Wat Arun

Wat Arun

Alhoewel er al veel geschreven is over Bangkok is het steeds weer verrassend nieuwe gezichtspunten te ontdekken. Zo is de naam Bangkok ontleend aan een oude bestaande naam op deze plek ‘Bahng Gawk’ (บางกอก). Bahng (บาง ) betekent plaats en Gawk (กอก) staat voor olijven. Bahng Gawk zou een plaats geweest zijn met veel olijfbomen.

Na een korte introductie wordt als eerste de Wat Arun, genoemd naar de Hindu God Aruna, gebouwd op de voormalige plaats van de hoofdstad van Thailand Thonburi aan de Westbank van de Chao Phraya rivier. Reeds onder het bewind van koning Chulalongkorn (Rama V, 1868-1910) vond een grote restauratie plaats. De meest uitgebreide restauratiewerkzaamheden aan de prang werden uitgevoerd tussen 2013 tot 2017. Veel gebroken Chinees porseleinen stukjes werden vervangen evenals oud cement waar origineel kalkgips weer voor in de plaats kwam. Elke 10 jaar vindt er een grote onderhoudsbeurt plaats om de Wat Arun (Royal tempel) in goede staat te houden. Echter reeds op 22 maart 1784 werd het “smaragdgroene” Boeddhabeeld (gemaakt uit jade) overgebracht naar de gereedgekomen Wat Phra Kaew op het enorm grote paleisterrein. Daar vindt driemaal per jaar het wisselen van de kleding van het Boeddhabeeld plaats in overeenstemming met de seizoenswisseling uitgevoerd door de koning.

Gouden Boeddhabeeld

De tocht gaat verder met een bezoek aan de Wat Traimit met de gouden Boeddhabeeld van onschatbare waarde en stamt oorspronkelijk uit de tijd van de Thaise Sukhothai dynastie (1238 – 1583). Daarna wordt Chinatown verder bezocht. De vele voortreffelijke eetstalletjes worden aangeprezen, zelfs door Joost Bijster een farang chef-kok, die hier inspiratie opdoet.

In onder andere het Lumpini park wordt door veel mensen voor sport en jogging gebruikt. Iedereen houdt zich aan de regel om in dezelfde richting te joggen en om 18.00 uur stil te staan bij het spelen van het volkslied. Aan bod komt in deze video het overlijden van koning Bhumibol in 2016 welke een geweldige impact had op de bevolking met een rouwperiode van 1 jaar.

Overstromingen

De enorme stad met zijn miljoenen inwoners verbruikt zoveel water dat de stad op een aantal plekken met gemiddeld 1 meter in 10 jaar tijds zakt! Interessant is het dat de straten opgehoogd worden, terwijl de voetpaden lager blijven liggen en nog lager de achterliggende panden wat kleermaker Prince Raja vanuit zijn winkel vertelt. Dit geeft bij overstromingen veel overlast. In november 2011 was de overlast zo groot dat de Dutch Swing College Band moest uitwijken naar Pattaya waar in Silver Lake Vine Yard in het open lucht theater het concert gegeven werd. De verzilting van de Chao Phraya rivier vormt een ander probleem.

Krung Thep

Tenslotte komt de naamgeving van Bangkok, Krung Thep, aan de orde. Het vissersplaatsje van 215 jaar geleden kreeg een andere naam. Bijna alle voorstellen, die indertijd geopperd werden, zijn gehonoreerd en ontstond hiermee de langste stadsnaam ter wereld, 169 stuks: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.

Je kan deze naam leren en onthouden door een song uit 1989 “Krung Thep Maha Nakhon” door de Thaise rockgroep Asanee-Wasan, die de volledige naam van de stad herhaalt in het lied.

Bron: DW Documentary, Exploring Thailand

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

 

5 reacties op “Nieuwe gezichtspunten in Bangkok (video)”

 1. Tino Kuis zegt op

  De echte Thaise naam van Bangkok:

  Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.

  En dat betekent:

  De stad van engelen, de grote stad, de woonplaats van de Smaragdgroene Boeddha, de ondoordringbare stad (in tegenstelling tot Ayutthaya) van de god Indra, de grote hoofdstad van de wereld die met negen kostbare edelstenen is begiftigd, de gelukkige stad, rijk aan een enorm Koninklijk Paleis dat gelijkt op de hemelse woonplaats waar de gereïncarneerde god regeert, een stad die door Indra is gegeven en die door Vishnukarn is gebouwd.

  Mooi toch.

  • TheoB zegt op

   Goede en realistische video over de stad door Deutsche Welle.

   Voor de geïnteresseerden is de naam in Thai schrift te lezen op https://nl.wikipedia.org/wiki/Bangkok

 2. Stan zegt op

  ‘Bahng Gawk’, probeer dat maar eens uit te spreken… Een vreemde Engelse fonetische vertaling. De ‘G’ komt in het Thais niet eens voor. Ik zou de uitspraak in het Nederlands fonetisch schrijven als ‘Baang Kok’.

  • Erik zegt op

   Ben het met je eens, Stan. De Thaise letter ก is voor Thais sprekende mensen een ‘zachte’ K maar Duitstalige mensen noemen het de G want het Duits kent de zachte K in woorden als Gut en Geld.

   Voor ons is het een K want onze taal kent geen verschil tussen een zachte en een harde K. Maar wij hebben dan weer het geluk van de ei, de ij, de y, de ui, de eu, de z en de schr….. Dat maakt taal zo’n interessant onderwerp.

 3. KC zegt op

  Wow, mooie video !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website