Nederlandse ambassade Bangkok

Ambassade Bangkok ontleent haar bestaansrecht naast politieke en economische taken in belangrijke mate aan de consulaire functie.

Die conclusie laat zich eenvoudig trekken aan de hand van het grote aantal Nederlandse toeristen dat jaarlijks Thailand bezoekt − een aantal dat, onvoorziene omstandigheden daargelaten, binnen enkele jaren tot een kwart miljoen zal oplopen.

Lag het aantal in 2001 nog onder de 150.000, in 2009 kwam dit voor het eerst boven de 200.000. Opvallend is dat de Nederlandse toeristenstroom zelfs na een scherpe terugval (vanwege staatsgreep of tsunami) zich weer relatief snel herstelt.

Naast landgenoten die Thailand als toerist bezoeken, hebben zich hier vele duizenden Nederlanders permanent of semi-permanent in het land gevestigd (schatting is 8.000-10.000 Nederlanders in Thailand) .

In Thailand kan de ambassade plotseling geconfronteerd worden met een noodsituatie, waarbij de post zeer intensieve consulaire bijstand aan Nederlanders zal moeten verlenen. De scenario’s zijn in dit verband legio en vele daarvan verre van theoretisch. Zij lopen uiteen van natuurrampen als cyclonen en aard- of zeebevingen (tsunami’s) tot politieke instabiliteit (sluiting internationale vliegvelden, gewelddadige demonstraties en bomaanslagen).

Niet alleen komen steeds meer Nederlanders naar Thailand, omgekeerd reizen ook meer en meer Thaise staatsburgers naar Europa en Nederland. Van 2006 tot 2009 groeide het aantal visumaanvragen met meer dan 1000. Het totaal aantal aanvragen in 2010 was bijna 8000, met een gemiddeld weigeringspercentage van 5%.  De piekmaanden van de eerste helft van 2010 gaven zelfs een explosieve groei te zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het eerste kwartaal van 2011 bleef de stijging aanhouden met in maart zelfs een record aantal van meer dan 1200. Mede door de ramp in Japan en de gunstige Eurokoers ten opzichte van de Thai Baht besloten veel Thai een toeristische reis naar Nederland (Europa) te boeken.

(Uit de Nieuwsbrief van de Nederlandse ambassade)

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Bangkok is een drukke consulaire post”

 1. HenkW zegt op

  Is wel leuk en aardig, maar waar komt dat getal van 200000 vandaan? De hotels zijn leeg. Er zijn geen toeren. In Chiangmai heb ik al maanden uberhaupt geen touringcars met Falangs zien rijden. De Orchideeenfarm en Sankampheng zijn nog nooit zo uitgestorven geweest. De enigen die je ziet zijn backpackers, verblijfende in de uiterst goedkope gasthouses. Wie van mijn thaise familie ik ook spreek, ze zeggen allemaal. ‘Geen Falang’. “No money, honey”

  Wat wel blijkt is dat de hier verblijvende nederlanders voor een inkomen in Thailand zorgen van zo’n 10000 x 800 euro per maand. = 8 miljoen x 42 baht/eruo = 336 miljoen baht per maand x 12 = 4.320.000.000 baht. per jaar.

  Vanmorgen zijn er bij enkele bedrijven enquette formulieren uitgereikt. Een hoge-schoolproject om inzicht te verkrijgen in de stand van zaken. Vraag: Heeft de gemeente contact met u gehad over uw situatie. Is de omgeving waar het bedrijf gevestigd veilig gelegen? Hoe praten mensen met elkaar over de huidige situatie. Is de negotie goed of niet. (Niet dus, geen toeristen). Verder of de gemeente ondersteuning biedt enz.. De verkiezingen komen er aan. 3 juli a.s.

  De meeste toeristen gaan naar Pukhet en Pataya denken wij. Stranden, eten en zeepmassages.

  Jammer want ondanks dat is het Noorden van Thailand toch veel schoner.
  Chiangmai, de Roos van het Noorden. Lanna, het land van “een miljoen rijstvelden.”

  • Hans van den Pitak zegt op

   Henk, wat bedoel je met schoner. Ik neem aan niet de lucht, want Thaise en farangvrienden die er wonen klagen soms steen en been over de luchtkwaliteit. Sommigen hebben zelfs ademhalingsproblemen. Maar misschien bedoel je schoner in de zin van mooier, maar dan komen we weer op het vlak van kwestie van smaak. Geef mij dan maar Loei

 2. Hans G zegt op

  Ben vandaag net terug uit Pattaya, ook daar erg stil.
  Lege bars, meisjes zitten verveeld te kijken.
  In het hotel waar ik zat waren er van de 7 verdiepingen maar 2 in gebruik.
  Het is altijd stiller tussen februari en juni, maar nu is het wel heel erg.

 3. hans zegt op

  Heb een huis vlakbij prachuap khiri khan, zie bijna geen enkele farang toerist meer rondlopen. Tot mijn verbazing zie ik dat de afgelopen twee weekeinden de naast mijn huis gelegen restaurants en hotels wel allemaal bomvol zaten met de thaise toeristen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website