Kradong Boeddha

Ik woon weliswaar op de grens van de provincies Buriram en Surin maar vind al heel lang dat Buriram, als het op toeristische promotie aankomt, behoorlijk stiefmoederlijk wordt behandeld. Jawel beste lezer, er zijn wel het voetbal met Buriram United en de autoraces op het Chang International Circuit maar dat interesseert mij dan weer geen moer… Vandaar dat ik op deze blog af en toe stil sta bij cultureel-historisch interessante sites in deze provincie.

Khao Kradong Forest Park is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters in de provincie Buriram en ligt aan de rand van de gelijknamige provinciehoofdstad. Het Park werd formeel voor het publiek opengesteld op 3 mei 1978 en is meer dan 200 km² groot. Centraal ligt de Khao Kradong-vulkaan. Het zuidelijke deel van deze berg wordt Khao Yai of Grote Berg genoemd terwijl de noordzijde Khao Noi of Kleine Berg heet. Oorspronkelijk droeg deze berg de benaming Phanom Kradong wat in het Khmer voor schildpadberg zou staan, een verwijzing naar de vorm van deze berg.

De krater in de vorm van een halve maan bevindt zich op 265 m hoogte. De vulkaan was wellicht 300.000 tot 400.000 jaar geleden voor het laatst actief waardoor het één van de jongste op Thais grondgebied is. Toen ik bijna 12 jaar geleden deze plek voor het eerst bezocht was men volop bezig om een deel van de krater met bulldozers ‘te fatsoeneren’ en had men net een simpel houten uitkijkplatform op de rand gebouwd. Toen ik een paar dagen geleden terug deze site bezocht was ik aangenaam verrast door het resultaat van deze aanpassingswerken. Er loopt nu een keurig vlonderpad naast een deel van de krater en je kan naar de overkant over een spannend wiebelende hangbrug met stalen spankabels. De massieve lavablokken die her en der in de omgeving verspreid liggen herinneren aan de oorsprong van dit parkgebied.

Op de top staan de resten van een Khmerschrijn uit zandsteen dat wellicht uit de 13e eeuw dateert. Deze ruïne werd op het einde van de 19e eeuw getransformeerd in een klokkentoren waarin naast een aantal antieke bronzen klokken ook een replica van een voetafdruk van de Boeddha te vinden is. De enorme zittende Boeddha, Phra Suphattharabophit naast het schrijn heeft een basis die 14 meter breed is, terwijl het beeld, dat grotendeels uit baksteen en cement bestaat, meer dan 20 meter hoog is. Het terras voor de Boeddha biedt op mooie dagen een indrukwekkend panorama over Buriram-stad en de wijde omgeving.

Verspreid in het bos kan u op diverse locaties verschillende Boeddhabeelden en kleinere schrijnen aantreffen. In 1969 werd de 297 treden tellende nagatrap gebouwd die u van het parkeerterrein aan de voet van de berg naar de top voert maar minder sportief aangelegde bezoekers kunnen ook gewoon met de wagen of met het pendelbusje naar de top rijden. Avontuurlijk aangelegde kids kunnen via een lava-glijbaan achter de Boeddha van de top naar de rondweg aan de krater glijden.

Ieder jaar wordt door de kloostergemeenschap aan de voet van de berg op de volle maandag van de 5e maanmaand (april) het Khao Kradong Festival georganiseerd. Met uitzondering van de dagen waarop op het nabijgelegen racecircuit van Buriram alle decibels uit de hel worden ontbonden is dit een stille plek die uitnodigt tot contemplatie en bezinning.

5 reacties op “Khao Kradong Forest Park”

 1. Daniel Seegers zegt op

  Mooi stukje Jan! De familie van mijn vrouw woont in de buurt van Aranyaprathet, en aangezien dit niet zover rijden is lijkt mij dat een leuk uitstapje wanneer we weer naar Thailand gaan, bedankt voor de tip! Weet iemand toevallig hoe duur de entry fee is voor dit mooie park?

  • Geertg zegt op

   Het park is gratis toegankelijk. Je kunt als je niet met de trap wilt, net als ik, ook met de auto naar boven.

  • Henk van Haandel zegt op

   De Nederlandstalige Wikipedia schrijft “Veel overblijfselen uit die tijd (Khmer, H.) zijn nog zichtbaar. De grootste hiervan zijn op een dode vulkaan, de ruïnes in het Phanom Rung historisch park.” Als dit over hetzelfde park gaat, gebruiken we dan de verkeerde naam of zijn er meerdere namen gangbaar?

 2. Henkwag zegt op

  Goed verhaal en een mooie plek om te vertoeven, en gelukkig niet bedorven door massatoerisme. Moet me alleen van ’t hart dat Jan minimaal een nulletje teveel heeft gerekend bij de oppervlakte van “200 vierkante km groot”. Naar mijn mening komt zelfs 20 vierkante km nog niet in de buurt.

 3. bert zegt op

  Er zijn ook uitstekende paden voor invaliden. De toiletten zijn ronduit prachtig. Daar ga je voor je plezier naar toe. Tijdens het wassen van je handen heb je uitzicht op de beboste krater.
  En dat alles is geheel gratis.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website