Met Songkran voor de boeg heeft het stadsbestuur van Pattaya, in overleg met een aantal instanties, het programma bekendgemaakt voor de officiële viering van Songkran, het water- en rijstfestival op 18, 19 en 20 april aanstaande.

Het watergooifeest – sommigen noemen het de waterterreur – is al te verwachten vanaf 11 april. Vanaf die datum kunt u een nat pak verwachten als u zich lopend of op brommer/scooter in de stad bevindt.

Naklua

De officiële, gesanctioneerde viering van “Wan Lai” begint in Naklua’s Lan Po Public Park op 18 april om 07:00 uur. Er zijn dan muziek- en dansvoorstellingen van diverse scholen, er wordt in een ceremonie aan 99 monniken aalmoezen overhandigd, waarna de  “besprenkeling” met water op een standbeeld van Boeddha en oudere Thais plaatsvindt.

De Boeddha processie begint om 10:00 uur, begint in het park en loopt tot aan de kruising bij Numchai Electronics, dan linksaf op Sawang Fa Road, weer linksaf bij Pizza Hut en via het complex van de Sawang Boriboon Thammasathan Foundation weer terug naar het park.

Pattaya

Op 19 april begint in Pattaya de “Wan Lai” viering om 08:30 bij de Chaimongkol Tempel met dezelfde ceremonie van lichte besprenkeling zoals in Naklua. Daarna worden alle kranen in de stad opengedraaid en ontketent zich een “wateroorlog”, die de hele dag zal duren.

Na de ceremonie zal er ’s middags een processie plaatsvinden met een Boeddhabeeld en veel bloemen, die zal trachten zich een weg te banen door de waanzin van het watergeweld. De processie begint bij de tempel, over Second Road tot aan Pattaya Klang, dan linksaf en via Beach Road terug naar de tempel.

Bij het knooppunt van Pattaya Klang en Beach Road is er dan nog een ceremonie, waarbij een standbeeld van de Lord Boeddha met water wordt besprenkeld. Daar zullen dan ook zandpagodes, versierd met veelkleurige vlaggen, te zien zijn.

Op diverse plaatsen langs Beach Road zullen diverse activiteiten, zoals culturele optredens en Thaise traditionele spelen, plaatsvinden. De sois tussen Beach Road en Second Road zullen tot aan Pattaya Klang afgesloten worden voor het verkeer. Er zal gelegenheid zijn te parkeren bij de Bali Hai Pier, Pattaya School nr. 8 en Chaimongkol Tempel.

Kong Khao rijstceremonie

Op 20 april zal de meer bezadigde rijstceremonie worden gehouden in het Lan Po Park in Naklua. Vanaf 12 uur ’s middags zullen er tal van Thaise traditionele spelen plaatsvinden, zoals wedstrijden met katapultschieten, zeeboksen en het beklimmen van palen, die met olie zijn ingesmeerd. De “ghostparade” begint om half acht ’s avonds en uiteraard zal er een overvloed aan eten en drinken beschikbaar zal zijn.

Hoffelijkheid

Tijdens de bekendmaking van het programma werd, zoals gebruikelijk, het publiek opgeroepen zich tijdens de wateroorlog behoorlijk te gedragen. Er zijn regels vastgesteld, die grote pvc-pijp waterkanonnen verbieden, evenals het gebruik van ijsstaven in het water en overmatig gebruik van poeder. Ook wordt aangeraden zich behoorlijk (dus niet bloot) te kleden en het alcoholgebruik te beperken.

Wel een goed advies natuurlijk, maar als u het Songkran al een keer heeft meegemaakt, weet u, dat niemand zich daar aan houdt en er ook geen toezicht van hogerhand te verwachten is.

Naschrift Redactie:

Het bovenstaande programma gaat over de viering van Songkran in Pattaya, maar natuurlijk vindt de viering in heel Thailand plaats. Als u iets speciaals over de viering van Songkran in uw regio, stad of dorp, te melden hebt, laat het ons weten in een reactie.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Officieel programma Songkran viering in Pattaya”

 1. Cor van Kampen zegt op

  Gringo,
  Bedankt voor de informatie. Betekent voor mij dat ik mijzelf zeker niet laat zien in Pattaya op 18-19 en 20 april. Voor de rest zal ik als een kluizenaar leven vanaf 11 april tot 20 april.
  Ik wens iedereen veel plezier. Helaas zal feest weer ten koste gaan van het verlies van vele dierbare,
  Als je maar plezier hebt.
  Cor van kampen.

  • Gringo zegt op

   Over de viering van Songkran mag iedereen denken wat hij wil.
   Om de viering in Pattaya te verbinden met het grote aantal verkeersslachtoffers is niet correct.
   Songkran wordt door het hele land gevierd en de ongelukken (veel te veel) vinden nauwelijks in Pattaya plaats. De regio Chiang Mai en Korat staan wat dat betreft aan de dubieuze top.

  • David H zegt op

   Idem hier,… gewoonlijk besteed ik die week aan allerhande condo onderhoudswerkjes ,of hoe een mooe traditie kan degenereren tot banaal bijna hooliganism , vooral door bepaalde soort farangs …….(mag ook eens gezegd , het zijn niet altijd de Thais ..)

 2. Fransamsterdam zegt op

  Heel fijn, zo’n programmagids.
  Voor de zekerheid ben ik al gearriveerd, want dit is de enige ‘oorlog’ waar ik beslist niks van wil missen. Nog negen dagen geduld, maar ik vermaak me wel.
  Ik kan bijna niet wachten.
  Hoeveel Baht fine staat er trouwens op zo’n PVC-pijp? Die heb ik altijd namelijk. Oké, je spuit niet met volle kracht op iemand die een meter van je af staat. Je laat ook geen zware bom in your own backyard ontploffen.
  Tip voor de mensen (en dat zijn er nogal wat) die toch komen: Probeer geen waterstraal te ontwijken, dan krijg je ongelukken.
  Het leven is niet zonder risico’s, op skivakantie kun je ook een been breken of erger, ik probeer het enigszins verantwoord te beleven.
  En de mensen die het juist niet willen meemaken, ook prima, in een koelkast kun je best eten tien dagen goed houden.
  Ik heb er zo’n zin in!!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website