Pattaya (Thais:พัทยา) (betekenis: zuidwestelijke moessonwind) is een stad en bekende badplaats in het district Bang Lamung van deprovincie Chonburi in het oosten van Thailand. De plaats ligt langs de route van Sukhumvit en telt circa 105.000 inwoners.

Pattaya heeft zich door de jaren heen steeds breder ontwikkeld en kan als één van de meest veelzijdige kustplaatsen van Azië worden genoemd. In het zuiden langs het strand van Jomtien hebben zich steeds meer grote familie ressorts gevestigd, evenals in Naklua. Het gebied van de baai van Pattaya is nog steeds een nachtlevengebied, maar het nachtleven heeft zich meer en meer ontwikkeld naar een familienachtleven. De vestiging in 2002 van het Hardrock hotel met een Hard Rock Cafe heeft dit proces versneld.

Pattaya kent verder een waterpark en vele winkelcentra. Men kan er voorts bijna elke sport beoefenen, van sportduiken tot zweefvliegen en paardrijden. Ook liggen er vele goede golf courses rondom Pattaya. Voor degenen die geen behoefte hebben aan een oriëntaalse maaltijd telt de stad tal van westerse restaurants, van Fins tot Spaans en van Engels tot Russisch. Ook is er sinds 2003 een zeeaquarium.

Bron: Wikipedia

Deze video toont beelden van Jomtien and Pattaya, en zijn opgenomen in April 2011. Je ziet het strand van Jomtien, de tuinen van Nong Noogh en Walking Street in Pattaya. De muziek is van Grammy – The Medleys of Your Life – CD.

[youtube]http://youtu.be/l38o2YNou4o[/youtube]

7 reacties op “Jomtien & Pattaya (video)”

 1. brouns eric zegt op

  ik denk niet dat hard rock cafe,pattaya heeft laten openbloeien tot een uitgangcetrum ,voor dat hard rock cafe en hard rock hotel er kwam was er ook al uitgang
  genoeg. en eerlijk wat is er zo boeiend aan hard rock cafe in pattaya ? een oude gitaar en enkele fotos van bekende artiesten,nog niet te spreken van de prijzen dat ze vragen voor een consumtie,

 2. ruud zegt op

  Geweldig, eindelijk eens een echte vorlichtingsfilm over Pattaya. Een verademing na alle negatieve gedoe van de laatste tijd. Goed dat jullie hem hier tonen.

 3. Martin Brands zegt op

  Een kleine correctie: Pattaya heeft volgens onze burgemeester (hij meldde dit in 2009) ruim 300,000 inwoners. Het juiste aantal is niet bekend doordat Thailand geen ‘Burgeradminstratie’ heeft zoals wij die in NL kennen.

  De stad verdubbelt grofweg elke 5 jaar in bebouwing, en heeft een duidelijk regionale funktie gekregen in de laatste 10 jaar, o.a. te zien in de toename van grote shopping malls. De ‘Pattaya Region’ groeit als kool en heeft rond 1 millioen inwoners. Dat is duidelijk te zien aan het altijd drukke verkeer en het grote aantal lokale bezoekers. Het ‘stille seizoen’ geldt eigenlijk alleen nog voor etablissementen die zich uitsluitend op Westerse toeristen richten.

  Inmiddels heeft zo’n beetje elke 5-star hotelketen een of meer hotels hier. De laatste was Hilton op Pattaya Beach Road dat in de nieuwe, heel grote en luxueuze Central Shopping Mall is gevestigd. Er zijn de laatste jaren ook de nodige grote luxueuze condominiums verschenen, elk met zo’n 30-40 etages, vaak van uniek ontwerp, vooral in het noorden van Pattaya, en veel fraaier dan soortgelijke gebouwen aan bv de Spaanse kust. En er zijn tientallen ‘villages’ gebouwd met vaak zeer riante vrijstaande villa’s – vooral aan de oostkant van Sukhumvit Road en in nabijgelegen stadjes.

  Een onvermijdelijke trend is dat Pattaya steeds luxer wordt. Simpele shophouses krijgen een glazen pui, de artikelen worden steeds luxer & prijziger, en het aanbod steeds meer afgestemd op goedverdienende Thaise families. Uiteraard ook op bezoekende buitenlanders, waarin families een steeds groter aandeel hebben. Voor goedkope spullen moet je tegenwoordig op markten terecht, en ook die breiden steeds verder uit. Het enige wat nog duidelijk mist is een ‘zoning regulation’ voor zekere vormen van vertier. Ook dat zal er t.z.t. wel komen, maar niet al te snel, helaas.

  Deze ‘verluxing’ is ook duidelijk waarneembaar in Bangkok, Phuket, Chiang Mai, en eigenlijk in vooral alle provinciale hoofdsteden in Thailand. Ik reis door heel Thailand en zie dat elke keer. Je kunt zien dat het relatief goed gaat, ook steeds beter met de boeren, alhoewel er nog heel veel armoede is ver van de grote weg.

  Het werkloosheidspercentage is gedaald tot onder de 2% waardoor er forse arbeidstekorten zijn in veel manufacturing & service industries. Met name de arme bevolking wordt heel slecht opgeleid en mist daardoor kansen. Hopelijk gaat de nieuwe regering daar wat aan doen.

  Dezelfde ‘luxe trend’ hebben we zien gebeuren in Singapore, Hong Kong, Taipei, Seoul, en is met name de laatste 10 jaar ook zeer duidelijk te zien in elke grote stad in China, en ook in Laos, Vietnam en zelfs in Cambodia. Overal omvangrijke renovatie en enorme bouwaktiviteit. Het gaat goed in onze regio!

 4. Roel zegt op

  Ik dacht dat er wel veel meer mensen woonden in Pattaya, wellicht kan je beter schrijven geregistreerde inwoners. Er zijn er zovelen die niet geregistreed zijn, die wel werken en wonen in Pattaya. Als je het verkeer meemaakt dan is dat een wezenloos verschil met 7 jaar geleden, het begint op sommige uren en dagen op bangkok te lijken.Daarnaast heb je natuurlijk nog de vele toeristen.

 5. Eddie Lap zegt op

  Goeie reportage van de BBC over pattaya en Jomtien. Deze maand uitgezonden.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/fast_track/9748412.stm

 6. Cees zegt op

  Pattaya/Jomtien is leuk voor een paar dagen.
  Wij gaan altijd de laatste 4 of 5 dagen van de vakantie hier naar toe.
  Ben op al die plekjes 2 jaar geleden geweest.
  Alleen het zee aquarium ontbreekt in het filmpje, zonde want het is erg mooi.
  Leuk filmpje verder, ik krijg nu al heimwee, moet nog een paar maanden wachten.

 7. l.lagemaat zegt op

  Beste Khun Peter,

  Waar bevindt zich het zweefvliegveld bij Pattaya?
  Ik ben tamelijk goed op de hoogte van de andere “vliegveldjes”
  rondom Pattaya,maar dit heb ik nog niet kunnen ontdekken.

  groet,

  Lodewijk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website