Het extreem lage waterpeil in de vier grote waterreservoirs in Thailand is bijzonder ernstig, zo waarschuwen deskundigen. De kans is groot dat er volgend jaar in het droge seizoen te weinig water beschikbaar is voor de landbouw, met alle gevolgen van dien.

Het huidige watervolume in de reservoirs bedraagt 47 procent, maar daarvan kan slechts 27 procent worden gebruikt, aldus het Royal Irrigation Department.

Op 29 november bevatten de Bhumibol, Sirikit, Khwae Noi en Pasak Jolasid dammen 11.682 miljoen kubieke meter water, volgens het Smart Water Operation Centre van het departement. De Bhumibol dam in de provincie Tak bevatte 5.802 miljoen kubieke meter water (43 procent) waarvan slechts 2.002 miljoen kubieke meter water gebruikt kan worden. Pasak Jolasid in Lop Buri bevat maar 32 procent water.

De droogte is inmiddels al toegeslagen in enkele delen van het land. In het district Non Thai (Nakhon Ratchasima) staat het Bueng Sa Chorakhe moeras, dat leidingwater aan 200 huishoudens levert, al enkele maanden droog.

Het probleem is dat het te weinig regent in Thailand. De agrarische sector kampt nu al met problemen. De situatie zal de komende tijd alleen maar verergeren en kan de oogst voor volgend jaar hard gaan treffen.

Bron: Bangkok Post

13 reacties op “Crisis dreigt door lage waterpeil in stuwmeren”

 1. ruud zegt op

  De waterleiding in het dorp staat ook droog, net als het reservoir.
  Onder de brug heeft dit jaar zelfs in de regentijd nooit water gestaan.

  • PEER zegt op

   Hallo Ruud,
   Waar woon je?
   Geen gemeente-waterleiding op druk?

   • ruud zegt op

    Ik woon in een dorp in Kon Kaen.
    De watervoorziening haalt water uit lokaal oppervlaktewater.
    Het grondwaterpeil is nu echter een stuk lager, dan de bodem van het oppervlakte water, dus geen water meer, alleen nog uit particuliere waterputten en een paar tappunten, waar je met jerrycans water kunt halen.

    Een tijdje geleden is in het hele dorp een nieuwe waterleiding aangelegd, die water moest halen uit een waterrijker gebied.
    Jammer genoeg is die leiding daar nooit aangesloten.
    Blijkbaar zijn ze vergeten goede afspraken te maken, voordat ze overal nieuwe leidingen aanlegden.

    Het was goed beschouwd toch al weggegooid geld, want wat moet je met twee aparte wateraansluitingen van twee leveranciers?
    Ze hadden gewoon een enkele leiding naar de zuiveringsinstallatie in het dorp moeten trekken, die het water in combinatie met het lokale water zou hebben geleverd.

    Maar goed, die twee leidingstelsels liggen er, maar evengoed geen water dus.

    Gelukkig is het project om water uit de regenwaterafvoer van het dorp naar de lokale watervoorraad te brengen ook mislukt, want het vervuilde water dat woningen in die afvoer loosden, zou de lokale watervoorraad binnen de kortste keren onbruikbaar hebben gemaakt.

 2. l.lagemaat zegt op

  De voorspellingen over het effect van Ninja indertijd voor tenminste 7 jaar komen helaas uit.

  Ook Pattaya heeft in de 5 waterreservoirs ( o.a. Maprachan ) nog maar 32 procent water.
  Men wil proberen via Rayong het water aan te vullen.

  Het is overigens raar verdeeld.
  Vanmorgen op het Thaise T.V.nieuws overstromingen in Z-Thailand bij Patthalung.

  • Johnny BG zegt op

   Het is niet alleen Ninja maar ook de klimaatverandering.

   Om de hele discussie te voorkomen zal ik niet in detail treden over de reden maar het is er in 30 jaar in de Isan niet beter op geworden qua hoeveelheid regen.

   Toevallig is er ook dik 60% bos gekapt in de Isan. Bossen zorgen voor een microklimaat, houden via de wortels vocht vast, brengen dat via verdamping het weer in de lucht zodat de luchtvochtigheid toeneemt met als gevolg sneller regen.
   Dan is er ook nog een bodemprobleem gevormd uit een zee met veel zout…en de bomen die er stonden hielden dat zout vast. Geen bomen zorgt voor capulaire werking met als gevolg een verzilte bodem en daarmee minder rijstopbrengst.

   Je zou mogen hopen dat een overheid deze kennis ook heeft en er naar handelt.

   • Ger-Korat zegt op

    Je zou wel eens wat feiten mogen geven. De ontbossing was 30 jaar geleden ook al voltooid en is denk eerder dat je dan een eeuw terug moet kijken. Dus waar je de 60% ontbossng vandaan haalt ? Idem de regenval in de Isaan minder geworden ? Zou juist zeggen toegenomen want het stond in de jaren negentig ook al bekend als droog gebied terwijl als je nu om je heen kijkt staat het gehele gebied vol met elk soort gewas ( meestal rijst) en groente, jaar in jaar uit. Dus kom met feiten om de de verminderdere regenval te staven.

    • l.lagemaat zegt op

     Ontbossingen gaan nog steeds door wat bodem erosie tot gevolg heeft, vocht/water wordt niet meer vastgehouden.
     Rijst heeft veel water nodig waardoor verhoudingsgewijs minder verdamping plaatsvindt nodig voor regen.
     Het circulaire eco systeem wordt door menselijk toedoen verstoord, maar dat wisten we al.
     Tot de natuur zich verzet en dan schrikt men een poosje wakker.

    • Johnny BG zegt op

     In de link wat cijfers http://www.fao.org/3/ac648e0a.htm

     ” In 1961, forests covered over half of Thailand’s land area but, by 1995, they had been reduced to just over 25% (RFD 1999). Between 1981 and 1990 the rate of deforestation was about 515,000ha, or 3.3%, per year”

     De ontbossing mag dan misschien bijna voltooid zijn maar dat wil niet zeggen dat er de ontbossing niet voor een negatief effect zorgt.

     Als je in Korat woont zou je eens de moeite kunnen nemen om in de periode januari – mei richting Khon Kaen – Maha Sarakham te gaan. Die droogte begint vaak al in oktober, november
     wat betekent dat het 6 maanden maar een karige boel is en er zeker geen rijst valt te telen.

     Een en al dorre vlakte die de zonnestralen niet absorbeert maar terugkaatst (vandaar witte en gele huizen in de (sub) tropische landen als je een koel huis wil hebben) waardoor de temperatuur iets meer stijgt.
     Een bos absorbeert dit wel en brengt de verdamping op gang waardoor het relatief vochtiger is boven bosgebieden. Verder zorgen bossen voor een betere waterhuishouding als gevolg van de veranderende weerpatronen die zichtbaar plaats vinden.

     https://www.tci-thaijo.org/index.php/aer/article/download/42329/34972/.

     • Rob V. zegt op

      Stukjes bos hebben niet alleen voordeel voor het klimaat op micro niveau, ook voor de dieren. Van schaduw voor vee tot plek voor vogels en insecten. Dacht dat ik af gelopen jaar zowel in Thaise als Nederlandse media wat heb gelezen over het inzien dat kleine stukjes bos tussen de velden zeer belangrijk is.

     • ruud zegt op

      Bos zet zonlicht (= warmte) om in meer boom. (die warmte krijg je weer terug, wanneer je de boom omhakt en het hout verbrandt)

      Op een kale vlakte, of een betonnen stad, wordt al het zonlicht omgezet in warmte.
      Omdat het warmer is, zal het oppervlaktewater ook sneller verdampen.
      Ook de bovenste laag grond zal sneller uitdrogen.

   • ruud zegt op

    Regen valt in de grote steden.
    Met het groeien van de steden zijn de omliggende gebieden steeds droger geworden.
    Het beton in de steden wamt in de zon veel meer op, dan het omliggende land.
    Dat veroorzaakt een opstijgende kolom lucht boven de stad, vooral wanneer de zon ondergaat, die afkoelt in de hogere laag van de atmosfeer.
    Koude lucht kan minder water vasthouden dan warme lucht en dat water valt dan als regen boven de stad.
    De lucht die opstijgt, moet ook weer naar beneden komen, en doet dat ergens boven het omringende land.
    Alleen valt daar dan geen regen meer uit, want die is boven de stad al gevallen.

    Hoe groter de stad, hoe groter het gebied dat buiten de stad geen regen krijgt.

    • TheoB zegt op

     Neemt de wind de opstijgende warmte dan niet mee richting lijzijde van de stad?
     Nou heb ik wel gemerkt dat er in Thailand op grondniveau over het algemeen weinig wind is, maar of dat ook het geval is voor de luchtlagen daarboven?

 3. Cornelis zegt op

  Hier rondom Chiang Rai is het waterpeil in de reservoirs ook schrikbarend laag. We hebben hier nauwelijks regen gehad in wat het regenseizoen had moeten zijn. De natuur ziet er op sommige plekken nu, begin december, al uit als in andere jaren aan het einde van het droge seizoen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website