Dat was even schrikken, toen ik Pattaya binnen reed. Ik had me niet gerealiseerd dat Songkran in deze badplaats dagen later gevierd wordt vergeleken bij de rest van het land.

Hua Hin is daarbij koploper met slechts één dag waterfestijn, maar in de stad waar de zonde is uitgevonden, nemen Thai en farang er maar liefst een week de tijd voor. Een mogelijke verklaring voor de late viering kan zijn dat de vele bargirls dan weer terug zijn van bezoek aan paps en mams en de zaak nog eens dunnetjes over willen doen met hun eigen vrienden.

Het is en blijft een opmerkelijk fenomeen. Dat kinderen het leuk vinden om met water te spelen, kan ik inkomen. Maar volwassen mannen en vrouwen die verbeten elkaar te lijf gaan met waterpistolen en emmers met ijswater, dat kan er bij mij nauwelijks in. Volop getatoeëerde buitenlanders die het leuk vinden om iedereen met water te overgieten, wekken mijn lachlust op. ‘Zo gij niet wordt als kinderen, zult gij het rijk der hemelen niet binnengaan’, staat in de bijbel. Nou, dan staan deze mensen straks (helaas) vooraan.

Er moet echter toch wat aan de grijze hersenmassa mankeren om dit een week lang vol te houden, overgoten met alcohol. Songkran in Pattaya is een slijtageslag, nog verergerd door die smerige kleimassa die de waterspuwers op je gezicht, kleren en auto smeren.

Toch gelden er bij Songkran regels, al is niet iedere farang zich daarvan bewust. Ouden van dagen krijgen doorgaans een vrijgeleide, evenals mensen met boodschappen en verkopers van straatvoedsel. Ook in warenhuizen is het gooien met water taboe, want handel is handel, ook in Pattaya.

Ik heb het er redelijk ongeschonden vanaf gebracht, sluipend van de ene kant van de straat naar de andere. Opletten wanneer zo’n groepje weer moet ‘herladen’ en dan snel er langs. Voor alle zekerheid uiteraard de mobiele telefoon en papieren in plastic ingepakt.

Een bezoek aan het foodcourt van Carrefour in Pattaya direct na de opening op negen uur ’s morgens, laat de achterkant van de medaille zien. Volstrekt verlopen farang-types proberen daar, al dan niet in gezelschap van een belegen Thaise juffrouw, inwendig weer enigszins op orde te komen. Er wordt niet gesproken, de alcohol zit nog volop in het lichaam. Eerst Pattaya zien en dan sterven? Dat duurt in veel gevallen niet lang meer. Vaak is het de vraag of ze de volgende Songkran halen. Dat duurt gelukkig nog een heel jaar.

7 reacties op “Songkran in Pattaya, een week lang ‘feest’”

 1. Robert zegt op

  Rest de vraag: wat deed jij daar in vredesnaam? 😉

 2. Hans Bos (redactie) zegt op

  Voor jou een vraag, voor mij een weet. Ik moest wat regelen in Bangkok en dacht: ach ik zoek een oude vriendin op. Dat had ik niet moeten denken….

 3. Henk van't Slot zegt op

  Ik denk niet dat ze Song Kran een paar dagen langer vieren omredene er een paar beerbar meisjes weer terug komen naar Pattaya.
  Pattaya klang en de Beachroad waren tot s’avonds 8 uur gesloten voor verkeer,dus dat wordt van hoogere hand geregeld.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Wat was oorzaak en wat het gevolg? Elk jaar is Songkran in Pattaya later. Het stadsbestuur weet dus waarop het moet rekenen.

 4. Sam Loi zegt op

  Die mokkels in Pattaya vieren het gehele jaar door feest. Daar hebben ze echt geen Songkran voor nodig.

  Dat het in Pattaya wat langer duurt zou wellicht te maken kunnen hebben met het feit dat de (wat oudere) farang wat meer tijd nodig heeft voordat het ‘spuitgebeuren’ bij hen echt op gang komt.

  • @ Spreek voor jezelf Sam Loi 😉

 5. William zegt op

  Hoi Hans,

  Het wordt niet alleen in Pattatya later gevierd hoor.

  De 18de in Naklua, de 19de in Pattatya, 20ste Na Jomtien, 21ste Ban Saree en de 22 en 23ste zelfs pas in Phuket.

  Heeft trouwens allemaal ’n andere ‘festiviteiten’ naam i.p.v. Songkran.

  En daar zitten echt niet allemaal ” belegen” bargirls die terug komen uit hun dorp om met getatoeeerde ‘holygans’ Songkran te vieren.

  Have a nice weekend.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website