt door de zee, maar ook vaak lokaal door de rivieren. Meestal begaven de dijken het dan, met grote overstromingen tot gevolg.

Daar hebben de Nederlanders heel wat van geleerd en dat doen we nog tot op de dag van vandaag. Vroeger was het oog met name gericht op de kanalisatie van de rivieren, tegenwoordig voegen we daarbij veel meer de noodzaak van een grote afvoer van water: ruimte voor de rivier

De zo opgedane kennis willen we graag delen en onze expertise aanbieden elders in de wereld. Daartoe heeft de overheid een stimuleringsprogramma opgericht dat Partners voor Water heet. Tot een paar jaar geleden stond Thailand niet preferent genoemd als aandachtsgebied, nu wel.

Door de samenwerking van kennisinstituten, zowel van Thaise kant als van Nederlandse, gecombineerd met het bedrijfsleven, is een consortium ontstaan dat mogelijkheden zag en ziet om de Nederlandse kennis in Thailand aan de man te brengen. Presentaties op universiteiten en voor  delen van het Thaise parlement werden gehouden, contacten uit het verleden werden geïntensiveerd; er werden plannen gesmeed

Dat hield in dat bij een viertal gemeenten een pilot zou worden uitgevoerd, door de Thai zelf, onder auspiciën van het Nederlandse -Thaise Consortium. Het gaat hierbij om  het aanleggen van dijken, kanalen, afwatering, e.d.

Deze vier gemeentes verkeren alle in specifieke omstandigheden, maar hebben alle te maken met veelvuldige overstromingen. Een ligt in het zuiden, een in centraal Thailand en twee in het Noorden.

Voor dit plan werd aangeklopt bij het al eerder genoemde Nederlandse overheidsprogramma Partners voor Water; het werd ingediend en niet goedgekeurd, omdat de mogelijkheden tot opschaling niet voldoende duidelijk waren evenals de verdere financiering.  Die opschaling is door ons overigens in 11 punten uitgebreid toegelicht .

Dat verbaasde ons een beetje, omdat  een duizendtal gemeente in soortgelijke omstandigheden verkeert en de Thaise overheid overtuigd raakt van de noodzaak van maatregelen.

We hebben besloten, als klein verkennend consortium, gefinancierd met eigen middelen, toch de plannen door te zetten en uit te voeren. We worden daarbij gesteund door meerdere Nederlandse bedrijven en ingenieursbureaus met specifieke kennis.

We dragen ook zorg voor educatie van de alle betrokken instanties; we organiseren met Nederlandse en Thaise universiteiten een meerdaagse cursus over klimaatverandering en overstromingspreventie. We laten daarbij zien wat de Nederlanders kunnen.

Namens het consortium treedt Wijtze Boomsma ( coördinator/lead partner) op van Aquaflow BV Amsterdam.

2 reacties op “Thaise waterproblemen en Nederlandse kennis”

 1. Dr Anton Smitsendonk zegt op

  Hoe heet het consortium? Misschien een adres of verwijzing ? Het is nuttig om dat bij de hand te hebben in onze contacten met Thaise autoriteiten.
  Ik heb in het verleden met Thaise politici ook contact met Nederland bepleit en ben blij dat het punt nu aandacht krijgt.
  Intussen ben ik na de aankoop van een stukje bouwgrond voor ons huis in Bangkok eerst het terrein gaan ophogen met een meter. Dat kostte ongeveer 3% van de grondprijs, maar het leek de kosten wel waard.

  oud Ambassadeur Smitsendonk

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik heb uw vraag doorgeleid naar de vertegenwoordiger van het consortium in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website