Muang Boran, de oude stad

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Thailand tips, Themapark
Tags: , ,
20 januari 2022

Muang Boran

De titel van deze posting moet niet letterlijk genomen worden. Het is namelijk geen stad, maar de naam van ’s werelds grootste openlucht museum in de provincie Samut Prakan. De grondlegger hiervan is de bekende Lek Viriyaphant, die ook het Erawan museum in Bangkok en the Sanctuary of Truth in Pattaya op zijn naam heeft staan.

De aanvankelijke bedoeling was om op dit 320-hectare stuk grond een golfterrein aan te leggen versierd met miniaturen van Thailands belangrijkste historische gebouwen. Tijdens zijn onderzoek kwam hij tot de ontdekking dat de meeste gebouwen door de eeuwen heen of vernietigd of zwaar beschadigd waren. Hij besloot daarna om sommige gebouwen op ware grootte te reconstrueren en anderen op één derde van de oorspronkelijke grootte en af te zien van een golfterrein.

Het terrein kreeg de vorm van het oude Koninkrijk Siam. Elk van de monumenten, 116 stuks, werden op de oorspronkelijke plaats van het koninkrijk geplaatst. Met medewerkers van het nationaal museum werd de historische nauwkeurigheid gecontroleerd. Zo kon het Grand Palace uit Ayutthaya, totaal verwoest in de Birmese oorlog in 1767, schitterend gereconstrueerd worden door literaire beschrijvingen en tekeningen. Zo ook met de Phimai Sanctuary in Nakhon Ratchasima (Korat) en de Wat Khao Phra Viharn nabij de grens met Cambodja.

(Mr.Piya Meena / Shutterstock.com)

Een van de topstukken in het park is het het Sanphet Prasat Palace uit de vroege Ayutthaya periode. Het week af van de Khmer en Sukhothai stijl en werd bekend als de “Ayutthaya School”, zoals de taps toelopende zuilen en de overlappende dakhellingen.

Het park bestaat uit verschillende indelingen. Vlakbij de ingang is een oude marktplaats gereconstrueerd, zoals het vroeger toeging in Bangkok in de wijk Yan Nawa. In het centrale deel van het park zijn gebouwen van de Rattanakosin wijk nagebouwd, zoals Dusit Maha Prasat Palace. Het noordelijk deel toont de periode uit de Sukhothai met o.a. de Wat Chong Kham in Lampang. Een aardige onderbreking is de floating market, die hier te vinden is met de bekende khlongs. Hier kan geluncht of van een boot iets gekocht worden.

Door de grootte van het park zijn er fietsen beschikbaar gesteld, een rondtoer is mogelijk of de huur van een golfkarretje (150 Baht per uur). Het Muang Boran park ligt 40 kilometer van Bangkok. Vanaf het BTS Bearing Station gaat een shuttle dienst naar het park. Over de oude Sukhumvit road richting Bangpoo ter hoogte van km paal 33 ligt het park. De entree bedroeg 700 Baht.

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –


» Laat een reactie achter


Rating: 4.33/5. From 6 votes.
Please wait...

21 reacties op “Muang Boran, de oude stad”

 1. Rene Martin zegt op

  Een echte aanrader voor mensen die in een rustige omgeving deze monumenten willen zien. Ik adviseer je wel om fietsen te huren want de afstanden zijn behoorlijk maar wandelen is wel te doen als je een redelijke conditie en tijd hebt.

  • topmartin zegt op

   De fiets is inklusieve bij het toegangs ticket.

 2. bert zegt op

  schitterende plaats !!!

  heb er vorige maanden geweest, en ik was er een hele dag mee zoet ! prachtige foto’s genomen , ongelofelijk dicht bij BKK!

  • frank h vlasman zegt op

   kun je die publiceren ?

 3. Roy zegt op

  Muang Boran is 320-hectare groot en heel mooi om een dagje de drukte van Bangkok te ontvluchten.
  Maar hier vernemen dat het ‘s werelds grootste openluchtmuseum is neem ik als een korreltje zout.
  Het openluchtmuseum in Bokrijk is 550-hectare groot.
  En ik zal zeker niet zeggen dat Bokrijk in Belgié het grootste ter wereld is.
  Een leuke combinatie is ook de crocodile farm in Samut Prakan en het Erewan museum.

 4. Rene zegt op

  Wij zijn er 2 keer geweest en gaan er zeker nog een keer heen het is een mooi en rustig park om te bezoeken m.a.w een aanrader voor iedereen ook met kleine kinderen.
  En zoals Roy al aangaf mooi in combinatie met het Erawan museum en crocodile farm.

 5. k.harder zegt op

  Zeker een echte aanrader. Alhoewel helemaal niet druk, wil je een golfkarretje huren, kom vroeg, aantal beperkt. Wel voldoende fietsen en die zijn gratis. Ook neem je een fiets, kom vroeg, er is zo ontzettend veel te zien en het park is heel groot.

 6. Cees zegt op

  Ben er in 2006 geweest. Was gedeeltelijk nog in aanbouw. Wel erg mooi.Heb toen zo’n golfkarretje gehuurd, lekker makkelijk met de zware fototas.
  Echt een aanrader, in oktober nog maar een keer kijken.

 7. henry zegt op

  Je kan er ook in met de eigen wagen, kost 400 Baht.

 8. Petervz zegt op

  Vroeger veel gefietst. Mooie plek daarvoor. Toen was de entree iets van 100 baht. Nu is het 350 baht als je kan laten zien dat je in Thailand woont, maar toch iets te duur om regelmatig te gaan fietsen. Jammer

 9. Slagerij van Kampen zegt op

  Mijn vrouw noemt het “het Thaise Madurodam”

 10. Leon STIENS zegt op

  Zijn er geweest in 1972 en was toen volop in opbouw. Iemand die een stop-over maakt in BKK en iet of wat tijd te spenderen heeft moet hier naartoe gaan, je ziet Thaïland op kleinere schaal en de gebouwen zijn helemaal niet miniatuur (zelfs die op 1/3 van de werkelijke grootte niet !). In 1997 waren ze aan het uitbreiden.

 11. henry zegt op

  Wat ook een aanrader is, gezien de uitgestrektheid van de site is het rondrijden met eigen wagen. Kostprijs 400 Baht.

 12. Edith zegt op

  Ik ben er tussen 79-88 regelmatig geweest en we gingen dan gewoon met onze eigen auto; ook binnen het park. Leuk te lezen dat ze nu fietsen hebben! Zie ook nieuwe gebouwen die ik nog niet ken. Schrik wel van de toegnagsprijs, dat is voor een gewone Thai family toch niet te betalen? Vandaar waarschijnlijk dat et zo rustig is.

 13. Rob V. zegt op

  Ik ben er eenmaal geweest, was een leuk dagje uit., al zou ik er niet snel een tweede keer heen gaan.
  Woon je in de buurt dan misschien wel maar niet voor de foreigner prijs. Als buitenlander betaal je het dubbele van een Thai..

  Entree is inclusief gratis huurfiets.
  Golfkar: ฿350 voor het eerste uur, daarna 300 baht per uur.

  De prijzen van 9.00 tot 16.00
  Volwassenen:350 baht (Thai), 700 baht (buitenlander)
  Kinderen 175 (Thai), 350 (buitenlander)
  Entree met eigen auto: +400 Bht./each

  De prijzen van 16.00 tot 19.00 (scheelt 50%):
  Volwassenen: 175 baht (thai) 350 baht (buitenlander)
  Kinderen: 80 baht (Thai), 175 baht (buitenlander)
  Entree met eigen auto: +200 Bht./each

  Bron en meer:
  http://www.ancientcitygroup.net
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Siam

  • Rob V. zegt op

   Correctie: Golfkar is 350 baht voor het eerste uur, daarna 200 per uur.
   Buitenlanders die kunnen aantonen dat ze in Thailand wonen kunnen voor de Thaise prijs naar binnen.

   Toen ik er heen ging verdiende ik nog 400 euro per maand. Dan zijn de dubbele prijzen (extra) jammer.

 14. Paul zegt op

  Dit is een al eerder geplaatst artikel. Dit openlucht museum is inmiddels steeds gemakkelijker met de BTS SkyTrain te bereiken (stations komen steeds dichterbij) de plek zelf wordt ook nog steeds ontwikkeld met nieuwe gebouwen. Dus een plek om best na een aantal jaren nog eens terug te komen.

 15. geert zegt op

  Weet iemand de huidige entree prijs ?

 16. Amel zegt op

  Echt een aanrader, omdat het behoorlijk groot is is de fiets wel handig, makkelijk te krijgen bij de ingang. Ff opletten op remmen en andere zaken want tit. Wij zijn uit hua hin gegaan en hebben ervlakbij ene leuk privé appartement gehuurd voor 2 nachten zodat we echt een volle dag konden kijken.

 17. Louis zegt op

  Prijs voor buitenlanders is nu 700 baht.

 18. Patrick zegt op

  Nu, daar ben ik afgelopen maandag geweest.
  NIET naar toe gaan, het is voor 75% afgesloten, men zegt wegens renovatie, maar ik denk vanwege geen bezoekers.
  Er waren hoogstens 10 bezoekers op het hele terrein te vinden, wij waren er van 9:30 tot 12:00 uur.
  Het enige advies wat ik kan geven, bel eerst voordat je er heen gaat, of het weer voor 100% open is.
  En ja, ik beaam het, het is zeer de moeite waard, ben er meer dan 5 keer geweest en altijd met eigen vervoer, je moet er wat extra voor betalen maar je kunt je auto overal parkeren.
  O ja, afgelopen maandag was de prijs 200 thb/persoon, in mijn herinnering is de prijs voorheen hoger, dus het zal komen vanwege beperkte toegang.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website