Morgen is het officieel zover. De eerste dag van Songkran, het Thaise Nieuwjaar. Heel Thailand staat dan gedurende drie dagen in het teken van dit enorme volksfeest.

De meeste Thai en veel toeristen vinden het prachtig. De vele expats in Thailand denken er totaal anders over en blijven binnen of boeken een korte vakantie naar een buurland.

Uittocht

De uittocht vanuit Bangkok naar de provincie is al enige dagen in volle gang. Fabrieken en winkels worden gesloten. De snelwegen zijn overvol. Er worden extra bussen ingezet en de luchtvaartmaatschappijen voeren extra vluchten uit. Een ware volksverhuizing komt op gang. Iedereen is in vakantiestemming, vooral ook omdat ze weer herenigd worden met de familie. Voor sommigen Thai is dit de enige keer per jaar dat zij hun familie kunnen begroeten en terugkeren naar de geboorteplaats.

Andere stad

Bangkok verandert voor vijf dagen in een totaal andere stad. Kost het je normaal gesproken minimaal een uur om met de auto het centrum door te komen, tijdens Songkran lukt dat in 15 tot 20 minuten. Het nadeel is wel dat ook een aantal populaire restaurants en bars gesloten blijven, simpelweg omdat het personeel richting familie in Isaan is vertrokken.

Het Songkran Festival is vooral bekend om de onstuimige watergevechten, maar van oorsprong gaat het er minder ruig aan toe. Kinderen zegenen de ouders door water te sprenkelen op de hoofden en handen van de ouderlingen. Een uiting van respect, wat meestal op de eerste ochtend van de nationale feestdag plaatsvindt.

Spektakel

Bij de heilige plaatsen in Bangkok zoals bij de Wat Po, de thuisbasis van de beroemde liggende Boeddha en de Tempel van de Emerald Boeddha wordt de traditionele versie van Songkran gevierd.

Voor meer spektakel moet je naar Khao San Road, de bekende backpackerstraat in het centrum van Bangkok. Daar wordt je vooral nat, erg nat. Misschien kom je er ook nog uit te zien als een spook. De Thaise jeugd heeft ook meel en talkpoeder als munitie voor Songkran. De anders zo ingetogen Thai mogen nu even helemaal uit de band springen. En dat doen ze dan ook. Wat is er immers leuker dan volstrekt onbekenden kletsnat te gooien met water? Als kind kun je daar alleen maar van dromen.

Mocht je geen zin hebt aan al dat gedoe, dan is het beste advies: binnenblijven met een flinke voorraad videofilms.

[nggallery id=66]

12 reacties op “Songkran in Bangkok, het aftellen is begonnen”

 1. lupardi zegt op

  Ik ben een keer met Songkran in Bangkok gebleven en het duurde meer dan een uur om een stukje met de auto te rijden wat normaal maar 5 minuten duurt. Je staat in een stilstaande file en om je heen wordt iedereen bedolven onder het meel en water.

 2. hans zegt op

  Peter, ik had vandaag me vriendin aan de lijn, officieel begint het morgen zei ze, maar ze zijn al eergisteren begonnen met hun vreugdefeest (udon thani) is dat niet overal hetzelfde of moet het festijn langer duren.

  • @ Hans, zoals altijd bij de Thai. De enige regel is geen regel.

   • hans zegt op

    Je hebt gelijk, dat vergeet ik elke keer weer als ik terug ben in nederland,terug in mijn keurslijf.
    Dat is dus zo als je eens als ergens schrijft, In thailand is alles anders Amazing Thailand is echt een goede reclameslogan. Ik ervaar die alleen anders dan de reclame bedoeld is.

 3. Dutch zegt op

  Ik hoor bij diegenen die binnen blijven.(met gevulde koelkasten !)
  Nadelen:
  Verkeersveiligheid (alcohol in het verkeer)
  Gezondheid (gebruik van slootwater-water vermengd met ijs blokjes)

  Vergelijk het maar met carnaval.Daar is ook niet eenieder van gediend.
  Er zijn ook enorm veel Thais die het uitsluitend tot een familie feest maken en eventueel een bescheiden buurtfeestje,waar gesprenkeld wordt en niet met volle bakken gesmeten.

 4. BramSiam zegt op

  Het aftellen is begonnen, het tellen ook, van het aantal verkeersdoden wel te verstaan dat dit feest met zich meebrengt. Al gauw meer in deze drie dagen dan in Nederland in een heel jaar. ‘s Avonds binnenblijven is een goed advies. Geef mij maar Loy Kratong.

 5. William zegt op

  Dacht gister nog fff wat (droge) dingetjes en aankopen te doen, voordat ik dadelijk dit ‘waterfestival’ verlaat.
  Mis dus,… het ‘geweld’ was reeds begonnen.
  Soi 7 en 8 ‘n gekke huis met, veelal, dronken farangs en dito meisie’s.
  Soi Honey Inn en Diana Inn geen droge draad meer aan m’n re…et !!
  Gister zijner, alleen al door Songkran, de eerste 29 doden geteld.
  Lang leven de lol.
  Toch “Sawasdee Pi Mai” and
  Have a nice day.
  William.

 6. Theo zegt op

  jaren geleden tijdens Songkran met de auto van Chonburi naar Pattaya werd ik 3x aangereden, in een paar uur tijds, door dronken Thais kreeg schadevergoeding voor reparaties koplamp stuk en werdt gestopt door politie omdat ik maar met een licht reed maar verklaarde dat ik al 3x aangereden was vond hij erg grappig maar kreeg geen bekeuring ik kwam in ieder geval met meer geld thuis dan ik wegging van huis,ik baalde zo dat ik heel langzaam naar huis reed wou eerst laten staan en verder gaan met de bus maar dat was tegen de zin van vrouwlief,de bottomline Blijf Thuis rij geen auto of motor ,vooral geen motor deed het gisteren toch en vlak bij mijn huis spoten een paar kinderen met zo’n gun water in mijn ogen reed niet hard maar anders had het slecht afgelopen ik had mijn zoon achterop

 7. ferdinand zegt op

  Wat mij betreft nu aftellen naar het einde van het feest. In prov Nongkhai is het waterfestijn al sinds zondagmiddag bezig, dus gaat de volle zeven gevaarlijke (verkeers) dagen duren.

  Heb me in ons dorp, waar de watercommando’s elke 200 m staan, dan speciaal voor mijn dochtertje van 8, die natuurlijk ook lid is van zo’n commando (uitgerust met een levensgroot geel groene watermitrailleur, 2 containers en twee emmers) een paar maal op de brommer en lopend door de straat gewaagd. Niets leuker natuurlijk dan samen met je vriendinnetjes papa eens met een paar emmers water te overgieten.

  De iets oudere “jeugdbendes” hebben al hele taktieken ontwikkeld. Als je de watergooiers links van de weg net hebt kunnen ontwijken, dan blijkt er rechts van de weg een groep achter een vrachwagen verscholen te zitten, die je dan natuurlijk de volle laag geeft.

  Ach het is 34 C dus je droogt snel op.

  De plaatselijke brandweer, maar ook de tempel doet mee en zorgt voor vracht- en brandweer auto’s water aanvoer. Van af volgende week is er weer officieel schaarste en gaan de kranen in de nabuurdorpen (wij hebben geluk) weer alleen2 uurtjes ‘s ochtend s en ‘s avonds open.

  Bij het donker worden, na 6 u vertrekt iedereen vermoeid maar voldaan zich opmakend voor de strijd van morgen.
  De ouderen in onze straat grijpen het aan gezellig bij elkaar te zitten, liefst midden op straat (in de aanrij route van de eerstvolgende dronken bestuurder) aan van van oude Singer naaimachines zelf gemaakte barretjes. In ons geval tot 5 u ‘s ochtends. Gezellig, gratis drank en dronken, al kom ik zelf niet verder dan Cola Zero.

  Verwachtend in het donker veilig en dus droog te kunnen blijven, kreeg ik de schrik van mijn leven, toen een aardige buurman toch nog met een emmertje water op mij afkwam.
  Maar het bleef bij het besprenkelen met enkele druppels water over het hoofd en schouders, en goede wensen. Oh ja, zo was het originele Songkran bedoeld. Toch leuker … al zal mijn dochterje het daar wel niet mee eens zijn, maar die lag te slapen en is nu ik dit op de 2e middag van Songkran schrijf al weer buiten aan het “werk”

  Sawat dee Pi Mai (of zeg je dat eigenlijk met het Thaise Nieuwjaar niet ?)

 8. erik zegt op

  hier in chiangmai waren ze ook al sinds maandag bezig dus 2 dagen eerder

 9. ferdinand zegt op

  Hoi, hoi … het is vrijdagavond, mijn kleren hangen te drogen. Zou het morgen echt afgelopen zijn .. moge het hopen .. 6 dagen lang …. genoeg … lol is er af. Heeft niets meer met Songkran te maken, pure terreur.

 10. ferdinand zegt op

  Net nog even op de Thailand-blog pagina Thailand gekeken, maar als ik het nu goed begrijp wordt er in Thailand 4 x Nieuw Jaar gevierd, nl “gewoon” 1 januari, dan later het Chinese Nieuwjaar, Dan het Thaise Nieuwjaar (Songkran) met vrijwel direkt daar achteraan het Budhistische Nieuwjaarsfeest.

  Behalve het 1e duren ze allemaal enkele dagen, ligt telkens een groot deel van de economie en ook openbare diensten plat. Daarnaast is het hier elke 2 weken wel Buddha dag, waarop er ook niet gewerkt wordt en dan nog een heel rijtje al of niet Nationale en/of Geestelijke feestdagen. Er is zo altijd wel een reden waarom bv de aannemer ff niet komt opdagen. Dan bij elke begrafenis (en dat zijn er nog al wat op zon Isaans dorp) ligt een heel dorp plat.
  Komt dan nog bij dat men de avond er voor en zeker de dag er na straalbezopen is en ff weer niet kan werken, blijven uiteindelijk niet veel werkdagen over.

  In naburig dorp is het zelfs formeel zo geregeld dat bv een ondernemer die op een Budisthische feestdag, dan toch werkt of open is, niet alleen met de nek wordt aangekeken maar ook nog eens een fikse boete aan de gemeente betaald, zodat ze het werken wel laten.

  Tussen Songkran en het Buddhistische Nieuwe jaar ligt dit jaar slechts het weekend. Betekend in ons geval dat bijvoorbeeld een dienst als het Landoffice (kadaster) 1,5 tot twee weken aan een stuk is gesloten. En dat zijn dan diensten waar de wachttijden ‘s ochtends om 8u beginnen, je met een beetje geluk eind van de middag aan de beurt bent, en bij pech de volgende dag terug. Afspraken niet mogelijk (tenzij je connecties hebt).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website