Een kunstwerk aan de muur

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Thailand algemeen
Tags: , ,
9 december 2016

In de posting van 6 december werd melding gemaakt, dat veel namaakartikelen aangeboden werden via Facebook. Het Intellectual Property Department probeert hier tegen op te treden door zelfs accounts te sluiten, die dit aanbieden. Maar hoe zit dit nu met gekopieerde schilderijen?

Kennelijk, als men aangeeft, dat dit geen origineel doek van een bekend kunstenaar is, is er niets aan de hand. Het is verbazingwekkend, hoe knap vele schilderijen tot stand komen. Bijna alles is te kopiëren. Of het nu gaat om een schilderij, een mooie foto of een voorwerp na enige tijd is dit perfect nagebootst en geschilderd. Met 3 of 4 dagen kan hier in Pattaya een schilderij van 30 bij 40 centimeter van een foto klaar zijn. De kosten bedragen vanaf 4000 Baht. Maar de mensen hebben graag wat meer tijd om aan een opdracht te werken. Het schilderij kan in een koker opgerold meegenomen of tegen een meerprijs ingelijst worden. Misschien een idee om eens een origineel souvenir mee te nemen.

Het is niet bekend of niet een van deze kunstenaars in de verleiding zouden komen een doek te schilderen en als een “echte meester”te verkopen, zoals in het verleden in Nederland gebeurde door de miskende Han van Meegeren (Deventer 10 oktober 1889 – Amsterdam, 30 december 1947). Hij had een grote passie voor de Nederlandse klassieke schilders, maar mocht van huis uit geen kunstschilder worden. Bovendien was de stijl en de stroming totaal anders en zou er niet verkocht kunnen worden. Ook werd van Meegeren niet gewaardeerd door collega’s en critici.

Met zijn “Emmaüsgangers” van Vermeer maakte hij een perfecte vervalsing, gevolgd door andere werken. Toen het uitkwam, was dit een gevoelige klap voor de expertise van de kunstwereld en werd Han van Meegeren wereldberoemd vanwege zijn perfecte vervalsingen. In de huidige tijd brengen zijn schilderijen onder zijn eigen naam veel geld op. In de film “Een echte Vermeer” ( 2016) staat Han van Meegeren centraal met in de hoofdrollen o.a. Jeroen Spitzenberger, Porgy Franssen en Roeland Fernhout.

Een geschilderd werk aan de wand geeft toch een andere gevoelswaarde dan een foto aan de muur.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Een kunstwerk aan de muur”

  1. Rob zegt op

    Het is natuurlijk een kwestie van smaak maar persoonlijk vind ik de schilderijtjes het beste wat je in Thailand kan kopen. Ik heb schilderijtjes van mijn kleinzoon, een prachtige copie van het meisje met de parel, van Warhol uit de Marilyn Monroe reeks, van Van Gogh. Gemiddeld was de kostprijs rond 3000 bath, echte koopjes!

  2. Petervz zegt op

    Heeft te maken met auteursrechten. Op de meeste meesterwerken zijn auteursrechten niet van toepassing, en deze kunnen dus zonder probleem worden nagemaakt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website