Let’s go naar Lopburi

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Thailand tips
Tags: , , ,
19 maart 2024

Lopburi (YuenSiuTien / Shutterstock.com)

Onlangs stond er een leuke video op dit blog over de apen in Lopburi, die daar vrij in grote getale rondlopen. Een mooie gelegenheid om iets meer van deze provincie te vertellen. Want niet al te ver van Bangkok is het een goede plek om er een aantal dagen rond te trekken.

Lopburi is één van die plaatsen waar u kennis kunt maken met zeer authentieke exotische facetten die de Thaise cultuur te bieden heeft. We noemen in dit verband de inmiddels beroemde zonnebloemvelden, de prachtige Pa Sak Kolasid Dam en het voeren van de nieuwsgierige en ondeugende apen op het maandelijks banket. We gaan eerst even terug in de tijd.

Geschiedenis

Veertienhonderd jaar gaan we terug, want in de zevende eeuw maakte Lopburi deel uit van het illustere Dvarivati territoriale ensemble. Deze periode, die zevenhonderd jaar duurde tussen de zesde en de dertiende eeuw was een diaspora van chiefdoms dat zich midden in losjes verzamelde gebieden had ontwikkeld. Eén van die gebieden was Lopburi, dat in het jaar 648 door koning Kalavarnadish werd gesticht. Die koning kwam helemaal uit Taxila in het noordwestelijk deel van het toenmalige Indische grondgebied. Dat gebied maakt tegenwoordig deel uit van het Punjab Rawalpindi district in Pakistan.

Lopburi – Wat Phra Sri Rattana Mahathat

Lopburi ontwikkelde zich in die tijd tot één van de belangrijkste knooppunten in het Chao Phraya bekken. Lopburi werd bekend onder de naam Lavapura, waarvan het eerste deel “lava” refereert aan de naam van Lord Rama en het tweede deel “pura” is in het Sanskriet stad. De naam heeft een verwantschap met de nu Pakistaanse stad Lahore, waarvan wordt verondersteld, dat het ook gesticht is door dezelfde koning. Overigens wordt van het naburige Laos ook gezegd naar hem te zijn vernoemd.

Dusit Sawan Thanya Maha Prasat Throne Hall at King Narai’s Palace

De geschiedenis erkent dus de wortels van de stad en de provincie, dat uiteindelijk dan Lopburi wordt genoemd zoals wij het nog steeds kennen in het hedendaagse Thailand. Maar ook Lopburi bleef deel uitmaken van de historie, want in de dagboekkronieken van de beroemde Marco Polo staat geschreven, dat Lopburi een knooppunt was in de belangrijke handelsroute met China. Later, toen het Ayutthaya Koninkrijk werd gesticht in de veertiende eeuw, maakte koning Narai de Grote Lopburi de tweede hoofdstad van het koninkrijk, waar hij zelf zeker acht maanden per jaar verbleef.

Zonnebloemen

Zoals boven al gemeld, treft u in Lopburi uitgestrekte zonnebloemvelden aan, werkelijk een lust voor het oog. Rijdend in de omgeving passeert u het ene veld na het andere met de opzichtig gele zonnebloemen. De beste tijd van het jaar om ze te zien begint in de maand november als de velden in volle bloei staan. De mooiste tijd van de dag is ’s morgens als de opkomende zon een bijzondere glans aan de bloemen geven.

De oogst van de zonnebloemen, waar o.a. zonnebloemolie van wordt gemaakt, is ook in november. Het is een belangrijk product voor de inkomsten van de lokale bevolking.

Makaken

Lopburi is ook zeer bekend vanwege het aantal makaken die ongestoord in de straten rondzwerven, waardoor de stad een waar apenparadijs. Zij maken een integraal deel uit van de samenleving en worden met het grootste respect door iedereen behandeld. De goede zorg voor de apen betekent dan weer goed geluk voor de bevolking.. De verering voor de makaken dateert uit de hindoeïstische invloed, die koning Kalavarnadish in dit gebied bracht, waar ook de godheid Lord Hanuman wordt aanbeden. Die aanbidding en verering van de apen heeft geleid tot een speciale dag in de maand als de apen een uitgebreid banket wordt aangeboden. Dit feestmaal begon in 1989 toen Yongyuth Kitwatananusont, eigenaar van het hotel Lopburi Inn, het eerste banket voor de apen bereidde. Telkens weer een echte feestdag voor die dieren.

Dit maandelijks festijn begint om tien uur in de ochtend onder de ruïnes van de tempels van Khmer architectuur en trekt vele toeristen en toeschouwers. Dansen en rituelen volgen en de burgemeester van de stad houdt een toespraak, waarna de apen worden uitgenodigd omvang het banket gebruik te maken. In het laatste weekend van november is er dan nog het grote Monkey Festival.

Men zou kunnen denken, dat door de ondeugende reputatie en incidentele overlast voor het publiek van Lopburi, de apen als wilden op het eten afgaan, maar de makaken gedragen zich dan aanvankelijk opvallend goed.

Maar apen zijn apen en na verloop van tijd, als ze zien dat het publiek zich vermaakt, gaan de apen dansen en gooien dan het voedsel in het rond in wat lijkt op een woede-uitbarsting, maar slechts leidt tot een glimlach op ieders gezicht.

Lopburi is een prachtige plek om te bezoeken. Kijk op wikitravel.org/en/Lopburi voor meer bijzonderheden aangaande hoe er naar toe te reizen, hotelaccommodatie en bezienswaardigheden,

Bron: Hot Hua Hin Magazine

3 reacties op “Let’s go naar Lopburi”

 1. l.lagemaat zegt op

  Zie mijn posting: “Apeninvasie door droogte en voedselschaarste “Lopburi

 2. Huub Beckers zegt op

  Jammer, maar van de vele prachtige zonnebloemvelden is de laatste jaren niet veel overgebleven. Ik denk de mooie foto van jaren geleden is. Wanneer ik de laatste jaren door de velden rij zie ik steeds meer mais percelen.

 3. jan si thep zegt op

  Afgelopen zondag geweest naar de jaarlijkse feestdag (laatste zondag van november).

  Ik had op internet een affiche gevonden voor dit jaar waarop de tijden van de rondes stonden (10:00-12:00-14:00 en 16:00)
  Echter bij aankomst om 09:45 bleek dit jaar dat de tijden aangepast waren naar 09:00 en 12:00 uur. Nog net een staartje gezien van de 09:00 ronde. Bij de 2e ronde was er al minder te doen en leken de apen al minder hongerig.

  Naast de tempel is er nog een groot terrein met de gebruikelijke markt en kermis attracties.
  Op zaterdag zijn er ook al festiviteiten maar ik kon niet opmaken wat voor.

  Terug via een toeristische route. Het kan een leuk dagje uit zijn bijvoorbeeld in combinatie met de Jolasid dam in de Lopburi provincie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website